ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Τρεις νεκροί στο μεροκάματο μέσα σε ένα μήνα

Ενας 25χρονος Σύρος σκοτώθηκε χτες σε εργοτάξιο στην περιοχή των Τρικάλων, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο όπου πριν λίγες μέρες έχασε τη ζωή του ένας ακόμα οικοδόμος

Συνδικαλιστές δείχνουν το σημείο απ' όπου έπεσε χτες ο Σύρος εργάτης
Συνδικαλιστές δείχνουν το σημείο απ' όπου έπεσε χτες ο Σύρος εργάτης
Αλλος ένας εργάτης, ο 25χρονος Χισάμ Χόρο από τη Συρία, έπεσε, χτες, νεκρός στη μάχη για το μεροκάματο, στα έργα της Εγνατίας Οδού. Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε τρεις ημέρες μετά το θάνατο του 50χρονου Χρ. Κατσάνου στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων και λιγότερο από ένα μήνα από το χαμό του 28χρονου εργάτη Κ. Σπανού, που άφησε την τελευταία του πνοή στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ, στην Παναγιά Τρικάλων.

Ο Σύρος εργάτης σκοτώθηκε στις 11 το πρωί, πέφτοντας από ύψος τεσσάρων μέτρων, ενώ εκτελούσε εργασίες καλουπώματος. Το ξύλινο δοκάρι όπου πατούσε πάνω σε σκαλωσιά έσπασε και έπεσε στο έδαφος. Δούλευε στην υπεργολαβική εταιρεία «Ατομική Επιχείρηση Τεχνικά Εργα PSC Καλαντζή Γεωργία», στην οποία η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, που έχει αναλάβει το έργο της Εγνατίας, παραχώρησε την κατασκευή κτιρίου του Κέντρου Ελέγχου Σηράγγων στην έξοδο της σήραγγας Συρτού προς Γρεβενά, τμήμα του έργου Παναγιάς - Γρεβενών της Εγνατίας Οδού. Στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ, στην Εγνατία Οδό, στη γέφυρα της Παναγιάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας, εκτός από την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής τους.

Στο χώρο του «ατυχήματος» βρέθηκαν χτες το μεσημέρι ο Θ. Βάϊος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ο Γ. Μπλάνας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Τρικάλων. Σύμφωνα με τους συναδέλφους του νεκρού εργάτη, στο χώρο δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφάλειας. Ακόμα και το ξύλο που πατούσε, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν σάπιο. Οι δύο συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι και αυτό το εργατικό ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους.

Το νέο εργατικό ατύχημα καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κόψει γρήγορα κορδέλα για πολιτικές σκοπιμότητες, σε συνδυασμό με το κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες είναι η βασική αιτία που οδήγησε στο χαμό των συναδέλφων, τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, καταγγέλλοντας το διπλό φονικό στα έργα της Εγνατίας Οδού χτες στην περιοχή των Τρικάλων και το Σάββατο στα Γιάννενα. Το τελευταίο αυτό «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ταξικού σωματείου έκανε παρέμβαση στο παράρτημα του ΚΕΠΕΚ. Ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι σοβαρές ευθύνες της εργοδοσίας, αφού ο νεκρός εργάτης δεν είχε κράνος και δεν ήταν δεμένος με ιμάντα ασφαλείας, ενώ δε χρησιμοποιήθηκε ανυψωτικό μηχάνημα και ο εργάτης δούλευε Σάββατο, με άσχημες καιρικές συνθήκες.

ΟΕΚΙΔΕ - ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ανυποχώρητα στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών

Νέα πρωτοβουλία χτες για να πληρώσει ο Λαναράς από την τσέπη του. Τη συνεργασία κυβέρνησης - εργοδοτικού συνδικαλισμού επιβεβαίωσε η διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης

Νέα πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ) ανέλαβε χτες η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), μαζί με αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ) και των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι εργαζόμενοι του Ομίλου σε Νάουσα και Κομοτηνή.

Με παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης, οι συνδικαλιστές απαίτησαν την ουσιαστική διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Ομίλου, με λεφτά του ίδιου του Λαναρά, που εδώ και χρόνια έχει συγκεντρώσει τεράστια κέρδη. Δήλωσαν τη ριζική τους αντίθεση στα σχέδια για νέα επιχορήγηση του Ομίλου, που ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για τους εργάτες, αφού σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «εξυγίανσης» της εταιρείας, εκατοντάδες ακόμα κλωστοϋφαντουργοί θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων, βρίσκοντας πάτημα στη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως ενημέρωσε η υφυπουργός Απασχόλησης, διοικήσεις σωματείων, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, απαίτησαν και τη δική τους συμμετοχή σε οποιαδήποτε συνάντηση για το ζήτημα. Χρησιμοποιώντας αυτό για πρόσχημα, η υφυπουργός απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση και οχυρώθηκε πίσω απ' όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί σχετικά με την πρόθεση να επαναχρηματοδοτηθεί ο Λαναράς από τις τράπεζες.

Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, κυβέρνηση και εργοδοτικός συνδικαλισμός πασχίζουν για τα συμφέροντα του Λαναρά, όπως επιβεβαίωσαν και οι χτεσινές εξελίξεις. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε λεπτό τον αγώνα, για να πληρωθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου, να πάρουν όλα και όσα τους οφείλονται, να μην κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να μη γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

«Επιβεβαιώνεται πως οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ευθυγραμμίζονται με το υπουργείο Απασχόλησης» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΟΕΚΙΔΕ, το ΕΚΝ και οι Επιτροπές Αγώνα, σχολιάζοντας τη χτεσινή εξέλιξη. «Η σταθερή και αταλάντευτη γραμμή του ταξικού κινήματος, της ΟΕΚΙΔΕ, του ΕΚΝ και του ΠΑΜΕ, που απ' την πρώτη στιγμή αγωνίζονται και προβάλλουν το αίτημα να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία απ' τα κέρδη που οι εργάτες δημιούργησαν, δικαιώνεται» τονίζουν. Καλούν τους εργαζόμενους του ομίλου να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν την πάλη τους με άξονα τα αιτήματα που υπηρετούν τις δικές τους ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά σχέδια και την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου Λαναρά.

Συγκέντρωση αύριο στα δικαστήρια

Κάλεσμα σ' όλους τους εργαζόμενους και τις ταξικές δυνάμεις ν' απαντήσουν αποφασιστικά στην επίθεση που δέχεται η Ομοσπονδία και οι ίδιοι οι εργάτες του κλάδου, συμμετέχοντας μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων, απευθύνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Την ώρα εκείνη η Ομοσπονδία θα δικάζεται μετά από προσφυγή των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» που ζητούν την ακύρωση του 6ου Συνεδρίου της ΟΕΚΙΔΕ, που έγινε 1-2 Νοέμβρη 2008.

Συγκέντρωση στην Ξάνθη

Με σύνθημα «Οχι στις απολύσεις και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην Ξάνθη μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης. Με συνθήματα ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, διαδήλωσαν στις μειονοτικές εργατογειτονιές της πόλης.

Ενας επιθεωρητής για 700 επιχειρήσεις!

Την ανησυχία της για την προστασία δήθεν των εργαζομένων διατύπωσε η υπουργός Απασχόλησης, σε χτεσινή συνάντηση με τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). «Η κρίση μας καλεί να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία της απασχόλησης, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη της οικονομίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Το ποιον προστατεύει συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και το πώς συγκεκριμένα προτείνει να «αντιμετωπιστεί» η κρίση, έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο, μέσα από τα πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει μοιράσει και τάξει σε επιχειρηματίες για επιδότηση εργασίας, προγράμματα απόκτησης εμπειρίας κτλ., με τα οποία εξασφαλίζει στο κεφάλαιο ακόμα πιο φτηνά ή και εντελώς τσάμπα εργατικά χέρια. Επιβεβαιώθηκε, όμως, και από τα όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση, όπως, για παράδειγμα, το στοιχείο ότι από τις 1.300 οργανικές θέσεις επιθεωρητών, που προβλέπονται συνολικά για το ΣΕΠΕ, καλύπτονται μόλις οι 850.

Με βάση τις 600.000 επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου στη χώρα μας, σε κάθε έναν επιθεωρητή Εργασίας αναλογούν πάνω από 700 επιχειρήσεις, σε καθεμιά από τις οποίες μπορεί να απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο «Ρ» ανέδειξε με ρεπορτάζ για τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων ότι ένας επιθεωρητής έχει ευθύνη για πάνω από 3.000 εργάτες. Αφού για 1.250 εταιρείες υπάρχουν μόλις 7 Κοινωνικοί Επιθεωρητές και 6 Τεχνικοί. Τέτοια είναι η «προστασία» των εργαζομένων, για την οποία αγωνιούν η κ. Πετραλιά και οι συνεργάτες της...


Α.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ