Την περαιτέρω συρρίκνωση των επιδοτήσεων για τη γεωργία και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς για τις πολυεθνικές, απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών. Αυτό φάνηκε καθαρά από όσα τέθηκαν προς συζήτηση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στην Εβόρα της Πορτογαλίας.
Το κείμενο της πορτογαλικής προεδρίας, δηλαδή των τεχνοκρατών της Κομισιόν, που φέρει τον τίτλο «Ποιότητα μέσα στην πολυμορφία: μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία», θέτει θέμα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, «για μετατόπιση του κέντρο βάρους της ΚΑΠ από τη στήριξη των τιμών στις ανάγκες της κατανάλωσης και τις δυνατότητες του προϋπολογισμού». Επίσης, θέτει θέμα για «μείωση των μέτρων στήριξης των αγορών».
Φαίνεται δηλαδή ότι το έγγραφο αυτό, αποτελεί το προοίμιο για τα ακόμα χειρότερα αντιαγροτικά μέτρα που ετοιμάζονται να επιβάλουν στα αμέσως επόμενα χρόνια τα επιτελεία των Βρυξελλών. Και φαίνεται επίσης ότι οι περικοπές της «Ατζέντα 2000» δεν ήταν επαρκείς... και θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες, ειδικά για τα μεσογειακά προϊόντα. Το πρόσχημα που λανσάρεται για να επιβληθούν οι νέες μειώσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία στη μετά - ΟΝΕ εποχή, είναι η ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, η προστασία των καταναλωτών και η προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς. Το ίδιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιηθεί στις αρχές τις δεκαετίας του '90, λίγο πριν την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992, για να επιβληθούν οι δραστικοί περιορισμοί στην παραγωγή, δηλαδή οι ποσοστώσεις. Τότε όλα αυτά έγιναν ενόψει της ΓΚΑΤΤ, τώρα θα γίνουν ενόψει των νέων συμφωνιών του ΠΟΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.
Στο άτυπο Συμβούλιο της Εβόρα συζητήθηκε επίσης και το θέμα των μεταλλαγμένων, αλλά εδώ οι υπουργοί Γεωργίας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη στάση που πρέπει κρατήσει η ΕΕ. Οπως έγινε γνωστό, συμφώνησαν μόνο στο να μεταφέρουν το μείζον ζήτημα των μεταλλαγμένων στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον ΠΟΕ. Οσο για την πολυδιαφημιζόμενη προστασία των καταναλωτών, μπρος στην απειλή κυριαρχίας των μεταλλαγμένων προϊόντων, αυτή κατά τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, μπορεί να επιτευχθεί με την πρόσθετη περικοπή ή και κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων... Αυτό θα πει μεταλλαγμένη υποκρισία!
Ανακοίνωση - καταγγελία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
Την υποκριτική ευαισθησία του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ Στ. Κουρνιάκου, για το θέμα της εισαγωγής και ενδεχόμενης καλλιέργειας μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου στη χώρα μας, αλλά και την επιχείρηση λασπολογίας που εξαπέλυσε σε βάρος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, καταγγέλλει η τελευταία σε ανακοίνωσή της.
Οπως τονίζει η ΠΑΣΕ: «Επιβεβαιώνοντας το ρόλο του για άλλη μια φορά ο εγκάθετος πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και αποτυχημένος πρόεδρος της ΚΕΣΠΥ, προσπαθεί με υπονοούμενα να επιρρίψει ευθύνες και στην ΠΑΣΕ για το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν αυτή την περίοδο ορισμένοι κυβερνητικοί και μη παράγοντες, σε βάρος των βαμβακοκαλλιεργητών και της βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας».
Στόχοι αυτής της προσπάθειας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, είναι:
Παράλληλα, η ΠΑΣΕ επισημαίνει: «Η χρονική σύμπτωση της βάσιμης ή αβάσιμης φημολογίας, που εξ αντικειμένου όμως δυσφημεί τη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας μας, με την αναθεώρηση προς το χειρότερο του κανονισμού για το βαμβάκι που συζητιέται αυτή την περίοδο στα όργανα της ΕΕ, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης οργή και αγανάκτηση προς τους φορείς που συντηρούν χωρίς να ξεκαθαρίζουν αυτή τη φημολογία».
Τέλος, στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ υπογραμμίζει: «Συνιστούμε στον κ. Κουρνιάκο, που παριστάνει τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ, να σταματήσει να παίζει το ρόλο του υπονομευτή, σε βάρος όσων αγωνίζονται για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών και το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας μας». Εξάλλου, είναι γνωστό πως η πάγια θέση της ΠΑΣΕ ήταν και είναι η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα για να προστατέψει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και τη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας μας. Γι' αυτό και στο θέμα που έχει προκύψει με το μεταλλαγμένο βαμβακόσπορο, ζητά από την κυβέρνηση «έστω και τώρα να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και με υπεύθυνο τρόπο να ενημερώσει δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ύπαρξη ή μη πραγματικού προβλήματος».
Το θέμα της λειτουργίας της περιφερειακής αγοράς του Βόλου (ΣΚΟΠ) έφερε για δεύτερη φορά το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης. Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα αυτό βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει στη Βουλή την υπ' αριθμ.5861/6-3-2000 Ερώτηση, η οποία δεν απαντήθηκε.
Στην Ερώτηση τονίζεται: «Αγανακτισμένοι είναι οι παραγωγοί λαχανικών της Μαγνησίας, οι οποίοι εκτός από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία της που "σπάει κόκαλα"». Και, οι βουλευτές του Κόμματος, εξηγούν: «Στη Μαγνησία τη δεκαετία του 1980 κατασκευάστηκε περιφερειακή αγορά (ΣΚΟΠ) για την οποία δαπανήθηκαν εκατοντάδες δισ. δραχμές, με σκοπό να στεγάσει τη συγκέντρωση και διακίνηση των οπωροκηπευτικών όλης της περιοχής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η περιφερειακή αγορά παραμένει κλειστή, ενώ οι παραγωγοί λαχανικών συγκεντρώνουν την παραγωγή τους στις παρειές του ξεροπόταμου Κραυσίδωνα, έξω από την πόλη του Βόλου. Εκτεθειμένοι σ' όλες τις καιρικές συνθήκες και σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, από πολλές απόψεις, πωλούν τα προϊόντα τους λίγες δεκάδες μέτρα από την κλειστή περιφερειακή αγορά».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, γιατί τόσα χρόνια δε λειτουργεί η περιφερειακή αγορά του Βόλου. Επίσης, ρωτούν γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνηση στη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών.