ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάη 2000
Σελ. /32
Αντεργατικός απολογισμός

Τι και αν η ανεργία αγγίζει - επισήμως - το 12%! Τι και αν η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που η ανεργία αυξάνεται σταθερά! Τι και αν αυτή η αύξηση είναι τόσο ανεξέλεγκτη, που δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν ούτε τα «παρατηρητήρια ανεργίας» που γέμισαν τον τόπο! Αυτοί εκεί, το χαβά τους! Πώς δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο από τις εργασιακές σχέσεις. Πώς θα διαλύσουν εντελώς το σταθερό ωράριο εργασίας. Πώς θα κόψουν στα δυο ή και στα τρία τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, παρότι βλέπουν ότι όσο περισσότερο προχωρά αυτό το βάρβαρο μέτρο, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ανεργία.

Τι άλλο αποδεικνύει το καμάρι, με το οποίο ο υπουργός Εργασίας και άνθρωπος του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτσης, ανακοίνωνε προχτές - κατά τη συνάντηση για το Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση - στους εκπροσώπους του ΣΕΒ ότι μέχρι το τέλος του 1999 συνήφθησαν 190.311 (ακρίβεια, ε!) συμβάσεις μερικής και ευκαιριακής απασχόλησης; Οτι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι 5 στις 19 νέες θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν το 1998, ήταν θέσεις τέτοιου είδους;

Να νιώθει, άραγε, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το ίδιο ...καμάρι μπροστά σ' αυτόν τον αποκαλυπτικό αντεργατικό απολογισμό; Μάλλον αυτό συμβαίνει, αφού πάλι τις προάλλες κάθισε στο τραπέζι του ...εταιρικού διαλόγου του υπουργείου Εργασίας, για να ...απαιτήσει από την κυβέρνηση την υλοποίηση του τρίτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση, το οποίο, στην ουσία του, αυτό ακριβώς προωθεί, την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων!

Εξέλειπαν και τα προσχήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ΣΕΒ, όμως, δεν αρκείται στα όσα κυβέρνηση και κυβερνητικός συνδικαλισμός τού προσφέρουν απλόχερα. Θέλει και άλλα! Τα θέλει όλα! Γι' αυτό και προχτές οι εκπρόσωποί του, στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, αξίωσαν ανοιχτά πλέον την απάλειψη από τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου του '98 και αυτής της «σύμφωνης γνώμης» του σωματείου για τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή για την κατάργηση του οχτάωρου!

Οταν ψηφιζόταν το αντεργατικό τερατούργημα, κυβέρνηση και ΣΕΒ επιδείκνυαν τη συγκεκριμένη - προσχηματική, εν πολλοίς - διάταξη ως το απαύγασμα της δημοκρατίας τους... Τώρα εξέλειπαν και τα προσχήματα. Οι βιομήχανοι απαιτούν τη θεσμοθέτηση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους ικανοποιήσει!

Περιττή ... ανησυχία

Και νέες «νουθεσίες», προχτές, περί «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής, γρήγορης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, μείωσης του δημόσιου χρέους, κλπ., κλπ. Από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον κ. Ντουίζεμπεργκ, τη φορά αυτή, στη συνάντηση που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους. Υπάρχουν κίνδυνοι, να χαθούν στο μέλλον όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προειδοποίησε ο κ. πρόεδρος.

Μην ανησυχείτε, κ. Ντουίζεμπεργκ. Οι εδώ οπαδοί του ευρωμονόδρομου το 'χουν καταλάβει πολύ καλά το μάθημα. Δεν είδατε συλλογική σύμβαση, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ΟΝΕ, όπως την εκτίμησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ...

Αύξηση κερδών 816%!

Οποιος αναρωτιέται γιατί το συγκρότημα Λαμπράκη είναι με χέρια και με πόδια υπέρ του συστήματος γενικά και υπέρ των «εκσυγχρονιστών» ειδικότερα, ας έχει και το εξής στοιχείο υπόψη του:

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», τα κέρδη του συγκροτήματος το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 600 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για διευκόλυνση των αναγνωστών, σημειώνουμε ότι το ποσοστό αύξησης των κερδών αυτών είναι 816%!

Οχι παίζουμε...

Εκτός των άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε προχτές και με το φλέγον θέμα της ...ηχορύπανσης. Είπε κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση δε «ματώνει» στη δουλιά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη; Διότι, για σκεφτείτε το: Καλά, να είσαι άνεργος, αλλά να κάνει και ...θόρυβο;

«Υποχρεώσεις»...

Στις υποχρεώσεις όλων (σ.σ. προφανώς και των πολιτών) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναφέρθηκε προχτές η πρόεδρος της ΟΕΟΑ Γ. Αγγελοπούλου, από το Διδυμότειχο όπου βρισκόταν για να ανακηρυχτεί επίτιμη δημότης από το Δήμο. «Ολοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις και όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε το όφελος από αυτήν την υπόθεση. Το έργο αυτό ξέραμε εξαρχής ότι αποτελεί ένα στοίχημα για τον τόπο», είπε η πρόεδρος της ΟΕΟΑ.

Σωστά τα λέει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναλυτικότερα, δε, ανάμεσα στις ...«υποχρεώσεις» του λαού θα είναι και η εξόφληση του τελικού λογαριασμού των Αγώνων. Οπως είπε προχτές ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, τα αναγκαία και υποχρεωτικά έργα θα κοστίσουν 1,5 τρισ. δρχ. (δε συνυπολογίζεται ο προϋπολογισμός της ΟΕΟΑ, ύψους 660 δισ. δρχ.) Και αυτό το «στοίχημα» θα το πληρώσει ο λαός. Και «τα οφέλη» θα καρπωθούν μια χούφτα άνθρωποι... Οι επιχειρηματίες που έχουν πάρει θέσεις για το μεγάλο «Ολυμπιακό» φαγοπότι των τρισεκατομμυρίων.

Κάτι ξέρει ο Θ. Πάγκαλος, που χαρακτήρισε τις προάλλες την επιχείρηση Ολυμπιάδα 2004, ως μια «νέα ΟΝΕ»...

Με ξένα «κόλλυβα»...

«Δώρο σε έξι χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς προωθεί ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους», γράφει το χτεσινό «Καρφί», που ένα δε γράφει: Οτι, δηλαδή, από τα χρήματα που θα χρειαστούν γι' αυτή τη ρύθμιση, η κυβέρνηση δε βάζει ούτε μια δεκάρα. Προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στον ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

Δηλαδή, για να εξηγούμαστε, η κυβέρνηση βάζει το νόμο και οι εργαζόμενοι τα χρήματα. Εντάξει; Οπως έχει γίνει, εξάλλου, με μια σειρά άλλες κοινωνικές παροχές.

ΒΙΒΛΙΟ
Η λογοτεχνία ως μυθιστόρημα

Η λέξη περιχώρηση, θεολογικά, σημαίνει συνύπαρξη της θεϊκής, ανθρώπινης και πνευματικής ιδιότητας της Αγίας Τριάδας. Περιχώρηση, λογοτεχνικά, σημαίνει ότι ο συγγραφέας, γράφοντας ένα μυθιστόρημα, λ.χ, εμπεριχωρεί, «διεισδύει», στη ζωή, στην ψυχή και το νου ενός ή πολλών ανθρώπων. Αν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που «τροφοδοτούν» ένα μυθιστόρημά του είναι γνώριμά του, αν συνυπάρχει μαζί τους και ο ίδιος και αν διαθέτει πλούτο γνώσεων και συγγραφική δεινότητα, τότε το έργο του μπορεί να αποβεί τέλεια και άκρως γοητευτική αλληλοπεριχώρηση όχι μόνο μεταξύ των χαρακτήρων, των βιωμάτων, των πόθων και παθών και της συνειδητής και ασύνειδης ψυχοπνευματικής λειτουργίας των προσώπων, αλλά και ποικίλων άλλων παραμέτρων. Παράμετροι, όπως οι έννοιες ζωή -θάνατος, πατρίδα, γλώσσα, ιστορία, μυθολογία (αρχαία, βυζαντινή, θεολογική), φιλοσοφία, ψυχολογία και η έννοια λογοτεχνία.

Ενα τέτοιο βαθύτατα αλληγορικό, πολύπλευρης αλληλοπεριχώρησης, πάμπλουτο γνωσιακά, άριστο γλωσσικά, ευφάνταστης δομής, σαν «μυθολογικό επεισόδιο», μυθιστόρημα είναι «η Χάρις» της (βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών) πεζογράφου (και αρχαιολόγου) Ελένης Λαδιά (εκδόσεις «Πατάκη»). Η συγγραφέας, ενώ πραγματολογεί αντλώντας την πρώτη «ύλη» του μυθιστορήματος, από το «βιβλίο της ζωής», τις «εξομολογήσεις», τα βιώματα, τον ψυχοπνευματικό «κόσμο» της ίδιας, γνωστών της - ομοτέχνων της μάλιστα - και φανταστικών προσώπων, συνθέτει μια αλληλοπεριχώρησή τους στην ιστορία, στη μυθολογία, στη θεολογία, στη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Εξάλλου, η λογοτεχνία, η ύπαρξη ή μη της λογοτεχνικής «Χάριτος», ο πόθος κάθε συγγραφέα να «ευλογηθεί» από τις Μούσες και τις Χάριτες (κάποιες από αυτές ενανθρωπίζονται στο μυθιστόρημα) είναι ο «πυρήνας» του βιβλίου. Η συγγραφέας ουσιαστικά μιλά για τη σχέση τής λογοτεχνίας με τον πανάρχαιο, αέναο Μύθο του ανθρώπου, με τη ζωή και τις μυθοποιητικές μεταφορές της στο διάβα των αιώνων, των πολιτισμών και των δημιουργών. Και κυρίως, για τον προορισμό, τις αξίες, τη διαδικασία της λογοτεχνίας, γύρω από τα οποία η Ε. Λαδιά, κρυμμένη πίσω από το πρόσωπο της Αλεξάνδρας, εξομολογείται τη δική της «αυτεξούσια» αλλά και περιχωρητική «δοκιμασία» στο λογοτεχνικό πεδίο, το οποίο μυθοπλαστικά τοποθετεί σ' ένα μυστηριακό, «ουράνιο» ου-τόπο. Το ουσιωδέστερο στοιχείο του βιβλίου, είναι η αγωνιώδης κατάθεση από τη συγγραφέα μιας διακήρυξης αρχών για τη λογοτεχνία. Για μια λογοτεχνία, που - καθώς «τώρα η τάση για παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας εξοβελίζουν το χάρισμα του γραπτού λόγου» - να αποτελεί «αποκάλυψη του πνεύματος», «ενσάρκωση», «θέωση» και «ενανθρώπιση» του Λόγου και για συγγραφείς «υπηρέτες» της «Χάριτος».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ιβάν Κόστοφ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο κι αν η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι πράγματι διεφθαρμένη - κάτι που σε ανύποπτο χρόνο παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της, ο οποίος κάθε χρόνο... πατάσσει τη διαφθορά αλλά του «ξαναπροκύπτει», σαν λαίμαργη Λερναία Υδρα - η πτώση της στην πρόταση μομφής της βδομάδας που πέρασε ήταν αδύνατη. Οχι μόνο λόγω της κατανομής της κοινοβουλευτικής ισχύος (η κυβερνώσα παράταξη, Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, διαθέτει 139 έδρες σε σύνολο 240...), αλλά και των ισορροπιών στη χώρα και στην περιφέρεια.

Η αντιπολίτευση στη χώρα (Σοσιαλιστές, Ευρωαριστερά, Κομμουνιστές) μπορεί να εκφράζουν την απέχθεια της μεγαλύτερης μάζας του βουλγαρικού λαού στην ακολουθούμενη πολιτική, αλλά η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη μιας «κρίσιμης» ομάδας νεόκοπων επιχειρηματιών της Βουλγαρίας, και μιας ακόμη κρισιμότερης Δυτικής ελίτ. Ενδεικτικό: Μία μέρα μετά την κοινοβουλευτική του νίκη, ο Ιβάν Κόστοφ είχε συνάντηση με την «ευρωπαϊκή στρογγυλή τράπεζα βιομηχάνων» για να συζητήσει «επενδυτικές ευκαιρίες». Οι ιδιωτικοποιήσεις του, αν και αρκετές, καταγγέλλεται ότι συμβαίνουν εν μέσω «οργίων διαφθοράς», προχωρούν - και το ΔΝΤ επικροτεί. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η υποστήριξη της κυβέρνησης Κόστοφ στον περυσινό πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για «δημοκρατία στη Σερβία» (δηλαδή, στην αντικατάσταση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου με μια βολικότερη για τα δυτικά συμφέροντα) την καθιστά εξόχως χρήσιμο «εργαλείο» στα Βαλκάνια.

Βέβαια η πολιτική της κυβέρνησης Κόστοφ προκαλεί τέτοιες λαϊκές αντιδράσεις, που ακόμη κι αυτή η βοήθεια της Δύσης ενδέχεται να αποδειχθεί ανεπαρκής. Εξ ου η διορατική πρόταση από «καλοπροαίρετους» όσο και «έγκυρους» συμβουλάτορες, όπως το Economist Intelligence Unit: να επιδιώξει ο Κόστοφ το σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» με την Ευρωαριστερά και το κόμμα που εκφράζει τους Μουσουλμάνους...


Μπ. Γ.

«Τρελά» αιτήματα

- Θέλω ψωμί,

θέλω δουλιά...

- Ξέχνα τα αυτά

είναι παλιά

και μάθε

μ' άδεια την κοιλιά!

* * *

- Θέλω χαΐρι

προκοπή...

- Σκύψε και τράβα

το κουπί

και μη μιλάς

που 'σαι ταπί!

* * *

-Ζητώ

να πάμε αριστερά.

- Αν συνεχίσεις,

φουκαρά,

θα σου μετρήσω

τα πλευρά!

- Θέλω «Ευρώπη»

αληθινή...

- Αν των λαών

ΕΟΚ γενεί,

βρε, τι θα «τρώνε»

οι «τρανοί»;

Είσαι, σαφώς,

για το Δαφνί!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ