ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΣΕ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Δε μετακινείται από τον ιστορικό χώρο μνήμης

Δήλωσε ξεκάθαρα το ΚΚΕ στο Ειρηνοδικείο Φλώρινας

Οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες που θάφτηκαν όλοι μαζί στη Φλώρινα

CORBIS/APEIRON

Οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες που θάφτηκαν όλοι μαζί στη Φλώρινα
Η πολιτική θέση του ΚΚΕ ότι ο χώρος στη Φλώρινα, όπου βρίσκονται θαμμένοι 850 μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έχει αποκτήσει αντικειμενικά «ιστορικό - μνημειακό» χαρακτήρα και ότι το υπάρχον μνημείο θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου ξεκινήσουν οι εργασίες της οριστικής ανέγερσης μεγάλου μνημείου και το χαρακτηρισμό του χώρου ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης και χώρου πρασίνου - κοιμητηρίου, διατρανώθηκε για άλλη μια φορά τη Δευτέρα εκ μέρους του Κόμματος στο Ειρηνοδικείο Φλώρινας.

Να θυμίσουμε ότι στις 17/11/2008 είχε κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ιδιοκτητών του οικοπέδου κατά των Γεωργίου Μούλη, Γραμματέα της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, Γιάννη Χώτου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ειρηνοδικείο, με τα οποία ζητούσαν - μεταξύ άλλων - να απομακρυνθεί το μνημείο εκτός του οικοπέδου, να περιφραχτεί ο χώρος και να αναγνωριστούν ως νομείς και κύριοι της έκτασης.

Πράξη πολιτική και ιστορικό χρέος

Το ΚΚΕ με καθαρά πολιτικούς όρους τοποθετήθηκε στο Ειρηνοδικείο, υπογραμμίζοντας την επική και ηρωική μάχη που δόθηκε στη Φλώρινα από εκατοντάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, όλοι τους στο άνθος της ηλικίας τους, που θυσιάστηκαν για υψηλά ιδανικά, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κατά του ιμπεριαλισμού.

Το μνημείο που έχει τοποθετηθεί από το ΚΚΕ, στο χώρο - θυσιαστήριο

ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Το μνημείο που έχει τοποθετηθεί από το ΚΚΕ, στο χώρο - θυσιαστήριο
Με δήλωσή του στο Ειρηνοδικείο Φλώρινας τη Δευτέρα το Κόμμα ξεκαθάρισε ότι «η τοποθέτηση αυτού του μνημείου - συμβόλου, αποτελεί πράξη πολιτικού χαρακτήρα. Είναι οφειλόμενο ιστορικό χρέος απότισης φόρου τιμής εκ μέρους του ΚΚΕ προς τους 850 μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που θάφτηκαν ομαδικά το 1949 στο χώρο αυτό κι εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι και σήμερα θαμμένοι σ' αυτήν την έκταση.

Είναι χαρακτηριστικό και ιστορικά καταγραμμένο από πολλές προσωπικές μαρτυρίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα ότι "οι νικητές" έφεραν νεκρούς και τραυματίες στο συγκεκριμένο αυτό χώρο και τους έθαψαν όλους μαζί σε ομαδικό τάφο, ενώ οι τραυματίες ζούσαν ακόμη».

Ετσι, για το ΚΚΕ - αναφέρεται στη δήλωση - ο χώρος αυτός έχει αποκτήσει αντικειμενικά «ιστορικό - μνημειακό» χαρακτήρα και ως τέτοιον τον θεωρεί και τον αναγνωρίζει. Οπως υπογραμμίζει, «ο χώρος αυτός έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ως χώρος σύμβολο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για καμιά άλλη χρήση. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από τις επισκέψεις των συγγενών των θυμάτων, αλλά και δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών απ' όλη τη χώρα που τον τιμούν ως χώρο - θυσιαστήριο».

Λαϊκή απαίτηση η ανέγερση μνημείου στο χώρο αυτό

Στη δήλωση τονίζεται επιπλέον ότι το ΚΚΕ εδώ και δεκαετίες έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να αποκατασταθεί το ιστορικό αυτό χρέος, παρά το ότι με ευθύνη της Πολιτείας εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό αυτό το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, 60 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και 20 χρόνια από την τυπική νομική άρση των συνεπειών του. Πρωτοβουλίες για την ανέγερση μνημείου αντάξιου της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ και ταυτόχρονα χαρακτηρισμό της έκτασης ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης, χώρος πρασίνου (κοιμητήριο).

Αυτήν την άποψη συμμερίζονται και στηρίζουν εκτός από δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, εργαζόμενοι και νέοι σε όλη την Ελλάδα, και το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, που με απόφασή του στο προς έγκριση σχέδιο πόλης του δήμου προτείνει ανάλογη αξιοποίηση, αλλά και 16 μαζικοί φορείς του νομού Φλώρινας, οι οποίοι με σχετικό υπόμνημά τους ζητούν επίσης την ανέγερση μνημείου και το χαρακτηρισμό του χώρου όπως προαναφέρεται.

Σχετικά με το νομικό - δικαστικό μέρος της υπόθεσης, η δήλωση του Κόμματος προς το Ειρηνοδικείο σημειώνει: «Ετσι, θεωρούμε ότι εδώ και δεκαετίες έχει ουσιαστικά "αποδυναμωθεί" το δικαίωμα άσκησης νομής και κατοχής των ιδιοκτητών επί της έκτασης αυτής. Τα όποια ζητήματα εύλογης και δίκαιης αποζημίωσης των ιδιοκτητών ή ο τρόπος απόκτησης του χώρου από το Δημόσιο ή το Δήμο είναι ζητήματα που μπορούν να ρυθμιστούν».

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΝΟΥΣΗ
Ενήμερο ήταν το Μαξίμου

Για τις καταγγελίες του εφοπλιστή Φ. Μανούση σχετικά με τους φερόμενους χρηματισμούς «στην υπόθεση της άγονης γραμμής» ήταν ενήμερο ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή κατάθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου στον 20ό τακτικό ανακριτή Α. Ζαβιτσάνο, ο οποίος διερευνά την υπόθεση εκβιασμού σε βάρος του εφοπλιστή Φ. Μανούση, με κατηγορούμενο τον Π. Ζαχαρίου σε βαθμό κακουργήματος. Ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης έχει υποδείξει τον κατηγορούμενο Π. Ζαχαρίου, «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, ως το πρόσωπο που ενέχεται σε εκβιασμούς για χρηματισμούς «στην υπόθεση της άγονης γραμμής» του Αιγαίου.

Ο Γ. Αγγέλου πέρασε το ανακριτικό γραφείο για τρίτη φορά μέσα σ' ένα χρόνο, προκειμένου να καταθέσει σε ποινική υπόθεση, που, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι αγγίζει πολιτικά πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή μόλις διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Αγγέλου κατά τη χτεσινή κατάθεση στον 20ό ανακριτή επιβεβαίωσε τα όσα είχε υποστηρίξει ο Φ. Μανούσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Μανούσης είχε καταθέσει στον ανακριτή ότι ενημέρωσε τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Ζαχαράκη για τον εκβιασμό που του έγινε από τον Π. Ζαχαρίου, κομματάρχη του πρώην υπουργού Αιγαίου στα Δωδεκάνησα και πως ο βουλευτής στη συνέχεια ενημέρωσε το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο Γ. Αγγέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε χτες πως μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση θα πρέπει να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης έχει υποστηρίξει ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης υποχρεώθηκε να προβεί σε κίνηση αντιπερισπασμού και να καταθέσει έγγραφη καταγγελία εναντίον του στον Αρειο Πάγο.

Πάντως, από το γραφείο του ανακριτή τις επόμενες μέρες αναμένεται να «διαβούν» κι άλλα πρόσωπα που κατονόμασε στην κατάθεσή του ο Φ. Μανούσης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αν. Καραμάριος, που επίσης είχε ενημερωθεί από τον εφοπλιστή για την «υπόθεση της άγονης γραμμής».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Την Παρασκευή 20/2 η ΚΟΒ ΕΑΒ του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Μάνθος» στο Κρυονέρι Αττικής.

-- Την Κυριακή 22/2 η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνεστίαση στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δ.Δ. Μάκρης «Σοφιανός Σοφιανόπουλος». Θα συμμετέχει ορχήστρα με λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα.

-- Η ΚΟΒ Ταξιάρχη πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα το Σοσιαλισμό στα γραφεία της (Ταξιαρχών 111 - Κορυδαλλός), τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Βλόντζος, μέλος της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 28/2 η ΚΟΒ Ελάτειας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΟΝΑΡ» στην Ελάτεια.

ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί το ιστορικό χρέος

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί το ιστορικό χρέος, πάντα και στο πλευρό του Παραρτήματος Φλώρινας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Τουλάχιστον από το 1989, διεκδικεί την αναγνώριση του αγρού αυτού ως τόπου θυσίας, την απαλλοτρίωσή του και την ανέγερση μνημείου. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Στις 4/11/1996 πραγματοποιήθηκε ο γιορτασμός των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ με επίσημη επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη. Ηταν η πρώτη μαζική διαδήλωση - εκδήλωση τιμής προς τους μαχητές του Ομαδικού Τάφου της Φλώρινας.

Το Μάη του 2005 έγινε στην Πρέσπα συνάντηση των ΚΚ από Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα και επίσκεψη με κατάθεση στεφάνων στον ομαδικό τάφο. Στις 14/3/2006 πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ μαζί με το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ανέγερση μνημείου από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το μνημείο καταστράφηκε από «αγνώστους». Στις 25/2/2007 γίνεται εκδήλωση του ΚΚΕ στη Φλώρινα μαζί με αντιστασιακούς αγωνιστές, πορεία προς τον ομαδικό τάφο, όπου διατρανώθηκε ξανά το αίτημα για απαλλοτρίωση του χώρου. Τον Ιούλη του 2008 γίνεται στο χώρο μεγαλειώδης εκδήλωση της ΚΝΕ στα πλαίσια του 17ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ