Συνάντηση με τις πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τις πρυτανικές αρχές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου |
Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Θεωρούμε πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον κύριο πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου. Καταρχήν, είχαμε την ευκαιρία να τους πούμε ότι θεωρούμε πως μπροστά στους φοιτητές, στους σπουδαστές και τους μαθητές υπάρχει ένας λίγο πολύ σκληρός και μακρύς δρόμος αγώνων για μια πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Παιδεία. Τα θέματα είναι σημαντικά, υπάρχει ήδη ένας νόμος που λειτουργεί και τον οποίο εμείς θέλουμε - όσο μπορούμε - να τον παρεμποδίσουμε στην πράξη. Με αυτή την έννοια, ο αγώνας θα είναι σκληρός, θα είναι μακρόχρονος. Πρέπει να πάρει όλες τις μορφές και πολύ περισσότερο σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να μπουν και εκείνοι οι χιλιάδες φοιτητές που ακόμα δεν έχουν πάρει μέρος στους αγώνες.
Εμείς θα εκτιμήσουμε αυτό που λέμε: Τα ξεχειλισμένα αμφιθέατρα στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, όπου όλοι οι φοιτητές παίρνουν ενεργό μέρος και αποφασίζουν συλλογικά και υπεύθυνα και τα αιτήματα, και τις προτάσεις, και τις διεκδικήσεις, και τις μορφές πάλης. Βεβαίως, έχει μια άνοδο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αλλά υπάρχει ανάγκη και εκεί θέλουμε να συμβάλουμε, να πάρουν μέρος ακόμα περισσότεροι φοιτητές στη διαμόρφωση των θέσεων, των μορφών πάλης και του αγώνα. Και να πάρουμε υπόψη ότι ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κατάληψη, ούτε αρχίζει με μια κατάληψη. Ολες οι συλλογικές μορφές πάλης έχουν αξία και κυρίως η κοινή δράση και με τα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα με το κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το άσυλο, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γ. Πρωτούλης επισήμανε: «Θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ανέβει η δράση της νεολαίας, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ανέβει ο οργανωμένος, ο μαζικός, ο συλλογικός αγώνας της νεολαίας και μέσα στα πανεπιστήμια για τη ζωή, τη μόρφωση, τις σπουδές που δικαιούται.
Ομως βάζουμε ένα ζήτημα. Καμιά δουλειά δεν έχει η αστυνομία μέσα στα ιδρύματα. Καμιά δουλειά. Είναι όμως υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος να πάρει θέση απέναντι στα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, όπου διάφορες ομάδες χωρίς καμία νομιμοποίηση από τους φοιτητικούς συλλόγους, από τις γενικές συνελεύσεις, από συλλογικές διεργασίες - επιτροπές αγώνα, καταλαμβάνουν τα ιδρύματα και τα κάνουν κέντρα για μολότοφ και καταστροφές στα κέντρα των πόλεων. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, όλες οι συλλογικότητες μέσα στα ιδρύματα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την ενδυνάμωση του αγώνα τους, με όλες τις μορφές πάλης που οι φοιτητές έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν, κανένας όμως δεν έχει δικαίωμα να δρα με τέτοιο προβοκατόρικο τρόπο στο όνομα των φοιτητών και των φοιτητριών».
Σχετικά με τη συζήτηση για την άρση του ασύλου στο Πολυτεχνείο, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ σημείωσε: «Δεν το αποδεχόμαστε. Είναι υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος και να περιφρουρήσει και να προστατεύσει τον αγώνα και να τον δυναμώσει. Αυτά που γίνονται στο ΕΜΠ δεν έχουν καμία σχέση με φοιτητικό αγώνα. Δεν υπάρχει ούτε μια γενική συνέλευση, δεν υπάρχει ούτε μια συλλογική διαδικασία που να έχει δώσει το δικαίωμα από το Σάββατο το βράδυ πριν δύο εβδομάδες να έχει το Πολυτεχνείο τέτοιο κέντρο».
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης σημείωσε πως στη συνάντηση «διαπιστώσαμε ότι ταυτιζόμαστε πλήρως στην αντιμετώπιση του θέματος και την από εδώ και εμπρός πορεία του Πολυτεχνείου και εν γένει των σπουδών», ενώ για τη συζήτηση για την άρση του ασύλου, είπε ότι «η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου διαφύλαξε το άσυλο κι διαφύλαξε και τις απόψεις που έχει για το άσυλο. Πιστεύω ότι ο εισαγγελέας αν αποφάσισε αυτό θα είχε κάποια στοιχεία υπόψη του» και πρόσθεσε ότι εκτός από οικοδομικές ζημιές δεν έχουν γίνει ζημιές στα εργαστήρια και τα διδακτήρια.