Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Απασχόλησης και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου χαιρέτισε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση γιατρών και εργαζόμενων στο «Αττικόν» |
«Θέλουμε λεφτά για την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία», φώναξαν οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Αττικόν» έξω από το υπουργείο Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Εύα Μελά, και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, με επικεφαλής την Λέττα Μεθωνιού.
Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα στα πολιτικά κόμματα. Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Δεν έχουμε άλλη λύση απ' το να διεκδικούμε. Αφού οι άλλοι τρώνε τρώνε και δεν τους φτάνει, οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να παραιτηθούν απ' τις δίκαιες διεκδικήσεις». Τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα του «Αττικόν» στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομική κρίση στη Βουλή και θα συνεχίσει να παλεύει για τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία του.
Χτες, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι εγκρίθηκε έκτακτο κονδύλι 1.800.000 ευρώ για τις εφημερίες των γιατρών του «Αττικόν», χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη για τις υπερωρίες των εργαζομένων που έχουν να πληρωθούν απ' τον Ιούλη. Εντελώς προκλητικά, το υπουργείο Υγείας, όσον αφορά τις προσλήψεις, αναφέρει ότι παρέλαβε το «Αττικόν» με το 1/3 του προσωπικού και τώρα βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη λειτουργία, ενώ κενές παραμένουν 670 οργανικές θέσεις! Κατά τα άλλα, παραπέμπει για τις εφημερίες και όλα τα θέματα των γιατρών στη συλλογική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ...
Οι γιατροί και εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας εκ νέου την εφημερία αύριο Κυριακή. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του «Αττικόν» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.
Νέα πρόκληση αποτελεί η ανοιχτή κάλυψη που παρέχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης στις αποφάσεις της διεύθυνσης του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΑμΕΑ Γαλατσίου, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε σειρά αντιδημοκρατικών και τρομοκρατικών ενεργειών και αποκλεισμούς μαθητών, προκειμένου να κάμψει κάθε αγωνιστική φωνή στη Σχολή.
Το υπουργείο απάντησε στα αιτήματα των μαθητών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με ενημερωτικό σημείωμα. Εκεί, για τη μη εγγραφή νέων σπουδαστών -κυρίως ανθρώπων με προβλήματα όρασης - το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δε γράφτηκαν, γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Οταν οι νέοι ζητούσαν τηλεκατάρτιση, διαθέτοντας τους δικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Απόλυτη κάλυψη παρέχει και για τις αποβολές των δύο αγωνιστών μαθητών, με την ψευδή κατηγορία ότι προκάλεσαν επεισόδια στη Σχολή. Μάλιστα, σε ρεσιτάλ υποκρισίας αναφέρει ότι για «λόγους κοινωνικής ευαισθησίας», μελετάται η αναστολή των ποινών ως προς το οικονομικό μέρος! Οι μαθητές δηλώνουν ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για όσα τους ανήκουν.
Με μια παραπλανητική και απατηλή απόφαση, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προσπαθεί να εμφανιστεί ως συμπαραστάτης των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και τους εξευτελιστικούς μισθούς. Η απόφαση που ζητά την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για το 48ωρο και 56ωρο -για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα - υπερψηφίστηκε απ' τη ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ) και την ΠΑΣΚ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ). Την καταψήφισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, προτάσσοντας το πλαίσιο της παράταξης που προβάλλει εδώ και δυο χρόνια, όταν οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών άρχισαν τον απατηλό διάλογο με το υπουργείο Υγείας, που οδήγησε ήδη σε αδιέξοδο, ενώ φέρνει προ των πυλών την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών. Επίσης την απόφαση καταψήφισαν η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (στηρίζεται απ' το ΣΥΝ) και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), αλλά προτάσσοντας το πλαίσιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Δηλαδή τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης που οδηγεί ευθέως στην εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Σε συγκέντρωση - συνέλευση, την Κυριακή 9 Νοέμβρη στις 10 π.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), καλεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) Αττικής και Νήσων. Στο μεταξύ, εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) θα γίνουν στις 22 και 23 Νοέμβρη 2008 στα γραφεία του Πανελλαδικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (Μενάνδρου 26, Αθήνα). Αιτήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη 2008.
Από τη συγκέντρωση των εργαζόμενων στο «Αττικόν», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «To θέμα του ΑΣΕΠ είναι πρόσχημα, αυτή τη στιγμή πρέπει να λυθεί το ζήτημα της πλήρους στελέχωσης του "Αττικού" νοσοκομείου που είναι και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μάλιστα στη Δυτική Αττική, με 600 ανθρώπους που λείπουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έχει συμπληρωθεί το προσωπικό. Καλά κάνουν και παλεύουν οι εργαζόμενοι με όλες τις μορφές πίεσης που έχουν στα χέρια τους. Εδώ και τώρα ζητάμε αντιμετώπιση».