ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στο λαό

Στην ημερήσια διάταξη έχει μπει η συζήτηση γύρω από τα εναλλακτικά σενάρια της διακυβέρνησης, με πρώτο αυτό του «μεγάλου συνασπισμού», ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή της κυβέρνησης «προσώπων» κοινής δικομματικής εμπιστοσύνης και αποδοχής για κρίσιμα υπουργεία. Το θέμα αυτό σηματοδοτεί μια πολιτική κινητικότητα που κυρίως στοχεύει στις λαϊκές συνειδήσεις, στον εγκλωβισμό τους στα αδιέξοδα της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και σε τελική ανάλυση στη θωράκιση του συστήματος απέναντι στο λαϊκό κίνημα, ενόψει και της όξυνσης της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει, ως ένα βαθμό, αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης, δηλαδή το ορατό ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ. Τις αδυναμίες του αυτές θέλει να τις εκμεταλλευτεί σε βάρος του λαού. Εξάλλου, αποτελεί πάγια στόχευση των κέντρων της άρχουσας τάξης η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης η οποία, όπως εκτιμούν, θα συμβάλει στην εξασφάλιση και της λαϊκής συναίνεσης στις κυρίαρχες επιλογές που υπηρετούν το σύστημα και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Πολύ περισσότερο, στις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης - της οποίας η επέλαση για την Ελλάδα προαναγγέλλεται για τους επόμενους μήνες - η εξασφάλιση αυτής της συναίνεσης φαίνεται πως αποτελεί βασική προτεραιότητα των κέντρων που σχεδιάζουν και καθοδηγούν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Θέλουν να θωρακιστούν απέναντι στο λαό ενόψει της κρίσης και να φτιάξουν αναχώματα ανάσχεσης του λαϊκού κινήματος.

Η φιλολογία, λοιπόν, γύρω από το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, το αν δηλαδή τελικά θα υπάρξει τέτοιου είδους κυβερνητική συνεργασία, αποτελεί από μόνη της παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις με πολλαπλές στοχεύσεις. Εξάλλου, η συναινετική διαχείριση του πολιτικού συστήματος από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη σε αυτό αποτελεί σταθερή επιδίωξη. Μέσα από μια συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη αρχίσει, προωθείται μια τέτοια «πολιτική κουλτούρα», ώστε η κομματική αντιπαράθεση μεταξύ των σημερινών κομμάτων εξουσίας να περιορίζεται σε ζητήματα προσώπων και διαχείρισης των πραγμάτων, χωρίς αυτή η αντιπαράθεση να θέτει υπό αμφισβήτηση το «σκληρό πυρήνα» του συστήματος, δηλαδή τις κυρίαρχες επιλογές και τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Ετσι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ακόμα κι αν οι επόμενες εκλογές αναδείξουν κυβερνητική αυτοδυναμία, θα έχει εκ των πραγμάτων δημιουργηθεί μια προσέγγιση και ένα κλίμα ακόμα πιο εμφανούς και απροκάλυπτης συναίνεσης.

Το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη στρώνεται εδώ και καιρό από κορυφαίους παράγοντες του συστήματος, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος την προηγούμενη Δευτέρα, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, είπε ότι «ευθύνη και συμφέρον μας είναι από την κρίση αυτή να προκύψει ένας μεγάλος συναγερμός πραγματικά ανανεωτικών δυνάμεων». Για να προσθέσει ότι «αυτός ο μεγάλος συναγερμός θα διαμορφώσει την ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος», δηλαδή «μια ισχυρή διακυβέρνηση ικανή να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι για να γίνουν πράγματι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απαιτείται ευρύτερη πλειοψηφία του ενός κόμματος, αφού κανένα κόμμα δε θα αναλαμβάνει μόνο του το πολιτικό κόστος. Στο μεταξύ, νέα «εναλλακτικά» σενάρια για συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού πυροδότησαν και οι δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή και Θ. Πάγκαλου, που πρότειναν τον ορισμό «υπερκομματικών υπουργών», που θα επιλεγούν συναινετικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν επίσης και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, όπως ο Π. Ψωμιάδης και ο Ι. Βαρβιτσιώτης που και αυτοί πρότειναν δικομματική «συνεργασία».

Για τα κέντρα αποφάσεων της άρχουσας τάξης, πολύ σοβαρό ζήτημα είναι το πώς θα αξιοποιήσουν την κρίση, πώς θα αποτρέψουν τη συνειδητοποίηση και την παρέμβαση της εργατικής τάξης και των ευρύτερων μαζών, ώστε να βγει ενισχυμένο το μεγάλο κεφάλαιο από αυτήν και αποδυναμωμένες οι εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα. Δεν είναι άσχετο με αυτά το γεγονός ότι ακούγονται, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, διάφορες προτάσεις για ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων. Αγωνιούν για το πώς θα αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να σταθούν απέναντι και ενάντια στις ταξικές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, παλεύοντας για την ανατροπή τους. Γι' αυτό, άμεση είναι η ανάγκη για ανασύνταξη και ανάπτυξη των δυνάμεων του μαζικού λαϊκού κινήματος, πρώτα απ' όλα του συνδικαλιστικού, ώστε μέσα από το δυνάμωμα των μαζικών αγώνων να υπάρξει παρέμβαση στις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση. Να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια, να ωριμάζει για να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της διεκδίκησης το ζήτημα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Την καθιερωμένη Οικονομική Εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα». Απευθύνεται σε όλους με την παράκληση να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για την υποστήριξη αγωνιστών, θυμάτων πολιτικών διώξεων, που, ενώ πάλεψαν για την ειρήνη και τη δημοκρατία, σήμερα είναι ξεχασμένοι από το κράτος και αβοήθητοι. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» ευχαριστεί εκ των προτέρων όσους συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το κάλεσμά της θα βρει ανταπόκριση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.


Λειτουργεί το «παζάρι της ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης. Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, φυσητό γυαλί και πολλά άλλα, περιμένει τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει έως τις 9 Γενάρη 2009 και θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ.- 2 μ.μ., ενώ Δευτέρα και Πέμπτη θα λειτουργεί και το απόγευμα 6 - 8 μ.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org