ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
Τρελά κέρδη

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Είναι ωραίοι οι καπιταλιστές. Κι ακόμα πιο ωραία τα παπαγαλάκια τους. Κι έτσι κι αλλιώς. Και ναι στις κρατικοποιήσεις στις ΗΠΑ και όχι στις κρατικοποιήσεις εδώ. Και παρακαλώ, όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οταν το καράβι κινδυνεύει, το κρίσιμο είναι να κυβερνηθεί σωστά. Σωστοί οι αστοί. Σου λέει, βρε αδερφέ, θέλει πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι αυτή η τρικυμία είναι η σωτηρία μας. Ενα κόλπο γκρόσο και σε μια νύχτα τεράστια κεφάλαια πέρασαν από μια ομάδα καπιταλιστών σε μια πιο μικρή ομάδα καπιταλιστών. Οτι αυτό έχει και θύματα παρά κάτω, γράψτο σαν παράπλευρη ζημιά. Ασε που επιτέλους οι άνθρωποι μπαίνουν πάνω από τα κέρδη και δικαιώνεται το «φόρουμ» που επέμενε ότι θα συμβεί. Το ακόμα καλύτερο είναι που νίκησε η Δημοκρατία!

Δες την εξέλιξη: Βάζουν τα χεράκια τους και βγάζουν τα ματάκια τους. Πάνω που ακόμη και ο Κρούγκμαν χαρακτήρισε «δικτατορία των μονοπωλίων» το πολίτευμα στις ΗΠΑ, ήρθε η ίδια η καπιταλιστική κρίση να επαναφέρει τη Δημοκρατία, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το σύστημα όχι μόνο αυτορρυθμίζεται, αλλά παίρνει και δραστικά μέτρα ενάντια σ' όποιον το συκοφαντεί.

Οπως και να 'χει έχουμε μπει σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Οπου το μόνο σίγουρο είναι πως οι συνειδήσεις των εργατών έχουν αρκετό υλικό να τραφούν και να οδηγηθούν μέσα από τις αναλύσεις τους σε ενδιαφέρουσες καταλήξεις.

Ασχετο: τι ιδεολογικό τραλαλά κι αυτό. Η μία εφημερίδα του ΣΥΝ να πανηγυρίζει για τη νίκη του κινήματος και να προβλέπει αύριο σοσιαλισμό και η άλλη, με τη μεγάλη κυκλοφορία, να καταλήγει στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δεν είναι κατάκτηση, αλλά κι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ασε το άλλο το βλάσφημο, να ονομάζει την ΕΕ Ενωση Επιχειρήσεων! Γρήγορα στον Εφραίμ για εξομολόγηση για το αμάρτημα της εξύβρισης των θείων. Με ποια από τις δυο γραμμές θα κινηθεί ο ΣΥΝ; Και με τις δυο. Γιατί ισχύει η καθ' όλα πεζή εκτίμηση που κάνουν οι κομμουνιστές. Οτι όλο αυτό είναι ακριβώς ο οπορτουνισμός... Από τη μια, «αριστερή απόχη» κι, απ' την άλλη, πανηγύρια για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό.

Εχουμε μαλλί να ξάνουμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΝΙΚΗΣΕ;

ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ: «Στις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η "κρατικοποίηση" ήταν ένα έσχατο μέτρο για την επιβίωση του συστήματος (...) στην Ελλάδα χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί σταδιακά η αποκρατικοποίηση των τραπεζών. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εντυπωσιακό. Δημιουργήθηκε ένας δυναμικός τομέας παραγωγής πλούτου, απασχόλησης που συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας (...) θα ήταν λάθος και οπισθοδρόμηση εάν η κυβέρνηση συμπεριλάβει στα μέτρα που θα εξαγγείλει και κινήσεις που οδηγούν σε (επανα)κρατικοποίηση τραπεζών» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΠ' Τ' ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ: «τι ακριβώς προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (...) όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ευρωζώνη - όπου η Ελλάδα εντάχθηκε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ για να είναι ασφαλέστερη έναντι (και) τέτοιων κρίσεων - τι περισσότερο απ' όσα πράττει ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών ή ο Σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός αναμένει; (...) το ζητούμενο γι' αυτόν δεν πρέπει να είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης αλλά να κυβερνηθεί σωστά το καράβι μέσα στην τρικυμία» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΤΡΙΚΥΜΙΑ: «είναι η εποχή τρικυμιώδης. Γι' αυτό και δεν πρέπει να απορεί κανείς πώς οι χθεσινοί πωλητές μετεβλήθησαν σε αγοραστές, πώς οι κήρυκες των ιδιωτικοποιήσεων σε όψιμους κρατιστές και οι άλλοτε υπερασπιστές της ελευθερίας των αγορών, σε θιασώτες του μεγάλου και ισχυρού κράτους» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΝΙΚΗ! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ! «η ενίσχυση του ρόλου του κράτους στον τραπεζικό τομέα δίνει νέες δυνατότητες να εφαρμοστούν άλλες οικονομικές πολιτικές υπέρ των πολλών» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

Ε, ΜΗ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΩΡΑ... «με τις κρατικοποιήσεις και τις κρατικές παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,3 τρισ. ευρώ, που αποφάσισαν οι 16 ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης (...) θα γίνουν και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τις οποίες ήταν πάντα φειδωλή η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι μάλλον Ενωση Επιχειρήσεων» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να ξεσηκωθεί ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από τα λαϊκά στρώματα

ΤΑ ΝΕΑ: Με δάνεια φωτιά βγάζουν τα σπασμένα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε ύφεση η κρίση

Η ΧΩΡΑ: Πυρετός στις τράπεζες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙΓΚΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΑΝΑΣΑ» στην παγκόσμια οικονομία

Η ΑΥΓΗ: 3.000 ευρώ ο καθένας για να σωθούν οι τράπεζες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ αλλά έχουμε δρόμο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΡΙΟ ΞΕΦΩΝΗΤΟ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 1,3 τρισ. ευρώ εις υγείαν των τραπεζών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θεαματικά ψηλά όλα τα Χρηματιστήρια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το «μοντέλο Μπράουν» ανέστησε χθες τις διεθνείς αγορές

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΙΞΑΝ τα θησαυροφυλάκια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηγεσίες εν δράσει για «μαξιλάρι» 1,3 τρισ. ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελπίδες για ομαλοποίηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι ψύχραιμοι

«Είναι βεβαίως νωρίς ακόμη για να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του μοντέλου Μπράουν. Προς το παρόν, πάντως, έδωσε την ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες να συσπειρωθούν γύρω από μια κοινή γραμμή, η οποία αυτή την ώρα δείχνει να φέρνει θετικά αποτελέσματα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Οι ενθουσιασμένοι

«Η κρίση, εν μια νυκτί, σάρωσε όλα τα αξιώματα των Καρδιναλίων του νεοφιλελευθερισμού, οικονομολόγων και μη. Ξανάφερε την πολιτική, το κράτος και τις ρυθμίσεις σε πρώτο πλάνο. Δηλαδή τη Δημοκρατία» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Οι λαϊκοί

«Οι τράπεζες μεταφέρουν στις πλάτες των πελατών τους το κόστος της οικονομικής κρίσης επιβαρύνοντας με υψηλά επιτόκια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες» (από το πρώτο θέμα στα ΝΕΑ).

Διά ταύτα: «recapitalizing»

«Για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης αποφάσισαν από κοινού ότι το ιδανικό μοντέλο σωτηρίας θα πρέπει να στηρίζεται στο unfreezing (ξεπάγωμα) των πιστωτικών αγορών και στο recapitalizing (ενίσχυση κεφαλαιακής θέσης) των καταρρεουσών τραπεζών (...) τέλος καλό, όλα καλά; Πάντως, ο κυνισμός του συστήματος είναι ισχυρός. Και οι τραπεζίτες "ωραίοι και μοιραίοι" που τους διασώζουν συχνά πυκνά οι λαοί» (η Ζέτα Ζήκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ