ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Ποιες είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τη ΝΔ η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στην πρόταση, που υπογράφουν ο Κ. Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ, αναφέρεται ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «έχει σημαντικές πτυχές οι οποίες άπτονται του δημόσιου συμφέροντος».

Στο κείμενο περιέχεται ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν τα συμφέροντα του δημοσίου με τις αποφάσεις της, σχετικά «τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων». Ομως, ζητείται η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αφού, όπως τονίζεται, «λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε (σ.σ. κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίστηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή». Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι χωρίς να παρακωλύεται καθ' οιονδήποτε τρόπο η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξή της, πρέπει η Βουλή με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής να διερευνήσει «το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου».

Δηλώσεις Ρουσόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Πάγια αρχή της ΝΔ είναι ότι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σε περίπτωση που μια υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα. Μετά όμως τις χθεσινές εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης (σ.σ.: τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση Βατοπεδίου), ο πρωθυπουργός αποφάσισε η ΝΔ να καταθέσει σήμερα αίτημα εξεταστικής επιτροπής για το θέμα που έχει ανακύψει με τη Μονή Βατοπεδίου». Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα προανακριτικής επιτροπής, απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά».

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Για να παρθεί απόφαση γίνεται φανερή ψηφοφορία και απαιτείται σχετική πλειοψηφία, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών. Η Εξεταστική Επιτροπή διερευνά κάθε πτυχή της υπόθεσης και μπορεί να καταλήξει στην απόδοση πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών σε υπουργούς.

Εάν αυτές διαπιστωθούν (ποινικές ευθύνες υπουργών) τις διερευνά στη συνέχεια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και στην περίπτωση που κατά την πλειοψηφία αποδειχθούν τότε ο υπουργός παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο.

Για τη σύστασή της απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και η απόφαση σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία, στην οποία δεν παίρνουν μέρος οι υπό κατηγορία υπουργοί. Εάν η πρόταση απορριφθεί δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για το ίδιο θέμα παρά μόνο εάν προκύψουν νέα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, ποινικά αδικήματα που έγιναν κατά τη θητεία της προηγούμενης Βουλής παραγράφονται τον Ιούνη του 2009 αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα η όλη διαδικασία πρέπει να κινηθεί στις δύο πρώτες Συνόδους της τρέχουσας περιόδου της Βουλής. Οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη παραγραφεί.

Παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Λιάνα Κανέλλη ζήτησε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πολιτικός προϊστάμενος του Αγίου Ορους, ο οποίος είναι διορισμένος από την κυβέρνηση και παρά τα όσα γίνονται με τη Μονή Βατοπεδίου παραμένει «άφαντος».

ΠΑΣΟΚ
Κάνει ρελάνς με πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή

Αναζητώντας νέο πεδίο συγκάλυψης των τεράστιων πολιτικών ευθυνών του για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου και επιχειρώντας να αξιοποιήσει ένα τεράστιο σκάνδαλο στο πεδίο της δικομματικής «αντιπαράθεσης», το ΠΑΣΟΚ επέλεξε χτες να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να μείνουν έξω από κάθε διερεύνηση τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης γύρω από τη δυσώδη υπόθεση.

Με πρόταση που κατέθεσαν στη Βουλή 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Π. Δούκα και τον Ευάγ. Μπασιάκο «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», ενώ επίσης ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για «ηθική αυτουργία στην τέλεση αυτών των αδικημάτων» και για τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Θ. Ρουσόπουλο, καθώς και για «την τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων».

Στην πρότασή τους «σημειώνουν ότι η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυσή της» και αναφέρουν ότι «επείγει η κίνηση της διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επιχειρώντας να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν «εξυγιαντή» των σκανδάλων, ισχυρίστηκε ότι με την «κατάθεση αυτής της πρότασης, είναι μια κίνηση ευθύνης, (...) για να αποδοθούν ευθύνες και να αποτραπεί η παραγραφή των αδικημάτων». Ο ίδιος κάλεσε τη ΝΔ «να συναινέσει και να ψηφίσει την πρόταση σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής».

Με δηλώσεις του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι η σύσταση και η λειτουργία της προανακριτικής δεν παρεμποδίζει και την παράλληλη λειτουργία Εξεταστικής Επιτροπής, εάν υπάρχουν άλλου είδους θέματα, θεσμικά ή πολιτικά, τα οποία πρέπει να εξεταστούν.

ΣΥΡΙΖΑ
Εξεταστική σε βάθος χρόνου και σ' εκτεταμένο πεδίο

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος δεκαετίας τα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου ζήτησε χτες ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει συγχρόνως εξεταστική και σε εκτεταμένο πεδίο, για τα οικονομικά, «αλλά και τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις των δραστηριοτήτων της ηγεσίας της Μονής Βατοπεδίου με παρακρατικές δυνάμεις και με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών».

Ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε ακόμα την άμεση παράδοση στη Βουλή του φακέλου που έχουν οι εισαγγελείς, ενώ δεν απέκλεισε, εφόσον υπάρξει σχετική εκτίμηση, να προχωρήσει η σύσταση «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης». Τέλος, διαφώνησε με τη στάση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαραθέσει στην εξεταστική την προανακριτική επιτροπή.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Πλήρη διερεύνηση με όλους τους τρόπους

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου:

«Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι το ΚΚΕ ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου με όλους τους τρόπους και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για να αποκαλυφθεί η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και οι συναλλαγές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες να προχωρήσουμε και σε Προανακριτική Επιτροπή».

Προανακριτική ζητά κι ο ΛΑ.Ο.Σ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης διαφώνησε με την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή γιατί «είναι πολλή κουβέντα αλλά όχι ουσία, όπως μέχρι στιγμής έχει αποδείξει η εμπειρία από αυτές τις επιτροπές». Αντίθετα ζήτησε προανακριτική επιτροπή «για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε αυτούς που τους ανήκουν».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παρακαλούν τους δύο εισαγγελείς να επιστρέψουν

Σε ένα μήνα περίπου πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος, ο οποίος χτες εμφανίστηκε ως ο ...μόνος αρμόδιος για το μέλλον της δικογραφίας, αν δηλαδή θα πάει και πότε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, η έρευνα θα συνεχιστεί από την εποπτεύουσα εισαγγελέα Εφετών Ε. Σπυροπούλου, η οποία μελετά τη δικογραφία. Στην περίπτωση που οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου τελικά παραμείνουν στο Σώμα, κατά τον Κ. Καρούτσο, οφείλουν να συνεχίσουν την παραγγελία του προϊσταμένου τους. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Κ. Καρούτσος, η έρευνα γίνεται κατ' εντολή του και αυτός θα διατάξει αν διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ή όχι και όταν η κρίση τους είναι τεκμηριωμένη, θα ληφθεί υπόψη!

Μέχρι στιγμής, οι δύο εισαγγελείς δεν ανακαλούν την παραίτησή τους, παρά τις πιέσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Γκλέτσος επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με την Ελ. Σωτηροπούλου και της ζήτησε να συνεχίσουν με τον Ηλ. Κολιούση το έργο τους και πως η ηγεσία του υπουργείου τους περιβάλλει με εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Η Ελ. Σωτηροπούλου φέρεται να επιφυλάχτηκε να απαντήσει και ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί. Ο γενικός γραμματέας θα επικοινωνήσει και με τον Ηλ. Κολιούση, ο οποίος έχει δηλώσει ασθένεια.

Τέλος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με χτεσινή ανακοίνωσή της, ζητούσε από τους δύο εισαγγελείς να ανακαλέσουν την παραίτησή τους και τους καλούσε να καταγγείλουν ευθαρσώς από ποιον πιέστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ