Απόφαση - βόμβα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι αυτή που δημοσιοποίησε στις 26 Μάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κρίνοντας με βάση την αντιδραστική νομολογία της ΕΕ - στη αναδιαμόρφωση της οποίας έχουν τη δική τους συμβολή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ότι η Ασφάλιση στο Δημόσιο δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά εμπίπτει στις διατάξεις που διέπουν την επαγγελματική Ασφάλιση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε το δρόμο, ώστε για χιλιάδες εργαζόμενες να αυξηθούν τα όρια ηλικίας από 5 έως 17 χρόνια.
Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα συνοπτικά ορισμένα από τα βασικά σημεία της αντιδραστικής απόφασης και τις συνέπειες που αυτή θα έχει στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
-- Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Στις 26 Μάρτη 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχτηκε ως βάσιμη την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας και, ουσιαστικά, αποφάσισε την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, διατηρώντας σε ισχύ τις διατάξεις που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων ως προς την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδοτήσεως και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία (...) παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 141 ΕΚ».
-- Τι ορίζει το άρθρο 141 ΕΚ;
Το άρθρο 141 ΕΚ είναι μέρος της συνθήκης ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορίζει μεταξύ άλλων ότι «κάθε κράτος - μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας».
-- Τι σημαίνει η υπαγωγή στο άρθρο 141;
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων υπάγεται στις ρυθμίσεις του άρθρου 141 πρακτικά σημαίνει ότι: Οι συνταξιοδοτικές παροχές δε θεωρούνται συντάξεις αλλά ετεροχρονισμένη αμοιβή που προκύπτει από τη σχέση εργασίας μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη.
-- Ποια κριτήρια χρησιμοποιούνται για να χαρακτηριστεί μια συνταξιοδοτική παροχή ως ετεροχρονισμένη αμοιβή;
Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:
-- Πώς οδηγηθήκαμε να θεωρηθεί η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων επαγγελματική;
Για την εφαρμογή των αρχών της ίσης μεταχείρισης, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει νομοθετήσει μια σειρά οδηγιών. Μεταξύ αυτών, είναι η οδηγία 2006/54/ΕΚ, η οποία ενοποιεί σε ένα κείμενο επτά προϋπάρχουσες οδηγίες και αποβλέπει στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στα συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης. Το καινούργιο στοιχείο στην οδηγία 2006/54/ΕΚ είναι ότι ως σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης θεωρούνται και τα συνταξιοδοτικά συστήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Στο άρθρο 7 της οδηγίας αναφέρεται ότι «2. Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται επίσης στα συνταξιοδοτικά συστήματα για συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν οι παροχές που προβλέπονται από το σύστημα καταβάλλονται λόγω της εργασιακής σχέσης με τον δημόσιο εργοδότη». Δηλαδή, η συγκεκριμένη οδηγία εφαρμόζεται και στα συνταξιοδοτικά συστήματα των δημοσίων υπαλλήλων που η χρηματική παροχή θεωρείται ετεροχρονισμένη αμοιβή, όπως θεωρείται η συνταξιοδοτική παροχή των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
-- Τι συνεπάγεται η υπαγωγή της Ασφάλισης στο άρθρο 141;
Η πρώτη συνέπεια, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι ο χαρακτηρισμός της ως επαγγελματικό σύστημα συνταξιοδότησης. Στη βάση αυτή, από εδώ και πέρα, οι όροι που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι το ελληνικό κράτος. Στο εξής οποιαδήποτε σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υπόκειται στον απόλυτο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή είναι που θα ορίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα χρόνια εργασίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί το εξής. Οι διάφοροι ορισμοί για το τι θεωρείται «ετεροχρονισμένη αμοιβή» και τι «σύνταξη», δεν έχουν ως βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Ο ένας ή ο άλλος ορισμός αποτελεί πολιτική επιλογή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ανακοίνωση της παράταξης για τις προχτεσινές αποφάσεις της διοίκησης του Ταμείου
Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό |
Η απόφαση του Ταμείου έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες της κυβέρνησης για μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, πέντε έως 17 χρόνια, και μετατροπή της ασφάλισης σε επαγγελματική από κοινωνική. Υπενθυμίζεται ότι μπροστά στην αδυναμία του ΤΠΔΥ να καταβάλει το εφάπαξ, η διοίκησή του αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να επιβάλει επιπλέον εισφορές και παρακράτηση μισού βασικού μισθού.
Η ΤΑΔΗΣΥ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει στους εργαζόμενους τα σπασμένα των διαχρονικών γαλαζοπράσινων κυβερνητικών πολιτικών που ρήμαξαν και αυτό το Ταμείο, με την παράδοση των αποθεματικών του, άτοκα, στους βιομήχανους για πολλά χρόνια, το τζογάρισμα μεγάλου μέρους των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, τους χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι απαγορεύεται να ενταχθούν στο Ταμείο και έτσι δεν πληρώνουν εισφορές κλπ. Με όλες αυτές τις πολιτικές υπηρετήθηκαν διαχρονικά οι στρατηγικές του κεφαλαίου, η λεγόμενη ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου».
Ευθύνες για αυτά έχουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚ και της ΑΠ (ΣΥΝ) που συνέπραξαν ενεργά ή παθητικά σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές και ταυτόχρονα συνιστούσαν στη διοίκηση του Ταμείου να προβεί σε περικοπές μισθών (απόφαση ΕΕ ΑΔΕΔΥ 3/8/2002)».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τονίζει η ΤΑΔΗΣΥ, «είναι άμεση ανάγκη, μέσα από το ΠΑΜΕ και εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι, να δυναμώσουμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να τιμωρήσουμε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να αντιτάξουμε δυναμικό μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής και για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, αλλά και για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα των σύγχρονων αναγκών μας στην προοπτική γενικότερων και ασφαλέστερων αλλαγών».
Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στη χτεσινή της συνεδρίαση, με πρόταση των ταξικών δυνάμεων καταδίκασε την απόφαση της διοίκησης του ΤΠΔΥ και ζητά την επιχορήγηση του συνόλου των αναγκών του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποδοκίμασε ακόμα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ζητά να μην εφαρμοστεί.
Να μην κάνουν καμία υποχώρηση και να απαντήσουν με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την ενιαία δράση γυναικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών καλεί, με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) τις νοσηλεύτριες, εργαζόμενες σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Η ΑΣΥ καλεί τις γυναίκες να απαιτήσουν να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σύνταξη στα 55 και στα 50 για όσες εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας της μητρότητας.