ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Τροπολογία - «ταφόπλακα» στη μόνιμη εργασία!

Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των συμβασιούχων έξω από το ΥΠΠΟ

Eurokinissi

Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των συμβασιούχων έξω από το ΥΠΠΟ
Τη «διαβεβαίωση» της συνέχισης της εργασιακής ομηρίας έδωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στους συμβασιούχους με την τροπολογία που κατέθεσε χτες για την καταβολή των δεδουλευμένων στους περίπου 700 εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα.

Προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια και νοημοσύνη των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, η κυβέρνηση σπεκουλάρει με ένα μόνο μέρος του τεράστιου προβλήματος της εργασιακής ομηρίας, δηλαδή τη στοιχειώδη καταβολή των δεδουλευμένων και της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, χωρίς όμως να αλλάζει το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς στο ΥΠΠΟ. Αντίθετα, στην τροπολογία δηλώνεται: «αποκλείεται σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση των συμβάσεων αυτών ως αορίστου χρόνου»!

Χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Αντ. Σαμαράς, μετά από μήνες κινητοποιήσεων που μέχρι και χτες βρίσκονταν σε εξέλιξη με συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ, δήλωσε ότι με την τροπολογία «θα προχωρήσει άμεσα η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων όσων συμβασιούχων δεν είχαν πληρωθεί λόγω της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού το Νοέμβριο του 2008». Σα να κάνει «χάρη», πρόσθεσε ότι «στο μέτρο αυτό εντάσσονται όχι μόνον οι συμβασιούχοι της Ακρόπολης αλλά και οι συμβασιούχοι όλων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας», που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση δεν είναι αυτονόητο το να πληρώνονται όλοι όσοι δουλεύουν!

Το πιο απαράδεκτο, όμως, είναι η συνέχεια, λέγοντας ότι οι συμβάσεις τους ανανεώνονται από τον περασμένο Νοέμβρη - οπότε σταμάτησε η μισθοδοσία λόγω της κατάργησης του «ειδικού λογαριασμού» - μέχρι και το φετινό Νοέμβρη, «κατ' εξαίρεση» (σ.σ. πάλι «χάρη» κάνει δηλαδή») μέχρι και το Νοέμβρη του 2010 «παρότι οι συμβάσεις τους θα έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 24 μηνών»! Δηλαδή, στην «καλύτερη» περίπτωση, οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουλεύουν δύο χρόνια ακόμη και μετά... απόλυση!

Αυτή τη ρύθμιση - «ταφόπλακα» στο πάγιο αίτημα για οριστικό τέλος της εργασιακής ομηρίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και νέες μόνιμες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο υπουργός τη θεωρεί «έντιμη, δίκαιη και γενναία, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία»! Σπεύδει, μάλιστα, να πει πως «το κόστος της ρύθμισης ανέρχεται σε 10 περίπου εκατ. ευρώ»! Δηλαδή είναι «κόστος» το μεροκάματο και για την κυβέρνηση (όπως και για το κεφάλαιο), ενώ τα 28 δισ. στις τράπεζες αποτελούν... «στήριξη της οικονομίας»!

Μνήμη Α. Παΐζη

Eurokinissi

Κοντεύουν να κλείσουν σαράντα ημέρες από το «φευγιό» (4/2/2009) της Αλέκας Παΐζη, της αταλάντευτης κομμουνίστριας και αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης, της σπουδαίας ηθοποιού και αλησμόνητης συντρόφισσας. Με τη φροντίδα της οικογένειάς της, αύριο (15/3), στις 11 π.μ., στο ναό του Β' Νεκροταφείου, στον Περισσό, παραγματοποιείται το σαρανταήμερο μνημόσυνό της, για να τιμήσουν τη μνήμη της φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές και σύντροφοί της.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Μουσείο Μπενάκη - «Κέδρος»: «Διεθνές Συνέδριο "Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος" (οι εισηγήσεις)» (επιμέλεια Αικατερίνη Μακρυνικόλα - Στρατής Μπουρνάζος. Ο τόμος περιέχει όλες τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις και συζητήσεις που έγιναν στο πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη από 28/9-1/10/2005 προς τιμήν του Γ. Ρίτσου, παράλληλα με πλούσια έκθεση φωτογραφιών, βιβλίων, χειρογράφων κι άλλων κειμηλίων που περιέχει το Αρχείο του. Η έκδοση περιλαμβάνει και αγγλόφωνες περιλήψεις των εισηγήσεων των ξένων και Ελλήνων μελετητών του έργου του Γ. Ρίτσου).

-- «Κέδρος»: Γιάννης Βαρβέρης «Ο άνθρωπος μόνος» (νέα ποιητική συλλογή του βραβευμένου ποιητή, δοκιμιογράφου, μεταφραστή και κριτικού θεάτρου, του οποίου η μέγιστη δημιουργική ανάγκη παραμένει η ποίηση).

-- «Αγρα»: Θωμάς Κοροβίνης «Ομορφη νύχτα (χρονογραφία - μυθιστόρημα για τα 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, 1985-2005)». (Εκτενές αφήγημα του τραγουδοποιού, ερμηνευτή, μελετητή του λαϊκού μας τραγουδιού, μεταφραστή, για τις παρέες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τα λαϊκά μουσικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και κυρίως το ιστορικό «Ομορφη νύχτα», γνωστό και ως «Ο ναός». Το αφήγημα αποσκοπεί στην καταγραφή και διάσωση της συλλογικής μνήμης στη Θεσσαλονίκη για το λαϊκό τραγούδι). Ευαγγελία Ανδριτσάνου «Καλές γυναίκες και κακές γυναίκες» (ποιητικής διάθεσης πεζά). Βάσος Λυσσαρίδης «Ποιήματα» (ποιητική συλλογή του Κύπριου πολιτικού σε συνέκδοση με τις κυπριακές εκδόσεις «Αιγαίον»). Γιον ΜακΓκρέγκορ «Αν δε μιλάμε για τα σπουδαία πράγματα» (μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου. Μυθιστόρημα της καθημερινότητας των συνηθισμένων ανθρώπων στην Αγγλία). Μορίς Πονς «Παρθενικές» (μετάφραση Βάνα Χατζάκη) (διηγήματα). Ζαν-Πιερ Ντιπί «Ελάσσων μεταφυσική των τσουνάμι» (μετάφραση Ιωάννα Αβραμίδου. Μελέτη για τα αίτια των μεγάλων φυσικών και ηθικών καταστροφών και πώς τα εξηγεί ο δυτικός κόσμος).

-- «Αλεξάνδρεια»: Κουέντιν Σκίνερ «Θεωρήσεις της πολιτικής (σχετικά με τη μέθοδο)» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Συλλογή φιλοσοφικών και μεθοδολογικών δοκιμίων του Αμερικάνου ιστορικού). «Ελλάδα και Τουρκία: Πορείες εκσυγχρονισμού (οι αμφίσημες σχέσεις τους με την Ευρώπη)» (μετάφραση Κώστας Κουρεμένος. Συλλογικό πολιτικοκοινωνικό έργο). Κόλιν Γουέλς «Σαλπάροντας απ' το Βυζάντιο (πώς μια χαμένη αυτοκρατορία διαμόρφωσε τον κόσμο)» (μετάφραση Κώστας Αντύπας. Ιστορική μελέτη για την επίδραση του Βυζαντίου σε διάφορες ευρωπαϊκές, βαλκανικές, σλαβικές και ασιατικές χώρες). Πολ Βεΐν - Φρανσουά Λισαράγκ - Φρανσουάζ Φρόντιζι Ντικρού «Τα μυστήρια του γυναικωνίτη» (μετάφραση Λία Βουτσοπούλου, επιμέλεια Αναστάσιος Νικολόπουλος. Εικονογραφημένη με αρχαία έργα τέχνης ιστορικο-αρχαιολογική μελέτη για τα αρχαιοελληνικά γυναικεία ήθη και έθιμα).

-- «Μεταίχμιο»: Μαρκ Φερό «Οι επτά ηγέτες του πολέμου, 1918-1945 (Στάλιν, Χίτλερ, Μουσολίνι, Ντε Γκολ, Χιροχίτο, Ρούσβελτ)» (μετάφραση Ευγενία Γραμματικοπούλου. Ιστορική μελέτη). Γιάννης Καλπούζος «Ιμαρέτ (Στη σκιά του ρολογιού)» (μυθιστόρημα).

-- «Κίχλη» (Ισμήνης 75Α, 104 44, Αθήνα, 210-5145.933, e-mail: kichli.publishing@gmail.com): Μολιέρος «Ζορζ Νταντέν (ή «Ο ανύπαρκτος σύζυγος)» (μετάφραση - σημειώσεις - επίμετρο Ανδρέας Στάικος. Τη μετάφραση αυτή χρησιμοποίησε για τη φετινή παράσταση της κωμωδίας το θέατρο «Τόπος αλλού»). Αργύρης Χιόνης «Το οριζόντιο ύψος (και άλλες αφύσικες ιστορίες)» (παραμυθολογικές, μυθολογικές και αυτοβιογραφικές ιστορίες του καλού ποιητή και πεζογράφου για τη φύση, την ομορφιά, τη ζωή, το θάνατο, εικονογραφημένες με καλαίσθητα σχέδια της Εύης Τσακνιά).

-- Πατάκης: Νορμπέρτο Μπόμπιο «Εγκώμιο της πραότητας (και άλλα κείμενα περί ηθικής)» (μετάφραση Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου, πρόλογος Σώτη Τριαντάφυλλου. Ιστορικο-πολιτικό βιβλίο).

-- «Περίπλους» Ράνταλ Φιτζέραλντ «Η απάτη του αιώνα (τροφές και φάρμακα)» (αποκαλυπτικά στοιχεία για τις βλάβες που προκαλούν στον άνθρωπο οι τροφές, τα φάρμακα, τα καλλυντικά που παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες). Sun Tzu «Οι 246 βασικές ρήσεις από την τέχνη του πολέμου» (βιβλίο περί πολεμικών τεχνών).

-- «Πόρφυρας» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 129, με αφιέρωμα στον Κερκυραίο καθηγητή Κωνσταντίνο Γρόλλιο).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχη 491, 492).

-- «Ιαμβος» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 20, με αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου).

Ροκ ζωές

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στη Μονή Λαζαριστών το έργο της Λείας Βιτάλη «Rock Story». Το έργο, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα ενός Ελληνα ροκ σταρ, συνδυάζει στη σκηνή το ροκ με το θεατρικό λόγο. Το έργο πλημμυρίζει με τη μουσική της ελληνικής ροκ σκηνής - όπως Σιδηρόπουλος, Ασιμος, «Τρύπες» - των «Rolling Stones», «Doors» και άλλων θρυλικών ονομάτων της ροκ και μιλάει για οράματα, τη μοναξιά μέσα στις σχέσεις των ανθρώπων, τον έρωτα, το απεγνωσμένο ψάξιμο της αληθινής ζωής πέρα από εξαρτήσεις και τη βαθιά ανάγκη για αγάπη, μέσα από μια ματιά ροκ.

Σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλα, σκηνικά - κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, επιμέλεια - ενορχήστρωση μουσικής Παναγιώτη Αυγερινού. Παίζουν: Αννα Φόνσου, Μαρίνος Δεσύλλας, Μαρκέλλα-Νεφέλη Δουζενάκη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Ιωάννα Παγιατάκη, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρύσα Ιωαννίδου. Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Λευτέρης Κοντογιάννης (Κιθάρες), Νίκος Μπούμπας (Πλήκτρα), Πέτρος Σπυριδέλης (Μπάσο), Βασίλης Στεργίου (Τύμπανα).

«Μούσα εποίησεν» τιτλοφορούνται οι τέσσερις συναντήσεις λογοτεχνίας και μουσικής που οργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό ταχυδρομείο, Φίλωνος 20), για τέσσερις Κυριακές (7 μ.μ.). Αύριο ο Μένης Κουμανταρέας συνομιλεί με τους Γωγώ Ξαγαρά (άρπα) και Νίκο Νικόπουλο (φλάουτο). Στις 22/3 ο Γιάννης Ξανθούλης συναντά τους Νίκο Ξανθούλη (πιάνο) και Σοφία Μιχαηλίδη (τραγούδι). Στις 29/3 ο Γιώργος Κοροπούλης συνομιλεί με την Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα). Στις 5/4 ο Κώστας Μουρσελάς συναντά το ντούο κιθάρας Στέλιο και Βασίλη.

Ακρόαση για χορευτές μπαλέτου άνω των 18 ετών, πραγματοποιεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 26/3 (5μμ), στα στούντιό της (Πειραιώς 199 και Αλκμήνης 68, 118 53 Ταύρος), για τις ανάγκες της παραγωγής «Η κακοφυλαγμένη κόρη». Δηλώσεις συμμετοχής, στην ηλεκτρονική σελίδα της Λυρικής (www.nationalopera.gr) και στο πρωτόκολλο της ΕΛΣ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου 3ος όροφος, 210 3711330) μέχρι τις 24/3.

Ρεσιτάλ κιθάρας του Ιάκωβου Κολανιάν, με το πρόγραμμα «300 χρόνια ισπανικής μουσικής - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη», φιλοξενείται σήμερα και αύριο, στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», στη Θεσσαλονίκη (Ν. Πλαστήρα 47, Χαριλάου, τηλ. 2310.320.560). Θα ακολουθήσει στις 18/3 ρεσιτάλ του καταξιωμένου κιθαρίστα, στην Πάτρα (Μαιζώνος 5, 2610.225.552) και τον Μάη, στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ