ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 2009
Σελ. /32
O κοινός στόχος και οι αντιθέσεις του G20

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εν μέσω της κρίσης και καθώς βαθαίνουν οι αντιθέσεις μεταξύ τους, οι εκπρόσωποι των είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου συναντώνται την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Απριλίου, στο Λονδίνο, για να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της συγχρονισμένης διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Πρόκειται για το περιβόητο G20.

To G20 δημιουργήθηκε το 1999, με πρωτοβουλία της Ομάδας των Επτά πιο Αναπτυγμένων Οικονομιών του Κόσμου (G7), με στόχο το νέο αυτό φόρουμ να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία και να συμπεριλάβει στη διαμόρφωση των αποφάσεων τις μεγάλες υπό ανάπτυξη χώρες.

Αποτελείται από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, στο G20 μετέχουν οι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου του G20, τρία είναι τα βασικά θέματα: Η ανάγκη να διατεθούν περισσότερα ποσά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την «τόνωση» της οικονομίας, η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αύξηση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Η ανισόμετρη ανάπτυξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος βρίσκει την κάθε οικονομία σε ένα διαφορετικό στάδιο του κύκλου της κρίσης. Παραδείγματος χάριν, η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ εμφανίζεται εντονότερη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι ο συγχρονισμός της και βέβαια η φύση της, δηλαδή η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη μπορούν να συμφωνήσουν ως προς το ποιοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν την κρίση, δηλαδή οι εργαζόμενοι, είναι όμως δύσκολο να συμφωνήσουν για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν για την έξοδο από την κρίση. Στη βάση αυτή εκδηλώνονται και οξύνονται οι αντιθέσεις τους, στο βαθμό που κανείς δεν παραιτείται από τη φιλοδοξία να βγει από την κρίση σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές του, να βρεθεί σε καλύτερη θέση στο κυνήγι των νέων αγορών, της νέας επέκτασης.

Ετσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για τη βοήθεια στις τράπεζες και τις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν ότι προέχει η ρύθμιση των κανόνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενισχυμένη επίσης εμφανίζεται και η τάση αμφισβήτησης του δολαρίου ως νόμισμα αναφοράς και αντικατάστασης του με ένα άλλο διεθνές νόμισμα. Τάση που υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και τη Βρετανία...

Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο, ο κοινός παρονομαστής των άρθρων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Αυτό βεβαίως δεν θα τους εμποδίσει να καταλήξουν σε μέτρα κατά των εργαζομένων, είτε με τη μορφή των απολύσεων, είτε των μισθολογικών περικοπών, είτε της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων.


KEIMENA:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Τύπος και η κρίση

Η διεθνής οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στον Τύπο όπου οι μεγάλοι όμιλοι δε χάνουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με το πρόσχημα της μείωσης των πωλήσεων και της ανάγκης να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους. Δηλαδή, απολύσεις....

Οι εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post», δύο από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες απολύσεις, μειώσεις μισθών και σε σχέδια εθελούσιας εξόδου λόγω της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων τους.

Οπως ανακοίνωσε η «New York Times», η μητρική εταιρεία «Times Co.» προβλέπει να μειώσει κατά 5% το μισθό των περισσότερων υπαλλήλων της για περίοδο 9 μηνών, αρχής γενομένης από τον Απρίλη και σε αντάλλαγμα θα τους χορηγήσει 10 επιπλέον ημέρες άδειας. Παράλληλα, θα απολυθούν 100 εργαζόμενοι - όχι δημοσιογράφοι - δηλαδή το 5% του δυναμικού της εφημερίδας.

Οι ίδιες μειώσεις μισθών θα ισχύσουν και για τους εργαζομένους στην «Boston Globe», ενώ θα χρειαστεί να περικοπεί ο μισθός κατά περίπου 2,5% όσων εργάζονται σε άλλες εφημερίδες ή διαδικτυακές ιστοσελίδες του ομίλου.

Στα τέλη του 2008 ο όμιλος «Times Co.» είχε 9.346 υπαλλήλους έναντι 10.710 ένα χρόνο νωρίτερα.

Η «Washington Post» από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου, το δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο, για να μειώσει τα έξοδά της. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το 2008 αποχώρησαν «εθελοντικά» 231 εργαζόμενοι και το προσωπικό της ανέρχεται σήμερα στα 700 άτομα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Σημαντική πτώση κατά 34,1% παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008, καταγράφοντας νέο ρεκόρ και υποδεικνύοντας ότι οι 16 χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ύφεση από τα τέλη του 2008. Σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων δεδομένων το 1998, οι παραγγελίες στη βιομηχανία σε μηνιαία βάση έπεσαν κατά 3,4%.

ΟΟΣΑ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Ο ΟΟΣΑ θα προβεί την επόμενη βδομάδα στην εκτίμηση για συρρίκνωση 4,2% του ΑΕΠ του τριακονταμελούς διεθνούς οργανισμού το 2009, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του, Ανχελ Γκουρία. Οι οικονομίες, σε όλον τον πλανήτη, θα βιώσουν μια «τρομερή» χρονιά, είπε ο κ. Γκουρία. Η προηγούμενη εκτίμηση του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για συρρίκνωση 0,4%, φέτος, του ΑΕΠ των 30 χωρών - μελών του.

HITACHI - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ιαπωνική εταιρεία «Hitachi» ανακοίνωσε το κλείσιμο στο τέλος αυτού του μήνα του εργοστασίου κατασκευής τηλεοπτικών δεκτών LCD και hi-tech εξαρτημάτων στην Τσεχία, λόγω της πτώσης στη ζήτηση, που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα οι 800 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αυτό θα χάσουν τη δουλειά τους από τον ερχόμενο μήνα. «Εξετάσαμε προσεκτικά όλες τις εναλλακτικές επιλογές, χωρίς ωστόσο να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση στην κατάστασή μας», δήλωσε ο διευθυντής του εργοστασίου «Hitachi Home Electronics Czech», Τζον Κόνλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ