Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δράση για τα λαϊκά προβλήματα στο όνομα ότι πάμε για εκλογές
Από την Ικαρία όπου περιόδευε, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:
«Σημασία έχει τι θα βγάλουν οι εκλογές. Διάφοροι λένε να μη γίνουν πρόωρα εκλογές. Ισα ίσα, ας γίνουν πρόωρα. Αμα αυτή τη στιγμή οι εκλογές γίνονται ακριβώς επειδή έχει στριμωχτεί το πολιτικό σύστημα, γιατί να μη γίνουν εκλογές και να αξιοποιηθούν από το λαό; Και αν δε βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ας γίνουν και δεύτερες εκλογές. Δηλαδή, τι να φοβηθούμε, τη λαϊκή παρέμβαση; Δεν καταλαβαίνω. Δεν είναι και τίποτα τραγικό. Πας και ψηφίζεις μία μέρα.
Το θέμα είναι τι θα βγάλουν οι εκλογές. Φυσικά, τώρα γίνονται διάφορα παιχνίδια. Θέλουν να ξέρουν ποιο θα είναι το πρώτο και ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα. Δε θα γίνει μεν αυτοδυναμία - έτσι δείχνει - και γι' αυτούς έχει σημασία στις επόμενες εκλογές ποιο κόμμα θα 'ρθει πρώτο. Δηλαδή, αν η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι βγαίνει πρώτο κόμμα, έστω και χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα τις έκανε τις εκλογές. Και μετά με τον αέρα του πρώτου κόμματος θα πιέσει τον κόσμο, θα πει - το έκανε άλλωστε - "Καραμανλής ή χάος", "συσπειρωθείτε και ψηφίστε". Το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, αν έρθει πρώτο κόμμα θα το πει αυτό στη δεύτερη εκλογική μάχη, όπου με μία ψήφο το πρώτο κόμμα παίρνει το πριμ των 50 εδρών».
«Και θα φέρουν τώρα και την ψήφο των μεταναστών. Ούτε ελληνικά δε μιλάνε. Τρίτη και τέταρτη γενιά και τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίζουν. Ψηφίζει ο άλλος από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ που ζει εκεί πενήντα χρόνια και εκατό και θα καθορίζει την ψήφο στην Ελλάδα και τους βουλευτές. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Βεβαίως Ελληνες είναι, εμείς δεν έχουμε εναντίον τους τίποτα. Αλλά μιλάμε τώρα για ανθρώπους, που είναι και ξεκομμένοι από την Ελλάδα. Ο Γερμανός μετανάστης είχε επαφή με την Ελλάδα. Για σκέψου να έρθουν, να ψηφίζουν ένα - δύο εκατομμύρια, να κλείσουν οι κάλπες και να περιμένεις να έρθει η ψήφος των μεταναστών.
Διότι, το λέω με την ευκαιρία, και στη Γαλλία υπάρχει αυτό, αλλά έχει λίγους μετανάστες. Η Γερμανία πόσους Γερμανούς μετανάστες έχει; Είναι λίγοι. Οι χώρες που έχουν μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία. Εχει μετανάστες τώρα η Σουηδία; Αυτοί που ζουν έξω κυρίως είναι διευθυντές πολυεθνικών, υπάλληλοι στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Επομένως, είναι ένα πρόβλημα. Βλέπετε το πολιτικό σύστημα έχει τις μανούβρες του. Για να δούμε, θα το ψηφίσουν; Αυτό για να περάσει θέλει 180 ψήφους. Αλλά θα έχουμε ουσιαστική αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Δηλαδή, να σας το πω με ένα παράδειγμα: Σκεφτείτε να έρθουνε 5.000, όχι Ικαριώτες, αλλά ας πούμε από την Αρτα, την Αιτωλοακαρνανία και παραμονές εκλογών να ψηφίσουν εδώ.
Και μάλιστα αυτοί θα ψηφίζουν από τα σπίτια τους. Δε θα έρχονται καν στην Ελλάδα. Θα ψηφίζουν εδώ ας πούμε για τον Αγιο Κήρυκο ή για τον Εύδηλο. Ασχετο. Αυτοί θα ψηφίζουν έξω. Ποιος μπορεί να ελέγξει την ψήφο έξω; Αυτών που ψηφίζουν στο Σικάγο, στο Σίδνεϊ και τα λοιπά; Μπορείς να την ελέγξεις; Στα προξενεία, οι προξενικές αρχές θα είναι οι εκλογικές επιτροπές. Καταλαβαίνετε;
Βλέπετε, λοιπόν, ότι το σύστημα έχει πάθει ρωγμές, έχει λαβωθεί η δικομματική εναλλαγή, αλλά προσπαθούν να την ανασυστήσουν με διάφορους τρόπους. Είτε με αυτούς που να μείνουν μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε να φτιάξουν κυβερνήσεις με ολίγη συνεργασία μεταβατικά, μέχρι να ξαναγυρίσει πάλι δικομματική εναλλαγή. Ας κάνουν τις εκλογές όποτε να 'ναι. Εμείς τουλάχιστον λέμε καλοδεχούμενες, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δράση για τα λαϊκά προβλήματα στο όνομα, ας πούμε, ότι πάμε για εκλογές».
Κλίμα «σταθερότητας», που θα διευκολύνει την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και θα ανακόψει την έντονη εκλογολογία, καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσει το «βαρύ κλίμα» και την εσωστρέφεια.
Επιχειρώντας να αναχαιτίσει το επιζήμιο κλίμα πολιτικής ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή που στηρίζει αποτελεσματικά τις «μεταρρυθμίσεις». Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και από τις αστείες κινήσεις και τα καμώματα των «ανταρτών», που τους καθιστούν στα μάτια της «κοινής γνώμης» ανυπόληπτους και γραφικούς. Τέτοια κίνηση θεωρείται η επιστολή συγνώμης και άνευ όρων υποταγής που έστειλε χτες προς τον πρωθυπουργό ο Στ. Δαϊλάκης, «διαγράφοντας» όλα όσα είχε πει τις προηγούμενες μέρες.
Παράλληλα, ανακυκλώνοντας χιλιοειπωμένες εξαγγελίες και υποσχέσεις για «μέτρα (σ.σ. ψίχουλα) στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων», προσδοκά να συγκρατήσει τα αποθέματα ανοχής των λαϊκών στρωμάτων και να κερδίσει πολιτικό χρόνο που θα της επιτρέψει να χειριστεί με μεγαλύτερη άνεση το ζήτημα των όρων και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η προσπάθεια «κλεισίματος» της υπόθεσης Βατοπεδίου, μέσω υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε χτες και φυσικά δεν αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος.
Το μήνυμα της στοχοπροσήλωσης στο κυβερνητικό έργο και της σταθερότητας της κυβέρνησης έστειλαν με ομοβροντία δηλώσεων κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση «έχει δεδομένη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία της εξασφαλίζει τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της έργου», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα εκλογολογίας και πολιτικής αστάθειας. «Αντίθετα, μάλιστα, η κυβέρνηση κυβερνά τον τόπο με αποτελεσματικότητα, καθώς και πολιτική και οικονομική σταθερότητα», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο ίδιο πνεύμα αναμένονται και οι ομιλίες του Κ. Καραμανλή σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
«Συνεχίζουμε το έργο μας αταλάντευτα. Ανοίγουμε την κοινωνική ατζέντα με σκοπό να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, που κυρίως πλήττονται από την παγκόσμια αυτή κρίση», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Τουρισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών, θέμα δουλειάς υπάρχει». Ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Σουφλιά προσπάθησε να πείσει ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, έχουμε σηκώσει τα μανίκια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και προχωρούμε με δουλειά». Σημείωσε ακόμα ότι μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ να είναι οριακή αλλά είναι συμπαγής.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι εκλογές. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια κυβέρνηση ισχυρή», είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. «Η κυβέρνηση κρατάει και θα κρατήσει», εκτίμησε ο Μ. Εβερτ, υποδεικνύοντας στο κυβερνητικό επιτελείο να μην κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις στο μέσο μιας τετραετούς θητείας.
Ενισχυτικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εσωστρέφειας λειτουργεί η επιστολή συγνώμης που έστειλε χτες ο Στ. Δαϊλάκης, ο οποίος μόλις την περασμένη Τρίτη διαγράφηκε από τη ΝΔ γιατί ζήτησε την παραίτηση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού (Ρουσόπουλος, Αγγέλου). «Οι όποιες πρόσφατες δηλώσεις μου είχαν ως μόνο γνώμονα τη στήριξή σας», αναφέρει στην επιστολή που έστειλε χτες το μεσημέρι στον Κ. Καραμανλή, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα ή να θίξει πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
«Με αυτήν μου τη δήλωση και πέρα από έκφραση της συγγνώμης μου, θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπάρξω πολιτικά έξω από τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνει, και καταλήγει παρακαλώντας «να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή μου σε αυτήν και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπό διαφορετικούς όρους, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας».
Η κυβέρνηση απάντησε διά του Ε. Αντώναρου ότι «εκτιμά την κίνηση του βουλευτή» και θα την εξετάσει, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού άφηναν να εννοηθεί ότι δεν μπορεί αμέσως να δοθεί συγχωροχάρτι στον βουλευτή μετά τα όσα είπε τις προηγούμενες μέρες. Δεν αποκλείεται ωστόσο η επάνοδός του στην ΚΟ της ΝΔ να γίνει στη συνεδρίαση της Δευτέρας.