ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
Εκατοντάδες εργάτες σε μια παλικαρίσια μάχη

Κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, βρέθηκε χτες στο πλευρό των εργαζομένων που με επίσχεση εργασίας διεκδικούν δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Η συσπείρωση και η ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων είναι αναγκαίοι όροι ώστε ο αγώνας που δίνουν, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, να έχει αποτελέσματα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας του Κόμματος χτες νωρίς το πρωί στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή Παναγιά, στο σύνορο των νομών Τρικάλων - Γρεβενών.

Εκεί όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι στις σήραγγες και στις γέφυρες δίνουν αυτές τις μέρες μια παλικαρίσια μάχη. Βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Παρασκευή απαιτώντας από την εργοδότρια εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο τμήμα του έργου, να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που τους χρωστά και αφορούν σε αποδοχές τριών και πλέον μηνών. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σωρεία άλλων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που είχε σαν συνέπεια, την Κυριακή 18 Γενάρη 2009, να χάσει τη ζωή του από πτώση ο 28χρονος Κωνσταντίνος Σπανός.

Ο Γ. Μαυρίκος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνουν και τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργατών να ζουν με αξιοπρέπεια. Να πληρώνονται στην ώρα τους και να παίρνουν μισθούς που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που να προστατεύουν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τους. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος», την απόδοση των ευθυνών, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Και πρόσθεσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για το ζήτημα αυτό, όπως παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι επιδοκίμασαν, κυριολεκτικά σύσσωμοι, τη στάση και τη δράση του Κόμματος.

«Βροχή» οι καταγγελίες

Από τη μαζική συγκέντρωση με τους εργάτες στο εργοτάξιο
Από τη μαζική συγκέντρωση με τους εργάτες στο εργοτάξιο
Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν μετά τη συγκέντρωση, οι καταγγελίες των εργατών για τις συνθήκες εργασίας «έπεφταν βροχή». Πέρα από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, κατήγγειλαν την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ακόμα και της στοιχειώδους παροχής ατομικών ειδών προστασίας (φόρμες και μπότες εργασίας και άλλα). Τις υπερωρίες στις οποίες τους εξαναγκάζει να δουλεύουν η εργοδοσία, φθάνοντας τις 10 και πλέον ώρες εργασίας καθημερινά. Τη μη καταβολή ειδικών επιδομάτων (ύψους, γαλαρίας και άλλα). Την καταστρατήγηση του πενθημέρου, καθώς τους βάζουν να δουλεύουν χωρίς σταματημό, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Ακόμα, το ότι αναγκάζονται να πηγαίνουν και να φεύγουν από τη δουλειά με δικά τους μέσα, κάνοντας ακόμα και πάνω από μια ώρα δρόμο, γιατί η εργοδοσία δε βάζει λεωφορεία. Ομως και τα λεωφορεία που βάζει για τη μεταφορά από την έδρα του εργοταξίου στο σημείο όπου γίνονται οι εργασίες, είναι κυριολεκτικά σαράβαλα. Από το στόχαστρο των εργαζομένων δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, Γ. Οικονόμου, που σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλε τον «κοινωνικό διάλογο» ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων τους και επιπλέον έφθασε στο σημείο να υιοθετεί ακόμα και ισχυρισμούς της εργοδοσίας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το λεωφορείο που μεταφέρει το προσωπικό είναι ενδεικτικό της «ποιότητας» των μέτρων ασφάλειας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Το λεωφορείο που μεταφέρει το προσωπικό είναι ενδεικτικό της «ποιότητας» των μέτρων ασφάλειας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Οι εργάτες συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και ενισχύονται καθημερινά με νέες δυνάμεις, καθώς πάνω από 300 συνάδελφοί τους συμμετέχουν ήδη στην κινητοποίηση.

Διέξοδος η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, την οικονομική κρίση και τις αγροτικές κινητοποιήσεις παρουσίασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κόμματος στα Τρίκαλα. Ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στην ΑΤΤΙ-ΚΑΤ είναι δίκαια και δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Για την οικονομική κρίση σημείωσε ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του τη χρησιμοποιούν για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να μην προβάλλουν διεκδικήσεις. Ενώ με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών καταδίκασε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τα λεγόμενα «κοινωνικά αντανακλαστικά», ώστε να στρέψει τον κόσμο κατά των αγροτών. Εμείς, καλούμε σε στήριξη και αγωνιστική δράση, είπε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν από το δικομματισμό. Η διέξοδος, είπε, είναι η στήριξη και συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Κανένας εφησυχασμός!

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων απαίτησαν τα μέλη της Εργοταξιακής Επιτροπής Κώστας Δράκος και Θεοφανούδης Χρήστος που μαζί με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προχώρησαν σε συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας. Ο τελευταίος, κάτω από την πίεση που έχει ασκήσει ο αγώνας των εργαζομένων, δεσμεύτηκε ότι αυτή τη βδομάδα θα τους δώσει ένα ποσό ως προκαταβολή και την επόμενη βδομάδα θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Επιχείρησε να προβάλλει ανυπόστατες δικαιολογίες για το πρόβλημα της μεταφοράς των εργαζομένων προς και από το χώρο εργασίας, ενώ, ειδικά για τα ατομικά είδη προστασίας ισχυρίστηκε ότι αυτά υπάρχουν στην αποθήκη, αλλά οι εργάτες δεν πάνε να τα πάρουν! Ισχυρισμός που όταν ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι, παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας, δήλωσαν ότι δε θα εφησυχάσουν μέχρι αυτές να γίνουν πράξη ενώ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν οι πέρα για πέρα δίκαιες απαιτήσεις τους. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μετά την περιοδεία πήγε και στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να αναδειχτούν οι αιτίες του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» και να αποδοθούν ευθύνες. Ακόμα κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο έργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ