ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματική παραχώρηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τη «μυστική!» παραχώρηση του Φαληρικού Δέλτα στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Μακέτα του Ιδρύματος για το Φαληρικό Δέλτα
Μακέτα του Ιδρύματος για το Φαληρικό Δέλτα
Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο, η κυβέρνηση διά των συναρμόδιων υπουργών υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα τη σύμβαση για την παραχώρηση του Φαληρικού Δέλτα στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΚΚΕ καταγγέλλει «το διπλό έγκλημα που διαπράττεται από την κυβέρνηση εν κρυπτώ σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, με τη σύμβαση που υπέγραψε μυστικά με το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", παραδίδοντας το Φαληρικό Δέλτα, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι κατά καιρούς δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αποτελεί ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος προς το Δημόσιο, συνιστούν επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας».

«Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του ΚΚΕ, εντός και εκτός Βουλής, να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της σύμβασης, η κυβέρνηση την κρατά μυστική, με αποκορύφωμα την υπογραφή της από τέσσερις υπουργούς κεκλεισμένων των θυρών!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο λαός του Λεκανοπεδίου δεν πρέπει να δεχτεί την παραχώρηση του παλιού Ιπποδρόμου και του Φαληρικού Δέλτα στο Ιδρυμα. Ο ελληνικός λαός οφείλει να αντιδράσει στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παραδίδουν δημόσια περιουσία και κρίσιμους τομείς του πολιτισμού στο κεφάλαιο.

Καμία ιδιωτική ιδιοκτησία στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, γιατί αυτό οδηγεί στην παραπέρα χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Τέχνης και της επιστημονικής γνώσης. Η ιδιωτική ιδιοκτησία και σε αυτούς τους τομείς αποξενώνει περισσότερο το λαό από τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστημονικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η διαμόρφωση νέων σύγχρονων κτιρίων και υποδομών και η ανάπτυξη θεσμών της Τέχνης πρέπει να είναι αποκλειστική υπόθεση του Δημοσίου. Για να υπάρξει φιλολαϊκή προοπτική αγωνίζεται το ΚΚΕ».

«Σου λένε ουσιαστικά να μην υπάρχεις... »

Το ΥΠΠΟ μειώνει τη χρηματοδότηση της Ορχήστρας των Χρωμάτων, που ακύρωσε προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Ενσάρκωση του οράματος του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, που κλείνει είκοσι χρόνια δημιουργικής προσφοράς, έχει έμπρακτα αποδείξει το σημαντικό ρόλο της στη μουσική ζωή του τόπου μας. Ομως, παρά το εξαιρετικό της έργο, συνεχίζει να είναι δέσμια μιας ανάλγητης πολιτικής, που δεν της εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει. Χτες, η Ορχήστρα ανακοίνωσε ότι, λόγω οικονομικών δυσχερειών, ακυρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Μουσική και Κινηματογράφος» στο «Τριανόν» (είχε προγραμματιστεί για τις 4-10/5) και την αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι ημερίδα - συναυλία, προγραμματισμένη για τις 22/6, στο Μέγαρο Μουσικής.

«Είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε όποιο πρόγραμμα μέχρι και τον Ιούλιο δεν καλύπτεται από αυτοχρηματοδότηση (χορηγίες, έσοδα)», μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, Γιώργος Κουρουπός, καθώς «το ΥΠΠΟ με έγγραφό πριν ένα μήνα μας ανακοίνωσε ότι η Ορχήστρα λαμβάνει φέτος 1.400.000 ευρώ, δηλαδή 200.000 ευρώ λιγότερα από όσα έπαιρνε τα τελευταία χρόνια. Λόγω του επετειακού χαρακτήρα της χρονιάς είχαμε ζητήσει 1.800.000 ευρώ, καθώς τα 1.600.000 καλύπτουν αποκλειστικά τα ανελαστικά έξοδα της ορχήστρας (μισθοί, γραφείο, διαγωνισμός «Μητρόπουλος»). Κάτω απ' αυτό το ποσό δεν μπορούμε αντικειμενικά να υπάρξουμε. Ολο το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια το καλύπταμε με δικά μας έξοδα, δεν πλήρωνε το υπουργείο γι' αυτό. Τώρα, μας δίνουν λιγότερα και από τις ανελαστικές δαπάνες. Ετσι, κόβουμε όποια εκδήλωση δεν αυτοχρηματοδοτείται, όμως τον Ιούλη, αν τελικά δεν αλλάξει η απόφαση, θα πρέπει να κόψουμε από εργαζόμενους, που σημαίνει ότι κι εγώ θα παραιτηθώ. Αφού τα 1.400.000 δε φτάνουν για τ' ανελαστικά, όσα προγράμματα και να κόψουμε, δε γίνεται τίποτα. Αν δεν αλλάξει η απόφαση, δεν έχουμε τρόπο να κρατήσουμε τους 47 εργαζόμενους (40 μουσικούς και 7 υπαλλήλους). Οσο υπάρχεις προγραμματίζεις και βγάζεις και τα έξοδα της παραγωγής. Ομως δεν μπορεί ποτέ σε πολυσύνολα σχήματα, μισθοί, ενοίκια κλπ να καλύπτονται από τις χορηγίες. Μέχρι στιγμής καταφέραμε να χρωστάμε σε μισθούς μόνο δύο μήνες. Μαζεύουμε ό,τι μπορούμε από προηγούμενες συνεργασίες μας... Ομως όταν το ποσό που δίνει το ΥΠΠΟ δεν καλύπτει καν τα ανελαστικά, έχεις πρόβλημα, ό,τι και να κάνεις. Τώρα δε σου κόβουν κάποιο πρόγραμμα, σου λένε ουσιαστικά να μην υπάρχεις. Εμμέσως λένε "απολύστε μουσικούς"».

Από το ατομικό στο συλλογικό...

«Πολύ πρωτότυπο έργο», χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τη συγκινητική κωμωδία της Λίζας Κρον «Πολύ καλά», που παρακολούθησε προχτές το βράδυ στο «Θέατρο Εξαρχείων». Οπως μας είπε, «το ανεβαίνεις σκαλοπάτι - σκαλοπάτι. Στην αρχή τα χάνεις. Δεν καταλαβαίνεις εύκολα πώς μπορεί να συνδυαστεί το κοινωνικό και το ατομικό μέσα από το πρόβλημα υγεία και αρρώστια, αλλά ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα νήμα, είτε μιλάει για το ατομικό, είτε για το κοινωνικό. Και αυτό το νήμα, είναι - κατά τη γνώμη μου - η αγάπη στον άνθρωπο, ο αγώνας, η μάχη, το πέρασμα από την τραγικότητα στο χιούμορ. Στο τέλος νομίζω νικάει το συλλογικό, χωρίς να σβήνει το άτομο».

Το «Πολύ καλά» είναι ένα έργο απολαυστικό, που αναφέρεται στη σχέση μάνας - κόρης, στην παιδική ηλικία και την οικογένεια, στην κοινωνία και το ρατσισμό. Στο ρόλο της μάνας η Ελένη Γερασιμίδου και της Λίζας Κρον η Αννίτα Δεκαβάλλα που υπογράφει και τη μετάφραση. Παίζουν επίσης Ανδρη Θεοδότου, Λιάνα Παρούση, Γιώργος Δεπάστας, Τάσος Πολιτόπουλος. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, σκηνικά - κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Φλυτζάνη

Ξεκίνησε χτες η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Φλυτζάνη με τίτλο «Μηχανές Επιθυμίας» που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 5 Απρίλη, περιλαμβάνει έργα διαφόρων μεγεθών και με ποικίλα μέσα (ακριλικό σε καμβά, κολάζ, μεικτά μέσα, cut-outs, ψηφιακές εκτυπώσεις κλπ). Οπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης το θέμα της έκθεσης είναι η ικανότητα του ανθρώπου να ονειρεύεται και τα έργα διακατέχονται από προοδευτικό περιεχόμενο. Η ματιά τους επιχειρεί να διαπεράσει πέπλα ωραιοποίησης ενός συστήματος που μέσω ενός οξυνόμενου βαρβαρισμού απειλεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 11.00 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30 - 9.30 μ.μ.

Οι ηθοποιοί απεργούν

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών βιώνει μεγάλες περιόδους ανεργίας και όσοι έχουν δουλειά δέχονται πολλές φορές την κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» επισημαίνει στο κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 2 Απρίλη, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, το ΣΕΗ καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ομόνοιας.

Το ΣΕΗ καλεί τους ηθοποιούς ν' αντισταθούν και να διεκδικήσουν: Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό 2%. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον Οπτικοακουστικό Τομέα. Κατώτερος μισθός στο θέατρο 1.400 ευρώ. Επαναφορά των 50 ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μη βγει καμία κατηγορία καλλιτεχνών από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να συνδέεται με την προώθηση της ποιοτικής ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής και όχι με τις ανάγκες της πολυεθνικής βιομηχανίας του θεάματος. Επαρκή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων. Να μη γίνει καμία περικοπή θέσεων εργασίας και δραστηριοτήτων τους. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση για το Θέατρο και τις άλλες Τέχνες.

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλα, είχαν χτες εκπρόσωποι των επιχορηγούμενων θιάσων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς το ΥΠΠΟ δεν έχει δώσει ακόμη την τελευταία δόση της προπέρσινης θεατρικής περιόδου, ενώ για τη σεζόν που εκπνέει, δεν έχει ακόμη καν ανακοινωθεί η απόφαση του ΥΠΠΟ. Μια θεωρητική συζήτηση και μάλλον τυπική, γιατί ο ΓΓ θα έπρεπε να τα γνωρίζει όλα αυτά τα θέματα και να έχει τουλάχιστον κάποια πιο χειροπιαστά πράγματα να τους πει. Οι επιχορηγούμενοι θίασοι πάντως προχωρούν κανονικά σε συνέντευξη Τύπου την 1η Απρίλη, κατά την οποία θα εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τα μέλη της τη Δευτέρα (30/3, 8.30 μ.μ.) στο θέατρο «Μπροντγουαίη» (Αγ. Μελετίου 61 και Πατησίων, στάση Κεφαλληνίας), για να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, από το θίασο «Για γέλια και για κλάματα». Πληροφορίες Ιπποκράτους 120, τηλ. 2103629460.

Την Ταινιοθήκη του Βατικανού «συστήνει» φέτος στο κοινό το 17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Λάρισας (3-5/4). Με το «Χρυσό Ιππο» θα τιμηθεί για την προσφορά του ο Θόδωρος Μαραγκός. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 17 ταινίες μικρού μήκους και 25 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες: «Οδηγίες χρήσεως» του Κ. Γιαλλουρίδη, «Χήρα στρατηγού» του Δ. Κανελλόπουλου, «PARTNERS» της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν, «Ζαφείρης» της Ελενας Δημητρακοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ