ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αλλοι δύο νεκροί του λαϊκού κινήματος

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την κρατική τρομοκρατία

Από τις κινητοποιήσεις των ιθαγενών

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των ιθαγενών
Ο αγώνας του λαϊκού κινήματος στην Κολομβία συνεχίζεται, παρά την τρομοκρατία και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χτες, ο λαός αυτής της πολύπαθης χώρας πλήρωσε και πάλι με το αίμα του. Δύο ακόμη είναι οι νεκροί, ένας 17χρονος και ένας 41 χρόνων, που δολοφονήθηκαν προχτές, όταν οι δυνάμεις καταστολής της αντιδραστικής κυβέρνησης άνοιξαν πυρ κατά ειρηνικής κινητοποίησης ιθαγενών στη νοτιοδυτική περιοχή του Βάγιε ντελ Κάουκα. Μάλιστα, ο ανήλικος φέρει τραύματα πισώπλατα και στο κεφάλι.

Οι οργανώσεις των Ιθαγενών που έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία αντίστασης και αξιοπρέπειας, όπως την ονομάζουν, από τις 12 Οκτώβρη, ζητάνε δικαιώματα στη γη, εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών, σεβασμό στα ήθη και έθιμά τους και αντιτίθενται στη ληστρική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδία των Ιθαγενών της Κολομβίας απέρριψε τη δήθεν πρόταση να αγοράσει η κυβέρνηση και να δώσει εκτάσεις σε ακτήμονες και απαιτεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας στην πόλη Κάλι, 470 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά και δηλώνουν ότι αν δεν το κάνει θα πάνε έως την πρωτεύουσα. Ηδη σε περιοχή κοντά στο Κάλι συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς και από άλλες επαρχίες και ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων στην κοπή του ζαχαροκάλαμου. Σε κινητοποιήσεις προχωράνε σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στα τελωνεία. Η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CUT καλεί σε γενική απεργία.

Η απάντηση της κυβέρνησης Ουρίμπε είναι ότι πίσω από το κίνημα βρίσκεται η αντιπολίτευση και το αντάρτικο κίνημα των FARC, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Ηδη είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα κατά στελεχών του Κολομβιάνικου ΚΚ και άλλων πολιτικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Νέο γύρο ενδο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων προωθεί η αιγυπτιακή ηγεσία συνεχίζοντας τη διαμεσολάβησή της, ενώ παράλληλα φέρεται να αρχίζει και ένα νέο γύρο συζητήσεων με την ισραηλινή πλευρά σχετικά με την αραβική πρωτοβουλία ειρήνευσης, του 2002, που προσφέρει στο Ισραήλ «εξομάλυνση σχέσεων σε αντάλλαγμα με την πλήρη και άνευ όρων ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη». Την ίδια ώρα, η αμερικανική διπλωματική αποστολή ανακοίνωσε την εκχώρηση άλλων 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των χορηγήσεων των δωρητών στην Παλαιστινιακή Αρχή.

ΟΤΑΒΑ.-- Ευθύνη επιρρίπτει έρευνα των καναδικών αρχών σε Καναδούς αξιωματούχους, επειδή, «αν και πίστευαν ότι πράττουν προς όφελος της χώρας τους» συνέβαλαν με κατάθεση ερωτήσεων στη φυλάκιση μεταξύ 2001 - 2004 και στο βασανισμό τριών Καναδών αραβικής καταγωγής σε φυλακές της Συρίας, ως υπόπτων για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις». Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ένας εκ των τριών συνελήφθη σε αμερικανικό αεροδρόμιο και εκδόθηκε στη Συρία, όπου έχει γεννηθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας FBI και CIA με τρίτες χώρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, 50% έναντι 42%, προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα του αντιπάλου του Τζον Μακέιν για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των «Reuters/C-SPAN/Zogby». Παράλληλα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα προκειμένου να «σφετεριστούν» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, που εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Ομπάμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε 36χρονος σεφ από την πόλη Λιντς, επειδή σκότωσε τον εραστή του, τον τεμάχισε, τον μαγείρεψε και έφαγε ένα κομμάτι του.

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.-- «Φωτιά» άναψαν στη Ν. Ζηλανδία οι ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις του «σκιώδους» υπουργού Μετανάστευσης του Εθνικού Κόμματος, Λόκγουντ Σμιθ, που είπε ότι η υψηλή παραγωγικότητα των Ασιατών μεταναστών εργατών οφείλεται στο ότι έχουν... κοντά χέρια!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στην πρώτη θέση των ξένων επενδυτών στη Σερβία κατατάσσεται η Αυστρία, έχοντας «τοποθετήσει» την τελευταία οκταετία πάνω από δύο δισ. δολάρια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Μίλος Μπούγκαριν.

Και η Ινδία στο διάστημα...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μετά την Ιαπωνία και την Κίνα, χτες ήρθε η σειρά τρίτης ασιατικής χώρας, της Ινδίας, να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο διάστημα. Τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η παρθενική μη επανδρωμένη αποστολή, με την εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους «Chandrayaan-1» (σημαίνει «Σεληνάκατος- 1»).

Το σκάφος στοίχισε 56,15 εκατ. ευρώ, έχει βάρος 1,3 τόνους και θα βρίσκεται στην τροχιά της Σελήνης για δυο χρόνια.

Οι Ινδοί ευελπιστούν να στείλουν τον πρώτο τους αστροναύτη στο διάστημα το 2014 και να πραγματοποιήσουν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2020.

ΚΟΥΒΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ανανέωση και ενίσχυση των σχέσεων

ΜΕΞΙΚΟ.--

Η ανανέωση και η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στο Μεξικό και την Κούβα χαρακτήρισαν την επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ο οποίος μάλιστα εκ μέρους του Κουβανού Προέδρου, Ραούλ Κάστρο, παρέδωσε στον Μεξικανό Πρόεδρο, Φελίπε Καλντερόν, πρόσκληση να επισκεφθεί την Κούβα.

Επίσης, στη συνάντηση του Ρόκε με την Μεξικανή ομόλογό του, Πατρίσια Εσπινόσα, υπογράφηκε συμφωνία για την εγγύηση νόμιμης, ασφαλούς και με τάξη μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, όπως δήλωσε, το Μεξικό και η Κούβα είναι θύματα της παράνομης μετανάστευσης, που ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, οι σχέσεις Μεξικού - Κούβας είχαν «παγώσει» μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Μεξικού να προχωρήσει στην έξωση κουβανικής αντιπροσωπείας που διέμενε στο ξενοδοχείο αμερικανικών συμφερόντων «Μαρία Ιζαμπέλ Σέρατον» το 2006, ύστερα από απαίτηση των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας ουσιαστικά τους αντικουβανικούς νόμους Χελμς - Μπάρτον και Τοριτσέλι και στο Μεξικό, μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Χρεοκοπία των ιδιωτικών ασφαλιστικών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που βρέθηκαν χωρίς συντάξεις γιατί είχαν ασφαλιστεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που τσογάριζαν τις εισφορές τους στα χρηματιστήρια και κατέρρευσαν, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νόμο που θα εθνικοποιεί τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για εταιρείες με ευρωπαϊκά και αμερικάνικα κεφάλαια και το κόστος για να πληρωθούν οι συντάξεις ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, που και πάλι θα κληθούν να δώσουν οι εργαζόμενοι.

Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία, αφού το κόμμα της Φερνάντες έχει την πλειοψηφία.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Το Γενάρη του 2009 το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Υπό την ασφυκτική πίεση των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, που πορεύτηκαν επί 7 μέρες, διασχίζοντας 199 χιλιόμετρα βολιβιάνικης γης, από την Κοτσαμπάμπα έως την Πλάσα δε Αρμας στο κέντρο της Λα Πας, με την απαίτηση το Κογκρέσο να κηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης...

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όλα τα κόμματα συμφώνησαν - δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα, όπως η αναδιανομή της γης και η κατανομή των φυσικών πόρων - στα βασικά σημεία του Καταστατικού Χάρτη, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 του Γενάρη του 2009, ενώ προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβρη του 2009, σύμφωνα με το «Bolpress» και το δίκτιο «Telesur». Το νέο Σύνταγμα προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή των αυτόχθονων της χώρας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Παράλληλα, όλοι θα έχουν ίσα δικαιώματα και ανάλογης αξίας «φωνή» στη λήψη των αποφάσεων. «Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχος», δήλωσε ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες λίγο μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης και βρισκόμενος ανάμεσα στους μυριάδες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Κογκρέσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ