ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!

Κάλεσμα της ΠΚΣ μπροστά στην κινητοποίηση της 21ης Οκτώβρη

Από την κινητοποίηση φοιτητών - σπουδαστών την περασμένη βδομάδα
Από την κινητοποίηση φοιτητών - σπουδαστών την περασμένη βδομάδα
Η επιχείρηση «ιδιωτικοποίησης» και υποβάθμισης της εκπαίδευσης μέσα από την αναγνώριση των κολεγίων, οι μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία και η μετακύληση του οικονομικού βάρους στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους με διάφορους τρόπους (όπως περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων), είναι οι βασικές αιχμές πάλης που θέτει η Πανσπουδαστική ΚΣ στο αγωνιστικό της κάλεσμα προς φοιτητές και σπουδαστές μπροστά στην κινητοποίηση της 21ης Οκτώβρη.

«Η οικονομική κρίση των τελευταίων βδομάδων αποδεικνύει τη χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος όποια διαχείριση κι αν έχει», επισημαίνει η ΠΚΣ και τονίζει: «Η προσπάθεια να μετακυλιστεί η κρίση στις πλάτες των οικογενειών μας θα μας βρει απέναντι»!

Οι εξελίξεις με τα ΚΕΣ (νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση και οδηγία 36/05 της ΕΕ) προμηνύουν ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των ΑΕΙ, τονίζει η ΠΚΣ σημειώνοντας: «Πέρα από την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοκολεγίων θέλουν να κάνουν και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να λειτουργούν με τις ίδιες προϋποθέσεις: Ακριβοπληρωμένη αμάθεια και δεξιότητες μιας χρήσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, με τον επιχειρηματία μέσα να κατευθύνει τι θα μαθαίνουμε και τι έρευνα θα γίνεται».

Επίσης, η ΠΚΣ καταγγέλλει το νέο προϋπολογισμό «πείνας, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης», επισημαίνοντας όμως ότι «τα δήθεν αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά με βάση το ΑΕΠ, είναι η παραλλαγή του ίδιου νομίσματος, αφού το ΑΕΠ περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές δαπάνες. Τα "αιτήματα" αυτά ανοίγουν το δρόμο και για να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και για να εισβάλλουν με καλύτερους όρους οι επιχειρηματίες στην Παιδεία. Είναι κοινή κατεύθυνση όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», τονίζει.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει στις σχολές η ΠΚΣ απαιτεί:

  • Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια, να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ.
  • Ολα τα απαραίτητα για τη διδασκαλία βιβλία σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σπουδαστές άμεσα και δωρεάν: Να μην περάσει η κάρτα και η «λίστα» συγγραμμάτων!
  • Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
  • 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Μισθοί που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Οχι στα ψίχουλα που υπογράφει η ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους.
  • Κανένας νέος ανασφάλιστος. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό και υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να μην περάσουν τα μέτρα για τη διάλυση του ασφαλιστικού. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
  • Να ανασυγκροτηθεί μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Με δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Κανένας φοιτητής - σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα!

Η ΠΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να συμπορευτούν με τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 21 Οκτώβρη, ξεκαθαρίζοντας: «Δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιήσουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα σαν κλακαδόρο των συμβιβασμένων σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ - ΟΛΜΕ (...) Το "πανεκπαιδευτικό" τους μέτωπο, οι "πανεργατικές" κορόνες τους είναι μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, των εργατών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών. Δε θα αφήσουμε να εκμεταλλευτούν την αγανάκτησή μας αυτοί που υπογράφουν τους μισθούς πείνας με τους βιομηχάνους, που εισήγαγαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (...) που συμμετέχουν στο στημένο διάλογο για την Παιδεία, που (...) θέλουν να μετατρέψουν την απεργία σε φιέστα "γάμου" της "κεντροαριστεράς" την ώρα που ξεπουλούν δικαιώματα και αγώνες, που υπονομεύουν την απεργία».

Ουσιαστική εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας

Συζητήθηκε προχτές στη Βουλή, σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Προκλητικά ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι γονείς δεν πληρώνουν τα βιβλία

Ωμά ψεύδη ξεστόμισε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ισχυριζόμενος ότι τάχα οι μαθητές δεν αγοράζουν τα βιβλία ξένων γλωσσών στα σχολεία. Από την αρχή της χρονιάς, είναι πλήθος οι καταγγελίες των γονιών, που για άλλη μια φορά τους καλούν να πληρώσουν για τα βιβλία των παιδιών τους, ενώ η δωρεάν διανομή των ξενόγλωσσων βιβλίων αποτελεί αίτημα και των μαθητών που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε κινητοποιήσεις. Ισως γι' αυτό ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι τάχα τα βιβλία διανέμονται δωρεάν στους μαθητές είτε απευθείας από το υπουργείο είτε μέσω των σχολικών επιτροπών, προκειμένου να υποβαθμίσει και να ακυρώσει και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.

Γιατί κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει ο υφυπουργός ότι οι σχολικές επιτροπές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, στερούνται χρημάτων, γιατί οι δήμοι δεν τους προωθούν τα κονδύλια που προορίζονται για τα σχολεία ή το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση και ...«περικοπές». Ετσι, στο θέμα των ξενόγλωσσων βιβλίων, οι σχολικές επιτροπές παίζουν συχνά το ρόλο του «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στους γονείς και στο εμπόριο, προσπαθώντας να ...εξασφαλίσουν εκπτώσεις από τα βιβλιοπωλεία ή να φωτοτυπήσουν κάποια αντίτυπα κ.ο.κ.

Το θέμα της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα σχολεία και κατ' επέκταση και της αγοράς των βιβλίων, συζητήθηκε προχτές στη Βουλή με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Ο Γ. Γκιόκας ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επαρκή εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Α. Λυκουρέντζος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ουσιαστική εκμάθηση ξένων γλωσσών, αφού ήδη στα δημόσια σχολεία διδάσκεται η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική και η Ιταλική γλώσσα και η πιστοποίηση, είπε, της επάρκειας γνώσης των γλωσσών αυτών γίνεται με τις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Ξέχασε όμως ότι στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μαθαίνει ξένες γλώσσες στο φροντιστήριο, ενώ το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στη διαφήμισή του για το κρατικό πιστοποιητικό, παρακινεί τους μαθητές «ξένες γλώσσες μάθετε όπως θέλετε... Πιστοποίηση όμως από το κράτος».

Αναφερόμενος στα βιβλία, ο υφυπουργός είπε ότι διανέμονται δωρεάν (εκτός από ένα μόνο τεύχος στο Λύκειο για το οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αγορά πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να το τυπώσει και να το διανείμει δωρεάν).

Η αυτονόητη υποχρέωση για την επαρκή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας χωρίς επιβάρυνση δεν τηρείται από την κυβέρνηση όπως δεν τηρούνταν και από τις προηγούμενες, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Γκιόκας και ζήτησε το αυτονόητο: Κρατική μέριμνα, προκειμένου η ουσιαστική γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας να γίνεται δωρεάν και με ουσιαστική εκπαίδευση και όχι στη λογική της σκόρπιας γνώσης και των δεξιοτήτων που ακολουθείται σήμερα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διαφήμιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

«Βήμα» δημιουργίας εντυπώσεων με διάχυτη την απεγνωσμένη προσπάθεια της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να πείσει για το «έργο» της και τις παροχές της προς τους φοιτητές, αποτέλεσε για άλλη μια φορά η ετήσια «φιέστα» υποδοχής πρωτοετών φοιτητών που οργάνωσε χτες το πρωί η διοίκηση του Ιδρύματος.

Η πρυτανεία δήλωσε μεταξύ άλλων περήφανη για τη φοιτητική μέριμνα(!) όταν οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόνο το 9% των - 15.000 συνολικά - φοιτητών, οι οποίοι εξωθούνται στα νοίκια, καταβάλλοντας επιπλέον ποσά για βιβλία, σημειώσεις και συγκοινωνία. Σύμφωνος με την πολιτική εισβολής των ιδιωτών μέσα στα πανεπιστήμια, ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης διαφήμισε τις ενέργειες της διοίκησης για χορήγηση υποτροφιών από το Ιδρυμα Λάτση, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ιωαννίνων, την «Ιντεραμέρικαν», με στόχο στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος να εισβάλουν και η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκρινε δε, ως όρο, την εσωτερική αξιολόγηση για να προχωρήσει η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων σε τμήματα και κάλεσε τους φοιτητές να συμμετέχουν στα προγράμματα «ΕΡΑΣΜΟΣ» το οποίο «είναι συνυπεύθυνο, όπως είπε, για το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων».

Η ΠΚΣ με τη δυναμική της παρουσία και με βροχή συνθημάτων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κάλεσε τους φοιτητές να μην «τσιμπήσουν», να μη δείξουν καμία ανοχή στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν οι εγχώριοι υποστηρικτές της ΕΕ, αλλά να παλέψουν για πτυχία άξια που θα οδηγούν σε μόνιμη εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ