Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ακομψος» και «περίπου εκβιαστικός» ο τρόπος που ζητήθηκε η συνάντηση

Η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί χτες με τον αρχιεπίσκοπο φαίνεται ότι έδωσε το έναυσμα για την όξυνση και τη συντήρηση του θέματος των ταυτοτήτων επί μακρόν. Σ' αυτήν την εκτίμηση, οδηγεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου: «Εκφράζουμε την έκπληξη και τη λύπη μας για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που δε συνάδει με τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια αδικαιολόγητη αντιπαράθεση και μάλιστα για θέματα επί των οποίων την αρμοδιότητα έχει αποκλειστικώς η πολιτεία και ουδείς άλλος», ήταν η χτεσινοβραδινή δήλωση του Δ. Ρέππα, ο οποίος ήδη από το μεσημέρι είχε επιβεβαιώσει την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Τύπου στο πρες - ρουμ, «ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για λογαριασμό της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ανατέθηκε στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέτρο Ευθυμίου, να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησής τους και να διαμορφώσουν την ατζέντα θεμάτων που θα απασχολήσουν, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης, τον υπουργό Παιδείας και τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Είναι σαφές, το είπα χθες και το επαναλαμβάνω - συνέχισε ο κ. Ρέππας - πως τα θέματα που μπορεί να συμπεριληφθούν στην ατζέντα είναι εκείνα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της Εκκλησίας και τις σχέσεις της με την πολιτεία. Οχι θέματα, επί των οποίων την αρμοδιότητα την έχει η πολιτεία και μόνον. Αρα - κατέληξε - δεν τίθεται θέμα συνάντησης, τώρα, του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας».

Οσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ της Ιεραρχίας και του υπουργού Παιδείας, αυτή πραγματοποιήθηκε, αλλά, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν υπήρξε συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είχαν πει στον Π. Ευθυμίου ότι θα επικοινωνούσαν μαζί του εκ νέου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο το σαφή καθορισμό της «ατζέντας» από τον υπουργό Παιδείας. «Η προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση - είχε πει ο Δ. Ρέππας - την οποία θα πρέπει να φροντίσει, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, όσο και οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας - αποτελεί μια πολύ καλή βάση, ώστε η συνάντηση αυτή, όταν γίνει, να γίνει στο κατάλληλο περιβάλλον. Και βέβαια - συμπλήρωσε - με την αναγνώριση και το σεβασμό των διακριτών ρόλων μεταξύ της πολιτείας και των οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Για την άρνηση του Κ. Σημίτη να συναντηθεί με τον κ. Χριστόδουλο, αναφέρθηκε, σε χτεσινές του δηλώσεις, και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης. Ο τελευταίος χαρακτήρισε «άκομψο» και «περίπου εκβιαστικό» τον τρόπο που ζητήθηκε η πραγματοποίηση της συνάντησης, ενώ υποστήριξε ότι «λάδι στη φωτιά» δε ρίχνει η κυβέρνηση, αλλά η Εκκλησία, η οποία, όπως είπε, τη στιγμή που ζητούσε διάλογο είχε τυπώσει «φυλλάδια, τα οποία είναι κατά της κυβέρνησης». Αυτά, συμπλήρωσε, είναι «πράγματα που ξεπερνάνε κάθε όριο σύνεσης και σωφροσύνης», για να καταλήξει λέγοντας «αυτός ο ιερός πόλεμος... που γίνεται από μεριά ορισμένων ιεραρχών δεν καταλαβαίνω πού οδηγεί και αν είναι καλό αυτό για την Εκκλησία».

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις χτεσινοβραδινές εξελίξεις, υποστήριζαν ότι η Εκκλησία «κλιμακώνει τις αντιδράσεις της, επειδή βρίσκεται σε αδιέξοδο» και επέμεναν ότι «θα προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου», σχετικά με τις ταυτότητες. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, απαντούσαν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι «σεμνή και λιγομίλητη» και πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο των νόμων.

Τέλος, στον αντίποδα των παραπάνω, κινήθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος τάχθηκε και χτες κατά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου(2016-09-02 00:00:00.0)
Προσωρινή εμπλοκή με ...καλές προθέσεις(2003-11-01 00:00:00.0)
Κλίμα αμφισβήτησης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου(2003-10-04 00:00:00.0)
Με πλαστές... ταυτότητες κυβέρνηση και ιεραρχία(2001-08-28 00:00:00.0)
Δόθηκε η επιστολή του υπουργού Παιδείας στην Ιεραρχία(2000-08-24 00:00:00.0)
Δεν αρνείται το διάλογο, ισχυρίζεται ο Δ. Ρέππας(2000-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ