ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 του Γενάρη

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κόντρα στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων

Eurokinissi

Στις 12 Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας βγαίνουν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στους δρόμους. Η πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της απόφασης για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που πάρθηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που έγινε, πριν λίγες μέρες, στη Λάρισα.

Στο στόχαστρο των αγωνιζόμενων αγροτών βρίσκεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, η οποία, σαν «κοφτερό δρεπάνι», μειώνει δραστικά την αγροτική παραγωγή, αποδεκατίζει το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρίζει χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους. Στο ίδιο στόχαστρο βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ, που διαχειρίζεται, τα τελευταία 5 χρόνια, την ΚΑΠ, το ΠΑΣΟΚ, που τη διαχειρίστηκε ως κυβέρνηση και τη στηρίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που, επί της ουσίας, συμφωνούν μ' αυτή.

Οξύνονται τα προβλήματα

Στα τρία τελευταία χρόνια που εφαρμόζεται η αναθεωρημένη ΚΑΠ, οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας βλέπουν τα προβλήματά τους να αυξάνονται και να οξύνονται και τις δυσκολίες της ζωής στην ύπαιθρο να πολλαπλασιάζονται. Η χρονιά που μόλις τελείωσε ήταν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για το σύνολο των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς το, ήδη, πενιχρό εισόδημά τους υπέστη νέα δραστική μείωση με δραματικά αποτελέσματα.

Στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε:

Οι εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων κατρακύλησαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα καλλιέργειας και τα χρέη τους να διογκώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμπορική τιμή του καλαμποκιού έπεσε κατά 65%, σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (από 27-30 λεπτά το κιλό, μειώθηκε στα 10-12 λεπτά), του σταριού κατά 45% (από 40-42 λεπτά, στα 22-25 λεπτά), του βαμβακιού κατά 35% (από 40-42 λεπτά στα 26-28), του λαδιού κατά 35% (από 3,2 ευρώ το κιλό, στα 2 ευρώ). Σε πολύ χαμηλές τιμές πουλήθηκαν και άλλα γεωργικά προϊόντα - λαχανικά, φρούτα, όσπρια κ.ά. - ενώ σε εξευτελιστικά επίπεδα έχουν πέσει και οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, κρέας).

Η μεγάλη πτώση των εμπορικών τιμών είναι το αποτέλεσμα της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, η οποία λειτουργεί κατά των συμφερόντων των παραγωγών - αλλά και των καταναλωτών που εξακολουθούν να αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα από μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών - και υπέρ των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων. Και, βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), για κατάργηση των κατώτερων εγγυημένων τιμών, για απελευθέρωση των εισαγωγών κ.ά.

Το, ήδη, υψηλό κόστος παραγωγής των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 30%, περίπου, με τις μεγάλες ανατιμήσεις που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στα λιπάσματα (κατά μέσο όρο ξεπέρασαν το 30%), στα καύσιμα (30%), στο αγροτικό ρεύμα (40%) και κάπως μικρότερες στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους, στα μηχανήματα και τα ανταλλακτικά τους κ.ά. Αυτές οι αυξήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της ασύδοτης και ανεξέλεγκτης κερδοσκοπικής δράσης των ξένων μονοπωλίων, τα οποία, μετά το κλείσιμο των ντόπιων κρατικών βιομηχανιών παραγωγής και εμπορίας αγροτικών μέσων και εφοδίων που έφερε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλωνίζουν την αγορά και κάνουν ό,τι θέλουν.

Η πενιχρή και εξαρχής «πετσοκομμένη» ενιαία ενίσχυση - το διαβόητο «χρονιάτικο τσεκ» - κόπηκε κι άλλο λόγω των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί και κάθε χρόνο αυξάνονται.

Να θυμίσουμε ότι η ενιαία ενίσχυση, που καθορίστηκε στο πλαίσιο της τελευταίας αναθεώρησης της ΚΑΠ, κατά την οποία, εκτός των άλλων, αποφασίστηκε η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, συνδυάστηκε με την περικοπή καλλιεργητικών δικαιωμάτων από τους μικρομεσαίους αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους παίρνουν, πλέον, επιδοτήσεις - ψίχουλα και πολλοί θα τις χάσουν εντελώς με τις νέες αποφάσεις που προωθούνται για αποκλεισμό από την ενιαία ενίσχυση όσων καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα ή παίρνουν μέχρι 400 ευρώ το χρόνο.

Η παρατεταμένη ανομβρία, η ξηρασία και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως και διάφορες ασθένειες, προκάλεσαν καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο γεωργοκτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Ομως, οι πληγέντες παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν όταν, όπως και όσο έπρεπε και δικαιούνταν, καθώς ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ - που «ζει και βασιλεύει» παρά το γεγονός ότι είναι γενικώς αποδεκτό πως πρέπει ν' αλλάξει - δεν καλύπτει όλες τις φυσικές αιτίες των καταστροφών και προβλέπει αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών.

Η νέα δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος έχει οξύνει ακόμα περισσότερο τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς και οδήγησε κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στον «καιάδα του ξεκληρίσματος», στον οποίο έχουν πεταχτεί εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην ΕΟΚ και στην ΕΕ.

Η προοπτική του αγώνα

Η ΠΑΣΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να φέρει το παραμικρό αποτέλεσμα, αν δε στοχεύει στη σύγκρουση με την ΚΑΠ και με όσους τη διαχειρίζονται και τη στηρίζουν στη χώρα μας.

Γι' αυτό και στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, προβάλλεται σταθερά και καθαρά ως στόχος η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η δημιουργία ενός ενωτικού, μαζικού και ρωμαλέου αγροτικού κινήματος, με καλή οργάνωση, αποτελεσματικό συντονισμό και σωστό προσανατολισμό, το οποίο, σε αγωνιστική συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα παλεύει για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα προωθήσει την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη που χρειάζεται ο λαός μας και η χώρα μας.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων που θέτει η ΠΑΣΥ και με τη νέα πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση που ξεκινάει στις 12 Γενάρη, ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες τους, προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στην αγροτιά που παλεύει για τη σωτηρία της και δίνει προοπτική στους αγροτικούς αγώνες.

Αντιθέτως, σε αδιέξοδο οδηγούν τα «αιτήματα» που θέτουν κάποιες «Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών», που έχουν συγκροτήσει αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως και της ΝΔ, οι οποίοι εκφράζουν συμφέροντα μεγαλοαγροτών, με στόχο να πλαγιοκοπήσουν το συνεπές αγροτικό κίνημα, να παραπλανήσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες και να αποπροσανατολίσουν την πάλη τους. Διότι είναι αιτήματα και «διεκδικήσεις» που κινούνται στον «ντορό» της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών και δε δίνουν προοπτική στον αγώνα τους...


Π. Ρ.

Αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Γενάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές και, σε περιπτώσεις, κάτω από το κόστος παραγωγής, συνυπολογίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ, των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα.
  • Προστασία, με κυβερνητικά μέτρα, της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία.
  • Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ. Πάγωμα των δανείων για 3, τουλάχιστον, χρόνια.
  • Ατοκα δάνεια για κατασκευή πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων παρακρατήσεων.
  • Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ