ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εξάγγειλε «κινητοποιήσεις»

Δύο λαϊκές συγκεντρώσεις και άλλα μέτρα ήταν η απάντηση της επίσημης Εκκλησίας στην άρνηση της κυβέρνησης σε κάθε διάλογο γύρω από το επίμαχο θέμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λάδι στη φωτιά» της διαμάχης που έχει προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, γύρω από το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ρίχνει η κυβερνητική τακτική της άρνησης κάθε διαλόγου για το ζήτημα αυτό. Και οι δύο πλευρές τροφοδοτούν συστηματικά την ένταση γύρω από ένα θέμα που απομακρύνει το ενδιαφέρον από τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει ο λαός, αλλά και αποπροσανατολίζει από τον υπαρκτό κίνδυνο, ο οποίος προέρχεται από το ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε δραστηριότητας του πολίτη, που καθιερώνεται με βάση τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας Σένγκεν.

Ετσι, λοιπόν, χτες η σύνοδος της Ιεραρχίας, δηλαδή η ολομέλεια των μητροπολιτών αποφάσισε μετά από 9ωρη συνεδρίαση την πραγματοποίηση λαϊκών συγκεντρώσεων με αιχμή το θέμα των ταυτοτήτων. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την άλλη Τετάρτη 14 Ιούνη και η δεύτερη στην Αθήνα τη μεθεπόμενη Τετάρτη 21 Ιούνη. Επίσης, αποφασίστηκε να εξαγγείλει ο αρχιεπίσκοπος τις επόμενες μέρες διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και να στείλει στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή, ενώ εξετάζει η Εκκλησία εκ νέου το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προηγήθηκε, χτες το μεσημέρι, στη διάρκεια της συνόδου της Ιεραρχίας προσπάθεια πραγματοποίησης συνάντησης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη. Από την κυβέρνηση το θέμα παραπέμφθηκε στον υπουργό Παιδείας για την κατάρτιση του καταλόγου των θεμάτων με τον όρο να μην περιλαμβάνεται αυτό των ταυτοτήτων. Το γεγονός αυτό, της απόρριψης από την κυβέρνηση του αιτήματος για διάλογο ανέβασε το θερμόμετρο στην Ιερά Σύνοδο και έτσι οι όποιες ψυχραιμότερες φωνές μητροπολιτών από τους 73 που συμμετείχαν πέρασαν στο περιθώριο.

Η απόφαση των ιεραρχών

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διάβασε την ανακοίνωση των Ιεραρχίας στην οποία περιλαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στο αίτημα για συνάντηση του ίδιου, συνοδευόμενου από τρεις μητροπολίτες, με τον πρωθυπουργό, με σκοπό να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό «την επιθυμία της Ιεραρχίας να αρχίσει διάλογος με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων». Ωστόσο: «Ατυχώς η φιλειρηνική αυτή έκκληση της Εκκλησίας δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε και απερρίφθη κατά πρωτοφανή τρόπο. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας διαμαρτύρεται έντονα προς τον ελληνικό λαό για την περιφρονητική αυτή αντιμετώπισή της από μέρους του κ. πρωθυπουργού».

Στο δεύτερο σημείο της ανακοίνωσης στις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας: «Η Εκκλησία ανέκαθεν επίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει εις τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας. Τούτο βέβαια δεν της στερεί του δικαιώματος να έχει γνώμη για θέματα που την ενδιαφέρουν και να την προβάλει προς πάσα κατεύθυνση, μέσα από τη διαδικασία του ελεύθερου διαλόγου με τους αρμοδίους. Τούτο δε σημαίνει επίσης ούτε συνδιοίκηση του κράτους ούτε ανάμειξη της Εκκλησίας σε κοσμικά έργα». Και διευκρινίζεται πως ό,τι προκύπτει στα ενδιαφέροντα της Εκκλησίας «προκύπτει από την παράδοση του γένους μας που εσμήλευσε μέσα στους αιώνες ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ Πολιτείας και λαού».

Ακολούθως γίνεται αναφορά στη στάση της κυβέρνησης και επισημαίνεται: «Η αδιάλλακτη τακτική της κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων επιστηρίζει δυστυχώς τις βάσιμες υποψίες της Εκκλησίας και του λαού ότι η μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες αποτελεί το πρώτο σε μια σειρά άλλων μέτρων που αποβλέπουν πρακτικά στην απώθηση της θρησκείας στο περιθώριο της δημόσιας ζωής, της κοινωνικής και της εθνικής ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας. Η τάση αυτή ευρίσκει αντίθετο τον πιστό λαό μας, που δεν είναι διατεθειμένος να αποκοπεί βίαια από το ζωηφόρο μαστό της μητέρας ορθοδοξίας που εξακολουθεί να τον διατρέφει πνευματικά. Εάν παρ' ελπίδα ετούτο συμβεί είναι βέβαιο ότι ο λαός θα στερηθεί ενός ουσιώδους στοιχείου της πνευματικής του ταυτότητας».

Για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος σημειώνεται: «Οσο δε αφορά στους Ελληνες πολίτες άλλου θρησκεύματος που αποτελούν μειονότητα αυτοί σε τίποτα δε βλάπτονται από τη δημοκρατική αρχή τηςαναγραφής προαιρετικά του θρηκεύματος στις ταυτότητες. Αλοίμονον αν όποιος ήθελε να κάνει διακρίσεις σε βάρος τους έπαιρνε την προς τούτο αφορμή από την ταυτότητα. Στην Ελλάδα δεν πέρασε ποτέ ο ρατσισμός, ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε η ξενοφοβία. Εμείς δε οι ορθόδοξοι υπήρξαμε πάντοτε προστάτες των μικρών και αδύνατων. Η Ιεραρχία πιστεύει ότι κατά αυτές τις κρίσιμες ώρες, όπου ορθώνονται απειλητικά για το λαό μας, ακαίρως και τελείως αψυχολόγητα δημιουργήθηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απειλεί να διχάσει το λαό και να θίξει τον ιστό της κοινωνικής συνοχής. Η Εκκλησία δε διανοείται να μιμηθεί εκείνους που οδηγούν τον λαό σε αυτή την κατεύθυνση γι' αυτό και εμμένει στην υιοθέτηση μόνον ειρηνικών μέτρων νηφάλιας αντίστασης προς τις αυθαίρετες λύσεις που επιβάλλονται στη ράχη του λαού μας».

Και συνεχίζει: «Ομως, ταυτόχρονα επιθυμεί να διακηρύξει πως καταφεύγει στο λαό που πιστεύει και τον καλεί σε διαμαρτυρία κατά της διαγραφής του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και κατά της μετατροπής της Ελλάδας σε μια άθρησκη χώρα. Τη μορφή αυτής της διαμαρτυρίας έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί που ήθελαν να μεταπείσουν τις κυβερνήσεις των από της λήψεως συγκεκριμένων μέτρων που εστρέφονταν κατά του λαού και της πίστεώς του».

Ακολουθεί η εξαγγελία των δύο, επί του παρόντος, όπως αναφέρεται «παλλαϊκών συγκεντρώσεων» και καλείται «σύσσωμος ο λαός της Εκκλησίας να είναι παρών σ' αυτές ειρηνικά, ήσυχα, νηφάλια, αλλά και αποφασιστικά». Και καταλήγει: «Η Ιεραρχία εξακολουθεί και μετά την έναντί της συμπεριφορά της εξουσίας να ελπίζει ότι ο ευγενής και ευλογημένος ορθόδοξος λαός τελικά θα επιτύχει εκείνο που η ίδια η Εκκλησία και Ιεραρχία επιχείρησε να πείσει τον κ. πρωθυπουργό να στέρξει πραγματικά στο διάλογο, γεγονός που χαρακτηρίζει όλες τις δημοκρατικές και ευνομούμενες πολιτείες. Δε θα πρέπει, άλλωστε η αδιάλλακτη αυτή στάση να μεταβάλει τους πιστούς ορθόδοξους Ελληνες σε αντιρρησίες συνειδήσεως».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ακομψος» και «περίπου εκβιαστικός» ο τρόπος που ζητήθηκε η συνάντηση

Η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί χτες με τον αρχιεπίσκοπο φαίνεται ότι έδωσε το έναυσμα για την όξυνση και τη συντήρηση του θέματος των ταυτοτήτων επί μακρόν. Σ' αυτήν την εκτίμηση, οδηγεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου: «Εκφράζουμε την έκπληξη και τη λύπη μας για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που δε συνάδει με τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια αδικαιολόγητη αντιπαράθεση και μάλιστα για θέματα επί των οποίων την αρμοδιότητα έχει αποκλειστικώς η πολιτεία και ουδείς άλλος», ήταν η χτεσινοβραδινή δήλωση του Δ. Ρέππα, ο οποίος ήδη από το μεσημέρι είχε επιβεβαιώσει την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Τύπου στο πρες - ρουμ, «ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για λογαριασμό της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ανατέθηκε στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέτρο Ευθυμίου, να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησής τους και να διαμορφώσουν την ατζέντα θεμάτων που θα απασχολήσουν, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης, τον υπουργό Παιδείας και τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Είναι σαφές, το είπα χθες και το επαναλαμβάνω - συνέχισε ο κ. Ρέππας - πως τα θέματα που μπορεί να συμπεριληφθούν στην ατζέντα είναι εκείνα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της Εκκλησίας και τις σχέσεις της με την πολιτεία. Οχι θέματα, επί των οποίων την αρμοδιότητα την έχει η πολιτεία και μόνον. Αρα - κατέληξε - δεν τίθεται θέμα συνάντησης, τώρα, του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας».

Οσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ της Ιεραρχίας και του υπουργού Παιδείας, αυτή πραγματοποιήθηκε, αλλά, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν υπήρξε συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είχαν πει στον Π. Ευθυμίου ότι θα επικοινωνούσαν μαζί του εκ νέου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο το σαφή καθορισμό της «ατζέντας» από τον υπουργό Παιδείας. «Η προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση - είχε πει ο Δ. Ρέππας - την οποία θα πρέπει να φροντίσει, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, όσο και οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας - αποτελεί μια πολύ καλή βάση, ώστε η συνάντηση αυτή, όταν γίνει, να γίνει στο κατάλληλο περιβάλλον. Και βέβαια - συμπλήρωσε - με την αναγνώριση και το σεβασμό των διακριτών ρόλων μεταξύ της πολιτείας και των οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Για την άρνηση του Κ. Σημίτη να συναντηθεί με τον κ. Χριστόδουλο, αναφέρθηκε, σε χτεσινές του δηλώσεις, και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης. Ο τελευταίος χαρακτήρισε «άκομψο» και «περίπου εκβιαστικό» τον τρόπο που ζητήθηκε η πραγματοποίηση της συνάντησης, ενώ υποστήριξε ότι «λάδι στη φωτιά» δε ρίχνει η κυβέρνηση, αλλά η Εκκλησία, η οποία, όπως είπε, τη στιγμή που ζητούσε διάλογο είχε τυπώσει «φυλλάδια, τα οποία είναι κατά της κυβέρνησης». Αυτά, συμπλήρωσε, είναι «πράγματα που ξεπερνάνε κάθε όριο σύνεσης και σωφροσύνης», για να καταλήξει λέγοντας «αυτός ο ιερός πόλεμος... που γίνεται από μεριά ορισμένων ιεραρχών δεν καταλαβαίνω πού οδηγεί και αν είναι καλό αυτό για την Εκκλησία».

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις χτεσινοβραδινές εξελίξεις, υποστήριζαν ότι η Εκκλησία «κλιμακώνει τις αντιδράσεις της, επειδή βρίσκεται σε αδιέξοδο» και επέμεναν ότι «θα προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου», σχετικά με τις ταυτότητες. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, απαντούσαν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι «σεμνή και λιγομίλητη» και πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο των νόμων.

Τέλος, στον αντίποδα των παραπάνω, κινήθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος τάχθηκε και χτες κατά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα.

Στον παλμό των... γεγονότων

Ενα «τηλεοπτικό φάντασμα» πλανιέται πάνω απ' τη χώρα. Ειδικότερα όσοι έχουν την κακή συνήθεια να βλέπουν τηλεόραση ή να διαβάζουν εφημερίδες, πραγματικά την έχουνε «πατήσει».

Ενα «φάντασμα» που τις περισσότερες φορές είναι φλύαρο. Ο δημοσιογραφικός «πλουραλισμός» εν είδει ενημέρωσης, ως άλλοθι βασικά, μας βομβαρδίζει με ένα και μόνο θέμα. Χμ! πονηροί, το καταλάβατε κιόλας. Η αναγραφή του θρησκεύματος, ε;

Μέσα πέσατε! Ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Οι κύριοι συμμετέχοντες στα «πάνελ» των τηλεοπτικών εκπομπών και «παραθύρων» τους, που ξυπνάμε κοιμόμαστε τους ίδιους βλέπουμε. Θα 'πρεπε να καταλάβουν, ότι δε χρωστάμε τίποτα να μας «πρεζάρουν» με την ιδεολογική τους «ντόπα». Αλλά τι φταίνε κι αυτοί. Τη μεταφυσική τους πολιτική ιδιοτέλεια εκφράζουν. Και μη μου πείτε ότι δεν κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, γιατί, αγαπητοί μου, θα σας κατηγορήσω ως αφελείς, και δε θα το 'θελα. Ο ρόλος των καναλιών, απ' την άλλη, γνωστός. Ε, καλά τώρα αφού «πουλάει» το θέμα. Τώρα ειδικά που πιάνουν και οι ζέστες λόγω εποχής, τώρα είναι που θολώνει το μυαλό και δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα ό,τι του ρίχνουνε.

***

Αλήθεια, να ρωτήσω, με εκείνο το «πράσινο φως» που άναψε από το Λουξεμβούργο, για την είσοδό μας στην ΟΝΕ, τι γίνεται; Εκείνο το ΟΧΙ... που είπανε οι φίλοι μας οι Αγγλοι - φίλοι μας κι απ' την περίοδο του Εμφυλίου - για τον εθνικό μας αερομεταφορέα και μας έπιασε ο... πόνος μη μας πει κι άλλος ΟΧΙ και μείνει απούλητη η «Ολυμπιακή» τι γίνεται;

***

Μ'εκείνες τις 152.000 δρχ. των προεκλογικών υποσχέσεων που φτάνουν για ν' αγοράσουμε... το πρώτο μας καράβι κι αν είμαστε «ξύπνιοι» είναι η αρχή για να κάνουμε τον... δικό μας στόλο και να συνεισφέρουμε έτσι στην εθνική οικονομία, τι γίνεται; Αμ εκείνη η «DYNAMIC MIX 2000» που γίναμε όπως έλεγε και το τραγούδι «Πεδίο βολής φτηνό», εκεί να δεις τι γίνεται ή καλύτερα τι μας κάνουνε... Τώρα θα μου πείτε προπαγάνδα... καχύποπτου κομμουνιστή. Α! έτσι σας συμφέρει; Καλά, τότε, αγαπητοί μου, σας αφήνω ν' απολαύσετε τις συζητήσεις για το μεγάλο νέο θέμα των ημερών, που τιτλοφορείται «Μπονάτσος εναντίον γιατρών».

Περαστικά μας.


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ