ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
Ο ανυποχώρητος αγώνας σπάει την τρομοκρατία

Ο «Ρ» βρέθηκε χτες στο χώρο, όπου για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η αναμέτρηση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της

Νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, έκαναν χτες οι δυνάμεις καταστολής
Νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, έκαναν χτες οι δυνάμεις καταστολής
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, που αποτυπώνει την αγωνιστική διάθεση και την αποφασιστικότητά τους, στέλνουν οι εργαζόμενοι στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου», που συνεχίζουν σήμερα για τέταρτη μέρα τον αγώνα μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης, υπερασπιζόμενοι το μόχθο και τον ιδρώτα χρόνων δουλειάς.

Η απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω, παρά την καταδικαστική απόφαση που κρέμεται εκβιαστικά πάνω από τα κεφάλια τους, είναι κυρίαρχη στον αγώνα τους. Τις δικαστικές καταδίκες ήρθε να συμπληρώσει χτες η νέα επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που επιχείρησαν με τη βία να σπάσουν τον αποκλεισμό των σφαγείων. Η αντίδραση ήταν άμεση, με τους εργάτες να συσπειρώνονται και να αποκρούουν την εντεταλμένη επίθεση, μέσα σε συνθήματα, όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Μιλώντας στον «Ρ», ο εργαζόμενος Κώστας Κούτσικος κατήγγειλε πως «προχθές το βράδυ η αστυνομία ήρθε πέντε φορές, λέγοντας ότι είστε παράνομοι και άλλα τέτοια και ότι πρέπει να πάμε μέσα τρία άτομα». «Λες και είμαστε εγκληματίες!», συμπληρώνει ένας άλλος εργαζόμενος, περιγράφοντας σκηνές από τις τρομοκρατικές συλλήψεις στις 10 Απρίλη και την αυτόφωρη διαδικασία που ακολούθησε: «Είμαστε εργαζόμενοι και ζητάμε δουλειά, ζητάμε ψωμί», πρόσθεσε.

Στη συνολική προσπάθεια που γίνεται για να ποινικοποιηθούν και να χτυπηθούν οι εργατικοί αγώνες, στέκεται ο Αποστόλης Καραγκούνης, εργαζόμενος στα σφαγεία: «Εισαγγελείς και αστυνομία θέλουν να τρομοκρατήσουν, να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι, να μην παλεύουν για το δίκιο τους, για την εργασία και τα δικαιώματά τους». «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τα παρατήσουμε», διαβεβαιώνει ο Φίλιππος Βασίλειος, εκφράζοντας το κυρίαρχο αίσθημα της ανυπακοής στην εργοδοτική ασυδοσία και τις αξιώσεις της για ατομικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να έχει φθηνότερη εργασία. «Διεκδικούμε αυτό που δουλεύουμε, δεν κάνουμε πίσω», ξεκαθαρίζει ο Αθανάσιος Καραγκούνης, που δουλεύει από το 1993 στα σφαγεία..

Ο Μίλτος Καραγιάννης, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου που στηρίζει από την πρώτη στιγμή το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι και από αυτήν τη μάχη να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που, σε συνεργασία με τα κόμματά τους, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, επιδιώκουν να φορτώσουν νέα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Φρούρια στην υπηρεσία των ιδιωτών

Νέο πεδίο για την κερδοφορία των πολυεθνικών ανοίγεται από τις χτεσινές εξαγγελίες του ΥΕΝ

Λιμάνια «φρούρια», αποκομμένα από τον κοινωνικό ιστό, που δε θα έχουν καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά θα «λειτουργούν» για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ιδιωτών και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται και προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα και του γενικού γραμματέα, της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γ. Βλάχου, η κυβέρνηση, πατώντας στο εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο που της έστρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ετοιμάζεται να μετατρέψει άλλα 10 λιμάνια της χώρας σε Ανώνυμες Εταιρείες - που έρχονται να προστεθούν στα 12 που ήδη έχουν γίνει ΑΕ από το ΠΑΣΟΚ - ενώ περίπου 200 λιμάνια θα δοθούν στους δήμους, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Ο υπουργός από την αρχή των δηλώσεών του φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι βασικοί στόχοι της εθνικής λιμενικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για επενδύσεις στους λιμένες για την ενίσχυση της παραγωγικής λειτουργίας τους και την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες», δηλαδή τους εφοπλιστές και τις πολυεθνικές μεταφορικές εταιρείες. Επίσης, «η ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε διαμετακομιστικούς μεταφορτωτικούς κόμβους με σημαντική αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, μέσω της καλύτερης ενσωμάτωσής τους στο σύστημα των διευρωπαϊκών και πανευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και της προώθησης των θαλασσίων διαδρόμων στο πλαίσιό τους».

Τα όσα προωθούνται σε βάρος των λιμανιών της χώρας, σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφάλειας όπως αυτά προβλέπονται στον αντιδραστικό Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code), διαμορφώνουν ένα τοπίο εφιαλτικό για τους εργαζόμενους των λιμανιών, των ναυτεργατών αλλά και συνολικότερα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον ISPS Code, χαρακτηρίζεται παράνομη «κάθε πράξη προθέσεως η οποία μπορεί να βλάψει πλοία, το φορτίο τους και τις λιμενικές εγκαταστάσεις», δηλαδή ποινικοποιείται στην πράξη η συνδικαλιστική δράση και όχι μόνο. Τα όσα αναφέρθηκαν χτες από τον υπουργό και Γ. Βλάχο διανθίστηκαν με εξαγγελίες για έργα στα λιμάνια ύψους 1.365.000.000 ευρώ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΓΕ: Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, μέλος της ΟΓΕ, καλεί τις φίλες και τους φίλους, τη Δευτέρα 27.4.09 στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ενεργός - ανενεργός χρόνος εργασίας». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, ώρα 6.30 μμ, στα γραφεία του συλλόγου (Σαράντα Εκκλησιών 61, Ν. Σμύρνη).

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Η συνεπής ταξική και αγωνιστική δράση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ανάγκασε προχτές την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας να υιοθετήσει ψήφισμα, μετά από πρόταση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συμπαράταξης», που περιλαμβάνει το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων και απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Νομαρχιακό Συμβούλιο ήταν ασφυκτικά γεμάτη από εργαζόμενους του κλάδου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου και της ΝΑΣ. Αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (ΝΔ) είχαν αποχωρήσει από το συμβούλιο πριν την ψηφοφορία.

ΨΝΑ: Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση με την ανάκληση της απόφασης για το φόρτωμα με «μισή» επιπλέον εφημερία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) μετά τις δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων και των γιατρών. Η «μισή» εφημερία αφαιρέθηκε απ' το Δρομοκαΐτειο, το οποίο έχει γονατίσει - όπως και το ΨΝΑ - καθώς σ' αυτά καταλήγουν με επαναλαμβανόμενες προσελεύσεις τα περιστατικά απ' τα τρία ψυχιατρεία που διαλύθηκαν (Κέρκυρας, Χανίων Πέτρας Ολύμπου). Η διαλυτική πολιτική που εφάρμοσαν στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνεται απ' τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

ΑΔΕΔΥ: Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 14 Μάη αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ακόμα αποφάσισε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στις 29 Απρίλη στο υπουργείο Οικονομικών.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Γυαλισκάρι» της Κέρκυρας, διεκδικώντας από την εργοδοσία την άμεση καταβολή δεδουλευμένων που αφορούν άδεια και επίδομα αδείας από την περσινή σεζόν και μεροκάματα του φετινού Μάρτη.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την απόφαση για την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας την επόμενη βδομάδα, στις 29 και 30 Απρίλη, πήρε το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Αγροτική, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Υγείας. Ομως η πλειοψηφία του σωματείου προσανατολίζεται, ταυτόχρονα, σε συναινετικές διαδικασίες καλώντας τη διοίκηση της τράπεζας σε «διάλογο» πριν την απεργία και ενώ ήδη προβάλλει ως αίτημα την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών, αλλά και των εργαζομένων.

ΠΡΟΝΟΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ: Απέρριψε το Τριμελές Πρωτοδικείο Λάρισας την προσφυγή της διοίκησης στις δομές για άτομα με αυτισμό του νομού, για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 48ωρη απεργία των εργαζομένων του ιδρύματος, στις 12 και 13 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργία διεκδικώντας την καταβολή επιδόματος 200 ευρώ, που τους δινόταν επί επτά χρόνια και η διοίκηση έκοψε αυθαίρετα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ