«Κρύος ιδρώτας» φαίνεται να έπιασε τον βουλευτή της «Ενωσης πολιτών» Κάρλις Σαντούρσκις, στη σκέψη ότι μπορεί να εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Αλφρεντ Ρούμπιξ, που είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου μιας συμμαχίας 4 κομμάτων με την επωνυμία «Κέντρο Ομόνοιας» και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μπορεί να εκλέξει έως και 2 από τους 8 ευρωβουλευτές που έχει η Λετονία.
Να σημειωθεί ότι στον Ρούμπιξ, όπως και σε χιλιάδες άλλους Λετονούς κομμουνιστές, που αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τις γραμμές του ΚΚ Λετονίας (μετά το Γενάρη του 1991 και έως την απαγόρευση του κόμματος τον Αύγουστο του 1991), έχει επιβληθεί στέρηση στο να θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές και τοπικές εκλογές κάθε είδους. Η «ποινή» αυτή θα ισχύει μέχρι το θάνατό τους!
Μετά από αγώνα, αυτή η στέρηση δεν ισχύει στις ευρωεκλογές και ο Α. Ρούμπιξ είναι, για πρώτη φορά μετά το 1991, υποψήφιος ευρωβουλευτής.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως τη Λετονία στο Ευρωκοινοβούλιο θα την εκπροσωπήσουν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα», δήλωσε ο Κάρλις Σαντούρσκις, αναφερόμενος στην 7ετή φυλάκιση του Α. Ρούμπιξ την περίοδο 1991-1997, επειδή υποστήριξε τη διατήρηση της ΕΣΣΔ και δεν πρόδωσε τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του. Ετσι ο βουλευτής πρότεινε να κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Α. Ρούμπιξ και άλλων «αμετανόητων» κομμουνιστών στις ευρωεκλογές.
Την ίδια ώρα, ο Λετονός ευρωβουλευτής Βάλντις Κριστόφκις, μιλώντας σε επιστημονική συνδιάσκεψη με θέμα «Η ενιαία ιστορία της Ευρώπης», κάλεσε τους φοιτητές για άλλη μια φορά «να καταδικάσουν τον κομμουνισμό».
Η πιθανή εκλογή του Ρούμπιξ απειλεί να χαλάσει την αντικομμουνιστική «σούπα», που σερβίρουν όλα αυτά τα χρόνια οι ευρωβουλευτές των βαλτικών χωρών. Από εδώ κι η ανησυχία τους.
Associated Press |
Από την περσινή πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στην Τουρκία, που σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από την κρατική καταστολή |
Στην τρομοκρατία του λαού στοχεύει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τους εορτασμούς και τις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ταξίμ, μετά και την απόφαση απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην ιστορική πλατεία, που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμάρ Γκιουλέρ. Οπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος, η πλατεία Ταξίμ παρά το ότι αποτελεί σύμβολο για τους εορτασμούς, ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για μαζικές εκδηλώσεις, καλώντας τα εργατικά συνδικάτα να προτιμήσουν για τις συγκεντρώσεις τους «όποιο άλλο μέρος επιθυμούν», εκτός από την ιστορική πλατεία, ζητώντας με νόημα να παραμείνουν στα όρια της νομιμότητας...
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους των Συνδικάτων και άλλων φορέων. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Α. Γκιουλ σημείωσε ότι θα «εξεταστούν όλα τα δεδομένα για τους πρωτομαγιάτικους εορτασμούς και την πλατεία Ταξίμ», δηλώνοντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους και με το Τουρκικό Επιτελείο Στρατού...
Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του ΠΓ, υπογραμμίζει τη σημασία τού «να γιορταστεί η Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, επειδή αποτελεί σύμβολο της αποφασιστικότητας και της δύναμης της εργατικής τάξης ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και απειλές» και να καταργηθούν όλες οι άλλες συγκεντρώσεις σε άλλα σημεία, προσθέτοντας ότι «μια ογκώδης και ενωμένη συγκέντρωση είναι δυνατή» με τις δυνάμεις του να είναι καθοριστικός παράγοντας στην πλατεία Ταξίμ. «Τα μέλη TKP θα κάνουν τις προετοιμασίες τους για αυτόν τον σκοπό και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά όχι ως ημέρα του ημερολογίου, αλλά ως ημέρα μαζικού αγώνα που θα προάγει την ταξική πάλη».
Παράλληλα το ΤΚΡ τονίζει ότι είναι μια γιορτή των εργατών, την οποία γιορτάζουν μαζί με «τους διανοούμενους, τη νεολαία με συνείδηση και θάρρος» και είναι μια ευκαιρία - ιδιαίτερα σε περιόδους αυξανόμενης ανεργίας, αύξησης του πληθωρισμού, κρίσης και πολέμων - «να βροντοφωνάξουμε πως "υπάρχουμε και δε θα σας επιτρέψουμε να μας καταπιέζετε περισσότερο"».
Ακόμα χαρακτηρίζει τα μέτρα των καπιταλιστών, που παρουσιάζουν τις διαδηλώσεις των εργαζομένων ως τρομοκρατική ενέργεια, γνωστά και στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτρέψουν την ενότητα της εργατικής τάξης, σημειώνοντας και το ρόλο των ΜΜΕ και του κράτους που προσπαθούν από κοινού να αποκρύψουν το μέγεθος μεγάλων διαδηλώσεων - εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων - με τίτλους που αφορούν αν έγιναν ή όχι συγκρούσεις, κάτι που «αποδεικνύει τα αληθινά χρώματα των αστικών μέσων».
Τέλος το ΤΚΡ υπογραμμίζει ότι η γιορτή της Πρωτομαγιάς δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε μία συζήτηση για το πού θα γίνουν οι εορτασμοί, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να ενωθούν και να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ, την οποία ορίζει ως το μέρος όπου θα πραγματοποιήσει το ίδιο τις εκδηλώσεις του, τονίζοντας ότι το ΚΚ Τουρκίας δε θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Οπως είναι γνωστό, στις 22 Απρίλη το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας, της μόνης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ουκρανίας, με ψήφους 67 στους 91, ζήτησε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας να μην επιτραπεί στο έδαφος της Κριμαίας η διεξαγωγή των αμερικανο-ΝΑΤΟικών γυμνασίων με την επωνυμία «Sea Breeze 2009».
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να επιτραπούν τα γυμνάσια των ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας με το σχέδιο νόμου 4412, που κατέθεσε στις 24 Απρίλη στο κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι στα περσινά ανάλογα στρατιωτικά γυμνάσια, που πραγματοποιήθηκαν (παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του λαού της Ουκρανίας), στην περιοχή της Οδησσού, στην Κριμαία, καθώς και στη Μαύρη θάλασσα, πήραν μέρος περίπου χίλιοι στρατιωτικοί από Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Λετονία, Τουρκία και Ουκρανία.
Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον τους για τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Ουκρανία δείχνουν πιο έντονα τόσο Ρώσοι, όσο και Αμερικανοί παράγοντες.
Ετσι ο Σεργκέι Μιρόνοφ, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, δήλωσε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πραγματοποιούνται ως σενάριο σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ο Ρώσος πολιτικός ανέφερε πως από τα 6 κράτη που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα τα τρία (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία) είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ τόσο η ηγεσία της Ουκρανίας όσο και της Γεωργίας θεωρούν τις ΗΠΑ «στρατηγικό τους εταίρο». Ετσι «το συμπέρασμα είναι μονοσήμαντο: ο μόνος αντίπαλος θα μπορούσε να είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, αν και επίσημα κάτι τέτοιο δε λέγεται», σημείωσε ο Σ. Μιρόνοφ.
Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο, Ουίλιαμ Τέιλορ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν πως οι αρχές της Ουκρανίας θα εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή των ουκρανο-αμερικανικών στρατιωτικών γυμνασίων «Sea Breeze 2009».
Για την προσέγγιση της Μολδαβίας με το ΝΑΤΟ
Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Ροσμπάλτ», στην πόλη Τιράσπολ, πρωτεύουσα της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της, Ιγκορ Σμιρνόφ με τον υπουργό Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας, Βλαντίμιρ Γιαστρεμπτσάκ, στην οποία εξετάστηκε το ζήτημα συμμετοχής Μολδαβών στρατιωτικών στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Γεωργία (από 6 Μάη έως 1 Ιούνη).
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ιγκορ Σμιρνόφ δήλωσε πως «η είδηση αυτή δε μας ξάφνιασε. Ολα είναι μια νομοτέλεια. Παρ' όλες τις δηλώσεις για ουδετερότητα, στην πραγματικότητα η Μολδαβία κατευθύνεται στην προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Είναι συνηθισμένη πολιτική των αρχών της Μολδαβίας το να λες το ένα και να κάνεις το εντελώς διαφορετικό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Υπερδνειστερίας.
Να σημειωθεί πως το Σεπτέμβρη του 2008 το συντονιστικό συμβούλιο των κοινωνικών ενώσεων καθώς και των πολιτικών κομμάτων της Υπερδνειστερίας τάχτηκε κατά οποιωνδήποτε προσπαθειών επανένταξης της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προσέγγιση της Μολδαβίας με το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Συμβουλίου, το 2006 η Μολδαβία υπέγραψε με το ΝΑΤΟ το λεγόμενο «ατομικό σχέδιο», σύμφωνα με το οποίο ο εθνικός στρατός της μέχρι το 2010 πρέπει να ανταποκρίνεται στα στάνταρ του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει τον πλήρη επανεξοπλισμό του, καθώς και την ανασυγκρότηση της υποδομής του γενικού επιτελείου και του υπουργείου Αμυνας.