Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ο αντίπαλος

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, λέει ο λαός μας. Και, πράγματι, το μεγάλο κεφάλαιο δεν κρύβει ότι κύρια επιδίωξή του είναι να φορτώσει και αυτή την κρίση στους εργαζόμενους και σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνεται η επίθεση ενάντια στην κυριακάτικη αργία και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που μεθοδεύουν τη ριζική διεύρυνσή του. Και λέμε ότι αναζωπυρώνεται γιατί αυτή η προσπάθεια δε σταμάτησε ποτέ. Ηταν και είναι στρατηγική επιδίωξη των ισχυρών του κλάδου στο χώρο του εμπορίου, βεβαίως με την απροκάλυπτη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι του κλάδου. Ενδεχόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου θα έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους, για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Θα δημιουργήσει μάλιστα δυσμενείς προϋποθέσεις για το χρόνο εργασίας συνολικά για όλους τους εργαζόμενους. Πρώτοι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς γαλέρας. Μισθοί, ωράρια, κοινωνικές παροχές, παραπέρα εντατικοποίηση για «να βγουν» τα διευρυμένα ωράρια θα είναι τα άνθη του κακού. Και, επιπλέον, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα στερήσει από χιλιάδες εργαζόμενους τη μοναδική ημέρα ξεκούρασης, την ημέρα που κάθε εργαζόμενος μπορεί να αφιερώσει στην οικογένειά του. Η ανατροπή αυτή θα σημαδέψει ολόκληρη την κοινωνία και τον τρόπο ζωή της.

Θα πληγούν όμως και χιλιάδες μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο του εμπορίου, αφού η επιβολή ενός τέτοιου καθεστώτος στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες μαγαζιά που δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια του κλάδου. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο εμπόριο. Τα μεγάλα μονοπώλια, που ήδη κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορικής πίτας, θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρά, οδηγώντας σε χρεοκοπία τους μικρούς και μεγαλώνοντας έτσι και τις λίστες της ανεργίας και αυξάνοντας τα μερίδιά τους στην αγορά αφού θα έχουν εκτοπίσει τους αυτοαπασχολούμενους.

Να, γιατί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο έχουν κοινό αντίπαλο. Το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές του χώρου, που, με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και αξιοποιώντας τους νόμους «απελευθέρωσης» του ΠΑΣΟΚ, μεθοδεύουν την επίθεση. Στην επίθεση αυτή απαιτείται ένα κοινό μέτωπο όλων αυτών που θίγονται. Απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και η κοινή δράση. Η διεύρυνση του αγώνα με σταθερές θέσεις διεκδίκησης, την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, την παρεμπόδιση της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης σχετικών νόμων και διατάξεων, την κατάργηση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης και γενικά της «ευελιξίας», καθώς και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, είναι αιτήματα που ανταποκρίνονται στα κοινά συμφέροντα όλων αυτών που δουλεύουν και παράγουν τον πλούτο της χώρας. Είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εργαζόμενους, μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και στα μονοπώλια που σαρώνουν δικαιώματα και εισοδήματα. Μόνο αυτός ο αγώνας και η κοινή πάλη μπορούν σήμερα να εμποδίσουν τα χειρότερα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ