ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ούτε σπιθαμή πίσω απ' όσα δικαιούμαστε!

Ανακοίνωση - κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων στα συλλαλητήρια στις 27 Νοέμβρη και στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη. Την προκλητικότητα των μεγαλεμπόρων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Η αφίσα για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Η αφίσα για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα να μπουν τώρα στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 27 Νοέμβρη, μέσα από μαζικές διαδικασίες, συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη, αξιοποιώντας τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα. Να συγκροτήσουν πυρήνες στους χώρους δουλειάς, απεργιακές επιτροπές και επιτροπές περιφρούρησης, για να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να έχει επιτυχία η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Δεκέμβρη και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Ομόνοια στις 6.30 μ.μ., ενώ η απεργιακή συγκέντρωση στις 10 του Δεκέμβρη ορίστηκε επίσης στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

Σήμερα Τετάρτη, περιοδείες θα γίνουν στα εξής σημεία: Ξενοδοχεία «Ιντερκοντινένταλ» - «Λήδρα Μάριοτ», επιχειρήσεις επισιτισμού στη Γλυφάδα, νοσοκομεία «Ασκληπιείο» Βούλας και «Συγγρός», ΠΛΑΙΣΙΟ (Μεταμόρφωση), Δήμοι Ελληνικού, Ηλιούπολης. Την Πέμπτη: Ξενοδοχεία Λυκαβηττού και Ομόνοιας, επιχειρήσεις επισιτισμού στην Πλάκα, Ογκολογικό Κηφισιάς, Ερυθρός Σταυρός, First Data (Κρυονέρι), Κωνσταντακάτος. Την Παρασκευή: Αττικό Νοσοκομείο, Αργώ - Ιμπέριο και Κοσμοκάρ (Καπανδρίτι), Δήμος Αιγάλεω.

Προκαλούν οι μεγαλέμποροι

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου με αφορμή και τις δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ο Δ. Αρμερνάκης, αμέσως μετά την προχτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε προκλητικά ότι στο όνομα της κρίσης και για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους οι μεγαλέμποροι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα και τις μεθόδους» που έχουν στη διάθεσή τους, «των ευέλικτων μορφών απασχόλησης μη εξαιρουμένων». «Μας ενδιαφέρει - συμπλήρωσε - ο κάθε Ελληνας πολίτης να εργάζεται κι όχι να επιδοτείται ως άνεργος. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της απασχόλησης είναι η επιβεβλημένη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

«Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, η προσπάθεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που, και με πρόσχημα την κρίση, προσπαθεί να εφαρμόσει τις άθλιες και αντεργατικές μορφές εργασίας, όπως μερική απασχόληση, ωρομίσθιο, συμβάσεις μιας μέρας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, «η οποία δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας με την πολιτική της».

Να πληρώσει η πλουτοκρατία

«Είναι επικίνδυνη - καταλήγει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση - για την εργατική τάξη η λογική τους ότι όλοι μαζί στην ίδια βάρκα είμαστε, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Είναι επικίνδυνη η λογική να χαμηλώσουμε τον πήχη των απαιτήσεων και να αποδεχτούμε να δώσουμε βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τα δικαιώματά μας. Είναι επικίνδυνη η λογική του εταιρισμού, της υποταγής, του συμβιβασμού του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Το ΠΑΜΕ το εννοεί όταν λέει την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Ούτε σπιθαμή πίσω, καμιά υποχώρηση από τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις μας. Ανάπτυξη μαζικής δράσης για την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών. Σύγκρουση με την πλουτοκρατία, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΣΤΟ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στήνουν συνέδριο νοθείας και συμβιβασμού

Σε εξέλιξη, η προσπάθεια των δυνάμεων της συναίνεσης να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς για να κρατήσουν το Εργατικό Κέντρο σε πορεία εκφυλισμού

Σε συμπαιγνία οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, με συνένοχο την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), οδηγούν την Παρασκευή 14 Νοέμβρη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να «εξασφαλίσουν» ότι το τρίτο Εργατικό Κέντρο της χώρας θα συνεχίσει την εκφυλιστική του πορεία, θα εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Πρόσχημα για το συνέδριο είναι η παραίτηση της ΔΑΚΕ από τη θέση του γενικού και οργανωτικού γραμματέα του ΕΚΠ. Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι άρχισαν να ανησυχούν από τις θετικές διεργασίες ανάμεσα στους εργαζόμενους του Πειραιά, όπως φάνηκε και από τη μαζική τους συμμετοχή στην τελευταία πανεργατική απεργία. Διεργασίες που έρχονται να συμπληρώσουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο πρόσφατο συνέδριο του Κέντρου ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη την παράταξη της ΔΕΣΚ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Αλλοιώνουν τους συσχετισμούς

Το συνέδριο αρχίζει στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΛΠ ΑΕ. Ηδη, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού είναι καθ' όλα έτοιμες να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς μέσα από ένα όργιο νοθείας. Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν αντιπροσώπους από σωματεία που όχι μόνο παραβιάζουν τα πάντα, αλλά και έχουν διαλυθεί, όπως το εκφορτωτικό σωματείο «ΣΜΥΡΝΗ»!

Πιο συγκεκριμένα:

  • Νομιμοποιούν αντιπροσώπους από 7 ναυτεργατικά σωματεία που παραβιάζουν το Καταστατικό του ΕΚΠ, καθώς ισχύει σε αυτά το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα και ο νόμος 330. Ανάμεσα στα 7 ναυτεργατικά, η Ενωση Πλοιάρχων ΠΕΠΕΝ που εκλέγει 27 αντιπροσώπους παραβίασε για την εκλογή τους ακόμα και το δικό της Καταστατικό!
  • Επιδιώκουν τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων από εκπρόθεσμα σωματεία, όπως το Σωματείο Οδηγών, των γιατρών του ΙΚΑ, του καπνεργοστασίου ΚΕΡΑΝΗΣ και άλλα.
Ξεκάθαρες οι δυο γραμμές

Στη διακήρυξή της, η ΔΕΣΚ καταθέτει στους εργαζόμενους του Πειραιά το διεκδικητικό της πλαίσιο και ξεκαθαρίζει ότι οι ταξικές δυνάμεις θα εντείνουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων. Με συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ «στηρίζουν τον δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών, την πολιτική της ΕΕ».

Αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα, όπως η υπονομευτική τους δράση σε κρίσιμες μάχες που δίνει το κίνημα, η στάση και ο ρόλος τους στο ξεπούλημα του λιμανιού, σε εργοστάσια, όπως η ΙΟΝ, όπου ποτέ δεν έχει αποφασιστεί απεργία. Στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ, όπου οι δυνάμεις της ΑΠ είναι «σε απόλυτη συνεργασία με την εργοδοσία», σε βάρος των εργαζομένων. Στην ΠΝΟ, όπου αυτή η πλειοψηφία λειτουργεί ως βραχίονας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και αρνείται να πάρει απόφαση ακόμα και για απεργία την Πρωτομαγιά.

Στον αντίποδα, η ΔΕΣΚ έχει να αναδείξει έναν πλούσιο απολογισμό δράσης, αναμέτρησης με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την αντιλαϊκή πολιτική. Οπως η οργάνωση και η περιφρούρηση απεργιών, πολύμηνες, συνεχόμενες μάχες για την Κοινωνική Ασφάλιση, κατά της κατάργησης των ΒΑΕ, ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας σε χώρους του εμπορίου και στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ με επιμέρους κατακτήσεις, όπως αυτές των Μετάλλου, Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών, Οικοδόμων, Ελαιουργοσαπουνοποιών.

48ωρη απεργία στις προνοιακές δομές

Σε ένταση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά καλεί η ΔΑΣ - ΟΤΑ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν, αύριο και την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές στους ΟΤΑ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για τις προνοιακές δομές και τους παιδικούς σταθμούς που, ουσιαστικά, ενισχύει και χρηματοδοτεί τους ιδιώτες, ενισχύει την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών πρόνοιας. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι εργαζόμενοι να ζουν διαρκώς μέσα σε ένα καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που στηρίζεται και από την ΚΕΔΚΕ, η ΔΑΣ ΟΤΑ απαιτεί οι προνοιακές δομές να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων, με μόνιμη σταθερή εργασία για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ