Το ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική που μετακυλίει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έγκαιρα και με δεδομένο ότι είχε προβλέψει το ξέσπασμά της, με απόφαση της ΚΕ, κάλεσε τα μέλη του Κόμματος, τα στελέχη, τους φίλους και οπαδούς, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, να συσφίξουν τους δεσμούς τους ακόμα πιο δυνατά με συνεργαζόμενους και άλλους αγωνιστές, να δώσουν μαχητικό «παρών» στους τόπους δουλειάς, στους χώρους μάθησης, στον τόπο κατοικίας. Να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη των αγώνων, να πάρουν μέρος σε κάθε μορφή πάλης και αγώνα που προβάλλει αντιμονοπωλιακούς στόχους, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, να εκφράσουν ένα κατηγορηματικό «όχι» στο κάλεσμα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των άλλων επιτελείων της, να φορτωθούν για μια ακόμη φορά τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ πρόβαλλε συγκεκριμένο συνεκτικό πλαίσιο πάλης για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αναγκών του λαού:
Τόνισε επίσης, ότι η οικονομική κρίση αναδείχνει τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, την αναρχία της παραγωγής, τη δυσαναλογία της ανάπτυξης μεταξύ τομέων και κλάδων, την αντίθεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που οξύνεται καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και περιορίζεται η καταναλωτική της δύναμη. Αναδεικνύει την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και συνεταιριστικοποίησης, του πανεθνικού σχεδιασμού, του εργατικού, κοινωνικού ελέγχου. Η κρίση και η διαχείρισή της μπορεί να οδηγήσει στην εκτίναξη του κινήματος, αλλά και στη μεγαλύτερη ενσωμάτωσή του. Το ζήτημα είναι να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού, του γενικότερου λαϊκού κινήματος ώστε να οργανωθεί η πάλη εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, των γυναικών, των μεταναστών ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους.
Κέρδη - πρόκληση για τις «εισηγμένες» στο 9μηνο. Υπερσυσσώρευση κερδών άνω των 46 δισ. ευρώ στην 8ετία 2001-2007
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να συσσωρεύουν κέρδη οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, τις αναταράξεις και αβεβαιότητες που εκφράζονται σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία του καπιταλιστικού - εκμεταλλευτικού συστήματος.
Χειροπιαστή απόδειξη δίνουν οι επίσημοι ισολογισμοί που δημοσίευσαν οι εισηγμένες ΑΕ στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) για το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2008 διαμορφώθηκαν σε περισσότερα από 6,6 δισ. ευρώ. Ο «αντίλογος» που με πρόσχημα την κρίση επιχειρούν να προβάλουν οι εκπρόσωποι και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα. Η εμφανιζόμενη πτωτική τάση στα ποσοστά της κερδοφορίας τους είναι πραγματικότητα. Η ουσία όμως βρίσκεται στη μάζα των κερδών που συνεχίζουν και αποσπούν από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.
Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών ας σταθούμε στο γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις (6,6 δισ. ευρώ) - και μόνο για το 9μηνο του 2008 - είναι πολλαπλάσια από:
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει ολόπλευρα όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η κρίση που έχει χτυπήσει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα είναι γέννημα-θρέμμα της ίδιας της λειτουργίας του και των μηχανισμών αναπαραγωγής του. Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών που συντελέστηκε σε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να αγοράσουν τα εμπορεύματα που πουλάνε οι κεφαλαιοκράτες.
Τα κροκοδείλια δάκρυα από την πλευρά της πλουτοκρατίας για την εμφανιζόμενη πτωτική τάση της κερδοφορίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσουν: Επί της ουσίας ο λόγος που κλαίγονται είναι μόνο και μόνο γιατί σήμερα η μάζα των κερδών οπισθοχώρησε στα προ 2ετίας επίπεδα (του 2006). Γι' αυτή την οπισθοχώρηση φρόντισαν έγκαιρα να κινητοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς τους: ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, κλπ., όλο το τελευταίο διάστημα έδωσαν, στην κυριολεξία, τα ρέστα τους. Σε τελευταία ανάλυση το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος, η απρόσκοπτη συνέχεια και η διασφάλιση της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, για την επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου και για τα πολλά επόμενα χρόνια.
Η υπερσυσσώρευση κερδών ήδη έχει γίνει πραγματικότητα και για τις εισηγμένες ΑΕ στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Από αυτή την πραγματικότητα και με βάση τους επίσημους ισολογισμούς των εισηγμένων ΑΕ ας σταχυολογήσουμε τα παρακάτω:
Οι σημερινοί κλαυθμοί της πλουτοκρατίας έχουν να κάνουν με την εμφανιζόμενη πτωτική τάση της κερδοφορίας της απλά και μόνο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2007). Γι' αυτό και μόνο βάζουν στα σκαριά και νέα αντεργατικά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν ελαστικότερα ωράρια, περικοπές στα μεροκάματα, κλπ. Και βέβαια βρίσκουν και τα κάνουν καθώς έχουν την πλάτη και των κυβερνήσεων και κυρίως της ΕΕ.
Η διάρθρωση των κερδών για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας (επεξεργασία στοιχείων «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ») στο 9μηνο Γενάρη -Σεπτέμβρη 2008 εμφανίζει τα παρακάτω: