ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
Μια μάχη που κερδήθηκε σε στεριά και θάλασσα

Μηνύματα αισιοδοξίας από την απεργιακή κινητοποίηση και την αυξανόμενη συμμετοχή του εργατόκοσμου στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Μια ακόμα σημαντική μάχη κερδήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις την περασμένη Τρίτη. Η μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διοργάνωσε σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα εκατομμύρια των εργατών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που πήραν μέρος στην απεργία είναι το πρώτο σημαντικό και αισιόδοξο στοιχείο. Εξίσου, όμως, σημαντική κατάκτηση, που ανοίγει νέους δρόμους για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Η σταθερά αυξητική τάση που παρουσιάζει η συμμετοχή του εργατόκοσμου στις εκδηλώσεις του ταξικού κινήματος, ιδιαίτερα σε φάσεις όξυνσης της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, όπως είναι και η συγκεκριμένη περίοδος, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Σημαντική παρακαταθήκη και αυτής της απεργίας ήταν η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Πολλοί από αυτούς, για πρώτη φορά, έκαναν το θαρραλέο βήμα και διαδήλωσαν με τις ταξικές δυνάμεις, ψηλώνοντας τον πήχη των διεκδικήσεων, της απαιτητικότητας και της διάθεσης να προσφέρουν στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ. Η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος επιβεβαιώνει τα γερά θεμέλια που έχει ρίξει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Δείχνει την αναγνώριση της προσφοράς και της συνέπειάς του από πλατιές εργατικές δυνάμεις.

Αυτή η δουλειά και το αποτέλεσμά της ούτε τυχαία είναι, ούτε εύκολη. Ξεκινάει βαθιά μέσα στο χρόνο. Στηρίζεται στη στρατηγική αντίληψη του ΠΑΜΕ για το εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Οικοδομείται πάνω στην ενιαία και συλλογική δράση χιλιάδων εργαζομένων, συνδικαλιστών, μέσα στους τόπους δουλειάς, είτε πλειοψηφούν, είτε μειοψηφούν στα σωματεία. Είναι το αποτέλεσμα μιας σταθερής και επίμονης δουλειάς με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που βρίσκει συνέχεια σε κάθε νέα, μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση, με μόνιμη επιδίωξη τη συσπείρωση ολοένα και περισσότερων δυνάμεων για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης. Για την όξυνση της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντά του.

Η προχτεσινή επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Καθώς η κρίση πλησιάζει απειλητικά, χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο και να αφήσουν σε χλωρό κλαρί τη μεγαλοεργοδοσία και τους εκφραστές της. Το φώναξαν οι εργάτες της στεριάς, που από τα χαράματα περιφρούρησαν τα εργοστάσια και εκατοντάδες άλλους τόπους δουλειάς σε όλη τη χώρα. Το δήλωσαν, όμως, και οι εργάτες της θάλασσας, που, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, ξεπέρασαν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του κλάδου, δείχνοντας το δρόμο και την προοπτική, για να γίνει το κίνημα νικηφόρο, να καταγράψει κατακτήσεις. Να ανοίξει πλατύτερους δρόμους στην υπόθεση της υπεράσπισης του δίκιου της εργατικής τάξης, της διεύρυνσης των δικαιωμάτων της.

ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες απεργοί πορεύτηκαν με το ΠΑΜΕ

Την ώρα που η πορεία διαλυόταν στα Προπύλαια, η ουρά της μόλις ξεκινούσε από την Ομόνοια, με κατεύθυνση το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της προχτεσινής πορείας του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ένας μόνο τρόπος υπήρχε: Να την περπατήσει ανάποδα. Να ξεκινήσει λίγο πιο πάνω από τα Προπύλαια, όπου είχε φτάσει η κεφαλή της πορείας λίγο πριν διαλυθεί, έχοντας περάσει από το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Εκείνη ακριβώς την ώρα, η ουρά της πορείας βρισκόταν ακόμα στο σημείο εκκίνησης, την πλατεία Ομόνοιας. Τέτοιος ήταν ο όγκος των απεργών, σε ιδιαίτερα πυκνή διάταξη, που την Τρίτη διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Από τα χαράματα είχε προηγηθεί μια παλικαρίσια μάχη, που από μόνη της έδειχνε τι θα ακολουθούσε. Με δεκάδες απεργιακές φρουρές σε ξενοδοχεία, καταστήματα του εμπορίου, υπηρεσίες, εργοστάσια και εργοτάξια, σε τόπους δουλειάς όλων των κλάδων, από εργάτες και νεολαίους που απελευθέρωσαν δυνάμεις από την εργοδοτική πίεση και την τρομοκρατία, βοήθησαν καθοριστικά στην επιτυχία της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εργάτες, φοιτητές και μαθητές

Από τα πρώτα μαζικά μπλοκ, αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων, που μέχρι τις 31 Οκτώβρη δίνει τη μάχη των εκλογών. Περιμετρικά και πάνω στην πλατεία χιλιάδες απεργοί. Ηλεκτροτεχνίτες, Κλωστοϋφαντουργοί, εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα και Ποτά, στον Τύπο και στο Χαρτί, στα Λογιστήρια, στην ιδιωτική Υγεία, στους ΟΤΑ, στα Θέατρα και στη Λυρική Σκηνή, δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, στο Χρηματοπιστωτικό.

Το μπλοκ με τους μαθητές έδωσε το δικό του τόνο στην πορεία
Το μπλοκ με τους μαθητές έδωσε το δικό του τόνο στην πορεία
Εκεί, στα πλαϊνά της πλατείας και οι φοιτητές. Αλλά και οι μαθητές με το Συντονιστικό των σχολείων τους και τη δική τους συγκέντρωση λίγα μέτρα πιο πάνω από την Ομόνοια, στα Χαυτεία. Με τις φωνές και τα συνθήματά τους να ακούγονται μέχρι την κεντρική εξέδρα.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και επικεφαλής της ΔΗΣΕΚ, η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία στον Κυριακάτικο «Ρ»). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την ΟΓΕ, τη ΔΗΣΕΚ, το ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Αντώνη Λεχωρίτη και από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα.

Με πρωτότυπα συνθήματα για την κρίση και τις ευθύνες της πλουτοκρατίας, με πανό και πικέτες που πάνω τους γράφτηκαν οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος, οι απεργοί πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα, όπου τους υποδεχόταν με συνθήματα μια δεύτερη μικροφωνική. Η φωνή της, όμως, χάθηκε στην κυριολεξία από τον παλμό και τα συνθήματα, όταν από τα μεγάφωνα της κεφαλής ανακοινώθηκε η έκταση της πορείας, λίγο πριν αυτή διαλυθεί στα Προπύλαια.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η συγκέντρωση ανεβαίνει τη Σταδίου
Η συγκέντρωση ανεβαίνει τη Σταδίου
Με χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του, το ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, μετανάστες, για τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία», τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων έδωσε, ακόμη, απάντηση στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, στις λογικές τού "δε γίνεται τίποτα", που σκόπιμα καλλιεργούνται από τις δυνάμεις που υπηρετούν το εκμεταλλευτικό σύστημα». Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση. «Να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας τα ταξικά συνδικάτα, δημιουργώντας επιτροπές αγώνα, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους γιατί η αναμέτρηση θα είναι σκληρή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στους καταπέλτες και στους δρόμους

Ολοήμερη η περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια. Από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η πορεία περνάει μέσα από το λιμάνι
Η πορεία περνάει μέσα από το λιμάνι
Χιλιάδες εργάτες του Πειραιά, από στεριά και θάλασσα, κατέβηκαν χτες στους δρόμους συγκροτώντας μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια το πρώτο λιμάνι της χώρας. Εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, υπάλληλοι από το εμπόριο, ναυτιλιακές εταιρείες και του Δημοσίου, οικοδόμοι και ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, η εργαζόμενη νεολαία, συνταξιούχοι και μαθητές από γυμνάσια και Λύκεια του Πειραιά, έσπευσαν να συγκεντρωθούν κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ.

Οι νέες παρουσίες που καταγράφηκαν στα ταξικά μπλοκ, τα απανωτά συνθήματα που ξεκαθάριζαν την απόφαση των εργατών για «ανυπακοή και απειθαρχία καμία θυσία για την πλουτοκρατία», εξέπεμπαν το ελπιδοφόρο μήνυμα. Ολος αυτός ο εργατόκοσμος πήρε στα χέρια του και την περιφρούρηση της απεργίας στα μηχανοστάσια των ακτοπλοϊκών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά που είχαν κηρύξει ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Εργάτες της στεριάς και νεολαίοι συμπαρατάχτηκαν στους καταπέλτες με τους συναδέλφους τους εργάτες της θάλασσας και δείχνοντας τη δύναμη της αλληλεγγύης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι του Πειραιά.

Οι ομάδες περιφρούρησης από τη νύχτα είχαν πιάσει τα πόστα τους, με το βάρος να «πέφτει» στα καράβια. Στις 10.30 το πρωί η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού είχε γεμίσει ασφυκτικά από απεργούς. «Θριαμβευτική», με απανωτά συνθήματα και βεγγαλικά, ήταν η «είσοδος» στη συγκέντρωση των μαθητών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Αντρέας Πουλικόγιαννης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.

Από τη μάχη της περιφρούρησης στα καράβια
Από τη μάχη της περιφρούρησης στα καράβια
Η πορεία που ακολούθησε, εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, κατευθύνθηκε στο ΥΕΝ. Οι διαδηλωτές, στη συνέχεια, πήραν θέση στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών πλοίων. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά έμειναν συμπαραταγμένοι με τους ναυτεργάτες. Ηταν τέτοια η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα όλων που μπλόκαρε κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ολα τα ακτοπλοϊκά πλοία έμειναν δεμένα στο λιμάνι. Από τα ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ «ΠΑΡΟΣ», «ΙΘΑΚΗ», «ΝΑΞΟΣ», μέχρι τα πλοία της ΑΝΕΚ «ΚΡΗΤΗ 1», «ΕΛΥΡΟΣ»,«ΛΥΣΣΟΣ», των Μινωικών Γραμμών «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», της HSW «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο πέλεκυς της λαϊκής δυσαρέσκειας να πέσει βαρύς σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δήλωσή της σημείωσε: «Ο πέλεκυς της λαϊκής καταδίκης πρέπει να πέσει βαρύς στα κεφάλια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα αυτά ευθύνονται απολύτως για το ότι κάθε χρόνο η ζωή των εργαζομένων είναι χειρότερη. Αλλά, καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που παρασκηνιακά συζητάνε με τις διάφορες προξενήτρες, για να υπάρχει εναλλαγή με κυβέρνηση συνεργασίας που θα είναι απλώς ένα διάλειμμα στην επιστροφή στη δικομματική εναλλαγή».

Σε ερώτημα δημοσιογράφου, για το αν πρέπει να πάμε σε εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν κι απ' ό,τι φαίνεται πιο γρήγορα. Το ζήτημα είναι όμως τι θα βγάλουν οι εκλογές. Γιατί, αυτό που έχει σημασία είναι να αξιοποιηθούν οι εκλογές για την κάθετη πτώση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι μήνυμα λαϊκής πορείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ