ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εργαλείο για ανάπτυξη, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ενα Λεκανοπέδιο Αττικής «παράδεισο» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, προδιαγράφει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση διά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Το νέο Ρυθμιστικό, που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, δίνει τις κατευθύνσεις για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που είναι η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης του ρόλου της Αθήνας ως διεθνούς και ευρωπαϊκής μητρόπολης και ως πόλης - πύλης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ουσιαστικά, προτείνεται για την επόμενη 20ετία μια ανάπτυξη της Αθήνας, με επίκεντρο τις διεθνείς μεταφορές, τον τουρισμό με τις διάφορες εκφάνσεις του (συνεδριακό, αθλητικό, πολιτιστικό κ.ά.), τέτοια που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, όσο και των μονοπωλίων της ΕΕ.

Μπροστά στο στόχο αυτό, θυσιάζεται για άλλη μια φορά το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, αφού: Προβλέπεται η επέκταση των σχεδίων πόλης σε έκταση άνω των 200.000 στρεμμάτων, κυρίως προς την Ανατολική Αττική, δηλαδή προωθείται η εμπορευματοποίηση ενός μεγάλου μέρους της αδόμητης γης που έχει απομείνει. Επισημοποιείται η οικιστική επέκταση στις παρυφές της Πάρνηθας, με τη δημιουργία της «Τεχνόπολης», στον Υμηττό και την Πεντέλη, δηλαδή σε όλους τους ορεινούς όγκους που περιστοιχίζουν την Αθήνα. Η κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων με «σύμβαση παραχώρησης» που θα επιφέρουν νέα χαράτσια διοδίων. Παραδίδονται όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και άλλοι αδόμητοι ελεύθεροι χώροι, όπως Ελληνικό, Ελαιώνας, Γουδή, πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου.

Το νέο Ρυθμιστικό καθίσταται επίσης προάγγελος της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του λεγόμενου «Καποδίστρια 2» με στόχο τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών μονάδων που θα ασκούν αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική και θα διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου. Ο υπουργός μίλησε για «μητροπολιτική διακυβέρνηση», ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει 6 υποενότητες μητροπολιτικών κέντρων: Μητροπολιτικό Συγκρότημα Αθήνας - Πειραιά, Ανατολική Αττική - Μεσόγεια, Νοτιοανατολική Αττική - Λαυρεωτική, Βόρεια Αττική, Δυτική Αττική και Νησιωτικό Τμήμα.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητά ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μέσω δημοτικής επιχείρησης

Κοινό ψήφισμα ενέκριναν οι σύμβουλοι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Kαταψήφισε την πρόταση ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Να περιέλθει η Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) στο Δήμο Θεσσαλονίκης ζητούν με ψήφισμα που ενέκριναν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, το ΛΑ.Ο.Σ. και την παράταξη του κ. Μπουτάρη. Μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, αντιδρώντας στην προοπτική να περάσει η διαχείριση του νερού στο δήμο μέσω της δημιουργίας δημοτικής επιχείρησης.

Η πρόταση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση μεθοδεύει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, με στόχο την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Για μια ακόμη φορά, όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο - εκτός της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» - απέδειξαν πως σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το λαό της πόλης έχουν την ίδια πολιτική, στηρίζουν τις «ελευθερίες της συνθήκης του Μάαστριχτ», βάζουν πλάτες στην προώθηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως ανέφερε ο Αγάπιος Σαχίνης, η πρόταση αυτή αφορά τη δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης που θα λειτουργεί στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην ουσία θα εμπορεύεται το νερό. Δημοτική Επιχείρηση, που με βάση το νομικό καθεστώς της χώρας μας, θα μπορεί να συνεργάζεται και με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), περνώντας μ' αυτό τον τρόπο έμμεσα την ιδιωτικοποίηση, φορτώνοντας το κόστος και τα πιθανά ελλείμματα στις πλάτες του λαού, είτε άμεσα με ακριβά τιμολόγια, είτε έμμεσα μέσω των ανταποδοτικών τελών.

«Η δημοτική παράταξη "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα" πιστεύει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης και να πληρώνει ο λαός πανάκριβα το νερό.

Χρειάζεται επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στη χρήση, στην προστασία και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και η ένταξή τους σε δημόσιο φορέα ύδρευσης που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης όλων των υδατικών πόρων, με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προσδιορισμό, τον έλεγχο και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε ποσότητα και ποιότητα».

ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ
Ενιαίος Σύλλογος για Αττική και νησιά

Ακόμα καλύτερο συντονισμό αποκτά η δράση γονέων και κηδεμόνων των ΑμΕΑ
Ακόμα καλύτερο συντονισμό αποκτά η δράση γονέων και κηδεμόνων των ΑμΕΑ
Κάλεσμα στα μέλη του να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 17 Μάη 2009, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος), απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Στη γενική συνέλευση θα γίνει απολογισμός της προσωρινής διοικούσας και εκλογή της εφορευτικής επιτροπής και προσδιορισμός των αρχαιρεσιών του συλλόγου.

Η προσωρινή διοικούσα ενημερώνει ότι με την υπ' αριθμόν 1322/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εγκρίθηκε η σύσταση και το καταστατικό του συλλόγου, που αποτελεί μεγάλο βήμα της ενοποίησης της δράσης και του αγώνα των γονέων και κηδεμόνων των ΑμΕΑ για τα δικαιώματα των οικογενειών τους. Και καλεί τα μέλη του να διακινήσουν την πρόσκληση και την αίτηση εγγραφής στο περιβάλλον τους, στο θεραπευτήριο, στο ειδικό σχολείο και το χώρο εργασίας. Μέλη του συλλόγου με βάση το καταστατικό μπορούν να είναι: «Ο ένας ή και οι δυο γονείς ή κηδεμόνες των ανθρώπων με αναπηρίες, σύζυγος και τέκνα βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων που διαμένουν στα Νομαρχιακά Διαμερίσματα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων».

Σύσκεψη Πανεπιστημονικής Μηχανικών

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ καλεί τους φίλους της σε σύσκεψη με θέμα: «Η οικονομική κρίση και η αντεπίθεση των εργαζόμενων μηχανικών».

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 15 Απρίλη 2009, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

ΚΚΕ
Η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης

Με σχόλιό του, με αφορμή την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία μιας "ανταγωνιστικής Μητρόπολης" στην Αττική προτάσσει και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σχετικά με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στην επόμενη εικοσαετία.

Ουσιαστικές προτεραιότητες του σχεδίου της κυβέρνησης αποτελούν η μετατροπή της Αττικής σε "κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και επιχειρηματικό σύνδεσμο" μεταξύ ΕΕ και χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η νομιμοποίηση της γρήγορης και μεγάλης οικιστικής επέκτασης, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο Λεκανοπέδιο.

Στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων η κυβέρνηση θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το λαϊκό εισόδημα, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, την ασφαλή, γρήγορη και φθηνή μετακίνηση των κατοίκων. Ανοίγει το δρόμο για οικιστική επέκταση στις παρυφές της Πάρνηθας και στη δασική έκταση του Υμηττού. Δημιουργεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων του Καποδίστρια ΙΙ, για την αποτελεσματικότερη τοπική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής των διακηρύξεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου ο χωροταξικός σχεδιασμός και γενικότερα ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας θα υπηρετεί τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ