ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα κρατικής καταστολής

Αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων και του οργανωμένου εγκλήματος, προχωρά σε μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής, συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων και χτυπήματος των λαϊκών αγώνων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την κρατική καταστολή ενισχύει απροκάλυπτα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση των «κουκουλοφόρων» και της εγκληματικότητας.

Υποβοηθούμενη από το κλίμα της «ανασφάλειας» και της τρομο-λαγνείας που καλλιεργείται, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής, συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών και χτυπήματος των λαϊκών αγώνων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία δύναμης «ταχείας επέμβασης» που θα δρα στο κέντρο της Αθήνας, προχωρά στην προμήθεια πυροσβεστικών αντλιών που θα εκτοξεύουν παγωμένο νερό κατά των διαδηλωτών, αλλά και στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων για την παρακολούθηση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού κινητών τηλεφώνων. Εντείνεται η συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, με πρώτες τη CIA και τη Σκότλαντ Γιαρντ, ενώ ασφυκτικές είναι οι πιέσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. «επανασχεδιάζει τη δράση της» με βάση «τον καινούριο τρόπο με τον οποίο φαίνεται να δρουν τα μέλη των απειροελάχιστων μειοψηφιών». Επιχείρησε όμως να αποσυνδέσει τα μέτρα θωράκισης των δυνάμεων καταστολής με τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, λέγοντας ότι «ο εξοπλισμός των διωκτικών αρχών δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως δήθεν περιορισμός των ατομικών ελευθεριών». Γενικότερα όμως ο Ευ. Αντώναρος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, σύμφωνα με τις οποίες «οι πολίτες θα πρέπει να θυσιάσουν κάποια πράγματα» στο όνομα της ασφάλειας και της τάξης. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του «Ρ», ο εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, επισημαίνοντας ότι είναι «επαρκές» και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να το αλλάξει σε αυτή τη φάση. Παράλληλα κατέστησε σαφή τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη χρήση των χαφιεδοκαμερών, ενώ επιβεβαίωσε τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη «Σκότλαντ Γιαρντ», υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται «στα πλαίσια της προσπάθειας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο από τις πρυτανικές αρχές ζήτησε η Μ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχουν την ευθύνη «να συγκαλέσουν τη σύγκλητο και να αποφασίσουν ποιοι χώροι είναι χώροι έρευνας και εκπαίδευσης», γιατί, όπως είπε, «μόνο αυτοί οι χώροι έχουν άσυλο». Η πρώην υπουργός έμμεσα πλην σαφώς επέκρινε τις πρυτανικές αρχές ότι δεν εφαρμόζουν το νόμο: «Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύονται κάθε φορά οι πανεπιστημιακές αρχές πώς θα παραβιάσουν τους νόμους και να μην εφαρμόζουν τους νόμους», υποστήριξε (στην ΕΡΑ).

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ευρωβουλευτής Γ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι «σε καμιά περίπτωση, οι υπαίθριοι χώροι των πανεπιστημίων δεν είναι άσυλο». Παράλληλα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «θα πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος» εάν συνεχίσει να κυριαρχεί «το αίσθημα της ανασφάλειας».

Πολύ πιο προωθημένος ο Κυρ. Μητσοτάκης αξίωσε «την επόμενη φορά που θα μπουν στη Νομική, στην όποια Νομική, αυτές οι ομάδες, έχω την απαίτηση από όλους να αρθεί το άσυλο και να τους πιάσουμε εκεί μέσα»... Ο γαλάζιος βουλευτής εκτίμησε ότι «η Αστυνομία σήμερα δεν έχει στη διάθεσή της εκείνα τα εφόδια, δεν αναφέρομαι απλά σε επιχειρησιακά εφόδια, αλλά και σε πολιτική κάλυψη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προκειμένου να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της». Επανέλαβε επίσης την εκτίμησή του ότι «τη στιγμή που η ίδια η Αστυνομία αισθάνεται ότι αμύνεται, εκχωρεί το δικαίωμα (!) της βίας σε άλλες ομάδες που το διεκδικούν. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο».

Μαύρη αντίδραση

«

Εχουμε πλέον ένα αντάρτικο πόλεως, έχουμε μια εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί, έχουμε μια υπέρμετρη εγκληματικότητα από τους μετανάστες - δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «City» -(...) Αυτή τη στιγμή η αστυνομία, εάν χτυπήσει, όλη την ημέρα τα κανάλια και όλες οι δηλώσεις θα είναι εναντίον της αστυνομίας. Λοιπόν, τι γίνεται;». Ακολούθως επιτέθηκε στους συνδικαλιστές και όσους αρνούνται να σηκώσουν χέρι: «Η αστυνομία έχει τρεις αρχηγούς. Τον φυσικό αρχηγό, τον υπουργό και τον πρόεδρο των Συνδικαλιστών Αστυνομικών. Το πράγμα δε λειτουργεί. Οι μεν αστυνομικοί λένε: "ου μπλέξω ξαφνικά βγάζω το κλομπ, ρίξω μία στο κεφάλι και πέσει ξερός αυτός, οπότε επί τρεις μήνες θα είμαι πρώτο θέμα στα κανάλια και χαλάει η ζωή μου και θα αναγκαστώ να πάω και εγώ στην Αυστραλία" ή ξαφνικά "θα κάνω το παγόνι". Δεν καλύπτει κανείς τον αστυνομικό».

Επίσης, ζήτησε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: «Είναι ένα ελληνικό εφεύρημα μόνο. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο (...) Μα άσυλο γιατί να υπάρχει το 2010, να καταλάβω, τι να υπάρχει; Το είπε και ο Πανούσης (σ.σ.: υποψήφιος του ΣΥΝ για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά), ο δημιουργός του και είπε ότι δε χρειάζεται πια. Από ποιον να φοβηθεί τι; Υπάρχει περίπτωση να πάει ένας αστυνομικός μέσα σε μια διδασκαλία και να διακόψει το μάθημα; Το μάθημα διακόπτεται μόνο απ' τους κουκουλοφόρους. Επομένως, λοιπόν, δε χρειάζεται (...) δε χρειάζεται και εδώ. Δεν καταλαβαίνω τι είμαστε; Ουγκάντα είμαστε και χρειαζόμαστε το άσυλο;».

Και μέσα σ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος σε δημοσίευμα που φέρει την κυβέρνηση να ζητά τη «συνδρομή» της Σκότλαντ Γιαρντ για να βοηθήσει στην «αναδιάρθρωση» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, περιχαρής δήλωνε: «Η αρχή έγινε. Ο πρωθυπουργός καλεί τον επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Ιαν Μπλερ για να λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας στην Ελλάδα». Ο δε Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τους Βρετανούς «καλοδεχούμενους». Τόση η χαρά τους για την προτεκτορατοποίηση της χώρας και το αλώνισμα εδώ ξένων πρακτόρων.


Θ. Μπ.

ΒΟΥΛΗ
Μείωση των ελαστικών δαπανών

Σε μείωση των ελαστικών της δαπανών κατά 10% για το 2009 θα προχωρήσει η Βουλή στα πλαίσια των περικοπών που γίνονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Οπως διευκρινίστηκε, η μείωση αυτή αφορά όλες τις δαπάνες εκτός από τους μισθούς και τα μισθώματα για τα διάφορα κτίρια που νοικιάζει η Βουλή. Οπως δήλωσε ο Δ. Σιούφας ήδη δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεκριμενοποιήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση και σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η μείωση θα είναι περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ για το 2009. Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι η Βουλή ζήτησε και έλαβε για το 2009 τη χαμηλότερη αύξηση πιστώσεων, ενώ από τον περσινό προϋπολογισμό έχει επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών 5,7 εκατομμύρια ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ