ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σήμερα ξαναβγαίνουν μαζικά στους δρόμους

Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλούν τα Συντονιστικά των μαθητών, πάνω από 60 σχολεία, καθώς και επιτροπές αγώνα και σύλλογοι φοιτητών - σπουδαστών από Αθήνα και Πειραιά

Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδηλώνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια.

Μαζί με τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, μαζί με πέντε τοπικά συντονιστικά, πάνω από 60 σχολεία καλούν στη σημερινή κινητοποίηση με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και των 15μελών τους, από Αθήνα, Σεπόλια, Αγίους Αναργύρους, Αγ. Παρασκευή, Α. Λιόσια, Βύρωνα, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Ιλιον, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Ν. Σμύρνη, Περιστέρι, Πετρούπολη, Πεύκη, Π. Φάληρο, Ταύρο, Υμηττό, Χαλάνδρι, Χαϊδάρι, Ζεφύρι, Κορωπί, Καλύβια, Μαραθώνα, Σπάτα, Γέρακα.

Αντίστοιχες αποφάσεις για διαδήλωση σήμερα στην Ομόνοια και σε πολλές άλλες πόλεις μαζί με τους μαθητές έχουν πάρει πολλές επιτροπές αγώνα φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και οι σύλλογοι: Πανεπιστημίου Πειραιά, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, Νηπιαγωγών, Πολιτικών Μηχανικών και Φιλοσοφίας Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΤΕΔ, ΣΤΕΓ και ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΦ Χαλκίδας, Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής και Νηπιαγωγών Βόλου, Κτηνιατρικής Καρδίτσας.

Βροντερό χτες το «παρών» τους στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ

Χτες το απόγευμα μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν στο πλευρό των φυσικών τους συμμάχων, των ταξικών συνδικάτων, υψώνοντας μέτωπο ισχυρής αντίστασης στην ολομέτωπη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση.

Motion Team

Επιτροπές Αγώνα, που έχουν συγκροτηθεί στις σχολές της Αθήνας και του Πειραιά με αγωνιστικό προσανατολισμό και πρόγραμμα δράσης, που συσπείρωσαν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στις τελευταίες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, έδωσαν και χτες βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Φοιτητές και σπουδαστές από Φυσικομαθηματική, ΕΜΠ, Φιλοσοφική, Πάντειο, Νομική, Οικονομικό, Πολιτικό, ΑΣΟΕΕ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ Πειραιά πορεύτηκαν από την Ομόνοια στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής, απαιτώντας «Οχι άλλοι νεκροί εργάτες - μαθητές. Να πληρώσουν τώρα οι καπιταλιστές», φωνάζοντας «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες».

Δίπλα στους εργαζόμενους, στους γονείς τους και οι μαθητές, κάτω από τα ίδια πανό, φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα. Κι όταν ρωτάς, όπως χτες στην Ομόνοια, γιατί διαδηλώνουν, η απάντηση είναι άμεση: Γιατί «αν ψηφιστεί το 65ωρο, αύριο θα το υποστώ κι εγώ, θα δουλεύω σαν τον σκλάβο. Αν το αφήσω να περάσει, θα το υποστεί ο πατέρας μου, η μάνα μου. Αυτό θα επηρεάσει και μένα, τη ζωή μου. Γιατί παιδιά είμαστε, χρειαζόμαστε τους γονείς μας, να είναι δίπλα μας και αν τρέχουν 65 ώρες την εβδομάδα πότε θα τους βλέπουμε; Πότε θα μας βλέπουν; Τινάζονται όλα στον αέρα».

Με «δουλειά μυρμηγκιού» οργανώνουν τον αγώνα

Ολες τις προηγούμενες μέρες οι μαθητές πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις (ΓΣ) και όπως μας λένε η ενημέρωση για την ώρα της συνέλευσης «άλλοτε καθορίζεται από την προηγούμενη μέρα, άλλοτε εκείνη τη στιγμή, άλλοι ρωτούν το 15μελές, άλλοι ενημερώνονται μέσω μηνυμάτων. Παρά τις δυσκολίες, βρίσκουμε άκρη». Δυσκολίες όπως όταν κάποιοι διευθυντές αρνούνται να δώσουν ώρα για ΓΣ, επικαλούμενοι ότι οι μαθητές δικαιούνται μόνο 3 ΓΣ το χρόνο (!) ή ζητούν να σταματήσει η κατάληψη... «Οι ΓΣ είναι δικαίωμά μας. Με τρεις το χρόνο δε γίνεται τίποτα».

Κάθε σχολείο αποφασίζει ποια μορφή αγώνα θα επιλέξει, «όλοι οι μαθητές εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους», ψηφοφορία γίνεται, αλλά «γιατί να μετρήσεις ψήφους; Δυο βδομάδες τώρα κατεβαίνουμε στο δρόμο με απόλυτη πλειοψηφία»! Οι συζητήσεις στις ΓΣ αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και, όπως λένε οι ίδιοι, σχεδόν όλοι συμφωνούν με το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ). Σχολιάζουν ανοιχτά την απόπειρα που γίνεται να διασπαστεί το οργανωμένο μαθητικό κίνημα και απαντούν ειρωνικά σ' όσους εμφανίζονται σαν δήθεν αυτόνομοι: «Μας λένε ότι το ΣΑΣΑ υποκινείται από το ΚΚΕ, ενώ σ' αυτό που προσπαθούν να στήσουν αυτοί υπάρχουν μόνο μαθητές». Ενας από τους μαθητές υπενθυμίζει ότι απόπειρες διάσπασης των μαθητών έχουν ξαναγίνει «με παραλλαγές του ονόματος του Συντονιστικού και των αιτημάτων», αλλά έπεσαν στο κενό. «Τώρα κατασκευάστηκε ένα "συντονιστικό" από την "Ελευθεροτυπία". Δεν είναι δυνατόν να κουμαντάρουν τον αγώνα μας αστικές εφημερίδες, να βαφτίζουν συντονιστικά για να διασπάσουν τους μαθητές. Το ΣΑΣΑ είναι συντονιστικό μέσα από τις ίδιες τις μαθητικές κοινότητες, δεν υποκινείται από κάποιο κόμμα. Είναι λογικό όταν στο ΣΑΣΑ συμμετέχουν 15μελίτες απ' όλη την Αθήνα να υπάρχουν και κάποιοι που είναι στην ΚΝΕ. Τους 15μελίτες, έτσι και αλλιώς, οι μαθητές τους ψηφίζουμε και τους εκλέγουμε. Οι μαθητές παλεύουμε στους δρόμους, όχι στο διαδίκτυο», λέει ο Μανώλης από το 52ο ΓΕΛ Αθηνών.

«Θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό που μας καίει είναι "να πέσει η κυβέρνηση". Δηλαδή, να πέσει αυτή που είναι επικίνδυνη και να ανέβει μια άλλη, εξίσου επικίνδυνη; Την προηγούμενη δεκαετία άλλη κυβέρνηση είχε την εξουσία, τα ίδια δεν έκανε;», πετάγεται άλλος μαθητής και συμπληρώνει: «Οι μαθητές είμαστε υποψιασμένοι, έχουμε το δικό μας Συντονιστικό. Παίρνουμε ΓΣ, κατεβαίνουμε με δικά μας μπλοκ σε πορείες. Δε θα μας διασπάσουν, δεν μπορούν να το πετύχουν, είμαστε καλά οργανωμένοι και συνειδητοποιημένοι. Ενημερωνόμαστε συνεχώς, μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του ΣΑΣΑ. Κανονίζουμε την περιφρούρησή μας. Δε μας είπε κάποιος να το κάνουμε. Γεννήθηκε από την πραγματικότητα, όταν είδαμε σε άλλα μπλοκ που δεν υπήρχε περιφρούρηση ότι ο καθένας μπορούσε να μπει και να βγει όποτε ήθελε και να κάνει ό,τι θέλει»...

ΠΕΡΑΜΑ
Δυναμική απαίτηση για τα σχολεία της περιοχής

Κινητοποίηση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Στους δρόμους βγήκαν και χτες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων του Περάματος, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους ενάντια στις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που εμφανίζουν τα σχολεία της περιοχής. Διεκδίκησαν την κατασκευή και σύγχρονων σχολικών μονάδων, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και διατράνωσαν την απαίτησή τους για ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σχολείο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Περάματος - Κερατσινίου.

Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων του Περάματος και έκαναν πορεία που κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί χαιρέτισαν την κινητοποίηση ο Ακρίτας Καλούσης, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών και η Ηρώ Καρτάνου, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά (ΣΑΣΠ), η οποία επισήμανε ότι πριν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή είχε προηγηθεί η εκτέλεση των 8 εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τονίζοντας ότι όλοι είναι «θύματα του καπιταλιστικού αυτού συστήματος θύματα της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Η Μαρία Δελή, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι μόνη απάντηση σε αυτή την πολιτική, στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία αλλά και στα προβλήματα της Παιδείας «πρέπει να είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τους συλλόγους μας, τα συνδικάτα, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα».

«Η νεολαία έχει έναν κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό»

Ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα της ελληνικής νεολαίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Η ΠΟΔΝ εκφράζει τα συλλυπητήριά της και καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη δολοφονία. «Είναι ένα αποτέλεσμα της εκπαίδευσης και του προσανατολισμού των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του λαϊκού κι εργατικού κινήματος, ενάντια στον αγώνα της νεολαίας. Τέτοια περιστατικά μπορούν να προκύψουν μόνο ύστερα από τις οδηγίες της ΕΕ για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων με την εφαρμογή του ευρωτρομονόμου από τους ιμπεριαλιστές», σημειώνει.

Η ΠΟΔΝ χαιρετίζει τις μεγάλες διαδηλώσεις και τους αγώνες της νεολαίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πέρα από την οργή για τη δολοφονία του 15χρονου, «αυτός ο αγώνας δείχνει ότι σε συνθήκες της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, οι νέοι μπορούν να δουν πιο καθαρά ότι μόνο μέσω του αγώνα μπορεί να προβάλλουν αιτήματα για τα πλήρη δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Η ΠΟΔΝ υπογραμμίζει τη στήριξή της στην αντιπαράθεση που δίνει το νεολαιίστικο και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα με τους μηχανισμούς που στόχο έχουν να δυσφημίσουν και να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους».

Παράλληλα, χαιρετίζει τις «διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές άλλες χώρες που γίνονται αυτό το διάστημα, αποδεικνύοντας ότι η νεολαία έχει έναν κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό».

«Τώρα, όπως και πριν, είμαστε σίγουροι ότι η οργανωμένη πάλη της νεολαίας και των λαών είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη νίκη και καλούμε όλες τις οργανώσεις - μέλη και φίλους της ΠΟΔΝ να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην εξάπλωση του τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα ως έναν τρόπο για να ενισχύσουν το δικό τους αγώνα! Θα νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό!», καταλήγει η ΠΟΔΝ.

  • Στο μεταξύ, ξένες οργανώσεις νεολαίας εξακολουθούν να στέλνουν στην ΚΝΕ μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας. Τέτοια μηνύματα έστειλαν: Η ΚΝ Αυστρίας, η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Καναδά, η ΚΝ Γαλλίας, η ΚΝ Ολλανδίας, η Ενωση ΚΝ Ουκρανίας, η ΚΝ Αρμενίας, η Συνδικαλιστική Ενωση Φοιτητών Ελβετίας (SISA).
Προσφυγή κόντρα στις ανάγκες των κατοίκων

Εκδικάζεται σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά προσφυγή του Στέλιου Λογοθέτη ενάντια στην κατασκευή του διδακτηρίου του 19ου Δημοτικού Σχολείου της Νίκαιας. Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Νίκαιας, αφού επισημαίνει πως ο Στ. Λογοθέτης περιφρονεί τις ανάγκες 2.000 μαθητών της Νεάπολης και πως ανάλογες αιτήσεις του στην Περιφέρεια έχουν απορριφθεί, τονίζει πως τα επιχειρήματα της προσφυγής του είναι αστήρικτα και πως «στον ίδιο δρόμο με τον Στ. Λογοθέτη κινούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν αυτό το οικόπεδο για "μπίζνες"»...

Αγωνιστικά ραντεβού και σε άλλες πόλεις

Στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, είναι το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη. Χτες το πρωί, τοπική κινητοποίηση έκανε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης και το απόγευμα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης διαδήλωσε στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων.

Κινητοποιήσεις σήμερα διοργανώνονται σε:

Καβάλα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αλεξανδρούπολη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το 3ο ΕΛ.

Σέρρες, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το 1ο Λύκειο.

Βόλο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Τρίκαλα, στις 12.30 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «Η πάλη μας στο σήμερα και η πρότασή μας για Σοσιαλισμό» διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 21/12, οι Οργανώσεις μαθητών Πειραιά της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ