ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Επίκαιρη «μαύρη κωμωδία»

Μετά από μια δίχρονη επιτυχία με το έργο του Α. Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», ο Κώστας Καζάκος ανεβάζει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», στις 28/9 (9 μ.μ.) ένα σύγχρονο ελληνικό έργο. Το «Μαύρο κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Σκηνοθεσία - σκηνογραφία Αντώνη Καλογρίδη, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, φωτισμοί Κατερίνας Μαραγκουδάκη, βίντεο - αρτ Αντώνη Μπακόπουλου. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Ηλιόπουλος, Αννα Γεραλή, Αθηνά Μαξίμου, Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Ηλιόπουλος, παλιός μαθητής του Κώστα Καζάκου, με συγκίνηση συνεργάζεται με το δάσκαλό του. Μετά το επιτυχημένο έργο του «Τα μυστικά της αποτυχίας μου», καταπιάνεται με ένα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό θέμα, κλείνοντας παρόν και παρελθόν, αλήθειες και ψέματα, πραγματικότητα, ψευδαισθήσεις, όνειρα και εφιάλτες. Το έργο του το αφιερώνει στον πατέρα του. Πρωταγωνιστής είναι ένα «golden boy», με καριέρα στη Ν. Υόρκη, που γυρίζει στο πατρικό του, για να αντιμετωπίσει τη ζωή, το θάνατο, τον έρωτα, την αγάπη, το μίσος, την παράνοια του «είναι» και του «φαίνεσθαι».

Η σκηνοθεσία με τολμηρή ματιά αναδεικνύει τα στοιχεία που καθιστούν το έργο «μαύρη κωμωδία» γεμάτο ανατροπές. Το «Μαύρο κουτί» είναι ο «καθρέφτης», όπου δεν προλαβαίνουμε ή αποφεύγουμε να κοιταχτούμε, που «αποκαλύπτει» τους σημερινούς νέους και τη θέση τους απέναντι στην οικογένεια, τον τόπο τους, τα ιδανικά τους. Το έργο μοιάζει σαν ένας μαυροπίνακας της ζωής, όπου «ζωγραφίζουμε» τα θέλω μας. Το σκηνικό, αιωρούμενο, με έντονες αντιθέσεις σε άσπρο - μαύρο, όπως στα όνειρα ή τους εφιάλτες, σημαδεύει την πορεία των προσώπων, σε ένα άδηλο, αλλά ίσως πιο φωτεινό μέλλον.


Κυριακή 22/2
  • Γιάννης Μαρκόπουλος
    Γιάννης Μαρκόπουλος
    Μια πρώτη γνωριμία του νεανικού ακροατηρίου με τα ηχοχρώματα της ορχήστρας επιχειρεί η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στη συναυλία της, στο Μέγαρο Μουσικής (11.30 π.μ.), με έργα Μπρίτεν, Σοστακόβιτς και Ντικά. Συμπράττει ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας.
  • «Η γυναίκα μέσα στο χρόνο» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση της παραδοσιακής μας ερμηνεύτριας Γιώτας Βέη και της ηθοποιού Ρένας Βενιέρη, στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6Α, Αγ. Σώστης, 2109344131). Είσοδος με προσκλήσεις.
Δευτέρα 23/2
  • Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, 9 μ.μ.), με ερμηνευτές τους Ελενα Κελεσίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Βασιλική Λαβίνα, Αλέξανδρο Μπελλέ. Συμπράττουν: Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, 30μελής χορωδία και οι σολίστες Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Αγγελίνα Τκάτσεβα, Βασίλης Μαστοράκης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης.
  • «Η τρελή του φεγγαριού» τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 2103217810, 9 μ.μ.). Τραγούδια του συνθέτη ερμηνεύουν οι Γεωργία Συλλαίου και Ανδρέας Καρακότας με τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη, στο πιάνο.
  • Η Ελένη Βιτάλη συνεχίζει τις εμφανίσεις της, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (10 μ.μ.), στο «Κύτταρο». Μαζί της ο Haig Yazidjian και η Αρετή Κετιμέ.
Τρίτη 24/2
  • Βασίλης Λέκκας
    Βασίλης Λέκκας
    «Βουβές κραυγές» τιτλοφορείται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χάρη Περιορέλλη, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4).
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής «χωρίς τίτλο - αιφνιδίως», παρουσιάζεται στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). Στην έκθεση συμμετέχουν 13 σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες, με έργα που δουλεύουν αυτό το διάστημα. Πρόκειται για τους: Στέφανο Δασκαλάκη, Νικόλα Κληρονόμου, Σπύρο Κουρσάρη, Μιχάλη Μαδένη, Μιχάλη Μανουσάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Μάριο Σπηλιόπουλο κ.ά.
Τετάρτη 25/2
  • Εντεκα σκιτσογράφοι - γελοιογράφοι, μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση, που εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στο «Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου» του Δήμου Ζωγράφου (τηλ.: 210 7487657 και 210 7777601). Συμμετέχουν: Κώστας Βλάχος (Κωστάκης), Κώστας Γρηγοριάδης, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γ. Κουφογιώργος, Γιάννης Λογοθέτης (ΛΟΓΟ), Η. Δελλόγλου (Μακρής), Πάνος Μαραγκός, Νίκος Μαρουλάκης, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης). Μέσα από τον εικαστικό χώρο της καθημερινότητας, παρουσιάζουν την καθαρά ζωγραφική έμπνευσή τους.
  • «Εχω δυο λόγια να σου πω» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση (9 μ.μ.) του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Βασίλη Λέκκα, στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Κλίμα μπουάτ, με τραγούδια του Χατζιδάκι από τον Β. Λέκκα και παραμυθο-τράγουδα από τον Λουδοβίκο.
  • Συναυλία του Νίκου Ζιώγαλα, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210 3474.074).
Πέμπτη 26/2
  • Εκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη, με τίτλο «Από μνήμης», εγκαινιάζεται στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38).
  • «Τοις κρουστοίς & τοις πνευστοίς», στην «Αυλαία», με πρωταγωνιστές εξαιρετικούς μουσικούς: Βαγγέλης Καρίπης, Παντελής Στόικος, Κώστας Μερετάκης, Δημήτρης Κουσκουρίδας, Ανδρέας Παπάς, Δημήτρης Εμμανουήλ, Ηλίας Υφαντίδης, Σπύρος Σιώλος.
  • Εργο του Νικόλα Κληρονόμου
    Εργο του Νικόλα Κληρονόμου
    «Ηλεκτρικό σπίτι» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Χάρη Κοντοσφύρη, που φιλοξενείται στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου). Ο χώρος της γκαλερί μεταμορφώθηκε μέσα από μια εγκατάσταση με γλυπτά από τσιμέντο, ζωγραφική και αυθεντικές παλιές πινακίδες ανασυρμένες από το δρόμο.
Παρασκευή 27/2
  • Μουσικές από την Καραϊβική και τη Βραζιλία με τη Μεξικάνα τραγουδίστρια Martha Moreleon και τη συντροφιά της, σήμερα και αύριο, στην «Αυλαία».
  • Ο Απόστολος Ρίζος ερμηνεύει (10.30 μ.μ.) τραγούδια του Νίκου Ζούδιαρη και άλλα αγαπημένα του κομμάτια, στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 2107237150).
  • Συνεχίζεται στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (Τοσίτσα 16, Ιωάννινα) η έκθεση γλυπτικής της Κλειώς Μακρή.
Σάββατο 28/2
  • Μια ακόμη συναυλία της Ελένης Πέτα, στον «Ιανό», με το νέο της άλμπουμ «Στείλε Σήμα» και άλλα τραγούδια.
  • Στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), παρουσιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Δρούτσα. Εκτίθενται λάδια με θέματα θαλασσινά τοπία από την Ελλάδα, τοπία εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, και τμήματα νεοκλασικών σπιτιών.

Εργο της Κλειώς Μακρή
Εργο της Κλειώς Μακρή


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ