ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επιθετικός αγώνας για τις συνέπειες της κρίσης

Καθώς η εργοδοτική επιθετικότητα εντείνεται με απολύσεις και τρομοκρατία, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων

Από τη χτεσινή απεργία στην «ICOP»
Από τη χτεσινή απεργία στην «ICOP»
Πρωτοπόρα δράση ενάντια στις απολύσεις και συνολικά στην ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκφράζεται με αφορμή και την οικονομική κρίση, αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι να οργανωθεί η πάλη σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο των αδιεξόδων της καπιταλιστικής παραγωγής. Για να πέσει στο κενό η προσπάθεια των εργοδοτών να τους καταστήσουν συνενόχους στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους.

Με την έμπρακτη υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, οι εργαζόμενοι της «Κεραμοποιίας Κατσίκη ΑΕ» κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στο λουκέτο που προανήγγειλε η εργοδοσία, απαντούν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα.

Από το Σάββατο περιφρουρούν το εργοστάσιο, ενώ χτες πραγματοποίησαν νέα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαμηνύοντας ότι δε θα δεχτούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» της κρίσης και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Νωρίτερα το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια όπου κατέθεσαν αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώχευσης, με την οποία η εταιρεία επιδιώκει να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους. Παράλληλα, απέρριψαν και την πρόταση αιρετών του δικομματισμού, όπως του δημάρχου Θεσπιέων (ΠΑΣΟΚ) για επιδοματική (μέσω ΟΑΕΔ) απασχόληση για 12 εργαζόμενους και απάντησαν με νέα κινητοποίηση το απόγευμα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας με πρωτοβουλία της ΝΑΣ.

Απεργία στην «ICOP»

Χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «ICOP» απέργησαν με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), απαιτώντας να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου τους Πέτρου Παπαϊωάννου, που έγινε λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία στις 21 Οκτώβρη. Στο πλαίσιο της απεργίας συγκροτήθηκε στην επιχείρηση σωματειακή επιτροπή του ΣΕΤΗΠ.

Στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπως καταγγέλλει η παράταξη «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας σε πρόσφατη συνάντηση με το σωματείο είπε ότι το να μιλάνε για αύξηση στη σημερινή συγκυρία συνιστά «ύβρι» και ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν απολύσεις (5%-10% των εργαζομένων στην «Τέλεκομ», 7% των εργαζομένων στην ΙΤ, ακόμα στη «Holdings», ενώ ανακοίνωσε ότι στη «Defense» θα είναι λίγες προς το παρόν). Μάλιστα είπε ότι όλοι μαζί πρέπει να κάνουνε θυσίες για να βγει ο όμιλος από την κρίση, αλλιώς θα βάλει λουκέτο!

Απολύσεις σημειώνονται και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, η ΜΕΛΛΟΝ ΑΕ (εταιρεία είσπραξης δανείων) ανακοίνωσε πως θα απολύσει 75 συμβασιούχους. Ακόμα, στην ΟΡΕΝ 24 (θυγατρική της «Γιούρομπανκ») ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν υποκαταστήματά τους και θα απολυθούν οι εργαζόμενοι. Ενώ με πρόσχημα την κρίση έχει ενταθεί η εργοδοτική τρομοκρατία και η εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο συνδικάτο τους, να οργανώσουν την αντίστασή τους στην εργοδοτική τρομοκρατία και να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία, να σταματήσουν οι απολύσεις.

Με τις πλάτες των εργοδοτικών

Στον κλάδο του Μετάλλου, στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» (Βόλος) έχουν ήδη γίνει τρεις απολύσεις, ενώ συνολικά έχουν ανακοινωθεί οκτώ. Στη «Χαλυβουργική», 50 εργαζόμενοι των οποίων οι δίμηνες συμβάσεις δεν έχουν ακόμα ανανεωθεί, βρίσκονται «στον αέρα», ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και 20 συμβασιούχοι από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ακόμα, επικαλούμενη την οικονομική κρίση, η διεύθυνση της «Φουλγκόρ» (εταιρεία κατασκευής καλωδίων), στην Κόρινθο, ανακοίνωσε ότι 20 εργαζόμενοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα από την επόμενη Δευτέρα. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου καλούν τους εργαζόμενους σε οργάνωση της πάλης ώστε να μην περάσει καμία απόλυση.

Με τη δικαιολογία της «παγκόσμιας κρίσης της οικονομίας» η εργοδοσία του Ομίλου «Ελληνική Υφαντουργία ΑΕ» (ιδιοκτησία Ακκά) στο εργοστάσιο παραγωγής «Denim» στα Γιαννιτσά περνάει σε νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Γιαννιτσών του ΠΑΜΕ. Μέσω του διοικητικού συμβουλίου του εργοστασιακού σωματείου, ανήγγειλε στους εργαζόμενους ότι δε θα δουλεύουν Δευτέρα και Τρίτη. Είχε προηγηθεί κρούση από την πλευρά της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, πριν από ενάμιση μήνα περίπου, να κάνουν χρήση υπολοίπων αδείας τις Δευτέρες και Τρίτες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν το νέο εκβιασμό της εργοδοσίας που γίνεται με τη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου. Τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα αναλογιζόμενοι ότι το ΔΣ του σωματείου είναι αυτό που χρόνια τώρα, σε κάθε δύσκολη στιγμή, «στέκεται δίπλα στο αφεντικό» και «απέναντι» από τους εργαζόμενους. Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι την ίδια, συμβιβασμένη στάση ακολουθεί και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών.

ΦΑΓΕ
Οι απολύσεις δε θα περάσουν!

24ωρη απεργία αύριο, με απόφαση του κλαδικού συνδικάτου

Μάταιες ήταν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να αποφύγει τους συνδικαλιστές, στη χτεσινή διαμαρτυρία
Μάταιες ήταν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να αποφύγει τους συνδικαλιστές, στη χτεσινή διαμαρτυρία
«Η ΦΑΓΕ κάνει τις επιλογές της, εμείς κάνουμε τις δικές μας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάθε τρόπο»! Ξάστερο ήταν το μήνυμα που έστειλαν στον μεγαλοεπιχειρηματία Φιλίππου το επιχειρησιακό σωματείο, το κλαδικό συνδικάτο και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που μαζί με άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα της Αθήνας προχώρησαν χτες σε αποφασιστική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια που, μέχρι τώρα, έχουν αφήσει χωρίς μεροκάματο 18 οικογένειες, μεταξύ των οποίων και αυτή μίας εγκύου εργαζόμενης. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έκαναν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου στα παραρτήματα του Ομίλου σε Χανιά, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Γιάννενα και Εύβοια.

Προκλητικά ο προσωπάρχης Δημήτρης Κυριόπουλος ισχυρίστηκε ότι η μείωση κατά 30% της παραγωγής, μετά από τη δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ, οδηγεί «μοιραία» σε «κάποια μείωση προσωπικού». Αρνούμενος να διαψεύσει δημοσιεύματα και φήμες που κυκλοφορούν στο εργοστάσιο για απολύσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 10 κάθε μήνα, δήλωσε πως «δεν μπορεί η εταιρεία να υποσχεθεί ότι δε θα διώξει άτομα».

Η απάντηση των συνδικαλιστών ήταν σαφής: «Είμαστε αντίπαλοι. Το δηλώνουμε κατηγορηματικά, δε θα κάνουμε πίσω». Το κλαδικό συνδικάτο αποφάσισε 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη. Μιλώντας με εργάτες στην ώρα του διαλείμματος, οι συνδικαλιστές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή και περιφρούρηση της αυριανής απεργιακής μάχης: «Είναι θράσος να μας λένε, βγάλαμε κέρδη, κάναμε εργοστάσια, τώρα που δε σας χρειαζόμαστε, πετάμε τους εργάτες στο δρόμο..! Η απεργία πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση». Την Κυριακή έγινε και η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν 21-26 Νοέμβρη.

Ανάγκη για άμεση απάντηση

Την ανάγκη να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, υπογράμμισαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ τα στελέχη του ΠΑΜΕ, προτείνοντας την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας στο τέλος του Νοέμβρη. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σημείωσαν πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν να φορτωθούν οι συνέπειες της κρίσης για άλλη μια φορά στις πλάτες τους, να μπει φραγμός στις απολύσεις, να προστατευτούν οι άνεργοι, να απαιτήσουν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις στο ύψος των σημερινών αναγκών που έχει η εργατική οικογένεια. Να υπερασπιστούν τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνομοσπονδίας που θα γίνει στις 10 Νοέμβρη, με το γνωστό πλαίσιο της συναίνεσης που σταθερά προβάλλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ