ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σταθερά» στο αντιλαϊκό πρόγραμμα

Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές και αξιώνει την επιστροφή της έδρας από τον Π. Τατούλη

Συντονισμένες προσπάθειες να κλείσει το «κεφάλαιο Τατούλη» καταβάλλει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν αλλάζει τίποτα στην υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματός της.

Η εικόνα που καλλιεργεί συστηματικά είναι πως παραμένει «σταθερή» και «ισχυρή» και δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, ωστόσο την ίδια στιγμή πολλοί γαλάζιοι βουλευτές προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές καθώς θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ένα «αναπάντεχο συμβάν»... «Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά, αποτελεσματικά, ουσιαστικά, τη δουλειά της», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε αν είναι ισχυρή η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Παράλληλα, διαψεύδει βέβαια τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Τα σενάρια για εκλογές θα σας έλεγα ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Λ. Ζαγορίτης, επικαλούμενος ότι «εκλογές δεν μπορούν να γίνουν τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης δεν είναι παιχνίδι».

Την ίδια στιγμή έχει εξαπολυθεί μια ολομέτωπη επίθεση με στόχο την εξουδετέρωση του Π. Τατούλη, αξιώνοντας επιτακτικά την επιστροφή της βουλευτικής έδρας στη ΝΔ. «Περιμένω από τον κ. Τατούλη να έχει την ευθύνη, να έχει την ευπρέπεια, δεν ξέρω αν την έχει, να παραδώσει την έδρα του. Δεν εξελέγη ως ανεξάρτητος, δεν εξελέγη παρά με τη σημαία της ΝΔ, με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, αφήνοντας ταυτόχρονα να αιωρούνται υπαινιγμοί για το αν ο Αρκάς βουλευτής εξυπηρετεί κάποια ευρύτερα συμφέροντα. «Είμαι σε αδυναμία να απαντήσω, δεδομένου ότι δεν μπορώ να γνωρίζω εγώ τι ακριβώς έχει συμβεί», είπε με νόημα ο Λ. Ζαγορίτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γγ της ΚΟ Γ. Τραγάκης συμπλήρωσε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένας μεγάλος πόλεμος συμφερόντων εναντίον του πρωθυπουργού, προσωπικά πλέον, διότι γνωρίζουν ότι είναι το δυνατό χαρτί της ΝΔ».

«Εγώ τότε περιέγραψα ένα δίλημμα, ο κ. Τατούλης επέλεξε το χάος» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης, ερωτηθείς για την παλαιότερη δήλωσή του «Καραμανλής ή χάος», την οποία επικαλέστηκε ο διαγραφείς βουλευτής.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρίες για υποβάθμιση των οργάνων

Κάλυψη στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, και στην αντιπαράθεσή του με τον Λ. Κύρκο και τον Ν. Κωνσταντόπουλο γύρω απ' το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε χτες η ΠΓ του ΣΥΝ, η οποία σε συνεδρίασή της «ομοφώνως επιβεβαίωσε την εισηγητική εκτίμηση του Προέδρου του κόμματος ότι δεν έχει προκύψει η παραμικρή αλλαγή ή μετατόπιση του πλαισίου των απόψεων εντός του κόμματος για τη στρατηγική και την τακτική του ΣΥΝ, σε σχέση με όσα επισήμως κατατέθηκαν στο πρόσφατο συνέδριό μας, με τις δεδομένες συμπτώσεις και διαφορές», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, «συνεκτιμήθηκε η ανάγκη καλύτερης και παραγωγικότερης λειτουργίας των οργάνων και αποφασίστηκε η κοινή συνεδρίαση της ΠΓ με τους βουλευτές του ΣΥΝ την επόμενη Τρίτη». Η απόφαση αυτή πάρθηκε και υπό το βάρος του κειμένου που κατέθεσε στην ΠΓ και στην ΚΠΕ χτες η «Ανανεωτική Πτέρυγα», με το οποίο διαμαρτύρεται για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΣΥΝ. Το κείμενο δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κι από στελέχη της πλειοψηφίας χαρακτηρίστηκε ως «συμβολή», παρότι «δε συμφωνούμε στο διά ταύτα».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» καταγγέλλει έλλειψη διαφανών διαδικασιών και δημοκρατικής λειτουργίας, σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής και εύρυθμης λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων και ακόμα μεγαλύτερο στον τομέα της συμμετοχής αυτών των οργάνων στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται, το πρόβλημα αυτό επηρεάζει όλα τα παρακάτω όργανα που μετατρέπονται σε διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι «παρακολουθούν απλώς κεντρικούς σχεδιασμούς χωρίς τις πιο πολλές φορές να γνωρίζουν και ποιος τους διαμορφώνει».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εντοπίζει «πολλαπλά κέντρα αποφάσεων (ΠΓ ΣΥΝ, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος ΣΥΝ), με αποτέλεσμα συγχύσεις για το ποιος αποφασίζει τι και για το ποιος εκφράζει ποιους», αλλά και «άτυπες λειτουργίες να ρυθμίζουν ή να αποπειρώνται να ρυθμίζουν καταστάσεις, ενώ τα πολιτικά όργανα του κόμματος συνεδριάζουν τις περισσότερες φορές, απλώς, για να σχολιάσουν τα μέλη τους επιλογές που έχουν ήδη αποφασιστεί».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εκτιμά ότι ο ΣΥΝ επισκιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καυτηριάζει και τις παλινωδίες σε ό,τι αφορά στην επεξεργασία του προγράμματος για το οποίο «ανακοινώνεται επισήμως στην Πολιτική Γραμματεία ότι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία του Προέδρου της ΚΟ και του Προέδρου του ΣΥΝ αποφάσισε να εξαγγείλει δημοσίως και άμεσα (επειδή πιέζει η κοινωνία) άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ποιους άξονες και διαμορφωμένους από ποιους. Στη συνέχεια, εγκαταλείπεται και αυτή η κατεύθυνση χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση».

Ακόμα, ότι «σημαντικές πολιτικές προτάσεις και επιλογές αποφασίζονται και εκπέμπονται δημοσίως χωρίς την οποιαδήποτε συμμετοχή της ΠΓ π.χ. πρόταση Αλαβάνου, για άμεση προσφυγή σε εκλογές, Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή κ.ά.». Οτι η ΠΓ «αναμένει απλά την ενημέρωσή της» μετά από συνεδριάσεις για σοβαρά πολιτικά ζητήματα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΓ ενημερώθηκε απ' τη διεύθυνση της «Αυγής» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, προκειμένου σύντομα να υπάρξει κάποια απόφαση.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ -ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ
«Επενδύσεις» και «ρόλος» στη Σερβία

Τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της Ελλάδας προκειμένου η Σερβία να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ ανέδειξε ο Κ. Καραμανλής στις συνομιλίες που είχε χτες με τον Σέρβο ομόλογό του.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επενδυτών στη Σερβία».

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης «στην προσπάθεια που καταβάλλει η Σερβία, προκειμένου να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», καυχώμενος μάλιστα ότι «η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια». Εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης «από τις εξελίξεις στο ζήτημα της συνεργασίας της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», προβλέποντας μάλιστα ότι «πολύ σύντομα, η Σερβία θα μπορέσει να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας». Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσόβου, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με κύρια προτεραιότητά μας τη διατήρηση της σταθερότητας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού και ειδικά της σερβικής μειονότητας». Υποστήριξε βέβαια την εγκατάσταση της «ευρωπαϊκής αποστολής EULEX», αλλά προσπάθησε να ισορροπήσει με την πλευρά της Σερβίας, λέγοντας ότι «η λειτουργία της θα έχει ουδέτερο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε θα προδικάζει το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου».

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς χαρακτήρισε εκπληκτικές τις σχέσεις των δύο χωρών, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα στάθηκε δίπλα στη Σερβία σε πολύ δύσκολες ώρες και ευχαρίστησε τους Ελληνες για τη βοήθεια και τις δωρεές που προσέφεραν στο σερβικό λαό. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Καραμανλή να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας», είπε ο Μ. Τσβέτκοβιτς και κάλεσε τους «Ελληνες επενδυτές» να επενδύσουν στη χώρα του, όπου, όπως είπε, «υπάρχει ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον». Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και η Σέρβα ομόλογός του υπέγραψαν πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Δυσκολεύεται» αλλά μπορεί...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ, άφησε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης.

Μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «CITY 99,5», ρωτήθηκε: «αν πήγαινε (σ.σ: η κυβέρνηση) στους 150 (σ.σ: βουλευτές) εσείς θα δίνατε τους δικούς σας βουλευτές για να παραμείνει στην εξουσία;». Η απάντηση: «Οχι τόσο εύκολα. Ο Καραμανλής έχασε χρυσές ευκαιρίες. Τώρα αναγκάζεται και οδηγείται δέσμιος σε μια άλλη πολιτική. Εγώ του έλεγα από τις αρχές του καλοκαιριού "Αλλαξε πολιτική, έλα προς τα εδώ γιατί βλέπω πράγματα να έρχονται", και να που ήρθανε». Επομένως έστω και «δύσκολα» το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος Γ. Καρατζαφέρης έβαζε ως προϋπόθεση στήριξης και την απομάκρυνση Ρουσόπουλου. Η οποία έγινε.

Εξάλλου χτες διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τον Π. Τατούλη στην κοινοβουλευτική του ομάδα και ερμήνευε την αποστασιοποίηση του βουλευτή από τον Κ. Καραμανλή ότι «από κάποιους» επιχειρείται μεγαλύτερος έλεγχος των πολιτικών εξελίξεων. Κάποιους «που θα ωφελούνταν από τη μείωση της δυνάμεως του κυβερνώντος κόμματος». Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ