Στο όνομα της κρίσης, εντείνεται στους τόπους δουλειάς η εργοδοτική επιθετικότητα. Μάχη για την οργάνωση του αγώνα από τις ταξικές δυνάμεις
Αυξημένους ρυθμούς παρουσιάζουν οι απολύσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως σε Λάρισα και Βόλο, καθώς οι εργοδότες της περιοχής εκμεταλλεύονται το θόρυβο από την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να μειώσουν κι άλλο το λεγόμενο «εργατικό κόστος» και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στη Λάρισα, τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν 5 εργαζόμενοι της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», με το νόμο για το 2% κάθε μήνα. Τον τελευταίο χρόνο από την «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» απολύθηκαν 42 εργαζόμενοι που αντικαταστάθηκαν με 45 συναδέλφους τους από τη Βουλγαρία, διπλά εκμεταλλευόμενους.
Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, «οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται κάτω από συνθήκες δουλείας, χωρίς ωράριο μέρα - νύχτα. Ακόμα και για τον ύπνο τους μένουν στο εργοστάσιο, ενώ κουμάντο σ' αυτούς κάνει κάποιος Βούλγαρος, ο οποίος εισπράττει για λογαριασμό τους απ' την "ΙΝΤΡΑΚΑΤ" τους μισθούς τους και κανείς δε γνωρίζει τι φτάνει στην τσέπη αυτών των εργαζομένων». Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και πολύ καιρό το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, αν και έχει ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην επιχείρηση, δεν πήρε ακόμα απάντηση.
Απολύσεις γίνονται και σε βιομηχανίες και άλλους χώρους δουλειάς της Μαγνησίας. Τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν 5 εργάτες στη «Χαλυβουργία» και άλλοι 2 στην επιχείρηση μετάλλου BMTE, με το πρόσχημα της «κρίσης». Οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργίας», στήριγμα στην αντεργατική επίθεση έχουν και τη διοίκηση του εργοδοτικού σωματείου, που πρότεινε μάλιστα «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου»! Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Σωματείου και στελέχους της ΔΑΚΕ Αν. Σταϊκούδη, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις κι αντιδράσεις έντονες», ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Μάνεσης «διαβεβαίωσε ότι δε θ' απολυθεί κανένας», για να υποστηρίξει πως «...το να κάναμε απεργία σήμερα δε θα πετυχαίναμε κάτι ιδιαίτερο»!
Το εκβιαστικό δίλημμα της «εθελούσιας εξόδου» χρησιμοποιεί και η εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, στο Βόλο, για να διώξει όσους εργαζόμενους απέμειναν με πλήρη απασχόληση και στη θέση τους να κάνει προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Τέλος, άλλοι 13 εργαζόμενοι στο Δήμο Γιάννουλης έχασαν τη δουλειά τους με απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Οι απολυμένοι, που εργάζονταν στην υπηρεσία καθαριότητας, διεκδικούν άμεσα την επαναπρόσληψή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Λάρισας στους ΟΤΑ, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να παρθούν μια σειρά πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Λουκέτο βάζει μια ακόμη επιχείρηση, η εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας αλιευμάτων «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ» στη Λευκάδα, πετώντας στο δρόμο 16 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο της επιχείρησης, καθώς προχωρά σε συγχώνευση και μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε παρακείμενη μονάδα που διατηρεί στο Αίγιο, προσφέροντας μάλιστα τη «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να ξεσπιτωθούν και να ακολουθήσουν την επιχείρηση.
Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η στάση συνδικαλίστριας του ΣΥΝ (Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων) και διευθύντριας στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς, ενώ γνώριζε για το φιρμάνι της εργοδοσίας, απέφυγε με διάφορα προσχήματα να ενημερώσει έγκαιρα το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας συναντήθηκε χτες το πρωί με τους εργαζόμενους, καλώντας τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία, να αγωνιστούν ενάντια στο δρομολογούμενο κλείσιμο, να παλέψουν για το σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Στο Αγρίνιο, τέλος, οι εργαζόμενοι της «Κεραμοποιίας Κατσίκη» συνεχίζουν με συμπαραστάτη το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τον πολυήμερο δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης, περιφρουρώντας το χώρο του εργοστασίου. Χτες το βράδυ θα πραγματοποιούνταν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα τους.
Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το ΚΚΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα τονίζουμε και εξακολουθούμε να απαιτούμε να πληρώσει η εργοδοσία από τα κέρδη που αποκόμισε χρόνια τώρα στις πλάτες των εργαζομένων», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, που συμμετείχε ενεργά στην κινητοποίηση. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα - προσθέτει - να συνδέσουν την πάλη για την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Να πορευτούμε σ' αυτόν το δρόμο που χαράξαμε χρόνια τώρα και έχουμε κατακτήσεις». Στη διαδήλωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ και γραμματέα του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, ενώ διαβάστηκε μήνυμα της Σοφίας Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ.
Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις
Επιτακτική αναδεικνύεται η ανάγκη, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια, μετά την τελευταία απόφαση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) να αναστείλει την προγραμματισμένη για σήμερα πανελλαδική 24ωρη απεργία. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις σε βάρος των λιμανιών τρέχουν και ήδη η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά βρίσκεται στην τελική της φάση, αυτή της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και της κινεζικής πολυεθνικής Cosco. Ταυτόχρονα, μεταξύ των ημερομηνιών 23 με 24 Νοέμβρη ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα για την τελετή παράδοσης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στην Cosco.
Οι πλειοψηφίες στην ΟΜΥΛΕ και στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΟΛΠ, όπως η Ενωση Λιμενεργατών και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ανέστειλαν την απεργία για να επιδοθούν μετά σε προτάσεις. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου παρουσίασαν πρόταση που προβλέπει να σταματήσει ο ΟΛΠ κάθε διαδικασία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ και στο πλαίσιο εργασιακής ειρήνης να προχωρήσει ένα 5ετές πρόγραμμα επενδύσεων και εκσυγχρονισμού του Σταθμού.
Οι παρατάξεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών και της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών καταγγέλλουν ότι η απόφαση της ΟΜΥΛΕ να αναστείλει την απεργία και η συνολική της τακτική υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων που διανύει τον 11ο μήνα. Παράλληλα, «τροφοδοτεί τον αυταρχισμό της διοίκησης» και «ενισχύει τις διαδικασίες παραχώρησης του λιμανιού που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο». Καλούν τους εργαζόμενους αναλαμβάνοντας την οργάνωση του αγώνα σε συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις, με την Επιτροπή Αγώνα Σωματείων «να βάλουν φραγμό στην εκφυλιστική πορεία του αγώνα που επιβάλλει η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ».
Απάντηση στα σχέδια που συνεπάγονται το πέταγμά τους στο δρόμο έδωσαν οι εργαζόμενοι στην «Αλτεκ Τέλεκομ», προχωρώντας χτες σε πολύωρη κατάληψη των γραφείων της εταιρείας. Παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας (που δε δίστασε ακόμα και να προπηλακίσει συνδικαλιστές), οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση. Η εταιρεία (που έχει ζητήσει να μπει στη διαδικασία πτώχευσης) τους καλεί ουσιαστικά να διαλέξουν ανάμεσα στο να παραιτηθούν και στο να μείνουν απλήρωτοι για τουλάχιστον 5 - 6 μήνες, μέχρι να γίνει εκκαθάριση και να εκποιηθεί ο εξοπλισμός της «Αλτεκ Τέλεκομ», ώστε να διαπιστωθεί αν θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Λιόκαρης, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), εργαζόμενοι από τη θυγατρική επιχείρηση κτλ.