Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στη συντονισμένη πάλη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες και να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης
Eurokinissi |
Συντονίζοντας τα βήματά τους, οι μεταλλεργάτες αντιπαλεύουν τις απολύσεις και τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις |
Την απόφαση για τη στάση εργασίας πήρε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), η πλειοψηφία της οποίας αρνήθηκε την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη της «ΔΑΣ Μετάλλου» για αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις. Γι' αυτό, άλλωστε, η ΔΑΣ χαρακτηρίζει αυτήν την απόφαση της πλειοψηφίας μια ακόμα «τουφεκιά» που δεν απαντάει στα οξυμένα προβλήματα και τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο.
Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν τα μέτρα τους καθώς πρόσφατα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές του κλάδου από Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα και Βοιωτία συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ώστε πιο αποτελεσματικά να συντονίσει σε αγωνιστική κατεύθυνση τους μεταλλεργάτες και τα συνδικάτα τους. Ηδη έχει προχωρήσει σε 3ωρη στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης στις 4 και στις 12 Φλεβάρη.
Η σφοδρότητα της επίθεσης της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων, επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η «ΔΑΣ». Σύμφωνα μ' αυτά:
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ Μετάλλου καλούν σε γενικό ξεσηκωμό, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, «αν δεν αντιδράσουμε τώρα μαζικά, με συντονισμό της δράσης μας, θα μεγαλώνει συνεχώς ο κίνδυνος για τα δικαιώματά μας, τη δουλειά μας. Τώρα, χωρίς καμιά υποχώρηση, να διεκδικήσουμε το πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες, να εμποδίσουμε τους εργοδότες και την κυβέρνηση να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες, τη δική τους κρίση». Ταυτόχρονα, καλεί σε αποφασιστική αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου που ανεξάρτητα από τις «αποχρώσεις», όλοι τους ζητούν για το ξεπέρασμα της κρίσης, την ενίσχυση των εργοδοτών και την υποταγή των εργαζομένων.
Στις 17 Μάρτη οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Την Τετάρτη η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση
Στην τροχιά των συλλαλητηρίων που διοργανώνει σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη κινούνται μέρα με τη μέρα οι ταξικές δυνάμεις. Στόχος της κινητοποίησης είναι να μην περάσει το κλίμα της συναίνεσης με τους εργοδότες και την κυβέρνηση που επιχειρεί να καλλιεργήσει η συνδικαλιστική πλειοψηφία, να σπάσει ο φόβος από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας στο όνομα της κρίσης, να απαντήσουν οι εργάτες με αιτήματα που καλύπτουν στις σύγχρονες ανάγκες τους, να κόψουν τη φόρα της μεγαλοεργοδοσίας που επιχειρεί να φορτώσει στην πλάτη τους τις συνέπειες της κρίσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Τετάρτη 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 4ου ορόφου του ΕΚ Πειραιά. Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζουν και οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο την προετοιμασία της πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Τετάρτη 25 Φλεβάρη. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη επίσης στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Αντιμέτωποι με απολύσεις, διαθεσιμότητες και την «εκ περιτροπής εργασία», βρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι και στην Εύβοια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, απορρίπτοντας το ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση μόνο μιας 3ωρης στάσης εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή (πρωί και απόγευμα) στις 25 Φλεβάρη και αποκλεισμό της υψηλής γέφυρας. Με τη στάση τους, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σιγοντάρουν επί της ουσίας την προσπάθεια της εργοδοσίας την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Τα αντεργατικά κρούσματα πληθαίνουν. Με την συμφωνία της πλειοψηφίας του σωματείου, στο «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της ΖΗΜΕΝΣ) και επικαλούμενη μείωση των παραγγελιών, η εργοδοσία έδωσε υποχρεωτικές άδειες 3 ημερών σε όλο το προσωπικό και 6ήμερες σε δύο τμήματα 105 ατόμων για το μήνα Φλεβάρη, ενώ προχώρησε και σε 60 απολύσεις με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» εργαζομένων που είχαν προσληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια.
Στη «Σωληνουργία Μηχανική» (πρώην Τσαούσογλου) του Εμφιετζόγλου, με τη συμφωνία του σωματείου, το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό και οι 120 περίπου εργαζόμενοι βγήκαν σε υποχρεωτική άδεια το Γενάρη. Στην επιχείρηση «ΒΙΟΜΕΚ» στο Αλιβέρι έγιναν δύο απολύσεις. Σε διάφορες εργολαβίες π.χ. ΜΕΣΚΑ - Ματθαίος έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις από το Νοέμβρη και μετά.
Από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, υπολογίζεται ότι 120 περίπου εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στα Κεραμοποιεία της περιοχής Βασιλικού (Κοντογιάννης, Γαλάνης, Τζαβάρας). Τέλος, η πολυεθνική «LAFARGE» ιδιοκτήτρια του Ομίλου της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» έχει προχωρήσει σε 70 απολύσεις εργαζομένων και στα δύο εργοστάσιά της (Χαλκίδα και Αλιβέρι) με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων».
Αποκαλυπτικό των εκβιασμών με τους οποίους η εργοδοσία επιχειρεί να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργατών είναι το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πατώντας σε υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, για τα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, και αξιοποιώντας σαν πρόσχημα την οικονομική κρίση, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να μεταβάλει τις συμβάσεις των υπαλλήλων, υποχρεώνοντάς τους σε 8μηνη αντί για 12μηνη εργασία, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν τη νέα Σύμβαση, με την ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι όσοι αρνηθούν θα απολυθούν. Με τη νέα Σύμβαση, δεν υποχρεώνονται μόνο να δουλέψουν 4 μήνες λιγότερο το χρόνο, αρχής γενομένης από το τέλος της κανονικής τους άδειας. Αλλά επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 8μήνου είναι υποχρεωμένοι «να δουλέψουν άνευ υπερωριών και να μετακινούνται σε διάφορες διαχειρίσεις όπου υπάρχει ανάγκη και η άρνησή τους για την παροχή εργασίας που θα τους ζητηθεί να σημαίνει και απόλυση»!