ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Με νέα δύναμη μπροστά στις αυξημένες ευθύνες
  • Η κατάθεση της πείρας από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος χαρακτήρισαν τις εργασίες
  • Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να διαλύσουν το συνέδριο

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου

Η πλούσια πείρα που προκύπτει από τις μάχες που έδωσε και δίνει καθημερινά η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ) μαζί με τους εργαζόμενους, μέσα στους τόπους δουλειάς, βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του 6ου Συνεδρίου της ΟΕΚΙΔΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου θέτουν τον κλάδο σε θέση μάχης, βάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη για τις ταξικές δυνάμεις που αναδείχτηκαν εκ νέου στο τιμόνι της Ομοσπονδίας.

Τις εργασίες χαρακτήρισε η γόνιμη συζήτηση, με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης μπροστά στην ανάγκη να ενισχυθούν ολόπλευρα οι αγώνες του κλάδου, στη βάση όσων έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί. Αλλά και μπροστά στην ένταση με την οποία εκφράζεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου, λόγω και της κρίσης. Στη βάση αυτή αναδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, η στρατηγική αντίθεση των δύο γραμμών που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (όπου πρωτοστατούν οι λιγοστές δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο), να χτυπήσουν την Ομοσπονδία με κάθε τρόπο, υπηρετώντας τις επιδιώξεις των εργοδοτών του κλάδου.

Ο Δήμος Θεοδώρου στο βήμα του Συνεδρίου
Ο Δήμος Θεοδώρου στο βήμα του Συνεδρίου
Τα σχέδιά τους να διαλύσουν το Συνέδριο έπεσαν στο κενό. Δρώντας σε κοινό αντι-ΠΑΜΕ μπλοκ, ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση αποχώρησαν από το Συνέδριο μετά από ανυπόστατες κατηγορίες για την εγκυρότητα συνέδρων και κατέθεσαν ένσταση κατά του κύρους του Συνεδρίου. Κίνηση της οποίας τη σκοπιμότητα «τσάκισε» η αποφασιστικότητα με την οποία το Σώμα ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δε θα επιτρέψουν καμία προβοκάτσια σε βάρος της Ομοσπονδίας τους. Οι πραγματικές προθέσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αποκαλύπτονται και από το γεγονός ότι στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχαν σε κοινά ψηφοδέλτια, προκειμένου να χτυπήσουν τον ταξικό χαρακτήρα της Ομοσπονδίας και να σύρουν τους εργαζόμενους στο δρόμο της συναίνεσης που υπηρετούν.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Με την ίδια αποφασιστικότητα, οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο όρισαν ένα απαιτητικό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και άξονα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, η ουσιαστική προστασία των ανέργων, η προστασία και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, ικανοποιητικές ΣΣΕ κτλ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Συνέδριο πήρε απόφαση για πραγματοποίηση απεργίας μέσα στο Νοέμβρη, με ανοιχτή ημερομηνία και σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες και σωματεία.

«Το τρίχρονο που πέρασε, η Ομοσπονδία μας ακολούθησε σταθερά, αταλάντευτα τη γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων στους κλάδους μας και είχε θετική συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης, στο συντονισμό των κλάδων», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δήμος Θεοδώρου. Η Ομοσπονδία πλάτυνε και βάθυνε ακόμα περισσότερο το μέτωπο με την πολιτική της ΕΕ, αλλά και τη λογική της ταξικής συνεργασίας, δουλεύοντας στοχοπροσηλωμένα για τη στερέωση των δεσμών με τους εργάτες του κλάδου, την υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Παρά τις δυσκολίες, τονίστηκε ότι η ΟΕΚΙΔΕ, έδωσε με αποφασιστικότητα τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ο Δ. Θεοδώρου στάθηκε εισηγητικά, μεταξύ άλλων, και στην ανάγκη να ζωντανέψει η λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και η παρέμβαση στους μετανάστες εργαζόμενους, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την επαφή με τις βιοτεχνίες σε περιοχές όπως τα Πατήσια, αλλά και τη μεγάλη μάχη που δόθηκε μαζί με τους μετανάστες εργάτες της «Lady fashion».

«Είναι μεγάλη κατάκτηση η συσπείρωση και η συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους. Είναι μεγάλη κατάκτηση να συναντιούνται δυνάμεις που καταλαβαίνουν, που συνειδητοποιούν ότι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, η εργατική τάξη δηλαδή, και τους ανήκει» τόνισε, χαιρετίζοντας το Συνέδριο και υπογραμμίζοντας τη συμβολή που είχε η ΟΕΚΙΔΕ στην ενδυνάμωση της πάλης συνολικά της εργατικής τάξης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένη πάλη

Στη συζήτηση ξεχείλισαν η ανησυχία αλλά και η οργή που προκαλεί στους εργάτες η ένταση της αντεργατικής επίθεσης. «Ζητούν από μας να πληρώσουμε και να συμπληρώσουμε το κομμάτι της πίτας που χάνουν. Στα κέρδη μόνοι τους, στις ζημιές μαζί. Αυτό πάει πολύ!», υπογράμμισε ο Παύλος Παναγιωτίδης, από τα Κλωστήρια του Ακά, στο Κιλκίς. «Το 2008 στην περιοχή της Λάρισας όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις του κλάδου έκαναν ένα και δύο σεμινάρια για την Υγιεινή και την Ασφάλεια ή την ισότητα των δύο φύλων. Πήραν τους πακτωλούς των χρημάτων, αλλά τίποτα δεν άλλαξε στους τόπους δουλειάς», τόνισε η Ευτυχία Λουτριώτη, από το κλαδικό συνδικάτο του νομού.

***

«Είκοσι χρόνια που δουλεύω στη ΦΑΝΚΟ έχω μάθει ότι η πολιτική του Λαναρά είναι να παίρνει λεφτά και να κάνει μετά απολύσεις, όπως έγινε πριν δυο χρόνια, όταν εγκρίθηκαν τα δάνεια που πήρε και μετά έφυγαν από το εργοστάσιο 100 άτομα», τόνισε η Λίτσα Προύσα, από την Κομοτηνή, ξεμπροστιάζοντας όσους θέλουν τους εργάτες «ουρά» των τραπεζιτών.

***

«Η Ομοσπονδία ήταν κοντά στους εργαζόμενους και πάντα μπροστά, σε όλα τα προβλήματα», σημείωσε ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, που αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν οι επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα βαφεία, όπως το οξικό και το θειικό οξύ. Επίσημα, η ανεργία στην Καστοριά είναι 17%, εγώ λέω πολύ παραπάνω, σε 1.000 γουνεργάτες που δούλευαν τους είπαν να 'ρθουν για δουλειά μετά από ένα μήνα, τόνισε ο Κώστας Λαζαρίδης. Στη θετική πείρα που καταγράφει το πλατύ άνοιγμα στους μετανάστες αναφέρθηκε η Ιουστίνα Ζώτου, μιλώντας για όσα αποκαλύπτει (π.χ. στους «Αφοί Σταυρουδάκη» εργάτες δούλευαν ακόμα και πάνω από 12 ώρες, με ασφάλιση για τις 4 και αμοιβή 3 ευρώ την ώρα) και κατορθώνει (π.χ. στη LADY FASHION όπου ανακλήθηκαν απολύσεις κτλ.), η δράση της ΟΕΚΙΔΕ και του κλαδικού συνδικάτου.

Στο στόχαστρο η κυρίαρχη πολιτική

«Εγινε από ακόμα περισσότερους κατανοητό πως όταν βάζουμε στόχο την κυρίαρχη πολιτική που στηρίζει τους "Λαναράδες", όταν οργανωμένα, συντονισμένα απαιτούμε λύσεις για τα προβλήματά μας έχουμε αποτελέσματα», τόνισε ο Βασίλης Πιτσαλίδης από την «Κλωθώ» (Νάουσα), μεταφέροντας γόνιμα συμπεράσματα από τις προσπάθειες για συντονισμό όλων των εργαζομένων στον Ομιλο Λαναρά.

Η δουλειά για τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών μέσα στα εργοστάσια, για την ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης μέσα στον κλάδο και συνολικά την εργατική τάξη, ήταν μερικά μόνο από όσα θέματα συζητήθηκαν. Με απόφασή του, το συνέδριο καταγγέλλει και ζητά την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης με την οποία το υπουργείο Απασχόλησης ουσιαστικά ζητά πίσω τα 1.000 ευρώ που πήραν οι 1.200 εργαζόμενοι του Ομίλου Λαναρά ως ενίσχυση.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα στην αυριανή απεργία

Στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί, καλεί το Συντονιστικό των ΟΤΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία του κλάδου καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, με κατεύθυνση την κλιμάκωση του αγώνα, τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Αύριο, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί στην πλατεία Ομονοίας, στις 10.30 το πρωί. Η ΔΑΣ ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων «δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα από αποσπασματικές επιδοματικές διεκδικήσεις» και ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία η διεκδίκηση «μόνιμης σταθερής εργασίας με εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενιαίας, για όλους - ανεξαρτήτως του τρόπου πρόσληψης - αν δεν έχει και πρακτικά μέτρα για την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα». Καταλήγει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνολικής απόρριψης του «Καποδίστρια 2».

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Σε σύνολο 117 αντιπροσώπων (παρόντες 113) ψήφισαν 70. Από τα 70 έγκυρα ψηφοδέλτια, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία έλαβε 70 ψήφους, καλύπτοντας έτσι τις 27 θέσεις του Γενικού Συμβουλίου και τις 21 του ΔΣ. Ακόμα, εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (είχε 3).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ