ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική φρεγάτα πλέει προς τη Σομαλία

Απέπλευσε από τη Σούδα η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» ως μέλος ΝΑΤΟικής αρμάδας και με αποστολή την αντιμετώπιση των ...πειρατών

Προς τα παράλια της Σομαλίας και τον κόλπο του Αντεν πλέει από χτες η μόνιμη ΝΑΤΟική δύναμη Μεσογείου, όπου συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής», με πρόσχημα την «προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας» και την ελεύθερη διακίνηση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» από τους «πειρατές».

Η ΝΑΤΟική αρμάδα της Μεσογείου «SNMG-2» (Μόνιμη Ναυτική Διασυμμαχική Δύναμη «Alliance's Standing Naval Maritime Group») απέπλευσε χτες από τη βάση της Σούδας με προορισμό το λιμάνι του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, όπου αναμένεται να φθάσει σήμερα. Τα πληρώματα των πλοίων παραβρέθηκαν στα χτεσινά εγκαίνια του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠΑ) που λειτουργεί στη Σούδα. Η παρουσία των πλοίων στη Σούδα σχετίζεται με την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στο εν λόγω ΝΑΤΟικό Κέντρο σε αποστολές «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και σε νηοψίες. Ακολούθως θα περάσουν τα στενά του Σουέζ και αφού διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσα θα κατευθυνθούν προς τα στενά του Αντεν.

Το ΝΑΤΟ επεκτείνει έτσι, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση της τελευταίας συνόδου των υπουργών Αμυνας στη Βουδαπέστη αλλά και σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πεδίο δράσης του στη θαλάσσια περιοχή της Δ. Αφρικής, με πρόσχημα την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της... »

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την τρίτη ενότητα της Εκθεσης με τίτλο «Κόμμα Διεθνιστικό - Πατριωτικό»

«Κόντρα στην αντεπανάσταση». Αριστερά, βλέπουμε φωτογραφίες από τα εγκλήματα των δυνάμεων της αντεπανάστασης κατά των κομμουνιστών σε Ουγγαρία το '56 και Τσεχοσλοβακία το '68. Δεξιά φωτογραφίες από τις συναντήσεις των ΚΚ καθώς και η απόφαση του 17ου Συνεδρίου «για τον Διεθνή Κομμουνιστικό Πόλο»
«Κόντρα στην αντεπανάσταση». Αριστερά, βλέπουμε φωτογραφίες από τα εγκλήματα των δυνάμεων της αντεπανάστασης κατά των κομμουνιστών σε Ουγγαρία το '56 και Τσεχοσλοβακία το '68. Δεξιά φωτογραφίες από τις συναντήσεις των ΚΚ καθώς και η απόφαση του 17ου Συνεδρίου «για τον Διεθνή Κομμουνιστικό Πόλο»
«Από την Κομιντέρν/ ως των κερμάτων τη λάμψη,/ σφυρί και δρεπάνι/ στο μεταλλικό καπίκι,/ ολόκληρη/ εποποιΐα έχουνε γράψει - / τα βήματα του Ιλιτς/ από νίκη σε νίκη».

Με αυτό το απόσπασμα, από το ποίημα «Λένιν» του ποιητή της επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ξεκινά η τρίτη ενότητα της Εκθεσης Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Νίκαιας «Μάνος Λοΐζος», με τίτλο «Κόμμα Διεθνιστικό Πατριωτικό».

Βήμα προς βήμα, παρακολουθούμε στη συνέχεια τη διεθνιστική και πατριωτική δράση, την αλληλεγγύη που έδωσε και πήρε το ΚΚΕ, στη διάρκεια των 90 χρόνων, της μέχρι σήμερα πορείας του. «Πάντα στο πλευρό του Οκτώβρη», σημειώνεται εξαρχής, μαζί με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη «Ρουσσία». Εκεί και οι φωτογραφίες από τους κομματικούς πυρήνες Νο44 και Νο114 του ελληνικού τμήματος του χωριού Μιχαΐλοβκα της Αμπχαζίας, την πρώτη περίοδο της σοβιετικής εξουσίας.

«Αναπόσπαστο τμήμα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος», τιτλοφορείται το επόμενο ταμπλό. Η απόφαση του Β' Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, που αποφασίζει την προσχώρηση από τη Β' στη Γ' Διεθνή, καθώς και οι φωτογραφίες των Ελλήνων κομμουνιστών Λιγδόπουλου και Αλεξάκη, οι οποίοι δολοφονήθηκαν εκείνη την περίοδο, κοσμούν το ταμπλό.

Συνεχίζουμε, βλέποντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη που έδωσε το ΚΚΕ. «Με τους κομμουνιστές όπου Γης», αναφέρεται στο επόμενο βήμα μας. Οι μαχητές του λόχου «Νίκος Ζαχαριάδης» στον Ισπανικό Εμφύλιο, και η πορεία συμπαράστασης στο λαό της Ισπανίας που διοργάνωσε το ΚΚΕ το 1938, δίνουν το στίγμα. «Δίπλα στους λαούς», γράφει το παρακάτω ταμπλό και δείχνει τις συναντήσεις του Χαρίλαου Φλωράκη με τον ηγέτη της Κούβας το 1987, αλλά και την ομιλία της σημερινής ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην Κούβα. Εκεί, παρουσιάζεται και η ιστορική φωτογραφία από την πρώτη Μπριγάδα Αλληλεγγύης της ΚΝΕ, με την ονομασία «Σωτηρία Βασιλακοπούλου», στη Νικαράγουα, το 1985.

Η υποενότητα αυτή, της αλληλεγγύης, κλείνει με τον τίτλο: «Περήφανο για την αλληλεγγύη που έδωσε και πήρε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης - Την ίδια πολιτική συνεχίζει και σήμερα». Οι φωτογραφίες του Γάλλου ποιητή Πολ Ελιάρ στο Γράμμο, του Λουί Αραγκόν με τον Γιάννη Ρίτσο, του ιστορικού, πλέον, πανό στην Ακρόπολη του ΠΑΜΕ το 2004, δίνουν ακριβώς αυτό το στίγμα.

Με τους κομμουνιστές όπου Γης

Προχωράμε, και στο επόμενο ταμπλό βλέπουμε φωτογραφίες από τη ζωή στη Σοβιετική Ενωση. «Με τους κομμουνιστές όπου Γης», διαβάζουμε. Και παρακάτω: «Το ΚΚΕ πρόβαλε και θα συνεχίσει να προβάλλει τις κατακτήσεις των εργαζομένων στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, το ρόλο της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών στην πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». Η ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τίτλο «η σκέψη μας σε σένα, πατρίδα μας», είναι η επόμενη ενότητα.

«Κόντρα στην αντεπανάσταση», είναι η επικεφαλίδα στο παρακάτω ταμπλό, όπου σημειώνεται πως «το ΚΚΕ χαιρέτησε τη διεθνιστική βοήθεια του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ουγγαρία (4/11/1956) και στην Τσεχοσλοβακία (21/8/1968)». Εκεί, επίσης, υπάρχει ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που δείχνει τις σφαγές των κομμουνιστών στις δύο αυτές χώρες από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης.

Στην «κοινή διεθνή δράση», το Κομμουνιστικό Κόμμα χαράζει και σήμερα την ίδια ρότα. Οι συναντήσεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων το 2000, 2002, 2004 και 2005 δίνουν ακριβώς αυτό τον τόνο. Εκεί και η απόφαση του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, «για τον Διεθνή Κομμουνιστικό πόλο».

Ιστορικές στιγμές διεθνισμού

Η ενότητα αυτή κλείνει με ιστορικές στιγμές διεθνιστικής δράσης του ΚΚΕ. Η εναντίωση στη Μεγάλη Ιδέα και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ήταν από τις βασικές θέσεις των Ελλήνων κομμουνιστών. Σε αυτό το ταμπλό, υπάρχει και η φωτογραφία ενός σπάνιου περιοδικού - ντοκουμέντου, της «Φωνής του Εργάτου» («Voice of the Worker»), που εκδιδόταν για τους Ελληνες μετανάστες της Νέας Υόρκης.

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του '40 και η δράση των κομμουνιστών, είναι η επόμενη λαμπρή σελίδα της δράσης του ΚΚΕ. Εκεί, δεσπόζει η φωτογραφία του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 1931 - 1956, το γράμμα των Ακροναυπλιωτών εξόριστων κομμουνιστών προς τον Μεταξά, για να πολεμήσουν στο μέτωπο, και το έγγραφο του διευθυντή Ασφαλείας Εβερτ ότι οι Γερμανοί πήραν τον Ζαχαριάδη.

Το απόσπασμα της περίφημης απολογίας του Μπελογιάννη, «Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της», είναι το τελευταίο ταμπλό της ενότητας. Και εκεί σημειώνεται: «Το ΚΚΕ δεν υπέγραψε»...

Ραντεβού για ομαδικές επισκέψεις

Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», Θηβών 245 στη Νίκαια, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Οι ώρες λειτουργίας, υπενθυμίζεται, είναι από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., εφτά μέρες τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι, για την καλύτερη λειτουργία του χώρου και για να διευκολύνεται η ξενάγηση, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι φορείς και, γενικότερα, οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας ατόμων, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, πρέπει να επικοινωνούν τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα στο τηλέφωνο 210.4934.390 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e90kke@gmail.com, για να κλείνουν ραντεβού για την επίσκεψη.

Επισκέπτονται την έκθεση

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ομαδικές επισκέψεις στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Αναλυτικά:

Σήμερα, Τετάρτη 15 Οκτώβρη:

  • 17.30 ΟΒ 1ου και 2ου έτους Ιατρικής
  • 18.00 ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Ελευσίνας
  • 19.00 ΚΟΒ Νεάπολης - Κοκκινιάς
  • Τομεακή Οργάνωση ΣΓΤΚΣ της ΚΝΕ

Αύριο, Πέμπτη 16 Οκτώβρη:

  • 18.00 ΤΟ ΣΤΕΤΡΟΔ της ΚΝΕ
  • 18.30 ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς

Σάββατο 18 Οκτώβρη:

  • 10.00 Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ
  • 10.30 Φιλοσοφική Σχολή
  • 11.00 Εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη»
  • 17.00 ΤΟ 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ
  • 18.00 ΕΣΑΚ - Εκπαιδευτικοί Βύρωνα
  • 18.00 ΤΟ ΣΕΥΠ της ΚΝΕ
  • 18.00 ΟΒ Μηχανολόγων της ΤΟ ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ
  • 18.30 Σύλλογος Γυναικών Αγίας Σοφίας Πειραιά
  • 19.30 ΤΟ ΣΔΟ Πειραιά της ΚΝΕ
  • ΤΟ Αιγάλεω και Βορειοδυτικών της ΚΝΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ