ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Για το σοσιαλισμό

Η νίκη των μπολσεβίκων στη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση είναι η πλήρης κι αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της θεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού ως επιστημονικής.

Σήμερα, αποδεικνύεται για δεύτερη φορά. Η επεξεργασία των θέσεων της ΚΕ του Κόμματός μας για το σοσιαλισμό, με βρίσκει σύμφωνο και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο. Με την προϋπόθεση ότι θα «...δώσουμε συνέχεια στη μελέτη κι έρευνα, στην καλύτερη κωδικοποίηση των συμπερασμάτων και σε θέματα που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θίξει ολοκληρωμένα» (επίλογος - σ. 43).

Το κείμενο αυτό αποκτάει μια άλλη σημασία, σαν ενότητα των Θέσεων, σαν ολότητα κατευθύνσεων. Κατ' αρχήν, είναι το πρώτο Μαρξιστικό - Λενινιστικό κείμενο Θέσεων για το Σοσιαλισμό παγκοσμίως μετά τις ανατροπές στα σοσιαλιστικά κράτη, την καπιταλιστική παλινόρθωση. Αυτό, από μόνο του, προσδιορίζει την ιστορική του σημασία κι αξία.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει την αταλάντευτη θέση όλων εκείνων των συντρόφων, που μπροστά στην επίθεση της αστικής τάξης, με προμετωπίδα τους οπορτουνιστές, κράτησαν ψηλά τη σημαία όλων των κομμουνιστών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε ότι, σε δέκα επτά (17) μόλις χρόνια (ιστορικά απίστευτα μικρός χρόνος), το ΚΚΕ κατάφερε όχι μόνο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, αλλά και να αναπτύξει τους αναγκαίους υλικούς όρους αντεπίθεσης της εργατικής τάξης.

Τρίτον, κατάφερε να οξύνει την ταξική πάλη και να βοηθήσει στην ωρίμανση των προϋποθέσεων για τη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης ως τέτοιας. Οι Θέσεις της ΚΕ για το Σοσιαλισμό αντανακλούν αυτό το επίπεδο. Και μάλιστα, δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για την επίτευξη καλύτερης ποιοτικής και ποσοτικής ανάπτυξης του Κόμματος ως λοκομοτίβας της εργατικής τάξης.

Τέταρτον, ξεκαθαρίζουν αρκετά σημεία στη θεωρητική διαπάλη μετά το 1991, γεγονός που θα μας βοηθήσει, και όχι μόνο εμάς, να στραφούμε με μεγαλύτερη επιμέλεια κι εμβάθυνση στη θεωρία μας, βοηθώντας στην παραπέρα εξομάλυνση των ιδεολογικών «σκουπιδιών», προερχόμενων από τα απόνερα της διάσπασης.

Πέμπτον, η ανάδειξη της ιστορικής μας υποχρέωσης, να υπερασπιστούμε τον πρώτο εφαρμοσμένο Σοσιαλισμό από εμφάνισης ανθρώπου, ιδιαίτερα την ηρωική περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης του σοσιαλισμού, όπου στην ηγεσία του ΚΚΣΕ ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν, είναι καταλύτης για την οριοθέτησή μας απέναντι στους οπορτουνιστές, αλλά και για την αντεπίθεσή μας για την κατάληψη της εξουσίας.

Εκτον, από τον προσυνεδριακό διάλογο αλλά και από τις αντιδράσεις των αστών, φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, αφού όλοι υποχρεώνονται να πάρουν θέση, και μάλιστα ξεκάθαρη, χωρίς ιδεολογικές περικοκλάδες και θεωρητικές θολούρες. Ακόμα κι εκείνοι, που προσπαθούν μέσα από τα κείμενά τους να παρουσιάσουν σαν σχήμα ιδεολογικής αντίθεσης Λένιν - Στάλιν τις περιόδους που ηγούνταν του ΚΚΣΕ οι συγκεκριμένοι πρωτοπόροι επαναστάτες, δεν μπορούν πια να αποκρύψουν την ιδεολογική τους αφετηρία και στόχο. Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, μπορώ να διακρίνω και να διαπιστώσω ότι εμφανίζεται μια ομάδα συγγραφέων στον προσυνεδριακό διάλογο (πανεπιστημιακοί διανοούμενοι, ξεκομμένοι από τα λαϊκά κινήματα και τους ταξικούς αγώνες, αλλά και κάποιοι σύντροφοι), με κοινό χαρακτηριστικό την παραπάνω θέση, οι οποίοι, προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό, γι' αυτούς, αποτέλεσμα, επικαλούνται τις διαλεκτικές αρχές του μαρξισμού, μέσα από την καταφανέστατη στατική τους ματιά, ώστε να προσδώσουν επιστημονικότητα στην επιφανειακή τους ανάλυση. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δίνεται η μεγάλη δυνατότητα σε όλους τους συντρόφους να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και όχι υπό το διάχυτο ημίφως της υποκειμενικής «ορθότητας». Πάρα πολλοί σύντροφοι - με χαρά μπορώ να πω και νεολαίοι σύντροφοι - έχουν ήδη απαντήσει με ιδιαίτερη εμβρίθεια στη θέση αυτή, αλλά και συνολικότερα στον προβληματισμό για το σοσιαλισμό που είχαμε και που θέλουμε.

Το δέκατο όγδοο (18ο) Συνέδριο του Κόμματος, λόγω των Θέσεων για το Σοσιαλισμό, αποτελεί από τα σημαντικότερα της Ιστορίας του, αλλά και του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος. Οι θέσεις μας και η δημιουργική ανάπτυξή τους είμαι πεπεισμένος ότι θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις της εργατικής τάξης, στην εξέλιξη του ταξικού πολέμου, έναντι των αστών, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στην κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας. Γι' αυτό, θα πρέπει να τις στηρίξουμε, να τις εξαπλώσουμε και να τις κάνουμε κτήμα όλου του λαού.


Αλέξης Ματής
ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης

Για το πρώτο θέμα

Στις «Θέσεις» της ΚΕ (θ. 66. 1ηπαρ.) αναφέρεται πως «οδηγός για την εκτίμηση της πορείας του Κόμματος αποτελεί το κύριο καθήκον που προσδιόρισε το 17ο Συνέδριο: Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική, η οποία αποτελεί τον αναγκαίο όρο για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ και την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα». Στην 3η παρ. σημειώνει: «Το συνέδριο υπογράμμιζε επίσης τη σημασία του συνδυασμού της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς με τα οργανωτικά μέτρα που διευκολύνουν τον προσανατολισμό στο εργατικό κίνημα πριν απ' όλα και στη νεολαία, ώστε αυτός να αποκτά πρακτικό χαρακτήρα».

Οι δυο πιο πάνω παράγραφοι συμπυκνώνουν τα βασικά στοιχεία που ενισχύουν τη δουλειά του Κόμματος (ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική πολιτική), ενώ η ουσιαστική κατάκτησή τους από όλες τις Κομματικές - ΚΝίτικες δυνάμεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στη δράση μας. Στο ίδιο κεφάλαιο τονίζεται ότι «έγινε πρόοδος στη διαμόρφωση θέσεων στα ζητήματα της σύγχρονης ιδεολογικής πολιτικής πάλης. Πρόοδος σημειώθηκε στην οργάνωση της εσωκομματικής μόρφωσης που οργανώνεται κεντρικά από την ΚΕ και τοπικά από τις Επιτροπές Πόλεων και Περιοχών, τόσο με τη λειτουργία σχολών όσο και σεμιναρίων. Βελτιώθηκε επίσης το σύστημα της εσωκομματικής μόρφωσης που οργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ».

Το απόσπασμα αυτό επισημαίνει την ιδεολογικοπολιτική - θεωρητική ενίσχυση που έδωσαν η ΚΕ και οι Επιτροπές Πόλεων - Περιοχών σε ένα σημαντικό μέρος του ανώτερου και μέσου στελεχικού δυναμικού του Κόμματος κι επιβεβαιώνει την πρόοδο που σημειώνεται όταν και όπου μπαίνει προγραμματισμένα στο κέντρο της προσοχής της καθοδήγησης και ελέγχεται συστηματικά απ' αυτήν.

Σωστή είναι η επισήμανση και στη θ. 70. 1ηπαρ. ότι: «Η βασανιστική πορεία ανασυγκρότησης του Κόμματος που ξεκίνησε από το 14ο συνέδριο φέρνει πιο ορατά αποτελέσματα και αποκρυσταλλώματα αυτή την τετραετία. Αμβλύνονται σταδιακά οι βασικές αδυναμίες στην ιδεολογικοπολιτική δουλειά του Κόμματος, στον προσανατολισμό του στην εργατική τάξη».

Τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν είναι αναμφισβήτητα - και πρέπει να συνεχιστούν - είναι, όμως, ανάγκη να τονιστεί ότι στο 6ο και σε άλλα κεφάλαια μπαίνουν εμβόλιμα κι άλλα σημαντικά ζητήματα που δε βοηθούν στην ενιαία εκτίμηση όλης της πορείας του «κύριου καθήκοντος».

Συγκεκριμένα, το 17ο Συνέδριο προσδιόριζε την «ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική», ενώ στις Θέσεις αναφέρεται η ιδεολογική - θεωρητική βοήθεια που δόθηκε στα στελέχη, δεν αναδείχνεται όμως η πορεία της ιδεολογικοπολιτικής - μορφωτικής δουλειάς στα κομματικά μέλη στις ΚΟΒ στο σύνολό της. Είναι, συνεπώς, χρήσιμο να εξετάζεται ο τομέας της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς στο σύνολό της για να μπορούμε να κρίνουμε πού προχωρήσαμε και πού υπολειπόμαστε. Αυτή μπορεί να εκτιμηθεί με μετρήσιμα στοιχεία - έστω με πίνακες των καθοδηγητικών οργάνων, εφόσον υπάρχουν αποφάσεις, στόχοι, προγράμματα, για να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Π.χ. πόσες φορές συνεδρίασαν οι ΚΟΒ με ιδεολογικά - θεωρητικά μαθήματα; Ποσοστά κομματικών μελών που συμμετείχαν σ' αυτές. Ποσοστά κομματικών μελών που διαβάζουν - αξιοποιούν τον «Ρ», την ΚΟΜΕΠ, τα υλικά των Τμημάτων της ΚΕ. Τι μέτρα πάρθηκαν και πόσοι μελέτησαν τα κείμενα των Θέσεων της ΚΕ και τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα ενόψει του 18ουΣυνεδρίου;

Τέλος, πόσα κομματικά μέλη και μέλη γραφείων ΚΟΒ εκτιμούμε ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν οργανωμένες ατομικές συζητήσεις και συσκέψεις με εργάτες, εργαζόμενους στο χώρο ευθύνης τους;

Η επισήμανση των κενών στην εσωκομματική μόρφωση των χιλιάδων κομματικών μελών βοηθάει να αναδείξουμε την τεράστια σημασία του προβλήματος, γιατί τα κομματικά μέλη αποτελούν τον αποφασιστικό κι αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο του Κόμματος με τους 100άδες χιλιάδες εργάτες, εργαζόμενους, μετανάστες, νέους σε τόπους δουλειάς, χωριά, γειτονιές.

Γι' αυτό επιβάλλεται να ενισχυθεί ο ιδεολογικοπολιτικός εξοπλισμός τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Πρέπει να εντοπίσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και κύριες αιτίες για ν' αντιμετωπιστούν: α) Η σοβαρή χαλαρότητα κι υποτίμηση της εσωκομματικής μόρφωσης κι αυτομόρφωσης που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των κομματικών μελών των γραφείων των ΚΟΒ και στελέχη των Αχτιδικών Επιτροπών. (Ισχύει η ρήση του Χ. Φ. πως «μας χαρακτηρίζει πνευματική τεμπελιά και πρέπει να την καταπολεμήσουμε»).

β) Η έλλειψη αυστηρού ελέγχου και βοήθειας των καθοδηγητικών οργάνων στην υλοποίηση προγραμμάτων εσωκομματικής μόρφωσης στις ΚΟΒ.

γ) Υπάρχουν κι αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να παίρνουμε υπόψη (ηλικιακή σύνθεση, επίπεδο γνώσης, επαγγελματική απασχόληση), όμως αρκετοί σύντροφοι υπερβάλλουν και δεν είναι σωστό να παραιτούμαστε απ' την προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των ικανών κομματικών δυνάμεων στην ιδεολογική μόρφωση, δεν είναι αλήθεια πως οι σύντροφοι κάποιας ηλικίας δεν μπορούν να προσφέρουν.

δ) Οφείλουμε να μελετήσουμε τις δυσκολίες των εργαζόμενων συντροφων, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, όμως, με τη λογική του «δεν ξέρω», «δεν μπορώ», «δεν κάνω», αγωνιζόμαστε με το δικό μας παράδειγμα να τους πείσουμε, γιατί μπορούν να προσφέρουν πολλά στο Κόμμα.

ε) Η ιδεολογική - θεωρητική θωράκιση είναι καθήκον όλων μας, μαζί και δίπλα στα στελέχη του Κόμματος πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί η ιδεολογική ανύψωση και η κομμουνιστική θέληση είναι το μοναδικό εργαλείο σφυρηλάτησης των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, για το ξεσκέπασμα του αντικομμουνιστικού οπλοστασίου της ΕΕ, της αστικής τάξης, των κομμάτων της, των οπορτουνιστικών κι εθνικιστικών εφεδρειών της. Συμβάλλει στην αποτελεσματική ατομική συζήτηση με τους εργάτες, στην άνοδο της πολιτικής - ταξικής συνείδησής τους, ανοίγει προοπτικές συστράτευσης -συμμετοχής στους αγώνες, ατσαλώνει συνειδητά την αντοχή στην ταξική πάλη παλιών και νέων κομμουνιστών.


Κώστας Βουλγαρόπουλος
Εύοσμος - Θεσσαλονίκη

Σοσιαλισμός και γραφειοκρατία

Το κείμενο της ΚΕ για τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού, σωστά επικεντρώνει στην οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας της καπιταλιστικής παλινόρθωσης με τον οποίο ελάχιστα ασχολείται. Αναφέρομαι στο ζήτημα της γραφειοκρατίας (που συνδέεται και με την οικονομία).

1. Ο Λένιν ασχολήθηκε επισταμένα με τον κίνδυνο της γραφειοκρατίας. Εγραφε: «ο εχθρός μας, αν πρόκειται να μιλήσουμε για εσωτερικό εχθρό, είναι τώρα όχι τόσο ο καπιταλιστής και ο τσιφλικάς [...] ο εχθρός μας είναι και οι κερδοσκόποι και οι γραφειοκράτες» και «μας κατατρώει η γραφειοκρατία, που είναι πολύ δύσκολο να κατανικηθεί. Πρέπει να την καταπολεμήσουμε εντατικά, πρέπει να βάλουμε στα ιδρύματα πιο πολλούς εργάτες». Επίσης: «...μιλάμε για ένα μερικό ξαναζωντάνεμα της γραφειοκρατίας μέσα στο σοβιετικό καθεστώς» και «δεν μπορείς να ξεκάνεις τον καπιταλισμό μονομιάς, αυτός ξαναγεννιέται με τη μορφή των "σοβιετογραφειοκρατών", της σοβιετικής γραφειοκρατίας...». Ακόμα: «στη μάζα των συνδικάτων δημιουργήθηκε ένα πνεύμα δυσαρέσκειας απέναντι στα λάθη μας, από τη γραφειοκρατία που αφήσαμε να αναπτυχθεί στα ανώτερα κλιμάκια και από εμένα τον ίδιο» και «είναι ευνόητο πως η γραφειοκρατία που έχει αναβιώσει στις κρατικές υπηρεσίες, δεν μπορούσε παρά να έχει ολέθρια αποτελέσματα και μέσα στις κομματικές οργανώσεις, γιατί οι κορυφές του κόμματος είναι και κορυφές του κρατικού μηχανισμού: είναι το ίδιο πράγμα».

2. Ο Στάλιν δεν παρέκκλινε από τη λενινιστική λογική. Οι αναφορές του πάμπολλες: «Ενας από τους πιο σκληρούς εχθρούς της πορείας μας προς τα μπρος είναι η γραφειοκρατία. Ο εχθρός αυτός ζει μέσα σε όλες τις οργανώσεις μας και στις κομματικές και στις κομσομόλικες και στις συνδικαλιστικές και στις οικονομικές [...] Ο κομμουνιστής γραφειοκράτης είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος γραφειοκράτη. Γιατί; Γιατί καμουφλάρει τη γραφειοκρατία του με τον τίτλο του κομματικού μέλους και τέτοιους γραφειοκράτες δεν έχουμε δυστυχώς λίγους». Επιπλέον, επιχειρώντας να δώσει ερμηνεία σε σημάδια ηθικής κατάπτωσης μέσα στο κόμμα, γράφει: «εξηγούνται (σ.σ. τα σημάδια ηθικής κατάπτωσης) με το γεγονός ότι εκεί έφτασαν το μονοπώλιο του κόμματος ως τον παραλογισμό, έπνιξαν τη φωνή της βάσης, εκμηδένισαν την εσωκομματική δημοκρατία και εγκαθίδρυσαν τη γραφειοκρατία». Ερμηνεύοντας το φαινόμενο της γραφειοκρατίας υποστηρίζει ότι «οι επιτυχίες κάποτε φέρνουν ίλιγγο. Οχι σπάνια γεννούν υπερβολική έπαρση και κομπασμό. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα εύκολα στους εκπροσώπους ενός κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία [...] Και μιλάω εδώ όχι μόνο για τα τοπικά στελέχη, μα και για ορισμένα στελέχη των περιοχών και ακόμα για ορισμένα στελέχη της ΚΕ».

3. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν αποφάσεις σχετικές με τη γραφειοκρατία και σε κομματικά σώματα. Το 1937 στην εισήγηση του Ζντάνοφ στην ολομέλεια της ΚΕ του κόμματος, επισημαίνονται πλευρές του γραφειοκρατικού φαινομένου: η μη προσέλευση και η μη λογοδοσία των κομματικών στελεχών στις ολομέλειες των Σοβιέτ, η αδυναμία διάκρισης της εχθρικής από τη φιλική κριτική, η ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων με το σύστημα της κοπιτάτσιας, η κριτική και αυτοκριτική ως τυπική διαδικασία και ως εμπαιγμός των κομματικών μελών, η υποτίμηση της γνώμης της βάσης, η έλλειψη σεβασμού στη γνώμη των εξωκομματικών κλπ.

Ομοίως, το 1952 στο 19ο Συνέδριο του κόμματος η εισήγηση του Μαλένκοφ εκτιμά ότι «δημιουργήθηκε ένας ορισμένος κίνδυνος απόσπασης των κομματικών οργανώσεων από τις μάζες και μετατροπής τους από όργανα πολιτικής καθοδήγησης, από μαχητικές και πρωτόβουλες οργανώσεις σε ιδιόμορφες διοικητικές-διευθυντικές υπηρεσίες, ανίκανες να αντιταχθούν στις κάθε λογής τοπικιστικές, στενά υπηρεσιακές και άλλες αντικρατικές τάσεις [...] Στις κομματικές οργανώσεις υπάρχει ακόμα υποτίμηση του ρόλου της κριτικής και αυτοκριτικής στη ζωή του κόμματος και του κράτους, γίνεται ανεκτή η δίωξη και η καταδίωξη εκείνων που κάνουν κριτική. Πολλές φορές μπορεί κανείς να συναντήσει στελέχη που διακηρύχνουν διαρκώς την αφοσίωσή τους στο κόμμα, μα που στην πράξη δεν ανέχονται την κριτική από τα κάτω, την πνίγουν, εκδικούνται αυτούς που τους κάνουν κριτική. Είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις, που η γραφειοκρατική στάση απέναντι στην κριτική και αυτοκριτική προξένησε μεγάλη ζημιά στην υπόθεση του κόμματος, έπνιξε την πρωτοβουλία της κομματικής οργάνωσης, υπέσκαψε το κύρος της καθοδήγησης στις κομματικές μάζες κι έκανε να δυναμώσουν στη ζωή ορισμένων κομματικών οργανώσεων τα αντικομματικά ήθη των γραφειοκρατών, άσπονδων εχθρών του κόμματος. Το κόμμα δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη του ότι εκεί που καταπιέζεται η κριτική και αυτοκριτική, εκεί που είναι αδύνατος ο έλεγχος των μαζών πάνω στη δράση των οργανώσεων και ιδρυμάτων, εκεί παρουσιάζονται αναπόφευκτα τέτοια αρρωστιάρικα φαινόμενα, όπως ο γραφειοκρατισμός, το σάπισμα, ακόμα και η αποσύνθεση ορισμένων κρίκων του μηχανισμού μας».

4. Η γραφειοκρατία αποδείχτηκε, όμως, ότι δε συνδεόταν μόνο με ζητήματα σοσιαλιστικής δημοκρατίας κι εσωκομματικής λειτουργίας. Αφορούσε και τη βάση, με την έννοια ότι δημιουργήθηκε ένα στρώμα με ιδιαίτερα υλικά προνόμια με κίνδυνο κοινωνικοταξικής διαφοροποίησης από την εργατική τάξη. Ο Μαρξ αναφερόμενος στην εμπειρία της Κομμούνας, πρότεινε η αμοιβή των μελών της Κομμούνας ως τους κατώτερους υπαλλήλους να είναι αυτή του εργατικού μισθού. Ο Λένιν ομοίως προτείνει η αμοιβή όλων των υπαλλήλων, που θα είναι όλοι τους αιρετοί σε κάθε στιγμή, να μην ξεπερνά την αμοιβή ενός καλού εργάτη. Και κριτικάρει εκείνους τους Μπολσεβίκους που στα δημοτικά συμβούλια προτείνουν την καθιέρωση υψηλών μισθών. Η θέσπιση μεγάλων μισθών σε επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό, θεωρεί ο Λένιν, ότι είναι μια προσωρινή υποχώρηση μέσα σε δύσκολες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες.

5. Η τοποθέτηση του Στάλιν, όμως, σε αυτό το σημείο είναι διαφοροποιημένη. Ο Στάλιν κατακρίνει βέβαια τα κομματικά στελέχη που κλέβουν το κολχόζνικο βιος και παραβιάζουν κατάφωρα τους σοβιετικούς νόμους. Στην έκθεση δράσης της ΚΕ του κόμματος στο 19ο Συνέδριο, καταγράφονται φαινόμενα σύμφωνα με τα οποία ορισμένα στελέχη κρύβουν από το κράτος, τους υλικούς πόρους. Παράλληλα, σε μια καταγραφή των μισθών των κομματικών μελών, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μέλη που λαμβάνουν κάτω από 500 ρούβλια κι άλλα που λαμβάνουν πάνω από 2.000 ρούβλια. Παίρνοντας υπόψη το «κάτω» και το «πάνω», η αναλογία των μισθών ήταν τουλάχιστον 1 προς 4, άρα ίσως 1 προς 5, 1 προς 6 ή και περισσότερο (σε συνθήκες, μάλιστα, απουσίας της ΝΕΠ). Ο Στάλιν, τελικά, δε μιλάει για τον προσωρινό χαρακτήρα των μισθολογικών διαφορών, αλλά μιλάει για την άρση τους στην αταξική κοινωνία. Θυμίζω, επιπλέον, το παράδειγμα του Λένιν, όταν το 1918 επέπληξε έντονα τον υπεύθυνο, επειδή αύξησε το μισθό του και κάλεσε σε ανάκληση της απόφασης.

Τα παραπάνω δεν υπονοούν μια άποψη ανάλογη με αυτή των «ισοπεδωτών» που υποστήριζαν τη μη διαφοροποίηση ανάμεσα στην ειδικευμένη κι ανειδίκευτη εργασία, κάτι που θα οδηγούσε σε αδιαφορία στους εργασιακούς χώρους. Το πρόβλημα έγκειται στη μονιμοποίηση των διαφορών καθώς και στη ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΨΑΛΙΔΑ και μάλιστα όταν αυτή αφορά τα κομματικά στελέχη σε σχέση με τον εργατικό μισθό.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ ότι οι Θέσεις:

Α) Υποτιμούν φαινόμενα όπως τα παραπάνω, που δεν αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις, αλλά διαπιστώσεις των Μπολσεβίκων.

Β) Είναι «πίσω» και από το κείμενο του 1995 στο οποίο υπάρχει μια πιο συγκροτημένη άποψη για τη γραφειοκρατία.

Γ) Παραβλέπουν το γεγονός ότι την περίοδο της ηγεσίας Στάλιν, η μισθολογική διαφορά, κατά κάποιο τρόπο, θεωρητικοποιήθηκε (και βεβαίως διατηρήθηκε και τη μετά Στάλιν εποχή).

Δ) Δεν τις απασχολεί, όσο θα έπρεπε, η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής δημοκρατίας: Υλοποιήθηκαν οι κατευθύνσεις της Παρισινής Κομμούνας; Εγινε πράξη η εκλογή και η ανάκληση των δημόσιων λειτουργών, η εργατική σύνθεση των διοικητικών οργάνων, το πλαφόν στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων, η εναλλαγή, η κατάργηση των προνομίων των ανώτερων αξιωματούχων του κράτους; Γιατί ενώ από το 1917 ως το 1939 πραγματοποιήθηκαν δεκατρία συνέδρια, το επόμενο συνέδριο έγινε το 1952;

Δεν είναι σωστό να εξηγούμε την αντεπανάσταση περίπου μονοπαραγοντικά. Το ζήτημα της γραφειοκρατίας δεν πρέπει να μας φοβίζει επειδή το έχει καταχραστεί ο τροτσκισμός που έτσι κι αλλιώς είναι υπόλογος. Ο ίδιος ο Τρότσκι ανέπτυξε μερικές από τις πιο γραφειοκρατικές ιδέες (κρατικοποίηση των συνδικάτων, στρατιωτικοποίηση της εργασίας κλπ.).

Το συνέδριο έχει μπροστά του μια ιστορική ευθύνη. Να κάνει επιστημονική ανάλυση με τα εργαλεία του μαρξισμού-λενινισμού για ένα κορυφαίο ζήτημα του κινήματος. Ας μην απολέσουμε αυτή την ευκαιρία, αφήνοντας οπορτουνιστές, αστούς και γκρουπίδια χωρίς κοινωνική αναφορά να σπεκουλάρουν στο ζήτημα του σοσιαλισμού, πατώντας σε δικές μας αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη. Η εξιχνίαση, άλλωστε, τέτοιων ζητημάτων θα κάνει ακόμα πιο συνεπή την υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Συντροφικά


Λιόσης Βασίλης

Για πιο ισχυρό ΚΚΕ

Το Κόμμα, οι οργανωμένες δυνάμεις του, μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο όταν αποτελούν στην ουσία την πρωτοπορία του χώρου τους. Και αυτό έχει να κάνει με το πόσο η κάθε ΚΟ είναι δεμένη με τους εργαζόμενους του χώρου της. Κατά πόσο οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων και την πάλη για τα προβλήματα του κλάδου. Μόνο τότε μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, να τους κάνουν να πειστούν ότι έχουν δίπλα τους ένα σταθερό συμπαραστάτη. Και αυτό δεν είναι κάτι που κερδίζεται έτσι απλά. Αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, απαιτεί καλή γνώση του χώρου, ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα το κλίμα σε κάθε χώρο, να ανταποκρινόμαστε στις διαθέσεις των εργαζομένων.

Αποτελεί αδυναμία μας ότι αυτό δεν το έχουμε κερδίσει σε πολλούς κλάδους ή το έχουμε κερδίσει σε μικρό όμως βαθμό. Τα πρακτικά μέτρα που παίρνουμε δεν αρκούν. Προσέξαμε πως με την περίπτωση της δολοφονίας του 15χρονου, μια σειρά κόσμος, από αυτούς που θεωρούμε αμέτοχους και αδιάφορους κατέβηκε στο δρόμο, είτε στο πλευρό μας, είτε μόνος του ή επηρεασμένος από άλλες δυνάμεις. Φάνηκαν ορισμένες υπαρκτές αδυναμίες Κομματικών Οργανώσεων στην οργάνωση και καθοδήγηση αυτού του κόσμου. Ή στο πώς οι ίδιες οι ΚΟΒ δημιουργούν κλίμα στο χώρο τους αναδεικνύοντας τα προβλήματα π.χ. συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία.

Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να γίνουμε ικανοί να ανταποκρινόμαστε, ειδικά σε συνθήκες όξυνσης. Να έχουμε σταθερή επαφή με τις μάζες. Και το βάρος της δουλειάς μας πρέπει να πέσει στους μεγάλους κλάδους. Εκεί που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και κυρίως στους στρατηγικούς τομείς που πρέπει να αποτελούν πεδίο σοβαρής αντιπαράθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο κλάδο παραγωγής στην περιοχή μας που είναι η ΔΕΗ, πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι για το πώς θα ενισχύσουμε τη δράση και την παρέμβασή μας, πώς θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που δρουν στο χώρο της ΔΕΗ.

Αυτό ακριβώς γιατί βλέπουμε πώς επιδρούν οι αρνητικοί συσχετισμοί που υπάρχουν τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο:

1. Στον ίδιο τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αφού αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα, σχετίζεται με το σύνολο της παραγωγικής βάσης, αλλά και με τις διεθνείς σχέσεις, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

2. Στους εργαζόμενους της επιχείρησης καθώς η απελευθέρωση όξυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη άθλιες εργασιακές σχέσεις, τις άσχημες συνθήκες εργασίας, τις επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά «ατυχήματα», την εργολαβοποίηση κλπ.

3. Γενικότερα στη λαϊκή οικογένεια που ακριβοπληρώνει το ρεύμα για την οικιακή κατανάλωση.

4. Στην τοπική κοινωνία, με την ένταση της περιβαλλοντικής καταστροφής, τις αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις οικισμών που συχνά ήταν βίαιες και χωρίς επαρκείς αποζημιώσεις.

5. Το ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας που χρόνια τώρα αναπαράγεται και συντηρείται από την άρχουσα τάξη και αξιοποιείται στην προώθηση στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στήσιμο ρουσφετολογικών μηχανισμών, παρεμβάσεις σε άλλα συνδικάτα κλπ. Η αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο της ΔΕΗ που απασχολεί πάνω από 9.000 εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ανέβασμα της ταξικής πάλης σε όλα τα επίπεδα, θα δώσει άλλη πνοή στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Βασικές προϋποθέσεις για να αλλάξουν οι συσχετισμοί είναι:

1. Η ολόπλευρη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ Ενέργειας και του ταξικού Συνδικάτου Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ).

2. Ανάδειξη των ευθυνών των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ και του άθλιου ρόλου των οπορτουνιστών της ΣΑΔ/ΣΥΝασπισμού στα σωματεία καθώς έχουν αναγορευτεί σε φορείς ταξικής συνεργασίας και χυδαίου αντικομμουνισμού.

3. Συνέπεια και αγωνιστικότητα στους χώρους δουλειάς.

4. Στήριξη και ενίσχυση του Συντονιστικού για το περιβάλλον και ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάδειξη των καταστροφικών αποτελεσμάτων που έχει η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή τη λογική του κέρδους της πλουτοκρατίας.

5. Εκλαΐκευση των θέσεων του Κόμματος για την ενέργεια πλατιά στο λαό ενταγμένη στη συνολική πρόταση για τη λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.

6. Παράλληλη ιδεολογικοπολιτική δουλειά, με αυτοτελή παρέμβαση του Κόμματος, για να απαντιούνται ιδεολογήματα και θεωρίες της αστικής τάξης, να κερδίζονται οι εργαζόμενοι με την πολιτική του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πως δίπλα τους υπάρχει μια αταλάντευτη δύναμη που με συνέπεια παλεύει για τα δικαιώματά τους. Η ισχυροποίηση των οργανώσεων και συνολικά του Κόμματος, περνάει πρώτα μέσα από την πάλη για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των μαζών, την αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου των κομμουνιστών.


Δημήτρης Παπαδόπουλος
ΑΕ Πτολεμαΐδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ