ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΕ
Μονόδρομος για τους λαούς ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το διεθνές σεμινάριο που οργάνωσε η ΟΓΕ με θέμα την Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη, με αφορμή το 10ο Συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή

Η ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών και του συντονισμένου αγώνα των γυναικών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς σεμιναρίου με θέμα «Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών και Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη» χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με τη συμμετοχή πλήθος ξένων αντιπροσωπειών. Το διεθνές σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 10ο Συνέδριο της ΟΓΕ που ξεκινά την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, καθώς και τις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΟΓΕ η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υπεύθυνη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΟΓΕ, η οποία, αφού καλωσόρισε τις αποστολές των ξένων αντιπροσωπειών, ανέφερε πως «η κοινή μας δράση και η αλληλεγγύη μας με το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αποτελεί μονόδρομο ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, που μπροστά στη δίψα του κέρδους και την όξυνση των αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των φυσικών πόρων σπέρνει πολέμους, φτώχεια, ανεργία, πείνα, προσφυγιά, βία, πορνεία και ναρκωτικά. Ειδικά τώρα που έχει ξεσπάσει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η συντονισμένη αντεπίθεση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι αναγκαία όσο ποτέ».

Αμέσως μετά, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Μάρσια Κάμπος, πρόεδρος της ΠΔΟΓ, η οποία αφού έκανε εκτενή αναφορά και με στοιχεία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τόνισε την ανάγκη της συντονισμένης δράσης των γυναικών οι οποίες και πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στην παρέμβασή του ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, επισήμανε πως «οι ελπίδες των λαών βρίσκονται σήμερα στην ενότητα και συσπείρωση σε κάθε χώρα και τον περιφερειακό και διεθνή συντονισμό με στόχο την αναχαίτιση, απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και την αντεπίθεση. Ο 20ός αιώνας προς το τέλος του μπορεί να έκλεισε με προσωρινό πισωγύρισμα (για το οποίο βιάστηκαν να πούνε ορισμένοι πως είναι το τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών), ωστόσο ο 21ος αιώνας κρύβει πολλές εκπλήξεις για νέες εξεγέρσεις, για συνέχεια στο εγχείρημα για τον επαναστατικό μετασχηματισμό των κοινωνιών».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο πλευρό της εργαζόμενης γυναίκας

Ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάντοτε είχε σταθερή θέση και αγωνίστηκε για ίσα δικαιώματα στην εργαζόμενη γυναίκα. Για ισότιμη θέση της γυναίκας στη ζωή και στη δουλειά. Αγωνίστηκε για να σταματήσει η σκλαβιά και οι αγοραπωλησίες των γυναικών, για να αποκτήσει η γυναίκα δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα συμμετοχής στα συνδικάτα, στην πολιτική δράση, σε κυβερνητικές και κρατικές θέσεις, για τη συμμετοχή της στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Πολλά από αυτά τα δικαιώματα έγιναν πράξη σε πολλές σοσιαλιστικές χώρες, όπου η εργαζόμενη γυναίκα κατάχτησε το ρόλο που δικαιούταν».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες η εργαζόμενη γυναίκα υφίσταται σκληρή εκμετάλλευση. Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ: Σήμερα, το 2008, από τα 800 εκατομμύρια αναλφάβητων ατόμων του πλανήτη τα 2/3 είναι γυναίκες. Από τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο τα 3 στα 5 είναι κορίτσια. Με τα ίδια επίσημα στοιχεία, το 31% των εργαζομένων γυναικών στην Ευρώπη εργάζονται με μερική απασχόληση. Τα στοιχεία ακόμα μαρτυρούν ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο γίνονται θύματα σωματεμπορίας και οι 900 χιλιάδες από αυτούς είναι γυναίκες και κορίτσια».

Η Ναυσικά Παπαδημητράτου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, ανέφερε πως «ο ιμπεριαλισμός εντείνει την επίθεσή του σήμερα ενάντια στην εργατική τάξη, στη νεολαία και τις γυναίκες. Οι νέες γυναίκες έχουν όλο και περισσότερους λόγους για να μπουν στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, αφού μόνο έτσι μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά στην ανατροπή κατακτήσεων, στην κατάργηση βασικών δικαιωμάτων ακόμα και του δικαιώματος στο να αποκτήσει παιδί».

Το λόγο πήραν πολλές αγωνίστριες από την Κούβα, την Κύπρο, το Βιετνάμ, τη ΛΔ Κορέας, την Αγκόλα, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μεξικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
«Αδυνατεί η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος του Καποδίστρια 2»

Στην αδυναμία οικονομικής κάλυψης των αναγκών των δήμων από την πλευρά της κυβέρνησης για την υλοποίηση της νέας διοικητικής δομής, του λεγόμενου Καποδίστρια 2, αναφέρθηκε χτες στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρός της Νικήτας Κακλαμάνης. Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Ενωσης, ενημερώνοντας τα μέλη του ΔΣ, ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο κι, απ' όσα συζήτησε μαζί του για το θέμα, αντιλήφθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης, την οποία η ΚΕΔΚΕ, για τα επόμενα τρία έτη, κοστολογεί στα 4,2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση στα 3,5 δισ. ευρώ.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σε παλιότερη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Πρ. Παυλόπουλος είχε δεσμευτεί να αποστείλει στην ΚΕΔΚΕ το σχέδιο της κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2» μέχρι τις 7 Νοέμβρη, κάτι που όμως δεν έχει πράξει έως σήμερα. Πάντως, την επόμενη Πέμπτη 20 Νοέμβρη ο υπουργός θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ ώστε να αποσαφηνίσει την κυβερνητική θέση για το θέμα.

Χτες, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ συζήτησε τη θεματολογία που θα απασχολήσει το τακτικό της συνέδριο στις 26-28 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Τη συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησε το «Επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΤΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης». Με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, το εν λόγω πρόγραμμα «η ΚΕΔΚΕ αναλαμβάνει να το χρηματοδοτήσει από δικούς της πόρους που προέρχονται είτε από θεσμοθετημένα έσοδα είτε από δανεισμό».

Στην πραγματικότητα, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Χρ. Τέγος, το πρόγραμμα αυτό, που ψευδώς διακηρύσσεται ότι σκοπεύει στην ανακούφιση των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κρίσης, θα χρηματοδοτηθεί - στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του - από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Δηλαδή από τα δημοτικά τέλη και τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση (όπως τα τέλη κυκλοφορίας που προσφάτως η κυβέρνηση αύξησε κατά 20%, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της ΚΕΔΚΕ). Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Χρ. Τέγου με τον Ν. Κακλαμάνη για το γεγονός ότι η Κεντρική Ενωση δε βάζει στο πρόγραμμα των διεκδικήσεών της αιτήματα όπως πάγωμα δανείων, άτοκα δάνεια κλπ. «Αυτό είναι ζήτημα των τραπεζών», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Λαϊκή συνέλευση στη Ζαχάρω

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας και η Τοπική Επιτροπή Πυροπλήκτων Δήμου Ζαχάρως καλούν τους πυρόπληκτους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργάτες γης, τους επαγγελματίες, όλους τους κατοίκους της Ζαχάρως και των χωριών της, σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στη Ζαχάρω, στην καφετέρια «HAVANA CLUB», με θέμα την οργάνωση της δράσης για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκατέσσερις μήνες μετά από τις φονικές πυρκαγιές.

Διπλασιάστηκαν οι μεταμοσχεύσεις

Αύξηση κατά 92% των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας το πρώτο δεκάμηνο του χρόνου (1.1.2008 - 31.10.2008) ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Οπως αναφέρει ο ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 226 μεταμοσχεύσεις, έναντι 118 που είχαν πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Ενώ οι αναφερθέντες δυνητικοί δότες αυξήθηκαν μόλις 8%, οι αξιοποιηθέντες δότες αυξήθηκαν πολλαπλάσια, αγγίζοντας το 55%, γεγονός που δείχνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συναίνεσης των συγγενών των εκλιπόντων ασθενών στη δωρεά των οργάνων τους.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ενώ πέρυσι 53 δότες έδωσαν ζωή σε 118 ανθρώπους, φέτος 82 δότες έχουν δώσει ζωή σε 226 ανθρώπους. Κατά 200% αυξήθηκαν οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς, καθώς φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 15 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε σχέση με τις μόλις 5 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Παράλληλα, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί και 3 διπλές μεταμοσχεύσεις, δύο για πάγκρεας και νεφρό και μία για ήπαρ και νεφρό, σε σχέση με το 2007 που δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ