ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Συντονίστε τον αγώνα σας

Σε υπό κατάληψη σχολεία του Πειραιά περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Τα υπό κατάληψη 3ο και 9ο Λύκειο του Πειραιά επισκέφτηκε χτες το πρωί ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που συζήτησε με τους μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως π.χ. το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 3ο Λύκειο με τα νερά να μπαίνουν μέσα στο σχολείο όταν βρέχει και την έντονη υγρασία στους τοίχους, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα, όπως την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που εξαναγκάζει τους γονείς τους να βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αφού άκουσε τις απόψεις των μαθητών και τις διεκδικήσεις τους τους κάλεσε να μη μένουν «ταμπουρωμένοι» στους τοίχους του σχολείου, να δημοσιοποιούν και να βγάζουν προς τα έξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να συντονίσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα των μαθητών άλλων σχολείων και να περιφρουρούν το χώρο του σχολείου τους ώστε να μη συκοφαντείται ο αγώνας τους.

Αναφερόμενος στις γενικότερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, κάλεσε τους μαθητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από το γεγονός ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη μια δίνουν χρήματα στους τραπεζίτες για να συνεχίσουν να κατακλέβουν τα λαϊκά στρώματα και από την άλλη υποχρηματοδοτούν την Παιδεία, με αποτέλεσμα ...σχολεία ερείπια, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό κ.ά. Ενώ οι «λύσεις» που προωθούνται από την κυβέρνηση με τη συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας (αποκέντρωση, αξιολόγηση κλπ.) θα κάνουν πολύ χειρότερη την κατάσταση για τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Αιχμή τα κτιριακά προβλήματα

Σημειώνουμε ότι μαθητές του 3ου Λυκείου, μαζί με μέλη της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Γυναικών «Η Πρόοδος» και του Συλλόγου Καθαριστριών Σχολείων Πειραιά είχαν κάνει προχτές πορεία από το σχολείο τους στο δήμο, διαμαρτυρόμενοι για το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ανάλογη διαμαρτυρία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έκαναν προχτές και μαθητές του 14ου και του 21ου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Μιχάλης Σπυριδάκης, ζήτησε να δώσει η Νομαρχία προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων στην πράξη. Πρόσθεσε ότι τα δεκάδες σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη με αιτήματα που αφορούν και στο κτιριακό εκφράζουν την οξύτητα του προβλήματος.

Αναγκαία η ταξική απάντηση

Με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο, έξω από τις λογικές της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην κυρίαρχη πολιτική, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς δίνουν τη μάχη για αγώνες με προσανατολισμό ενάντια στην πολιτική που χτυπά δικαιώματα και υποτάσσει την Παιδεία στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Προχτές, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, «Αγ. Συνεργασία», Παρεμβάσεις) αποφάσισε να εισηγηθεί στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την κήρυξη απεργίας διαρκείας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών, ξεκινώντας από την 1η Δεκέμβρη, δηλαδή μετά από ένα και πλέον μήνα απραξίας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 25 Οκτώβρη.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κόντρα στην προσπάθεια να ενταχθεί η δράση του κλάδου σε προεκλογικούς σχεδιασμούς, όπως καιροσκοπικά σχεδιάζεται, πρότεινε 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Νοέμβρη, με γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα. Τόνισε την ανάγκη για διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου που να εκφράζει τις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες, για συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί η Παιδεία δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά εντάσσεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιτίθενται. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που προτείνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μετά την απεργία που προτείνει στις 11-12 Νοέμβρη, θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ώστε να δοθεί η αναγκαία απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα, για τα οικονομικά ζητήματα, τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Νάτοι, πάλι, οι «γαβριάδες»

ΝΑΤΟΙ, πάλι οι 15χρονοι και οι 16χρονοι «γαβριάδες». Ξεσηκώνονται. «Αναταραχή» στα σχολεία. Συνελεύσεις, συζητήσεις, αποφάσεις. Αποχή, κατάληψη, διαδήλωση.

ΟΙ συνήθεις «ανύποπτοι» και «ανήξεροι», γουρλώνουν τα μάτια και ρωτούν: «Τι τους τσίμπησε, ξαφνικά, αυτούς;» Α, δεν ξέρετε; Δεν ακούσατε τίποτα για τα συμπτυγμένα σχολικά τμήματα, όπου στοιβάζονται 30 μαθητές; Για τα σαραβαλιασμένα σχολικά κτίρια, από τα οποία πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών; Για την κυβερνητική απόφαση να επιστρέφονται στο τέλος της χρονιάς τα βιβλία της διδακτέας ύλης; Για τα χειρότερα που ετοιμάζονται στο «εξεταστικό»;

ΑΛΛΟΙ, λένε στους αγωνιζόμενους μαθητές: «Τα αιτήματά σας δεν είναι σοβαρά για να σας οδηγούν σε καταλήψεις. Ετσι χάνετε το δίκιο σας». Η γνωστή «σατράπικη επωδός». Το «πονηρό πατρονάρισμα». Η «γλοιώδης υποκρισία». Μωρέ τι μας λέτε; Δεν είναι σοβαρό αίτημα να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία, για να έχουν οι μαθητές την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς; Δεν είναι σοβαρό αίτημα το μάθημα να γίνεται στο δημόσιο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο και να παρέχει ουσιαστική γνώση και μόρφωση;

ΜΑΖΙ με τους «μαλακούς συμβουλάτορες» και οι «σκληροί παιδονόμοι». Διευθυντάδες σχολείων, εν διατεταγμένη υπηρεσία τελούντες, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, για να σταματήσουν τον αγώνα τους. Τους πιέζουν, τους εκβιάζουν, απειλούν με αποβολές και «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» τους πρωτοπόρους αγωνιστές, προχωρούν ακόμα και σε καθαιρέσεις μελών των 5μελών και των 15μελών μαθητικών συμβουλίων.

ΟΠΑ, ποιοι είναι τούτοι; Εκπρόσωποι - λένε - της Νεολαίας του ΣΥΝ. Δηλώνουν ότι τάσσονται στο πλευρό των μαθητών κι αναγνωρίζουν το δίκιο τους αλλά τους ορμηνεύουν να είναι «αυτόνομοι». Αυτόνομοι από ποιον, ορέ λεβέντες; Από τα 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλιά τους; Από τις Γενικές Συνελεύσεις τους; Γιατί εκεί παίρνονται οι αποφάσεις για τον αγώνα.

ΠΟΥ ήταν αυτοί τόσο καιρό και τώρα βγαίνουν «σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή»; Πού ήταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν τα ΚΝιτάκια δούλευαν, σαν τα μυρμήγκια, για να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να ιεραρχήσουν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα σε κάθε σχολείο, να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους και τους γονείς, να συζητήσουν με τους δασκάλους, να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις όπου θα καθοριζόταν το πλαίσιο των αιτημάτων;

ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ κι έρχονται εκ των υστέρων, σαν πονηροί πολιτευτές, να εκμεταλλευτούν, μικροκομματικά, την αγωνιστική αντίδραση των μαθητών. Για να δώσουν, πάλι, την ευκαιρία στον Αλαβάνο και στον Τσίπρα να «κορδώνονται», ισχυριζόμενοι ότι, τάχα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκφραστής των αγωνιών και των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας.

Ε, ρε, «κούνια που τους κούναγε»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Προσφορά

Η συνταξιούχος Αικατερίνη Χ., από τη Χαλκίδα, προσφέρει 100 ευρώ προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ και των 40 χρόνων της ΚΝΕ, μέσω του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ