ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Κλιμακώνεται η πρόκληση από κυβέρνηση - τραπεζίτες
  • Θυμήθηκαν τα αυξημένα χαράτσια των τραπεζών
  • Στη σκηνή του θεάτρου και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που ανακοίνωσε - με το αζημίωτο - «διευκολύνσεις»...

Χορό γενικευμένης λεηλασίας των πελατών τους έχουν στήσει οι τραπεζίτες, αξιοποιώντας στον υπερθετικό βαθμό τόσο τις αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και την εφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, οι εποπτικές αρχές, καθώς και τα κόμματα και δυνάμεις του ευρωμονόδρομου - σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κρίση και τη δική τους πολιτική - εφαρμόζουν, στην καλύτερη περίπτωση, τακτική «στρουθοκαμηλισμού». Αίφνης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θυμήθηκε χτες ότι η Εθνική Τράπεζα φορτώνει με νέα χαράτσια τους δανειολήπτες της, τους οποίους και «ενημερώνουν» ότι εάν δεν αποδεχτούν τους νέους, περισσότερο δυσβάστακτους, όρους θα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να ξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής! Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έστειλε ανοιχτές επιστολές τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Ελλάδας.

Το παιχνίδι είναι ολοφάνερα στημένο και, βέβαια, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα. Οι συναλλασσόμενοι (δανειολήπτες κ.ά.) γνωρίζουν ότι την ίδια τακτική με την Εθνική Τράπεζα ακολουθούν οι άλλες τράπεζες - σχετικό δημοσίευμα στον «Ρ» και στο φύλλο της 30 Οκτώβρη - που σε αυτή τη φάση διαγκωνίζονται για την απόκτηση ρευστότητας. Στην επόμενη φάση θα δανείσουν την πρόσθετη ρευστότητα με νέους και ακόμη πιο δυσβάστακτους όρους προκειμένου να διασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Ενα ακόμη ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι τάχα ειδικά οι ντόπιοι τραπεζίτες - και τάχα όχι οι άλλοι Ευρωπαίοι - έχουν το μοναδικό προνόμιο να ξεζουμίζουν τους πελάτες τους. Ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι οι πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών. Στόχος της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής είναι η τόνωση της κίνησης κεφαλαίων στη διατραπεζική αγορά, γενικότερα η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι όποιες ρυθμίσεις-ασπιρίνες για τη διευκόλυνση, τάχα, των δανειοληπτών, που προτείνονται από ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις, κόμματα και δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τις επερχόμενες μεγάλες δυσκολίες, την ανημπόρια των θυμάτων της δικής τους πολιτικής, επιχειρούν να ξεπεράσουν το σκόπελο, για να επανέλθουν δριμύτεροι αμέσως μετά.

Στη σκηνή του θεάτρου ανέβηκε χτες και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Μετά τις υποτιθέμενες δημόσιες συστάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, έσπευσε να ανακοινώσει ρυθμίσεις, με στόχο τάχα την «υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο «αναστέλλει» για 6 μήνες τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας για δάνειο μέχρι 300.000 ευρώ, για 12 μήνες τις καταβολές στεγαστικών δανείων για άνεργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ (από αυτούς δηλαδή που έτσι κι αλλιώς δεν έχει να περιμένει). Αλλά ακόμη και έτσι το ζητούμενο για τους ίδιους είναι η διασφάλιση αποκλειστικά των δικών τους συμφερόντων. Να σημειώσουμε ότι η όποια χρονική επιμήκυνση του δανεισμού και πολύ περισσότερο το «πάγωμα» κάποιων δόσεων θα σημάνει το μεγάλωμα της οικονομικής αφαίμαξης για τους δανειολήπτες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε τους τραπεζίτες να ...«σταθμίσουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό τους συμφέρον», ισχυριζόμενος ότι «εάν δεν μπορούν να το κάνουν, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να το εξασφαλίσει». Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η παροχή του πακέτου των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες, το οποίο επιχειρούν να διασφαλίσουν με νέες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις (δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κ.ά.) με τα οποία σκοπεύουν να οδηγήσουν τις τράπεζες στην ομπρέλα του κράτους.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μεγάλη πτώση 20,7% και τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας, στέλνοντας έτσι αρνητικά μηνύματα για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο άμεσο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο του 2008, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από το σύνολο των Πολεοδομιών της χώρας, εμφανίζει μείωση 17,3%, στην επιφάνεια 28,6% και 20,7% στον όγκο. Κατά δε την περίοδο Γενάρη - Αύγουστο 2008 προς Γενάρη - Αύγουστο 2007, οι εκδοθείσες άδειες εμφανίζουν μείωση 17,1%, η επιφάνεια 17,1% και ο όγκος 15,8%.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στους οικοδόμους (αύξηση της ανεργίας) καθώς και στα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα. Οι λόγοι της πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα αποδίδονται, εκτός των άλλων, και στην εκτεταμένη κερδοσκοπία που σημειώθηκε στην αγορά των ακινήτων - η οποία οδήγησε στην πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών ώστε να γίνεται λόγος για κερδοσκοπική φούσκα - η οποία την τελευταία περίοδο σημειώνει σημάδια υποχώρησης με αργούς ρυθμούς. Αρνητικά επέδρασε και η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η οποία - σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών - έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τοκοχρεολυτικές δόσεις για την αγορά νέων κατοικιών.

Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης

Με αφορμή τις χτεσινές φραστικές απειλές των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, που απειλούν με κυρώσεις τις τράπεζες για τα τοκογλυφικά επιτόκια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Τα εργατικά λαϊκά στρώματα που έχουν δανειστεί, δεν πρέπει να περιμένουν μείωση της ληστείας που υφίστανται από το τραπεζιτικό κεφάλαιο.

Οι εξελίξεις στα επιτόκια των τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι τα δεκάδες δισ. ευρώ που σε ΕΕ και Ελλάδα χορηγούνται από τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς της ΕΕ προς τα μονοπώλια των τραπεζών, είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι κυβερνητικές εκκλήσεις και "απειλές" προς τους τραπεζίτες δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της λαϊκής οικογένειας, καθώς η αφετηρία της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας του τραπεζιτικού κεφαλαίου. Ακόμη, επειδή θεωρούν το δανεισμό και την καταχρέωση της λαϊκής οικογένειας ως προϋπόθεση και βασικό στοιχείο της ανάπτυξης.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο στήριξης των τραπεζών δεν αφορούν και δεν οδηγούν ούτε καν στην ανακούφιση της χρεωμένης λαϊκής οικογένειας, αλλά στην εξασφάλιση φθηνού χρήματος εκτός από τους τραπεζίτες και στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, για τη στήριξη της δικής τους κερδοφορίας με χρήματα του λαού.

Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα επιτόκια και να παγώσουν τα δάνεια για τους ανέργους και τις λαϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη, είναι η αποφασιστική λαϊκή δράση στη γραμμή: Να πληρώσει το κεφάλαιο, τραπεζίτες - βιομήχανοι - εφοπλιστές και μεγαλέμποροι για την οικονομική κρίση γιατί αυτοί ευθύνονται. Να απορριφθούν η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου".

Η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν κάθε είδους ενίσχυση για τη στήριξη του κεφαλαίου, τραπεζιτικού, χρηματιστικού και βιομηχανικού. Να διεκδικήσουν αύξηση του λαϊκού εισοδήματος και προστασία των ανέργων. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας. Να εγκαταλείψουν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", να διαμορφώσουν τη δική τους αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Αξιώνουν κρατική στήριξη εκβιάζοντας με απολύσεις

Εκβιάζοντας με απολύσεις και κινδυνολογώντας για τις εξελίξεις «εάν εντός των ημερών δεν επιλυθεί το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα» ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τους μεγαλοεργοδότες του λιανεμπορίου, αξιώνει άμεσα μέτρα που συνίστανται στις δημόσιες επενδύσεις, έργα υποδομής και, όπως λέει, ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Αυτό προκύπτει από τα όσα, όπως ανακοινώθηκε, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης. Οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων εκφοβίζουν στην πραγματικότητα με «επερχόμενη μεγάλη ανεργία», κάνοντας λόγο για ποσοστό της τάξης του 15%, και για αρνητικούς ή και μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2009 εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει τα μέτρα που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο για τη στήριξη των επιχειρήσεών τους από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεταξύ των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, ο ΣΕΛΠΕ ζητά από την κυβέρνηση να επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζόμενων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ