ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση μνήμης για τη Φεντερασιόν

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος και βραβεύσεις

Εκδήλωση μνήμης και τιμής «Από τη Φεντερασιόν στο 2000», διοργανώνει την Παρασκευή 19 του Μάη το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αβραάμ Μπεναρόγια».

Στην εκδήλωση ο ιστορικός Αλ. Λάγκας θα κάνει την αναδρομή στα χρόνια της Φεντερασιόν και του Μάη του 1936 και θα παρουσιάσει το λεύκωμα με φωτογραφίες-ντοκουμέντα που έχει εκδώσει το ΕΚΘ με τίτλο «Από τη Φεντερασιόν στο 2000». Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο λεύκωμα καταγράφουν συγκλονιστικά στιγμιότυπα από την αγωνιστική πορεία των 82 χρόνων του ΕΚΘ και συγχρόνως γίνονται, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΘ, «κοινωνικο-ιστορικός καθρέφτης των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη θεσσαλονίκη».

«Η απονομή του τιμητικού μεταλλίου "Μάης '36" - υπογραμμίζεται επίσης - στην οικογένεια του Αβραάμ Μπεναρόγια, ιστορική φυσιογνωμία, ιδρυτή της Φεντερασιόν και έναν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΕΚΘ, και στον αγωνιστική Μήτσο Σαχίνη για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της πόλης μας είναι συγχρόνως απότιση ελαχίστου φόρου τιμής και σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που με τη διαδρομή τους υπερασπίστηκαν τα ιδανικά και τα δίκαια της εργατικής τάξης».

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΝΑΥΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
Κρίθηκε ένοχος ... αφέθηκε ελεύθερος

Πέντε μήνες με αναστολή για δουλέμπορο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει το «έργο» του

Τους «τροφοδότες» του δουλεμπορικού κυκλώματος, που πίνει το «αίμα» των ανέργων ναυτεργατών και κυριαρχεί στην Ακτή Μιαούλη, αποκαλύπτει η απόφαση που εξέδωσε το Α` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, σε βάρος του ναυτιλιακού πράκτορα Αναστάσιου Κάβουρα στις 5 Μάη, ο οποίος κρίθηκε «ένοχος για μεσιτεία». Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία σε βάρος του ναυτιλιακού πράκτορα ήταν καταπέλτης, αυτός καταδικάστηκε «σε φυλάκιση - όπως αναγράφεται στην απόφαση - 5 μηνών» με αναστολή τριών χρόνων! Η απόφαση αυτή αναδεικνύει τις ευθύνες και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. O πράκτορας αυτή τη στιγμή βρίσκεται ελεύθερος και συνεχίζει ανενόχλητος την παράνομη δράση του.

Τον συγκεκριμένο πράκτορα κατήγγειλε στη Λιμενική Ασφάλεια ναυτεργάτης, ο οποίος διαμένει στην Εστία Ναυτικών. Ο ναυτεργάτης κατήγγειλε ότι του ζήτησε 100.000 δραχμές για να τον ναυτολογήσει ως ναύκληρο στο φορτηγό πλοίο «EYA S» της πλοιοκτήτριας εταιρίας «SPANOS SHIPPINGCOMPANY».

Οπως αναφέρεται στη σχετική αναφορά της Λιμενικής Ασφάλειας: «Επειδή ο ανωτέρω ναυτικός δεν είχε το ποσό, ο κατηγορούμενος του έδωσε σημείωμα με τη φίρμα του πρακτορείου του, στο οποίο αναγραφόταν επίσης ο αριθμός 19261299861 Τραπεζικός λογαριασμός του (Εθνικής Τράπεζας), η ένδειξη του ποσού - 100.000 δρχ. - και μονογραφή του κατηγορουμένου, για να του καταθέσει το εν λόγω ποσό αργότερα»! Σύμφωνα με το έγγραφο της Ασφάλειας, μετά από υπόδειξη της υπηρεσίας, ο ναυτεργάτης πήρε προσημειωμένο ποσό, το κατέβαλε στον πράκτορα, οπότε και έγινε η σύλληψη. Στο γραφείο του Κάβουρα βρέθηκε και κατασχέθηκε το βιβλιάριο της Εθνικής Τράπεζας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι κατά καιρούς οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ «κατήγγειλαν ότι ο ανωτέρω διενεργούσε την παραπάνω πράξη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά από άνεργους ναυτικούς». Μάλιστα, οι ναυτεργάτες και τα σωματεία είχαν καταθέσει στη Λιμενική Ασφάλεια και τα σχετικά «σημειώματα» που τους εξέδιδε ο πράκτορας, με τα οποία τους παρέπεμπε στις ναυτιλιακές εταιρίες. Αναφέρεται δε ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες είχαν καταγγείλει από τις αρχές του χρόνου τον πράκτορα και στη Διεύθυνση Ασφάλειας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απεργούν οι φορτοεκφορτωτές

Προχωρούν σε διήμερη απεργία για την αποπεράτωση έργων, που θα διευκολύνουν την προσέγγιση περισσότερων πλοίων στο λιμάνι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 16-17 Μάη προτίθεται να προχωρήσει το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών του λιμανιού της Χαλκίδας, αν δεν τηρηθεί η δέσμευση του Λιμενικού Ταμείου για αποπεράτωση, εντός του πρώτου 15ημέρου του Μάη, του έργου αφαίρεσης των δύο υφάλων που υπάρχουν στις δύο πλευρές του διαύλου της Χαλκίδας στη θαλάσσια περιοχή «Στενό».

Οι δύο ύφαλοι δημιουργούν προβλήματα στη διέλευση πλοίων που το βύθισμά τους υπερβαίνει τα 5,5 μέτρα, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο λιμάνι της Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση των θέσεων απασχόλησης των φορτοεκφορτωτών και των εσόδων του λιμανιού.

Οι φορτοεκφορτωτές προειδοποιούν και για απεργία διαρκείας στη συνέχεια, αν δεν υλοποιηθεί το έργο μέχρι τις 15 του Μάη (ερχόμενη Δευτέρα). Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας, Β. Μπενίσης, δήλωσε στο «Ρ» ότι το έργο - για την αφαίρεση των δύο υφάλων χρειάζονται τέσσερις με πέντε μέρες - έχει ανατεθεί και καθυστέρησε κοντά μια βδομάδα ο εργολάβος. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 15 Μάη και θα ολοκληρωθούν σε πέντε μέρες.

Να επισημανθεί ότι το έργο γενικότερης επιβάθυνσης του διαύλου χρειάζεται να γίνει για την ανάπτυξη της εμπορικής κίνησης του λιμανιού και εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια. Υποσχέσεις υπάρχουν από τους αρμόδιους (κυβερνήσεις, υπουργείο Εμπ. Ναυτιλίας) αλλά έργα δε γίνονται.

Κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν αφαιρεθεί όταν αποπερατώθηκε η «Υψηλή Γέφυρα», αλλά ούτε τότε (1992 - '93) έγινε. Υπάρχει, επίσης, έτοιμη μελέτη για τη μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας στην περιοχή ανάμεσα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και στα Τσιμέντα Χαλκίδας, κάτι για το οποίο πιέζουν και μεγάλες επιχειρήσεις (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Μαΐλης, κ.ά.) που διακινούν τα προϊόντα τους με μεγάλου εκτοπίσματος πλοία.

Από το Λιμενικό Ταμείο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, συναντάει όμως προβλήματα και αντιδράσεις, αφού κάποιες απ' αυτές τις εταιρίες θέλουν να μετατρέψουν και τα Ναυπηγεία Χαλκίδας σε λιμάνι για την εξυπηρέτησή τους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Είναι αδιαπραγμάτευτη

Την αντίρρησή τους για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αρχής γενομένης από το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, που αποφασίστηκε μετά από αίτημα του «Συνδέσμου Αναβάθμισης του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Αθήνας», από τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, εξέφρασαν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας όσο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από συνάντηση που είχαν χτες.

Απ' την πλευρά τους, τόσο οι έμποροι όσο και οι εμποροϋπάλληλοι, υπογράμμισαν ότι μια τέτοια συμφωνία του δημάρχου Αθηναίων μπορεί να είναι η αρχή για τη διάλυση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατήγγειλε τη συναίνεση που έδειξε ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνάντηση με το «Σύνδεσμο Αναβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου». Οπως σημειώνουν, η κυριακάτικη αργία είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ καλούν τους εμποροϋπαλλήλους να αντισταθούν στις προθέσεις των μονοπωλίων του εμπορίου που θέλουν να καταργήσουν, μέσω των πολιτικών τους εκφραστών, κάθε εργατικό δικαίωμα.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχωρά τη Δευτέρα 15 του Μάη, στις 5 το απόγευμα, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Αττικής. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης, στην οδό Χαλκοκονδύλη 56.

Θέματα της συνέλευσης θα είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, η συζήτηση πάνω στα προβλήματα του κλάδου και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης, η συνέλευση πραγματοποιείται σε δύσκολη περίοδο, καθώς η ανασφάλεια, οι απολύσεις, η αφαίρεση δικαιωμάτων κυριαρχούν. Μεγάλο μέρος ευθύνης - συνεχίζει - για αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση που με την πολιτική της εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

«Η καλύτερη προϋπόθεση - καταλήγει - για τη λύση των προβλημάτων είναι το ισχυρό και μαζικό σωματείο. Αυτό μόνο εμείς οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή μας μπορούμε να το πετύχουμε. Για αυτό σας καλούμε να πάρετε μέρος στη συνέλευση και στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν στο τέλος του μήνα».

Επιβράβευση αθλητών

Τους αθλητές της Θεσσαλονίκης που τίμησαν την πόλη με τις επιδόσεις και το ήθος τους θα βραβεύσει σε εκδήλωση που διοργανώνει αύριο, Κυριακή, στο ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ, η διοίκηση και ο Τομέας Αθλητισμού του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι αθλητές που θα βραβευτούν στην εκδήλωση είναι: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Χατζηπαναγής, Χάρης Παπαγεωργίου, Βούλα Πατουλίδου, Δημοσθένης Ταμπάκος, Ιωάννης Μελισσανίδης.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο ημίχρονο του τελικού αγώνα του πρωταθλήματος μπάσκετ του ΕΚΘ, μεταξύ των ομάδων Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης - SINCULAR που θα αρχίσει στις 11.30 π.μ. και μετά το τέλος του αγώνα θα γίνουν οι απονομές των κυπέλλων στις πρωταθλήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ που το ΕΚΘ διοργάνωσε για την περίοδο 1999-2000.

Στα παιδιά των εργαζομένων που θα βρίσκονται στο γήπεδο θα μοιραστούν, όπως κάθε χρόνο, μπάλες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

ΑΙΓΙΝΑ
Ελλείψεις στα ιατρεία του ΙΚΑ

Την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Αίγινα, εξαιτίας των ελλείψεων στις υγειονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αίγινας και καυτηριάζει τη μεγάλη αδιαφορία της κυβέρνησης.

Οπως σημειώνει, στην Αίγινα κατοικούν περισσότεροι από 15.000 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ το καλοκαίρι οι κάτοικοι υπερβαίνουν τους 30.000. «Προσπαθούν με ένα γιατρό καρδιολόγο να μας γράψει φάρμακα για παθολογικές, ορθοπεδικές παθήσεις και για όλες τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ».

Η κατάσταση - συνεχίζει - είναι απελπιστική και «πολλές φορές συνταξιούχοι και περιμένουμε τη σειρά μας για πάνω από 6 ώρες για ένα φάρμακο». Το νοσοκομείο της Αίγινας - υπογραμμίζει - παρέλαβε έναν τελευταίου τύπου υπέρηχο για όλες τις αρρώστιες, όμως εξετάζει ασθενείς από όλα τα Ταμεία εκτός από το ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ