ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Να πληρώσουν οι θιασώτες του 65ωρου

Με ανακοινώσεις τους, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα καταγγέλλουν την υπερψήφιση της έκθεσης Σέρκας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι απανταχού θιασώτες της διέπραξαν νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης για λογαριασμό του κεφαλαίου. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χωρίς κανένα δισταγμό, ψήφισαν απόφαση που προβλέπει ανώτερο όριο μέσης εβδομαδιαίας εργασίας 65 ώρες και τη διευθέτησή της σε 12μηνη βάση, με έναν και μόνο γνώμονα, την κερδοφορία του κεφαλαίου», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Ο Προμηθέας».

«Δικαιολογίες δε χωράνε από κανέναν. Επεσαν οι μάσκες. Ο ευρωαριστερός ΣΥΝ δεν μπορεί πια να κοροϊδέψει την εργατιά. Και σ' αυτό το τεστ περνάει με άριστα απ' την πλουτοκρατία», επισημαίνει το Συνδικάτο. Και καλεί τους μεταλλεργάτες να γυρίσουν την πλάτη στους θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Να δώσουν άμεση απάντηση με αντεπίθεση, με οργάνωση, ταξική ενότητα και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για να αυξηθεί ο χρόνος ξεκούρασης του εργαζόμενου.

«Μετά την υπερψήφιση της "οργάνωσης του χρόνου εργασίας" στις 5 Νοέμβρη 2008, στο Ευρωκοινοβούλιο, νέα δεινά αναμένονται για την εργατική οικογένεια», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, αναφερόμενο στο νέο αντεργατικό τερατούργημα του «σοσιαλιστή» Σέρκας. Οι πρωτόγνωρες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις θα είναι ακόμα πιο βάρβαρες το επόμενο διάστημα για τους ανθρώπους του μόχθου, αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, υπογραμμίζει το ΕΚ Ζακύνθου και τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός ενόψει του εκτρώματος που θέλουν να περάσουν. Και καλεί την εργατική τάξη του νησιού να συστρατευτεί στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, να συγκροτήσει Επιτροπές Αγώνα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 27 Νοέμβρη

Οι ταξικές δυνάμεις απαντούν με επιθετικά αιτήματα στις συνέπειες της κρίσης, στο 65ωρο, στο σύνολο της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής

Χιλιάδες εργάτες ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους στις 27 του Νοέμβρη, με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ
Χιλιάδες εργάτες ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους στις 27 του Νοέμβρη, με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας οργανώνει στις 27 Νοέμβρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μετά την πανεργατική απεργία στις 21 Οκτώβρη, ανεβάζοντας τους ρυθμούς της ταξικής πάλης. Το ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσει η προσπάθεια που γίνεται για να φορτώσουν στην πλάτη τους την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Επιπλέον, τους καλεί να μην αποδεχτούν το σπάσιμο του σταθερού χρόνου εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση και από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Πρόκειται για επίθεση που στόχο έχει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μπροστά στην οργάνωση των συλλαλητηρίων, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους και στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες, στους ανέργους, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Να ενεργοποιήσουν τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, για να εκφραστεί με πιο μαζική συμμετοχή η αντίθεση της εργατικής τάξης.

Ηδη, τα στελέχη του ΠΑΜΕ προγραμματίζουν καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς για την επιτυχία των συλλαλητηρίων. Τη Δευτέρα, περιοδείες θα γίνουν στους εξής χώρους: ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας και Αθηνάς), ΟΤΕ (νότια προάστια), ΕΛΤΑ (Πατησίων, Παλαιό Φάληρο), ΕΛΠΕ (Σκαραμαγκά), «Εκολίνα», «Πετρογκάζ», «Χόντος» (Ομόνοια), «Λαμπρόπουλος», «Αττικα», ΕΛΙΤ, τσαγκαράδικα Καλλιθέας, BSB (Ν. Ιωνία), ΚΛΕΒΑ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΓΑΒΑΛΑΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΦΟΝ, ΠΥΡΚΑΛ, Αιγινήτειο, 1ο Θεραπευτήριο, «Βάκενχουντ», Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΚΕΔ (οδός Πατησίων). Την Τρίτη, περιοδείες προγραμματίζονται στα ξενοδοχεία «Κάραβελ» και «Χίλτον», στο νοσοκομείο «Αιμιλία Φλέμιγκ», στην επιχείρηση ICAP.

Μάχη ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία

Καθημερινή αναμέτρηση στους τόπους δουλειάς, με τις ταξικές δυνάμεις να πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα

Με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οξύνεται η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, με αφορμή και την οικονομική κρίση. Χτες, αντιπροσωπεία του ταξικού Εργατικού Κέντρου Λευκάδας (ΕΚΛ) ήρθε αντιμέτωπη με τις προσπάθειες της συνδικαλίστριας του ΣΥΝ και γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργυρώς Νικολοπούλου, που είναι ταυτόχρονα διευθύντρια της επιχείρησης «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ», να εμποδίσει την κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς στο εργοστάσιο της Λευκάδας η εργοδοσία ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, η συνδικαλίστρια υιοθέτησε επιχείρημα «συναδέλφου» της για «αφόρητες συνθήκες εργασίας σε περίπτωση που η εργοδοσία υποχρεωθεί να μην κλείσει το εργοστάσιο». Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, όταν οι αντιπρόσωποι του ΕΚΛ αντέδρασαν, εκείνη τους ζήτησε να φύγουν, με τη βοήθεια τραμπούκου της εργοδοσίας. Αργά χτες το βράδυ έγινε κοινή συνάντηση του ΕΚΛ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να καθοριστούν τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ».

Σε κλείσιμο του δρόμου Αντιρρίου- Ιωαννίνων, στο Αγρίνιο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΑΕ», προχωρούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Αντιδρούν στο κλείσιμο του εργοστασίου και παλεύουν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών που τους χρωστά η εργοδοσία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση μετρούν σημαντικά βήματα στην οργάνωση του αγώνα τους.

Με την έμπρακτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, έχουν ήδη συγκροτήσει προσωρινή Επιτροπή Αγώνα και δρομολογούν την ανασυγκρότηση του απενεργοποιημένου επιχειρησιακού σωματείου. Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους έχουν εκφράσει τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιματισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, η ΝΑΣ, η ΔΑΣ, κ.ά.

Την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις απολύσεις αναδεικνύει και το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, καλώντας όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Πάτρας σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 10 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, καλεί σε συντονισμό της δράσης για την επαναπρόσληψη του Κυριάκου Ζαρουτιάδη, αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο οποίος απολύθηκε από το εργοστάσιο «Μανιατόπουλος» τον Ιούνη του 2005 για λόγους που αφορούσαν στη συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Μέχρι σήμερα αποφάσεις αλληλεγγύης με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή, με δικές τους ανακοινώσεις, έχουν πάρει 14 σωματεία και ομοσπονδίες.

Την ίδια στιγμή, αποτέλεσμα είχε η αγωνιστική πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κοπτικών εργαλείων «DIMAS ELECTROLUX», στη Βοιωτία. Αντιδρώντας άμεσα και προειδοποιώντας για οργάνωση κινητοποιήσεων την εργοδοσία, κατόρθωσαν την ανάκληση απόλυσης που είχε ανακοινωθεί.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μαθήματα Ελληνικών για μετανάστες

Στο πλευρό των μεταναστών εργαζομένων στέκεται με μία ακόμα πρωτοβουλία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), προχωρώντας στη διοργάνωση δωρεάν μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τρίτη 11 Νοέμβρη και θα γίνονται κάθε Τρίτη, στην αίθουσα του ΕΚΖ, από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώνουν συμμετοχές και να ζητούν πληροφορίες στα τηλέφωνα 26.950-22.365 και 26.950-42.389, αλλά και τα γραφεία του ΕΚΖ (Ευγενίδου 5).

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαζικά στις εκλογές

Μαζικά προσέρχονται στις κάλπες οι μεταλλεργάτες της πειραιώτικης περιφέρειας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Στο μεταξύ προχτές το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Παράρτημα του Συνδικάτου στη Σαλαμίνα όπου ψήφισαν 270 μεταλλεργάτες. Στις προηγούμενες εκλογές στην Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας - πρόσφατα έγινε ενοποίηση - είχαν ψηφίσει 230. Η εκλογική διαδικασία στο Συνδικάτο θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοέμβρη. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές τις καθημερινές από τις 5.30 έως τις 8.30 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ