Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10271

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η Ματωμένη
Κυριακή
της 9ης Γενάρη του 1905

Οδοφράγματα στο νησί Βασίλιεφσκι της Πετρούπολης (γκραβούρα, 1905)
Οδοφράγματα στο νησί Βασίλιεφσκι της Πετρούπολης (γκραβούρα, 1905)
«Μεγάλα ιστορικά γεγονότα διαδραματίζονται στη Ρωσία. Το προλεταριάτο ξεσηκώθηκε ενάντια στον τσαρισμό (...) χιλιάδες νεκροί και τραυματίες - αυτός είναι ο απολογισμός της ματωμένης Κυριακής της 9 του Γενάρη στην Πετρούπολη (...) Ναι, το μάθημα ήταν μεγάλο! Το ρωσικό προλεταριάτο δε θα ξεχάσει αυτό το μάθημα. Τα πιο απροετοίμαστα, τα πιο καθυστερημένα στρώματα της εργατικής τάξης που πίστευαν απλοϊκά στον τσάρο και επιθυμούσαν ειλικρινά να υποβάλουν ειρηνικά "στον ίδιο τον τσάρο" τα αιτήματα του βασανισμένου λαού, πήραν όλα τους ένα μάθημα από τη στρατιωτική δύναμη που διοικούσε ο τσάρος (...) Η εργατική τάξη πήρε ένα μεγάλο μάθημα εμφυλίου πολέμου. Η επαναστατική διαπαιδαγώγηση του προλεταριάτου προχώρησε σε μια μέρα τόσο όσο δε θα μπορούσε να προχωρήσει μέσα σε μήνες και χρόνια μιας άχαρης, συνηθισμένης, κακομοίρικης ζωής. Το σύνθημα του ηρωικού προλεταριάτου της Πετρούπολης: "ελευθερία ή θάνατος!" αντιλαλεί τώρα σ' όλη τη Ρωσία».

(Β. Ι. Λένιν)

Ο στρατός πυροβολεί τους διαδηλωτές στην πλατεία των ανακτόρων, στις 9/1/1905
Ο στρατός πυροβολεί τους διαδηλωτές στην πλατεία των ανακτόρων, στις 9/1/1905

ΣΕΛ.  11  -  14


ΑΛΙΣΙΑ ΑΛΟΝΣΟ
«Με κινητοποιεί ό,τι έχει ζωή... »

Η ιδιοφυής χορογράφος και σπουδαία μπαλαρίνα Αλίσια Αλόνσο, διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας, μιλά στον «Ρ» για το Μπαλέτο και την άνθηση που γνώρισε στην Κούβα μετά την Επανάσταση.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ
Μια σθεναρή, ανυποχώρητη φωνή διαμαρτυρίας

ΣΕΛ.  3
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το «Φιλόπτωχον» σε νέα έκδοση

«Κοινωνική πολιτική» και «φιλολαϊκό προφίλ» επιχειρεί να πλασάρει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων με μια σειρά από «δράσεις», όπως το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», το «Κοινωνικό Φαρμακείο», την «Αθηναϊκή Αγορά». Πρόκειται για μια «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», καθώς, από τη μια εμφανίζει τις εταιρείες σαν κοινωνικά υπεύθυνες και, από την άλλη, καλύπτει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.


ΣΕΛ.  24
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ρεκόρ και ... ψίθυροι

Η εντυπωσιακή συγκομιδή των 108 ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά δημιουργεί ερωτήματα, αλλά και κορύφωση στις ... ναυμαχίες των πολυεθνικών για το μεγαλύτερο κέρδος.


ΣΕΛ.  15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Είκοσι πράγματα που δεν ξέρατε για τα βακτήρια

ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ