ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Χρειάζεται περιστολή των κοινωνικών δαπανών

Υπέρ της λήψης «μόνιμων μέτρων περιστολής» των κοινωνικών δαπανών τάχτηκε το ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφοντας τις αντιδραστικές αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ. Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του νέου αντιλαϊκού πακέτου που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωενωσιακές εντολές.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού για μια ακόμα φορά επικαλέστηκε τη «δημοσιονομική ανικανότητα» της κυβέρνησης «στη διαχείριση των τελευταίων ετών», στη συνέχεια ταυτίστηκε απόλυτα με τη νέα επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας ότι «χρειάζονται μόνιμα μέτρα περιστολής μιας σπατάλης, που υπάρχει στο Δημόσιο σήμερα». Ο ίδιος εκφράζοντας την κεντρική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ δήλωσε υποταγή στο «σύμφωνο σταθερότητας», περιορίζοντας την ...κριτική του στην απουσία μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης στη «σχεδιαζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και 2011».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υιοθετώντας το κείμενο της Κομισιόν τόνισε ότι χρειάζονται νέες «μεταρρυθμίσεις» για τη «βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών». Αναγνωρίζουμε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «πολύ καλά ότι προφανώς τα ζητήματα δημοσιονομικής σταθερότητας, πρέπει να συνυπολογίζονται, δεν τα αγνοούμε αυτά». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα υποστήριξε ότι μαζί με τα «περιοριστικά μέτρα» για «να βγούμε από αυτήν τη μεγάλη κρίση», χρειάζεται και «ένας διαφορετικός ρόλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο», που θα στηρίξει την ανάπτυξη. Δηλαδή τη στήριξη και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και να μεγιστοποιεί την κερδοφορία του.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει επενδύσει επικοινωνιακά, για να εμφανιστεί συσπειρωμένο και έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία. Κληθείς να σχολιάσει τι περιμένει από τη συγκεκριμένη συνάντηση το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «προσδοκά μια εποικοδομητική, χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, από την οικονομία μέχρι τα ευρωπαϊκά ζητήματα».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια...

...παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι

Στην ΠΓ του ΣΥΝ μεταφέρθηκε χτες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο κόμμα με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος με τις θητείες όσων κατέχουν αιρετά αξιώματα. Πλειοψηφία και μειοψηφία συμφώνησαν ότι διαφωνούν και μετά τη λήξη της συνεδρίασης στάλθηκε στον Τύπο μια ανακοίνωση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε κατ' απαίτηση ορισμένων στελεχών της πλειοψηφίας, εν αγνοία της μειοψηφίας, η οποία δε συμφωνεί με το περιεχόμενό της αφού διαμορφώθηκε όταν η συνεδρίαση είχε τελειώσει.

Με την ανακοίνωση της ΠΓ καλούνται «όλες οι δυνάμεις του κόμματος και της νεολαίας, με σεβασμό στο καταστατικό και στις αποφάσεις του διαρκούς Συνεδρίου, να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών». Η αναφορά αυτή αποδέκτη έχει την «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία αντιτάσσεται στην εφαρμογή της καταστατικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία περιορίζονται σε δύο οι θητείες όσων κατέχουν αιρετά αξιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο Φ. Κουβέλης δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. Αλλά και στην αξίωση που εγείρει μετά και τα αποτελέσματα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που έφερε τον Δ. Παπαδημούλη πολύ κοντά στον Ν. Χουντή, να καταλάβει ο ΣΥΝ και τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου και να μη τη διαθέσει σε υποψήφιο που θα υποδειχτεί από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στη Βουλή μεταξύ των Αλ. Τσίπρα, Αλ. Αλαβάνου και Φ. Κουβέλη. Αν και εκεί φέρεται να συμφώνησαν πως δεν ωφελεί κανέναν η συνέχιση της αντιπαράθεσης και πρέπει να πέσουν οι τόνοι, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει απ' τις δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών.

Ο Ν. Χουντής στον ρ/σ ΑΛΦΑ δήλωσε πως ο Φ. Κουβέλης «βιάστηκε» να διατυπώσει την άποψή του και πως «το καταστατικό το έχουμε ψηφίσει όλοι μαζί και δε χρειάζεται επ' αυτού να κάνουμε διάφορες ερμηνείες. Οταν θα έρθει η στιγμή, βλέπεις τότε τι κάνεις και τι ισχύει».

Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «City» συνόδευε όλες του τις αναφορές του στη συγκεκριμένη καταστατική διάταξη με τη φράση «αν ισχύσει», χαρακτήρισε «άκαιρη» την «επίκληση μιας διάταξης του καταστατικού, η οποία επαναλαμβάνω εάν ισχύσει, σήμερα δεν έχει κανένα νόημα να ανασύρεται και να προβάλλεται» και επανέλαβε ότι «δικαιολογημένα, όπως έχω πει, γίνεται, ας είμαι επιεικής, η υποψία ότι ιδέες θέλουν να εξοβελίσουν και απόψεις θέλουν να αποκλείσουν (...). Δικαιούμαι να διερωτώμαι ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δυο χρόνια πριν από το χρονικό σημείο που μπορεί να ισχύσει, επαναλαμβάνω μπορεί να ισχύσει, μια τέτοια διάταξη, να ανασύρεται αυτό το θέμα».

Ο Θ. Μαργαρίτης μιλώντας στον ρ/σ ΑΛΦΑ έκανε λόγο για «διαδρόμους και μηχανισμούς» αναφερόμενος στην ανακίνηση του θέματος με τις θητείες και επανέλαβε την πρόταση να τοποθετηθεί ο Δ. Παπαδημούλης στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συζήτηση για τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου έχει ενοχλήσει σφόδρα τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τίποτα άλλο απ' όσα έχουν συμφωνηθεί.

Περί εσωκομματικών δημοψηφισμάτων

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο Συνασπισμό για το ποιος υποψήφιος θα καταλάβει ποια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, εμφανίστηκε περίπου σαν αγλάισμα της δημοκρατίας από αρκετά ΜΜΕ, ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ με δηλώσεις τους επισήμαναν πως αυτό «ενίσχυσε τον αριστερό και δημοκρατικό χαρακτήρα» του κόμματος. Παρεμφερείς αναλύσεις είχαν συνοδέψει και τη «στροφή» του ΠΑΣΟΚ στη «συμμετοχική δημοκρατία».

Κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει και εφαρμόζει τις διαδικασίες που ταιριάζουν και ανταποκρίνονται στο ρόλο που παίζει και στην πολιτική που πρεσβεύει. Εν προκειμένω ο ΣΥΝ, όπως προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύει αστικές μεθόδους απόλυτα συμβατές με το ρόλο του ως δύναμης διαχείρισης του συστήματος. Ζητωκραυγάζει για διαδικασίες που συνάδουν με την αστική δημοκρατία και κάθε άλλο από συμμετοχή των μελών στη συζήτηση, λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων χαρακτηρίζονται. Επαίρεται για τις «δημοκρατικές διαδικασίες» όταν με τον πιο επίσημο τρόπο, στα ανώτερα όργανα του ΣΥΝ, πολλές φορές έχει επισημανθεί το «έλλειμμα δημοκρατίας» στη βάση του. Είναι εντυπωσιακό το ότι στο όνομα μιας τέτοιας μορφής «εσωκομματικής δημοκρατίας» δόθηκε μια μάχη για τις καρέκλες και τα αξιώματα, ξέσπασε μια σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση και έφτασε να γίνεται λόγος ως και για «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών».

Καμία άλλη συζήτηση. Μήνες τώρα οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ήταν στο ποιος θα καταλάβει ποια θέση, που δεν αφορούσε καν στους 12 υποψηφίους αλλά στους δύο. Κι όταν τα μέλη του ΣΥΝ αποφάνθηκαν σχετικά, άρχισαν αμέσως οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις. Και όλ' αυτά στο όνομα της διαφάνειας έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να παρεμβαίνουν και οι αστικές δυνάμεις, τα αστικά ΜΜΕ στη διαμόρφωση των όποιων αποφάσεων, και εν προκειμένω των προσώπων που θα λάβουν το χρίσμα του υποψηφίου. Σπουδαία δημοκρατία. Αλλά είναι συνεπής με τους σκοπούς τέτοιων κομμάτων. Που με την όποια πολιτική τους υπηρετούν αυτό το σύστημα. Η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία τους στόχο έχει να συμβάλλει στη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων στο σύστημα.

Αλήθεια, γιατί δεν είναι δημοκρατικό ένα κόμμα, τα καθοδηγητικά του όργανα, εκλεγμένα μέσα από συλλογικές διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής των μελών του στη συζήτηση και τις αποφάσεις για την πολιτική του, να αποφασίζουν ποια στελέχη του καλύτερα μπορούν να ανταποκριθούν στην όποια θέση και να προωθήσουν την επίσης συλλογικά διαμορφωμένη πολιτική του;

Η αλήθεια είναι ότι η δημοκρατία δεν είναι μια στεγνή διαδικασία, ούτε μια ουδέτερη έννοια. Η δημοκρατία είναι ουσία που πηγάζει από τα ταξικά συμφέροντα που κάθε πολιτική δύναμη εκπροσωπεί και υπηρετεί. Οταν αυτό είναι καθαρό, όταν όλες οι δυνάμεις είναι ταγμένες στην ίδια υπόθεση, τότε μικρή σημασία έχει η θέση από την οποία θα την υπηρετήσουν. Τηρουμένων των αναλογιών η ηγεσία του ΣΥΝ, κόμμα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, αναπαράγει την προπαγάνδα του αστικού πολιτικού συστήματος, πως το στήσιμο μιας κάλπης συνιστά το άπαν της δημοκρατίας.

Η δημοκρατικότητα ενός κόμματος δεν κρίνεται από το πόσα δημοψηφίσματα οργανώνει και υλοποιεί. Το αντίθετο, τέτοιες διαδικασίες μπορεί να επιλέγονται για να συγκαλύψουν έλλειμμα δημοκρατίας με την έννοια της ουσιαστικής συμμετοχής των μελών του κόμματος, όχι καμπανιακά, αλλά πάντα σε καθετί που αφορά στη ζωή, λειτουργία, δράση του κόμματος. Μέλη που συζητούν, αποφασίζουν, εκλέγουν, δρουν από κοινού για την υλοποίηση των συλλογικά παρμένων αποφάσεων.

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο ΣΥΝ και τα όσα επακολούθησαν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πριν προσέλθουν στην κάλπη των ευρωεκλογών οι άνθρωποι του μόχθου, σοφά θα πράξουν αν εξετάσουν τις θέσεις του κόμματος αυτού για την ΕΕ. Πρόκειται για θέσεις φιλοευρωενωσιακές και γι' αυτό εχθρικές προς τα δικά τους συμφέροντα. Με βάση αυτές να κρίνουν και να απορρίψουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι με βάση ποια διαδικασία επιλέχτηκε για τη συγκρότησή του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ