ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009
Να φτάσει παντού το μήνυμα του ξεσηκωμού

Πολύμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις από τα ταξικά συνδικάτα, καθώς κορυφώνεται η προετοιμασία της κορυφαίας απεργίας

Σε δεκάδες τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές μεταφέρουν το μήνυμα της Πρωτομαγιάς οι ταξικές δυνάμεις
Σε δεκάδες τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές μεταφέρουν το μήνυμα της Πρωτομαγιάς οι ταξικές δυνάμεις
«Σκοπεύουμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα / όχι πια να μοχθούμε απ' τα χαράματα ίσα - ίσα μόνο για να ζούμε / να μην έχουμε ποτέ μια ώρα να σκεφτούμε / Θέλουμε τον ήλιο να νιώσουμε, θέλουμε τα άνθη να μυρίσουμε / Οκτώ ώρες για εργασία, οκτώ ώρες για ανάπαυση και οκτώ ώρες για ό,τι θέλουμε...» (τραγούδι που γράφτηκε για την Πρωτομαγιά του 1886)

Με στόχο να φτάσει σε κάθε εργάτη και εργάτρια το ταξικό απεργιακό μήνυμα της 1ης Μάη, να αναδειχθεί και να συζητηθεί πλατιά πώς και γιατί αυτή η μέρα είναι κορυφαίας σημασίας για την εργατική τάξη, μπολιάζοντας τους αγώνες του σήμερα και του αύριο, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν καθημερινά τις προετοιμασίες για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς.

Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί 69 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, ενώ πολύμορφες είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα ταξικά συνδικάτα μαζί με άλλους μαζικούς φορείς. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σήμερα Σάββατο προγραμματίζονται εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές Ευόσμου, Ανω Τούμπας, Παπαναστασίου και Μαρτίου, Ξηροκρήνης, στα εμπορικά καταστήματα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Παύλου. Αύριο Κυριακή, σε καταστήματα επισιτισμού στον Εύοσμο. Τη Δευτέρα, στα εργοστάσια της ΒΙΟΜΕ και της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, στους εργαζόμενους των Δήμων Τριανδρίας και Αγίου Παύλου και στα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Αμπελοκήπων. Επίσης, οργανώνεται πικετοφορία στην Ανω Τούμπα η οποία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από την Αγία Βαρβάρα.

Το διεθνιστικό μήνυμα της 1ης Μάη αναδεικνύει η αφίσα της ΠΣΟ
Το διεθνιστικό μήνυμα της 1ης Μάη αναδεικνύει η αφίσα της ΠΣΟ
Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή. Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, με απόφαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων που κουρέλιασαν την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να επιβάλει μια τετράωρη στάση εργασίας για τη μέρα της Πρωτομαγιάς.

Στην Αθήνα, το πρόγραμμα της απεργιακής συγκέντρωσης περιλαμβάνει συναυλία με το Μανώλη Μητσιά, απαγγελία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου (από του οποίου τη γέννηση συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια) ενώ, ήδη έχουν καθοριστεί τα σημεία των 14 προσυγκεντρώσεων που διασχίζοντας κάθε μεριά της Αθήνας θα καταλήξουν με πορείες στο Σύνταγμα.

Εκεί που δουλεύουν και μένουν οι εργάτες

Αναδεικνύοντας το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς, οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη προγραμματίσει τις παρακάτω ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, 25/4

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 8 μ.μ., στο Δουργούτι (πίσω από το ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ).

  • Αύριο, 26/4

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, στις 12 μ., στο Μενίδι, στα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42), με μετανάστες εργάτες.

  • Στις 29/4

- Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «ΓΚΛΟΡΙΑ» (Ιπποκράτους 7), αφιερωμένη στη θυσία των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πρωτοπόροι εργάτες του κλάδου.

- Το Συνδικάτο Μετάλλου, στην πλατεία Πέτρουλα (Λένορμαν), στις 7 μ.μ., μαζί με άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής.

- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Αντίστοιχες παρεμβάσεις διοργανώνει το σωματείο και μέσα σε χώρους δουλειάς, όπως τη ΜΟΥΛΤΙ, τη ΜΕΛΛΟΝ και την Τράπεζα Πειραιώς.

- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, στην πλατεία Μεταμόρφωσης, στις 6.30 μ.μ.

  • Στις 30/4

Η Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ, στην κεντρική πλατεία Μενιδίου (Αγ. Βλάση), στις 7 μ.μ.

Εκδηλώσεις προετοιμάζει επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας, σε χώρους όπως το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν σε γειτονιές όπως το Ελληνικό, η Ηλιούπολη, το Μπραχάμι, ο Ταύρος, το Γαλάτσι.

Στη Ζώνη

Με απόφαση των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, την παραμονή της 1ης Μάη, οι εργάτες έχουν προγραμματίσει 2ωρη στάση εργασίας, 10 π.μ. - 12 μ., στην διάρκεια της οποίας θα γίνει εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου που θα βρίσκεται στην κεντρική πύλη της Ζώνης, στο Πέραμα, αφιερωμένο στους εργάτες που τους σκότωσε το φονικό χέρι του κεφαλαίου πάνω στο μεροκάματο. Αλλά «και στον αγώνα - όπως αναφέρεται στην πρόσκληση των σωματείων - για μια καλύτερη ζωή, με περισσότερα δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινή δράση για την Πρωτομαγιά

Μέσα από περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και κατοικίας, μέσα από πικετοφορίες, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν το κάλεσμα για το μαζικό ταξικό και αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να δυναμώσει τον ταξικό αγώνα, να μπει στο δρόμο σύγκρουσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνεχίζοντας τη δραστηριότητα αυτή, σήμερα Σάββατο προγραμματίζονται εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά Ιθάκης στον Εύοσμο, στη λαϊκή αγορά της Ανω Τούμπας, στην περιοχή Παπαναστασίου και Μαρτίου, στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, στα εμπορικά καταστήματα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Παύλου. Αύριο Κυριακή θα γίνουν εξορμήσεις σε καταστήματα επισιτισμού στον Εύοσμο. Τη Δευτέρα περιοδείες θα γίνουν στα εργοστάσια της ΒΙΟΜΕ και της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, στους εργαζόμενους των Δήμων Τριανδρίας και Αγίου Παύλου και στα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Αμπελοκήπων. Τη Δευτέρα επίσης, οργανώνεται πικετοφορία στην Ανω Τούμπα η οποία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από την Αγία Βαρβάρα.

Η ΚΝΕ τιμά την 1η Μάη

Μια σειρά εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Πρωτομαγιά έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες από την Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ:

Σήμερα Σάββατο
  • Στο Μενίδι, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Δεκελείας 42), εκδήλωση της ΤΟ Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.
  • Στον Ωρωπό, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση της ΤΟ Βορειοανατολικής Αττικής.
  • Στην Παλλήνη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο, εκδήλωση της ΤΟ Μεσογείων.
Αύριο Κυριακή
  • Στην Ελευσίνα, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση της ΤΟ Θριασίου.
  • Στο Λαύριο, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο, από την ΤΟ Λαυρεωτικής.
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Σε μαζικές πορείες που θα συγκλίνουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στο Σύνταγμα, θα εξελιχθούν οι προσυγκεντρώσεις που έχουν οριστεί για τις 9 π.μ. Τα σημεία συνάντησης συνδικάτων και φορέων είναι τα παρακάτω:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικοί, Τεχνικοί επιστήμονες και ΕΒΕ.
  • Πλατεία Βάθης: Κλάδοι Βιομηχανίας, Ενέργειας (Συνδικάτα Μέταλλου, Φάρμακου, Τροφίμων, Ιματισμού, Τύπου - Χάρτου, εργαζόμενοι ΔΕΗ, Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΜΜΕ).
  • Πλατεία Ομόνοιας: Συνδικάτα Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Δικηγόροι.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο): Κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού τομέα (Τραπεζοϋπάλληλοι, εισπρακτικές εταιρείες).
  • Πλατεία Λαυρίου: Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών, Ταχυδρομεία, Μεταφορές
  • Σταθμός Μετρό «Ευαγγελισμού»: Συνδικάτα και εργαζόμενοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, μαζικοί φορείς ανατολικών και βορειοανατολικών συνοικιών, 7ο Διαμέρισμα.
  • Μοναστηράκι: Εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση, Εκπαιδευτικοί, μαζικοί φορείς νότιων συνοικιών.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία και εργαζόμενοι των ΟΤΑ, 3ο και 4ο Διαμέρισμα.
  • Αθηνάς και Ομόνοια: Σωματεία καλλιτεχνών.
  • Σταθμός Μετρό Κεραμεικού: Σπουδαστές ΤΕΙ.
  • Σταθμός Μετρό Συγγρού: Φοιτητές ΑΕΙ.
  • Σταθμός Μετρό Ακρόπολης: Μαζικοί φορείς νοτιοανατολικών συνοικιών και 2ο Διαμέρισμα.
  • Σταθμός Μετρό Λαρίσης: Μαζικοί φορείς δυτικών - νοτιοδυτικών συνοικιών.
  • Πλατεία Βικτώριας: Μαζικοί φορείς Βόρειων και Βορειοδυτικών συνοικιών και 5ο-6ο Διαμέρισμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ