ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Θέλουν να εδραιώσουν τη βία τους

Η κρίση δεν ήρθε ακόμα, αλλά χαμένοι υπάρχουν ήδη. Κι επειδή όταν έρθει η κρίση θα γίνει πραγματικός χαμός, παίρνουν μέτρα σ' όλα τα μέτωπα ...οι ήδη κερδισμένοι. Από κοντά κι αυτοί που δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο. Αυτοί που ενώ έχουν χειροκροτήσει όλα τα προγράμματα λιτότητας, τώρα ανακαλύπτουν τον φιλελευθερισμό ως κακή διαχείριση ενός κατά τ' άλλα καλού συστήματος.

Την ώρα που αντικειμενικά διαμορφώνονται συνθήκες συνολικής αντίθεσης στην ΕΕ, αυτοί μιλάνε για κακές πλευρές της πολιτικής της, που όμως είναι νύχι-κρέας με το ίδιο το σύστημα. Κι έτσι εμφανίζεται ο Παπανδρέου να δηλώνει πως αυτός θα κάνει ό,τι δεν κάνει ο Καραμανλής: Θα ζητήσει λεφτά από τις Βρυξέλλες. Ωραία, να το πει στους παραγωγούς στη Θράκη που απέναντί τους έχουν ένα μονοπώλιο, που πουλάνε ήδη 0,28 το γάλα κι αν δεν το κατεβάσουν στο 0,26, όσο και το παστεριωμένο εξωτερικού, δε θα το πουλήσουν και, ως γνωστόν, οι επιδοτήσεις για τέτοιες μη ανταγωνιστικές οικονομίες έχουν τελειώσει.

Αυτοί που μιλούν για κακούς χειρισμούς στην κρίση θέλουν να μη μάθει ο κόσμος ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την καπιταλιστική παραγωγή. Στις σχέσεις που τη διέπουν, στον αναγκαστικό ανταγωνισμό των καπιταλιστών που αφού έφτασαν σε τρελά ύψη τα κέρδη τους, τώρα δηλώνουν χαμένοι καθώς κάποιοι ανάμεσά τους κερδίζουν περισσότερα.

Κανένας τους δε χάνει. Εχουν ήδη κερδίσει πολλά. Πρέπει όμως να κερδίζουν περισσότερα. Αυτό και το αδιέξοδό τους. Κεφάλαια έχουν, χώρο να τα επενδύσουν ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους δεν έχουν.

Και γιατί να νοιάζει κάτι τέτοιο τους εργάτες; Ισα ίσα τώρα είναι που πρέπει να εύχονται να βουλιάξει το σύστημα και, ακόμα καλύτερα, να θέλουν να το αντικαταστήσουν με ένα δικό τους σύστημα, χωρίς καπιταλιστές.

Πάμε γι' άλλα: Σύμφωνα με την κυβέρνηση, βάση της τρομοκρατίας είναι και τα πανεπιστήμια. Εκεί που είναι τα παιδιά των εργατών. Που δε θέλουν να πάθουν ό,τι και οι γονείς τους. Αρα είναι εν δυνάμει τρομοκράτες. Μπορεί μαζί με τη χημεία να αξιώσουν να μάθουν και φιλοσοφία. Μαζί με τη φιλοσοφία να θέλουν και οικονομία. Μαζί με την οικονομία να θέλουν και εργατικό δίκαιο. Ε, δεν απέχουν από το να καλούν εργάτες να μιλάνε στις συνελεύσεις. Είναι προφανή τα φυτώρια της τρομοκρατίας. Και πρέπει να παταχτούν πάραυτα. Φαντάζεσαι έναν μηχανικό να πάει αύριο στη ΔΕΗ ήδη μαρξιστής; Ασε που μπορεί να είναι και οργανωμένος...

Αυτό που συνέβη στο Κολωνάκι και με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει καμιά σχέση με την περίφημη «μητροπολιτική βία». Οπως δεν είχαν το Δεκέμβρη επιχειρήσεις στρατιωτικής σχεδίασης καμιά σχέση με τη δίκαιη οργή των νέων παιδιών.

Η Σκότλαντ Γιαρντ δεν ήρθε επειδή έσκασε μύτη η βία. Εχει μπόλικη να αντιμετωπίσει στη χώρα της. Ισα ίσα ακριβώς για να έρθει στήθηκε η επιχείρηση «πέτρα και κουκούλα».

Εναν εχθρό θέλουν να ξορκίσουν. Κάτι παλιές καραβάνες δεν επαναλαμβάνουν τυχαία την αγανάκτησή τους για το παγκόσμιο παράδοξο της ύπαρξης του ΚΚΕ...

Η βία, κύριοι, έχει πρόσωπο: Κάθε εργάτης μπορεί να σου περιγράψει τι σημαίνει συνωμοτική δουλειά μέχρι να μαζευτούν οι περίφημες 21 υπογραφές για το στήσιμο σωματείου και ποια αγωνία μετά για να γράψεις έναν μετά τον άλλο όσους καταφέρουν να σπάσουν τον τρόμο. Η βία, κύριοι, κυκλοφορεί στις βιομηχανικές ζώνες, στο Θριάσιο, στα Οινόφυτα, στο Κιλκίς... Και στα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας... Οχι στο δρόμο, αλλά στις εκατοντάδες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μύρια ποσά αλλά για χιλιάδες υπαλλήλους τους έχουν μόνο ψίχουλα, ίσα να σέρνονται την άλλη μέρα με το λεωφορείο ως το μίζερο γραφείο τους. Μπορούμε να περιγράφουμε με άπειρα παραδείγματα τη βία. Δεν μπορούμε να την αναγνωρίσουμε ούτε σε μια σπασμένη βιτρίνα. Η σπασμένη βιτρίνα είναι θέαμα. Για να φέρει κι άλλη βία. Πραγματική βία. Του καπιταλιστή ενάντια στον εργάτη. Αυτήν θέλουν να ενισχύσουν.


ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΚΡΙΣΗ: «Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση της κίνησης σε εστιατόρια και των προκρατήσεων σε ξενοδοχεία, βουτιά των πωλήσεων αυτοκινήτων, κάμψη στην αγορά βιβλίου, στα καταστήματα με ρούχα, παπούτσια και έπιπλα. Το φάντασμα της οικονομικής κρίσης ή τουλάχιστον ο φόβος της επερχόμενης επέλασής της σαρώνει αρκετούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας (...) Η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον, σε συνδυασμό με τη διαχρονική δυστοκία των ελληνικών νοικοκυριών, φαίνεται πως έχει "φρενάρει" τους καταναλωτές (...) Η ανεργία δε θα πάει διακοπές. Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν οι μισοί από τους 60.000 υπαλλήλους που απασχολούνται κάθε καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές (...) Εχασε το σπίτι του για χρέος 4.142 ευρώ. Τράπεζα στην Κόρινθο έβγαλε στον πλειστηριασμό πρώτη κατοικία παρά το νόμο που το απαγορεύει» (τα θέματα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ: «Περίπου 120-150 αγελαδοτρόφους από τη Μακεδονία και τη Θράκη αφορούν τα μέτρα που πήρε η εταιρεία Vivartia, η οποία έκανε γνωστό ότι δε θα παίρνει πλέον 120 τόνους φρέσκου γάλακτος την ημέρα από την περιοχή (...) Η Vibartia αγόραζε το ελληνικό γάλα κατά μέσο όρο 0,40 ευρώ το λίτρο, ενώ αντίθετα από τις διεθνείς αγορές το προμηθεύεται περίπου 0,26 ευρώ το λίτρο» (το θέμα σε ΕΘΝΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Το μείζον πρόβλημα αυτή την ώρα που τρέχουν οι συνέπειες της κρίσης - αύξηση της ανεργίας, πάγωμα της αγοράς, λουκέτο σε μικρές επιχειρήσεις - δεν είναι το έλλειμμα. Οι Βρυξέλλες επιμένουν να μην το βλέπουν και οι ηγέτες των "27" χωρών - μελών της ΕΕ αποδεικνύονται μοιραίοι και άβουλοι, αγκιστρωμένοι στις καταστροφικές θέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και του νεοφιλελευθερισμού» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ την Τρίτη 17 Μάρτη κόντρα στην πλουτοκρατία

ΕΘΝΟΣ: 9 ΠΛΗΓΕΣ που άνοιξε η κρίση

ΤΑ ΝΕΑ: Αφήστε τους να ...εκτονωθούν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Αθήνα στα ...μπλε

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΚΡΙΣΗ» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η ΧΩΡΑ: Φθηνό χρήμα για μικρομεσαίους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα για την πάταξη της εγκληματικότητας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ η σύνταξη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μεγάλος μπΕΛ.ΑΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΠΙΤΙ από «δεύτερο χέρι»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΤΟΡΑΣ - ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναλαμβάνει ρόλο η Σκότλαντ Γιάρντ

Η ΑΥΓΗ: Quo vadis.gr

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΖΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «ΕΦΙΑΛΤΕΣ» για Κώστα - Γιώργο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολική επαναφορά του ΠαΣοΚ για την εξουσία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η βία που ζητά να αντιμετωπιστεί η «βία»

«Επενδυτές, τουρίστες και αγοραστές ομολόγων αντιμετωπίζουν τη χώρα με καχυποψία και ανησυχία λόγω της έξαρσης της βίας (...) Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να επιδείξει πυγμή και αποτελεσματικότητα και η (υπεύθυνη τουλάχιστον) αντιπολίτευση να στηρίξει μια εθνική προσπάθεια για να μπει τέλος στον κατήφορο της βίας» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

δεν μπορεί να ξορκίσει το δημιούργημά της

«Η βία και η πάταξή της αποτελούν μέρος του ίδιου θεάματος. Υστερα από κάθε βίαιο συμβάν, παρακολουθούμε τις εξηγήσεις, τις αναλύσεις και τις εισηγήσεις στην τηλεόραση και τις εφημερίδες, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες επικρίσεις, να καταλήγουν πάντα σε ένα εγκώμιο των δυνάμεων της τάξης: των αστυνομικών, των ειδικών δυνάμεων, των εντεταλμένων εγκληματολόγων. Οπως εύστοχα παρατηρεί ο συγγραφέας Τζουζέπε Τζένα, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Κι ύστερα να τα ξεχάσουμε όλα. Ομως, "η αλήθεια δεν μοιάζει ποτέ αληθινή", όπως έγραφε ο Ζορζ Σιμενόν στις "Αναμνήσεις του επιθεωρητή Μεγκρέ". Ενας άλλος συγγραφέας (και γιατρός), ο Θίοντορ Ντάλριμπλ, (...) επισημαίνει παράλληλα το σχόλιο του πρωθυπουργού Μπράουν, που προειδοποιεί τους Βρετανούς να περιμένουν έξαρση της εγκληματικότητας μαζί με την άνοδο της ανεργίας. Και καταλήγει: "Αν οι ισχυροί δεν νοιάζονται για τον κόσμο, γιατί να νοιαστούν οι ανίσχυροι;". Μπροστά στην έκρηξη της εγκληματικότητας, οι φιλήσυχοι πολίτες ζουν σε έναν ηθικό πανικό. Ο σχολιαστής Τζόναθαν Ράδερφορντ τους βοηθάει να καταλάβουν: Δεκαετίες ανεργίας έχουν καταστρέψει την παλιά πατριαρχική τάξη του αρσενικού κουβαλητή και αρχηγού της οικογένειας. Αυτό όχι μονάχα έχει φέρει φτώχεια, αλλά και έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να χάσουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους. Τα παιδιά κληρονομούν την ταπείνωση των πατεράδων τους. Χωρίς δουλειά και στέγη, πολλοί είναι ανήμποροι να δημιουργήσουν δική τους ανεξάρτητη ζωή. Σε μια ταξική κοινωνία που προβάλλει πρόσωπα, οι νέοι νιώθουν πως δεν έχουν πρόσωπο. Και η βία τους, όπως επισημαίνει ο αναμορφωτής του ποινικού συστήματος Τζέιμς Γκίλιγκαν, εκφράζει την προσπάθειά τους να αποφύγουν αυτή την απώλεια προσώπου. Οι συμμορίες των βίαιων παιδιών δεν είναι τόσο μια απόκλιση όσο ένας καθρέφτης που μας δείχνει το δημιούργημά μας» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ