ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαράδεκτη κυβερνητική επίθεση καταστολής

Εντείνονται οι πιέσεις ενάντια στους μαθητικούς αγώνες: Χτες επιδόθηκε και γραπτή κλήτευση σε διευθύντρια προκειμένου να καταθέσει για την κατάληψη στο σχολείο της!

Νέα επίθεση στους αγώνες, όχι μόνο των μαθητών, αλλά και όλου του λαού και ένταση του αυταρχισμού σηματοδοτεί η εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση αξιόποινων πράξεων στα σχολεία της Αττικής που βρέθηκαν φέτος σε κατάληψη. Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί ένταση μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας τρομοκράτησης, καλούνται διευθυντές σχολείων και γονείς να υποδείξουν τους «πρωτεργάτες» των καταλήψεων, να γίνουν δηλαδή καταδότες των παιδιών τους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο.

Η σχετική παραγγελία δόθηκε από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Σακελάκο, ο οποίος ζήτησε από την Ασφάλεια Αττικής να διερευνήσει αν έγιναν αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια των καταλήψεων. Μάλιστα, όπως δηλώθηκε σε διευθυντές από τους εκπροσώπους της Ασφάλειας, που επικοινώνησαν μαζί τους τηλεφωνικά, καλώντας τους να καταθέσουν για τις συνθήκες των καταλήψεων και να υποδείξουν τους «πρωταιτίους», υπάρχει η πρόθεση να σχηματιστεί δικογραφία μέσα στην εβδομάδα. Τα τηλεφωνήματα από την Ασφάλεια ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν και χτες Δευτέρα σε περισσότερους διευθυντές σχολείων και μέλη συλλόγων γονέων σε σχολεία της Αττικής.

Υπάρχουν, όμως, διευθυντές που αρνούνται να συνηγορήσουν στο σχέδιο - κατάδοσης των παιδιών, τα οποία θα πρέπει την επόμενη μέρα να κοιτάξουν κατάματα στα σχολεία τους. Γι' αυτό, όπως φαίνεται, οι πιέσεις εντείνονται: Χτες το απόγευμα, άνδρες της Ασφάλειας πήγαν στο σπίτι διευθύντριας σχολείου και της παρέδωσαν γραπτή κλήτευση, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας σήμερα το απόγευμα. Το έγγραφο της κλήτευσης προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων και δυνάμει του άρθρου 213 του ΚΠΔ καλεί τη διευθύντρια σήμερα το απόγευμα να εμφανιστεί ενώπιον των αστυνόμων ανακριτών, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα προσαχθεί βίαια όπως προβλέπεται από τους νόμους...

Με εντολή της κυβέρνησης!

Η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών εξαπολύεται με απόλυτη ευθύνη και εντολή της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ουσιαστικά προανήγγειλε την επίθεση, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονομία, όπου έλαβε όμως άμεση απάντηση από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Είναι πολιτική για την παιδεία οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής; Είναι δυνατόν να επικροτούνται οι καταλήψεις και να μην καταδικάζονται οι καταστροφές στα σχολεία;» και συνέχισε προσθέτοντας: «Δεν μπορεί καμιά υπεύθυνη πολιτική δύναμη να συντάσσεται με μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στον εκβιασμό της κοινωνίας. Αυτές τις συμπεριφορές ειδικά αυτή την περίοδο δεν τις αντέχει ο τόπος»! Εδωσε, δηλαδή, πλήρη πολιτική κάλυψη στην παρέμβαση Εισαγγελίας και Αστυνομίας (πριν καν ακόμα αυτή γίνει γνωστή), προσπαθώντας να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου την τρομοκρατία και την καταστολή, μέσα από την «καραμέλα» περί «καταστροφών στα σχολεία».

«Κύριε πρωθυπουργέ, πιάσατε τώρα, σε ένα γυμνάσιο μια ομάδα πήγε και έσπασε. Συνήθως αυτές οι ομάδες είναι έξω από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Σας ωφελούν αυτές οι ομάδες. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα είναι χέρι βοήθειας και δεν πιάνονται ποτέ και είναι ενήλικοι οι περισσότεροι. Κάτι ξέρουμε και εμείς», απάντησε στην τοποθέτησή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει όλες τις μορφές πάλης που αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, οι μαθητές κ.ο.κ., βεβαίως με περιφρούρηση.

Καταδικάζουν την προσπάθεια ποινικοποίησης

Τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, όλου του λαού, καταγγέλλουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, οι Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, Πειραιά και Ανατ. Αττικής, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που καλούν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 3 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών Αθήνας.

«Δίνουμε την απάντηση πλημμυρίζοντας στις 6 Νοέμβρη τους δρόμους της Αθήνας», απαντούν οι μαθητές μέσω της ιστοσελίδας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, καλώντας τα πενταμελή και δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της τακτικής αυτής.

«Δε δικαιολογείται κανένας γονιός να μετατραπεί σε "κατασταλτικό μηχανισμό - χαφιέ", καταδίδοντας τους δήθεν πρωταιτίους των καταλήψεων. Ισως πρέπει να κοιτάξουν προς το υπουργείο Παιδείας, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση - που με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές αναγκάζουν τα παιδιά να βγουν στους δρόμους του αγώνα - και αυτούς να καταδικάσουμε», τονίζουν οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής.

Αποκαλύπτουν τι φοβούνται

Σχέδιο τρομοκράτησης των μαθητών και των γονιών τους από δυνάμεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πειραιά, όπως μαρτυρούν τα απανωτά κρούσματα αυταρχισμού που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες σε μια σειρά σχολείων. Ο αυταρχισμός τους δείχνει ότι τους τρομάζουν οι μαθητικοί αγώνες, ενώ αποδεικνύεται ότι η τρομοκρατία σπάει στην πράξη από την αποφασιστικότητα των μαθητών και τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων.

Στο 1ο Γυμνάσιο Περάματος το οποίο βρίσκεται σε κατάληψη, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες, οι μαθητές μπήκαν στο στόχαστρο: Ο διευθυντής του σχολείου την Παρασκευή, αφού έσπασε με βαριοπούλα την αλυσίδα, εισέβαλε στο σχολείο, χαρακτήρισε τους μαθητές «παράνομους» και τους απείλησε και με ...«αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος». Χτες «αγανακτισμένοι» γονείς, υποκινούμενοι από ομάδα της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων που είναι στελέχη της ΝΔ, κάλεσαν μέχρι και την αστυνομία. Ενώ η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μπριλάκη (δημοτική αρχή εκλεγμένη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) καλούσε τους μαθητές να μην τους υποκινεί η ΚΝΕ!

Στο 4ο Γυμνάσιο Πειραιά εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι γονείς, που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο σχολείο. Στο 1ο Λύκειο Βρυώνη και στο 2ο Λύκειο Πειραιά, ο διευθυντής απαγόρευσε στους μαθητές να πραγματοποιήσουν συνέλευση. Στο 4 Λύκειο Νίκαιας επίσης ο διευθυντής ανέλαβε ...«δράση» και για να πραγματοποιήσουν οι μαθητές συνέλευση χρειάστηκε η παρέμβαση της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής!

Μάθημα σε αποθήκη!

Για τρίτη βδομάδα οι 225 μαθητές του Ναυτικού Λυκείου στον Πειραιά συνεχίζουν την κατάληψή τους διεκδικώντας ανθρώπινες κτιριακές εγκαταστάσεις. Οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία ως αποθήκη! Δίπλα τους βρίσκονται καθηγητές και γονείς, που χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο μαζικής σύσκεψης, αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Σήμερα το πρωί, οι μαθητές προγραμματίζουν μαζική παράσταση στο Δήμο Πειραιά, αντιπρόσωπος του οποίου, αν και είχε κληθεί στη σύσκεψη, απουσίαζε (όπως απουσίαζαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας και του ΟΣΚ). Δίπλα στους μαθητές βρέθηκε ο Ηλίας Πατίδης από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, ο Γιώργος Φουλτσάκος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά, ο Κώστας Τζατζάνης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και άλλοι.

Οι μαθητές και οι καθηγητές χτες έθεσαν το ερώτημα πώς δίνεται άδεια σε αυτή την αποθήκη να λειτουργεί σαν σχολείο, όταν απαγορεύεται η λειτουργία κυλικείου επειδή ακριβώς θεωρείται αποθήκη!

Το σχολείο λειτουργεί σε οκτώ διαφορετικά επίπεδα και υπάρχει μόνον ένας ανελκυστήρας, που για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές. Δεν υπάρχει προαύλιο, ούτε χώρος για αθλοπαιδιές, παρά ένας μικρός ημιυπαίθριος που έχει διαμορφωθεί υποτυπωδώς για να δέχεται ανθρώπους. Η πυροπροστασία είναι ελλιπής, καθώς οι πυροσβεστικές φωλιές δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο. Ως προσωρινή λύση έχουν τοποθετηθεί φορητοί πυροσβεστήρες. Επίσης, στο υποτιθέμενο προαύλιο, υπάρχει πηγάδι, το οποίο πολλές φορές λόγω των βροχοπτώσεων πλημμυρίζει και τα νερά φτάνουν μέχρι τα υπόγεια εργαστήρια, δημιουργώντας κίνδυνο ηλεκτροπληξίας!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Το λαϊκό κίνημα δε θα σταυρώσει τα χέρια του»

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι στη ΓΑΔΑ και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταδικάζει τις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις και πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, στις 11 π.μ. στη ΓΑΔΑ και στις 12.30 το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Το ΠΑΜΕ σε διαμαρτυρία του, που απευθύνεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Σακελάκο και στη ΓΑΔΑ, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και τους καλεί να σταματήσουν «τις απαράδεκτες συστηματικές ενέργειες σε βάρος των μαθητικών και λαϊκών αγώνων. Σε κάθε περίπτωση το λαϊκό κίνημα δε θα σταυρώσει τα χέρια του», τονίζει.

Στη διαμαρτυρία του το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και ενάντια στην εμπορευματοποίησή της». Οπως σημειώνει, «θεωρούμε τις ενέργειες αυτές απαράδεκτες και στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των μαθητών. Δε θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές και οι ευθύνες περιορίζονται μόνο στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν τα πάντα για να ποινικοποιήσουν τους μαθητικούς αγώνες (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), τους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ