ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Αισιόδοξο ξεκίνημα των νέων αγώνων
  • Αμεσα οργανώνονται, κατά τόπους, ενημερωτικές και αγωνιστικές αγροτικές συγκεντρώσεις
  • Στο δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Γενάρη η συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη στη Λάρισα
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη στη Λάρισα
Στις πλάτες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης πέφτει το βάρος της αντίστασης στη σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και της αντεπίθεσης για την ανατροπή της.

Αυτό υπογραμμίστηκε στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας. Και τονίστηκε ότι η αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην ένταση της επίθεσης που δέχεται, χρειάζεται να είναι άμεση, καλά οργανωμένη και αποτελεσματικά συντονισμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσει αμέσως μια ενημερωτική καμπάνια της ΠΑΣΥ στην ύπαιθρο και να οργανωθούν κατά τόπους αγωνιστικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα συγκλίνουν και θα κορυφωθούν σε συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη 2009.

Η εισήγηση που παρουσίασε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, αναφέρεται στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα φέτος, η αγροτιά, λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, η οποία, σε συνδυασμό με τις περικοπές στην ενιαία ενίσχυση και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, έχει συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα και δημιούργησε τραγικές καταστάσεις στον αγροτικό κόσμο. Επισημαίνεται, δε, η άμεση ανάγκη της μεγάλης προσπάθειας που πρέπει να γίνει για την οργάνωση της δουλειάς, η οποία θα βοηθήσει στην επίτευξη των αγωνιστικών στόχων που τέθηκαν από την ΠΑΣΥ. Σημειώνεται, χαρακτηριστικά, ότι είναι αναγκαίο όλα τα αγροτικά στελέχη να «βάλουν τα δυνατά τους», με στόχο να μη μείνει κανένα χωριό όπου δε θα φτάσει το μήνυμα ενός νέου αγροτικού ξεσηκωμού κατά της πολιτικής που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Η παρέμβαση της ΠΑΣΥ - τονίζεται - χρειάζεται να είναι καθημερινή, να γίνεται συστηματικά, με πρόγραμμα, επιμονή και υπομονή, να ξεκινάει «από τα κάτω», αγρότη τον αγρότη, χωριό το χωριό. Τη μικρή ενημερωτική σύσκεψη να διαδέχεται μια μεγαλύτερη, τη μικρή αγωνιστική συγκέντρωση μια μαζικότερη.

Τα στελέχη της ΠΑΣΥ που μίλησαν στη σύσκεψη δεν έκρυψαν ότι, σήμερα, υπάρχουν δυσκολίες στην ανάπτυξη των αγροτικών αγώνων, καθώς πολλοί αγρότες έχουν επηρεαστεί από το κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής που, συστηματικά, συντονισμένα και «μαστορικά», καλλιεργούν, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι, εν διατεταγμένη υπηρεσία τελούντες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού και του συνεταιριστικού κινήματος, κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ κι άλλοι «καλοθελητές».

Εξέφρασαν, όμως, την πεποίθηση, την πίστη και την αισιοδοξία τους, ότι κι αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν, με την αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του συνεπούς αγροτικού κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, που βλέπουν να συρρικνώνεται το εισόδημά τους και να οδηγούνται, με καλπάζοντα ρυθμό και μαθηματική ακρίβεια, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, δε θα μείνουν, για πολύ καιρό, «με σταυρωμένα τα χέρια».

Αλλωστε, όπως είπε ο Β. Μπούτας, «οι αγώνες μπορεί να υποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά ποτέ δε σταμάτησαν καθώς η ΠΑΣΥ, "κόντρα στο ρεύμα" και ξεπερνώντας μύρια εμπόδια, κατόρθωνε να οργανώνει κινητοποιήσεις και, μάλιστα, πολλές ήταν πετυχημένες».

Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια

Ο Γ. Πατάκης, από τη Λάρισα, υπογράμμισε: «Οσα είχε πει και για όσα είχε προειδοποιήσει η ΠΑΣΥ όταν ψηφιζόταν η αναθεώρηση της ΚΑΠ βλέπουμε να επιβεβαιώνονται στο ακέραιο. Αυτό το βλέπουν και οι αγρότες που είναι αγανακτισμένοι. Στο χέρι μας είναι η αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργή και αγώνα». Την ανάγκη να φυσήξει ένας «άνεμος αγωνιστικής αισιοδοξίας στην αγροτιά» επισήμαναν οι, επίσης, Λαρισαίοι, Ρ. Μαρούδας και Χαρ. Αρχοντής.

Ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, επισήμανε: «Ο αγροτικός κόσμος έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες στην ΠΑΣΥ και μας το λέει όπου μας βρίσκει. Μας εκτιμάει και μας εμπιστεύεται. Κι αυτή την εκτίμηση, αυτή την εμπιστοσύνη, αυτό το κύρος που απέκτησε η ΠΑΣΥ πρέπει να το αξιοποιήσουμε, όσο γίνεται καλύτερα, στην προσπάθειά μας να ξαναβγάλουμε τους αγρότες στο δρόμο».

Ο Γ. Σκούφας, από την Κατερίνη, στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες που υπάρχουν να μπουν στον αγώνα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν αφεθεί στο έλεος των μεγαλεμπόρων, τονίζοντας ότι το αίτημα της ΠΑΣΥ για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα βρίσκει μεγάλη απήχηση στον κτηνοτροφικό κόσμο. Στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και πώς αυτά μπορούν να τους «σπρώξουν» στον αγώνα αναφέρθηκε και ο Κ. Χαμπίδης από την Κοζάνη.

Ο Ν. Μωραΐτης, από την Αιτωλοακαρνανία, σημείωσε ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να πειστεί πως η αντιαγροτική πολιτική δε διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται και ότι μέλλον θα έχει μόνο με την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, η οποία, στηριζόμενη στον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο Αλ. Ουγγρίνος, από την Ημαθία, υπογράμμισε ότι για να βγει ο κόσμος από το καβούκι του και να ανορθωθεί το αγροτικό κίνημα χρειάζεται να ζωντανέψουν οι αγροτικοί σύλλογοι που υπάρχουν στα χωριά και να δημιουργηθούν εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Γ. Νικολάου, από τη Φθιώτιδα, παρουσίασε την εμπειρία από τους πρόσφατους αγώνες των ελαιοπαραγωγών στην περιοχή του και τόνισε ότι το δίλημμα για τους μικρομεσαίους αγρότες σε σχέση με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, σήμερα, είναι: «`Η θα μας θάψουν οι νεκροθάφτες, ή θα τους θάψουμε».


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ολα καλά και ωραία στον τουρισμό!

Τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο, ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ

Μια ωραιοποιημένη κατάσταση του τουρισμού και χωρίς αναφορές στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλος.

Ισχυρίστηκε ότι φέτος ο ελληνικός τουρισμός ήταν ο μόνος στη ζώνη του Ευρώ που «άντεξε» σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης, της τιμής του πετρελαίου και του ακριβού ευρώ. Το τουριστικό συνάλλαγμα, είπε, στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 8,5% ενώ αύξηση σημείωσε και η κρουαζιέρα κατά 10%. Αναγνώρισε ότι υπήρξε κάμψη στην πληρότητα των ξενοδοχείων σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κέρκυρα, που οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των αφίξεων των Αγγλων και ανέφερε ότι τα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό αυξήθηκαν κατά 6%.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η λογική της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού έχει αποτύχει, αφού σε αρκετές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, ενώ ο κορεσμός που έχει επέλθει σε κάποιες άλλες έχει δημιουργήσει αδιέξοδα, αφού οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, όπως και οι προηγούμενες ευνοούν τη συγκέντρωση του τουριστικού κλάδου σε λίγα χέρια ενώ παραχωρεί δημόσια περιουσία («Ξενία», λιμάνια, ακτές) στο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο δημιουργεί πανάκριβες για το λαό τουριστικές υπηρεσίες. Επίσης, κατήγγειλε, πως μέσω του χωροταξικού προωθεί την κερδοσκοπία όπως για παράδειγμα στην Ελαφόνησο, όπου αποχαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις ή τα Λουτρά Κυλλήνης που εκποιήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ και δεν μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιούν οι συνταξιούχοι.

Τέλος, τόνισε ότι ο υπουργός απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα. Πρόκειται, είπε, για έναν κλάδο που αποτελεί πειραματικό εργαστήρι για το χτύπημα κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ