ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΕΚ
Νέο πρόγραμμα αφαίμαξης των δικαιούχων

Ο Οργανισμός ετοιμάζεται να στείλει ξανά πελατεία στις τράπεζες για την αγορά έτοιμων κατοικιών

Στήριγμα των μεγαλοκατασκευαστών, για την απορρόφηση των κραδασμών από τους οποίους απειλούνται τα κέρδη τους μπροστά και στην οικονομική κρίση, θέλει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνει η επαναδραστηριοποίηση προγράμματος αγοράς έτοιμων κατοικιών που μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΕΚ.

Το παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας επισημαίνοντας πως: «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός αντί να ενισχύσει το δικό του κατασκευαστικό πρόγραμμα, όπου μπορεί να παρέχει φτηνή και ποιοτικά καλή κατοικία στους δικαιούχους του, χρηματοδοτεί τους κατασκευαστές, αγοράζοντας διαμερίσματα σε τιμές της αγοράς», τονίζει. «Αυτό έχει ως συνέπεια για τους δικαιούχους να απομακρύνεται η ελπίδα αγοράς κατοικίας και όσοι κατορθώσουν να την αγοράσουν θα την πληρώσουν πανάκριβα και το χρέος για πολλά χρόνια θα εξαντλεί το οικογενειακό εισόδημα», εξηγεί.

Το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των εργαζομένων, σημειώνει η Ομοσπονδία, ενώ «παράλληλα, ο Οργανισμός συνεχίζει να είναι αιμοδότης των τραπεζών, αρνείται και όχι τυχαία να σταματήσει την επιδότηση των δανείων, δηλαδή τη χρηματοδότηση στο ύψος της αξίας της κατοικίας ώστε να σταματήσουν οι τράπεζες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Λεφτά υπάρχουν, μόνο που προορίζονται τη μία για Ολυμπιακά, τώρα για Μεσογειακά Χωριά, και όχι για τις ανάγκες των εργαζομένων».

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, η Ομοσπονδία ζητά να σταματήσει η κατασπατάληση των εισφορών των εργαζομένων, να σταματήσουν όλα τα προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση κομματικών ρουσφετολογικών μηχανισμών και τον πλουτισμό των μεγαλοκατασκευαστών, καταλήγοντας μεταξύ άλλων: «Οι δικαιούχοι πληρώνουν για να αποκτήσουν κατοικία και όχι για να ενισχύει η εκάστοτε κυβέρνηση τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρείες».


ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Υποταγμένες στο δόγμα της «ανταγωνιστικότητας»

Παίρνοντας το λόγο σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης, ο Γιάννης Πρωτούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε την πολιτική που εξασφαλίζει τζάμπα εργατική δύναμη στους εργοδότες

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την απαράδεκτη κατάσταση που σωρευτικά έχει διαμορφωθεί στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και τα ΙΕΚ του ίδιου οργανισμού, ανέδειξε στη Βουλή κατά τη διάρκεια σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης.

Και τα δύο κόμματα, με τις πολιτικές τους, επισήμανε, ενέταξαν τις σχολές αυτές στο δόγμα «της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας» κάτι που πρακτικά σημαίνει επιδότηση των εργοδοτών και όχι των ανέργων. Πρόκειται για το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προωθεί αυτό που έχει στο πρόγραμμά του και το ΠΑΣΟΚ, την περιβόητη τετράχρονη ημιανασφάλιστη εργασία για τους νέους που έχει ως αποτέλεσμα το στήσιμο ενός σύγχρονου δουλεμπορίου με πρόσχημα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Αυτό που γίνεται με τις σχολές Μαθητείας, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχει σχέση λιγότερο με επαγγελματική εκπαίδευση και περισσότερο με άγρια εκμετάλλευση, αφού από το πρώτο εξάμηνο υπογράφεται μια απαράδεκτη σύμβαση μαθητείας ανάμεσα στη σχολή, τον εργοδότη και το μαθητή, που προβλέπει ο μαθητής να ασχολείται για έξι ώρες και να παίρνει από το 50% του ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά να φθάνει στη σύμβαση του ανειδίκευτου εργάτη στο τέλος της σχολής, όταν πια δεν είναι ανειδίκευτος.

Πρακτικά, είπε, ο εργοδότης δίνει εννιά ευρώ την ημέρα για να απασχολεί όλη τη μέρα νέα αγόρια και κορίτσια, για λιγότερα από ό,τι θα έδινε για τον καφέ του και την εφημερίδα. Ο Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε ότι στους χώρους δουλειάς βασιλεύει η τρομοκρατία και με την ανοχή των διευθυντών και των καθηγητών που και να ήθελαν να αντιδράσουν δεν μπορούν, αφού έχουν τα χέρια τους δεμένα.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και προτείνει όλα τα παιδιά του λαού να τελειώνουν τη δημόσια και υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση και μετέπειτα να υπάρχουν επαγγελματικές σχολές δημόσιες, δωρεάν και υψηλότατου επιπέδου. Ζητάμε, είπε, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και μέχρι τότε οι μαθητές στις σχολές να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να δουλεύουν εξάωρο με αποδοχές οκταώρου, για να μπορούν να παρακολουθούν και τη σχολή τους, οι δε εργοδότες να υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν τους μαθητευόμενους.

Νέα πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα πραγματοποιήσει στον Οργανισμό την επόμενη Δευτέρα, 17 Νοέμβρη 2008, στις 10.30 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή, Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή και Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΜΙΛΟ ΛΑΝΑΡΑ
Πασχίζει να του εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση

Με τη στήριξη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, που χτες καλούσαν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν έξω από την Αγροτική τράπεζα

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των κλωστοϋφαντουργών στο υπουργείο Οικονομικών

ICON

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των κλωστοϋφαντουργών στο υπουργείο Οικονομικών
Την αναγκαιότητα συσπείρωσης και πάλης, με άξονα το πλαίσιο δράσης που από την πρώτη στιγμή προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι τη μείωση της χασούρας του Λαναρά, αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο ωθεί η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τους εργαζόμενους του Ομίλου. Σε συνάντηση που έγινε στη διάρκεια νέας κινητοποίησης, χτες, στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι το πόσο γρήγορα θα πάρει ο μεγαλοεπιχειρηματίας τα εκατομμύρια που του έχουν τάξει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέβαλαν άλλωστε και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που χτες προσπάθησαν ξανά να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «ουρά» των τραπεζιτών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κινδυνολόγησε ότι αν δε χρηματοδοτηθεί ο Λαναράς θα χαθούν οι θέσεις εργασίας. Ενώ οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ επέμεναν και χτες να σύρουν τους εργαζόμενους έξω από την Αγροτική τράπεζα, προκειμένου να «πιέσουν» για τη δανειοδότηση της επιχείρησης! Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνησης επιχείρησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, λέγοντας πως στο νομοσχέδιο για τα 28 δισ. στις τράπεζες θα συμπεριλάβει και (φωτογραφική) ρύθμιση για τη χρηματοδότηση του Λαναρά.

Στον αντίποδα, η ταξική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων καλώντας τους ακόμα μια φορά να συντονίσουν και να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας να αναλάβει ο Λαναράς την ευθύνη για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ στους απλήρωτους εργαζόμενους. Στην ίδια κατεύθυνση συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

«Σήμερα είναι πιο αναγκαίο, με βάση τις εξελίξεις που υπάρχουν, ο αγώνας να μπει πιο δυνατά σε αυτή τη βάση», τονίζει με ανακοίνωσή της η ΟΕΚΙΔΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να δώσουν τη μάχη με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας, το μόνο αποτελεσματικό για τη συνεπή υπηρέτηση των εργατικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων της εργοδοσίας. Αύριο, Πέμπτη, 13 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι του Ομίλου προχωρούν σε κατά τόπους κινητοποιήσεις.


Χωρίς γιατρούς και φάρμακα στο Δημόσιο

Χωρίς γιατρούς και φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, αφού η πολιτική λιτότητας σφίγγει με δραματικό τρόπο το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Χτες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει από 17 Νοέμβρη 2008 την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Καταγγέλλει ότι ο ΟΠΑΔ καθυστερεί να εξοφλήσει τις συνταγές του Δημοσίου για έξι μήνες. Ετσι, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου καλούνται να πληρώνουν εξολοκλήρου τα φάρμακά τους στα φαρμακεία και με την απόδειξη λιανικής πώλησης να διεκδικούν τα χρήματά τους από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Απλήρωτοι από το Γενάρη του 2008 παραμένουν οι αυτοαπασχολούμενοι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του ΟΠΑΔ και του υπουργείου Οικονομικών για έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ