Την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα, απαίτησαν οι συμμετέχοντες στην 14η Διάσκεψη προς τιμήν της Ρόζας Λούξεμπουργκ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο. Στην εκδήλωση για τους 5 Κουβανούς πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι. Παρεμβάσεις στις εργασίες συνολικά της Διάσκεψης έγιναν από εκπροσώπους διεθνών αντιπροσωπειών από την Ελλάδα, το Λίβανο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Σενεγάλη και την Κούβα. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και διευθυντής του «Ρ», και την ΚΝΕ ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης για τους Κουβανούς αγωνιστές ήταν όταν διαβάστηκε το γράμμα που έστειλε ο ένας από τους πέντε, ο Ρενέ Γκονζάλες, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το θαυμασμό του για την Ρόζα Λούξεμπουργκ - μία από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας που πριν από 90 δολοφονήθηκε από φασιστικές παραστρατιωτικές ομάδες. Τόνισε, επίσης, πως ο ιμπεριαλισμός βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς καταστροφικής κρίσης, η οποία θα επηρεάσει όλες τις χώρες του πλανήτη, ενώ υπογράμμισε ότι, παρά τη γνώση και τα χρήματά τους, οι βόρειες χώρες δεν μπορούν να επιλύσουν αυτήν την κρίσιμη κατάσταση. Καταλήγοντας σημειώνει ότι είναι «ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι λαοί να αγωνιστούν για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των 2 θητειών του, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας ομιλίας του υπερηφανεύτηκε ότι αφήνει πίσω του έναν κόσμο «πιο ελεύθερο» και διεθνείς συμμαχίες 90 χωρών πολύ πιο ισχυρές. Σημείωσε με πλήρη κυνισμό: «Πολεμήσαμε την τρομοκρατία και προωθήσαμε την υπόθεση της ελευθερίας, στον μεγάλο πόλεμο της εποχής μας».
Με αντιδραστικές, αντιλαϊκές και επιθετικές πολιτικές, οι δύο θητείες του Μπους σημαδεύτηκαν από το λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δύο πολέμους με αμέτρητα θύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την οικονομική κρίση, για τα οποία υπεραμύνθηκε, και υποστήριξε ότι είναι ικανοποιημένος για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του σε θέματα Παιδείας, Υγείας και της οικονομίας, καθώς πάρθηκαν «αποφασιστικά μέτρα» για την προστασία της οικονομίας. «Μπορεί να μη συμφωνείτε με μερικές από τις δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει, ωστόσο ελπίζω να συμφωνείτε ότι είχα κάθε πρόθεση να πάρω δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε ο Μπους, του οποίου η επόμενη επίσημη εμφάνιση θα είναι στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, «ημέρα ελπίδας και υπερηφάνειας» για την Αμερική, όπως είπε.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι κατάφερε να περιφρουρήσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού, καθώς «έχουν περάσει πάνω από 7 χρόνια χωρίς να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός μας».
«Οπως όλοι οι προκάτοχοί μου, έτσι και εγώ είχα κάποιες αποτυχίες. Και σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα τα έκανα διαφορετικά, εάν είχα την ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, πάντα λειτουργούσα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μου. Ακολούθησα τη συνείδησή μου και έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό», υποστήριξε...
Φυσικά, τον τόνο στις ΗΠΑ δίνουν τα ΜΜΕ και είναι τώρα, για τις εκδηλώσεις εορτασμού για την ορκωμοσία του Ομπάμα. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλη φιέστα με «αστέρια» της μουσικής και του κινηματογράφου αύριο βράδυ, πολύ χρήμα ως και 45 εκατομμύρια δολάρια, και βέβαια θα είναι άλλη μια ευκαιρία για μπίζνες κάθε είδους (από τα αναμνηστικά κουκλάκια, μπλουζάκια) μέχρι πανάκριβα ενοίκια αυτών που θα συνωστιστούν στην Ουάσιγκτον, για να δουν το νέο ηγέτη, κατασκεύασμα του συστήματος, που ήδη έχει κάνει σαφές ότι θα συνεχίσει την ίδια ιμπεριαλιστική ρότα (ίσως με άλλη τακτική).
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Στο Ισλαμαμπάντ έφτασε χθες για διήμερη επίσκεψη ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, στα πλαίσια των επαφών του για δήθεν «αποσόβηση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη τον περασμένο Νοέμβρη, που είχαν σαν αποτέλεσμα πάνω από 180 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, οι οποίες φέρονται να σχεδιάστηκαν από την πακιστανική οργάνωση Λασκάρ Ε Τάιμπα, στο Πακιστάν.
Πριν το Πακιστάν, ο Ντ. Μίλιμπαντ βρέθηκε στην Ινδία, ζητώντας από το Ισλαμαμπάντ να επιδείξει μηδενική ανοχή στους ενόχους των επιθέσεων όποιοι και αν είναι. Κατά την επίσκεψή του στην πακιστανική πρωτεύουσα, ο Ντ. Μίλιμπαντ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Μαχμούντ Κρέσι, τον Πρόεδρο της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, αλλά και τον αρχηγό του στρατού, Ασφάκ Καγιάνι, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν τον Βρετανό αξιωματούχο ότι θα αποδώσουν δικαιοσύνη, εξαρθρώνοντας τις οργανώσεις «ανταρτών», που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό της Βομβάης.
Στη βάση των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο Βρετανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τους Πακιστανούς αξιωματούχους ότι και η χώρα του προτίθεται να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να εντοπιστούν οι ένοχοι των επιθέσεων της Βομβάης. Ωστόσο Πακιστάν και Ινδία, από την απελευθέρωσή τους από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Λονδίνου και μετά, συχνά έχουν εμπλακεί σε πόλεμο, δεδομένων των θρησκευτικών και εδαφικών διαφορών που υφίστανται στην περιοχή και τυγχάνουν ανάλογης εκμετάλλευσης από τους ιμπεριαλιστές...
Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ιδιωτικά σχολεία στη βορειοδυτική κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, που δέχονται κορίτσια, μετά από φιρμάνι των δυνάμεων των Ταλιμπάν στην περιοχή, που απαγορεύουν τη μόρφωση των γυναικών. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από κληρικό των Ταλιμπάν, σε τοπικό ραδιοσταθμό, τον περασμένο μήνα, με τελεσίγραφη ημερομηνία τις 15 Γενάρη.
Μετά και τις επιθέσεις με βιτριόλι που έχουν σημειωθεί εναντίον μαθητριών, οι ιδιοκτήτες των σχολείων ανακοίνωσαν ότι βάζουν λουκέτο, μέχρι να τελειώσει η διαμάχη Ταλιμπάν - κυβερνητικών δυνάμεων στις περιοχές της κοιλάδας Σουάτ, ή οι Ταλιμπάν να άρουν τον αποκλεισμό...
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--
Μυστικές συναντήσεις στο Σαράγεβο είχαν χτες οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Βοσνία (Τσαρλς Ινγκλις) σε Κροατία (Ρόμπερτ Μπράντκι) και σε Σερβία (Κάμερον Μάντερ) με στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων Κροατών, Βόσνιων Μουσουλμάνων και Σέρβων. Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι πιθανότητες προώθησης αλλαγών στο σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αλλά και η σημερινή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ενόψει της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα στις ΗΠΑ... Εντούτοις, Σέρβοι αναλυτές έσπευσαν να παρατηρήσουν τη δυσαρέσκεια της Δύσης για την καθυστέρηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία με στόχο την «κεντροποίηση» και «ομογενοποίηση» της εξουσίας εις βάρος ακόμη και της ύπαρξης της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας» στο Πάλε.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση φέρεται να προσκλήθηκε αλλά να μην πήγε και ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ, που συχνά προβάλλεται από δυτικά ΜΜΕ προπαγάνδας σαν το «κακό παιδί» της μετά της συνθήκης του Ντέιτον εποχής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη...